Dik Jagersma klaar voor Spartathlon
Onze eigen verslaggever Dik Jagersma staat vrijdag 27 september weer aan de start van de Spartathlon. De wedstrijd tussen Athene en Sparta is het unieke doel van elke ultraloper. Jagersma verkeert in de vorm van zijn leven en verbeterde dit jaar tijdens de Nacht van Vlaanderen zijn eigen nationaal record (55+) 100 km en bracht dat op een tijd van 8.21 uur. Het wordt de derde deelname van Jagersma aan de belangrijkste ultrawedstrijd ter wereld. Peter van der Meeren interviewde voor de Leeuwarder Courant ultraspecialist Dik Jagersma
21 januari 2014 (0 reacties)Van Athene naar Sparta met Bach
Jagersma onderweg tijdens zijn eerste Spartathlon in 2007
Onze eigen verslaggever Dik Jagersma staat vrijdag 27 september weer aan de start van de Spartathlon. De wedstrijd tussen Athene en Sparta is het unieke doel van elke ultraloper. Jagersma verkeert in de vorm van zijn leven en verbeterde dit jaar tijdens de Nacht van Vlaanderen zijn eigen nationaal record (55+) 100 km en bracht dat op een tijd van 8.21 uur. Het wordt de derde deelname van Jagersma aan de belangrijkste ultrawedstrijd ter wereld. Peter van der Meeren interviewde voor de Leeuwarder Courant ultraspecialist Dik Jagersma
Historisch
Dik Jagersma is geboren in het Friese Broeksterwâld en is 59 jaar. Hij kiest opnieuw voor de Sparathlon. Van Athene naar Sparta, 246 kilometer, met halverwege een bergpas op 1000 meter hoogte. Tijdslimiet: 36 uur. ,,En historisch gezien zou je ‘m ook weer terug moeten lopen, net als boodschapper Phidippides ooit.Dat laatste betekent bijna 500 kilometer hardlopen over bepaald niet het fijnste parcours. ,,Je loopt hele stukken over vluchtstroken; razen de autos je met 120 kilometer per uur voorbij. De Griekse ultraloper Yiannis Kouros deed dat overigens wel een bijna onmenselijke opgave voor de uitzonderlijke hardloper.
Lees hier over Kouros en de Spartathlon
Nationaal record
Alles stond dit jaar in het teken van de deelname aan de Spartathlon. Zijn vorm is prima getuige zijn nieuw nationaal record 55= honderd kilometer in de nacht van Vlaanderen. De 8 uur en 21 zegt hem niet zoveel., De toppers doen het binnen zeven uur. Ik had die 12 kilometer per uur wel kunnen halen, maar ik maakte nog een kleine sanitaire stop. Maar dat minuutje zegt me niks. Het was vooral een lekkere heuveltraining, want alles stond in het teken van de Spartathlon aldus de Leeuwarder Courant. Wekelijks traint Jagersman 140 km.
Ultralopen
Jagersma al een leven lang een sportman kwam door een toeval terecht in de wereld van de ultralopers. Het begon 15 jaar geleden toen hij al de marathon van Amsterdam had gelopen. Fietsen vond hij toen ook al leuk. Ik kwam op de fiets door Winschoten en werd staande gehouden door een verkeersregelaar. Ik vroeg: wat is hier gaande? ‘Een hardloopwedstrijd over100kilometer,zegt die man. Op hetzelfde moment passeert de kopgroep. Wát een tempo, dacht ik. Fascinerend. ‘Sindsdien is Jagersma in de ban van hardloopwedstrijden over minstens 60 kilometer. ,,Een marathon is slechts een voorbereiding voor Jagersma. Een te lopen tijd op de marathon kan hij tot op een minuut voorspellen. Ultralopen is een heel andere discipline volgens Jagersma. Het is heel belangrijk dat je lichaam gewend raakt aan de schokbelasting. Voorts moet je mentale hardheid hebben. Een wedstrijd van 100 kilometer of meer volbrengen, komt neer op 40procent conditie en 60 procent mentaliteit. ‘Pijn is er altijd je moet leren inzinkingen te boven te komen. Opgeven kan altijd nog.
De finish in Sparta door de voeten van Leonidas te kussen
Training
Trainen voor de Spartathlon is slechts in beperkte mate mogelijk aldus Jagersma die veel kennis heeft van ultra-trainingen. Je kunt hooguit 110 km per keer trainen. Meer dan ga je in de reserves. Van een honderd kilometer krijg ik geen spierpijn. De volgende dag is dan een halve marathon alweer mogelijk aldus Jagersma. Jagersma is al een week in Griekenland om te wennen aan de omstandigheden. Het wordt zijn derde deelname aan de wedstrijd die wordt gezien als het summum voor elke ultraloper. In 2007 debuteerde hij met een tijd van 35 uur 10 minuten nog net binnen de limiet. Kantje boord, erkent hij.,,Ik heb nu de capaciteiten om het binnen 32 uur te doen, maar toen was ik blij dat ik de streep haalde. De Spartathlon is volstrekt onvoorspelbaar. Het was toen in de week voor de start 25 graden, maar tijdens de race liep de temperatuur op tot 38 graden. De atleet van SV Friesland kwam in de zorgen. ,,Ik kreeg hallucinaties en in het laatste uur ben ik eventjes flauwgevallen. Dat was niet echt gezond ‘Hij werd mede gered door… whisky. ,,Ik zag de fles staan bij een verzorgingspost. Ik had last van mijn maag, hield niks binnen. ‘Probeer een slok, zei de verzorger. Nou, vijf minuten later ging het een stuk beteren lukte het me weer om wat eten en drinken binnen te houden. Het toont aan dat een ultraloper totaal andere grenzen verkent dan een hardloper op de courante afstanden.
Maag
Jagersma is ervan overtuigd dat de wedstrijd niet wordt beslist door de benen maar door de maag. Het is de achilleshiel voor Jagersma die vaak moeite heeft om alles binnen te houden . Hij gebruikt geen vast voedsel maar sportvoeding en sportdrank. De hardloper met de sterkste maag is spekkoper. Eten en drinken onderweg zijn van groot belang. Slapen is er niet bij daar word je alleen maar stijf van aldus Jagersma. Hij probeerde dat al eens voor een tijdsbestek van tien minuten. Onderweg loopt hij graag op de tonen van Händel en Bach. Er is prachtige muziek geschreven die het ochtendgloren aankondigen. Naar de muziek van Bach luistert hij het liefst. ,,Op zijn stukken loop ik gewoon het lekkerst, zegt hij dan. Er is een uitzondering. ,,Als ik s nachts loop en de zon komt op, denk ik aan Händel. Die heeft een prachtige compositie geschreven over het ochtendgloren.
Lees het hele artikel in de papieren versie van de Leeuwarder Courant
Andere Nederlanders
Op vrijdag 27 september start een van de meest aansprekende hardloopwedstrijden ter wereld. De Spartathlon, de wedstrijd van Athene naar Sparta over een afstand van 246 km. In Nederland vooral populair geworden door de successen van Ron Teunisse die twee keer tweede werd (1988 en 1994). De Belg Paul Beckers haalde in 1992 de tweede plaats. Jeffry Oonk (2002) en Cees Verhagen (2000) haalden beiden een derde plek. Recenter waren er de successen van Jan Albert Lantink en Léonie van den Haak die in respectievelijk 2010 en 2012 tweede werden. In totaal liepen 33 Belgische en 28 Nederlandse lopers/loopsters de Spartathlon uit binnen de limiet van 36 uur. Dit jaar staan er weer de nodige Belgen en Nederlanders aan de start. België: Frank Dhondt (45), Ghislain Dops (98), Yves Dedapper (143), Ludo Depoortere (151), Luc Dejaeger-Braet (161), Pat Leysen (170), Yves Vanhole (179), Johan Bogaert (185), Peter de Petter (192) en Jan Orye (194). Nederland: Ferry van der Ent (72), Jeroen Renes (88), Jan Albert Lantink (114), Arie Fröberg (128), Ernst Daniel (378), Dik Jagersma (174), Ria Buiten (176), Erwin Borrias (201), Wilma Dierx (207) en Henk Harenberg (229). Voor de meesten geldt dat uitlopen het grote doel is. Dat zal nog een hele kluif worden want het wordt weer een warme editie. Niet zozeer de dagtemperaturen van 26-28 graden, maar dan vooral de nacht. Het gaat s nachts bijna niet afkoelen en de temperatuur blijft ruim boven de 20 graden. Op het Griekse asfalt zullen de gevoelstemperaturen overigens beduidend hoger zijn. De Griekse hitte is voor veel deelnemers naast de afstand toch wel de grootste bottleneck. Vooral de wat langzamere lopers hebben hier last van want die lopen 2 keer in de hitte van de dag.
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.