< terug

Drama Ingebrigtsen broers. Willen geen contact met hun vader. Hij gebruikt fysiek geweld.

20 oktober 2023 (0 reacties)

De Noorse broers beschuldigen hun vader van agressie, controle en fysiek geweld en zeggen dat hij het plezier wegnam uit de sport waar ze ooit van hielden. De broers Ingebrigtsen zijn al lange tijd verwikkeld in een conflict met hun vader en voormalige coach, Gjert Ingebrigtsen. Eerder deze week bereikte de spanning een hoogtepunt toen de Noorse atletiekbond Gjert accreditatie weigerde voor belangrijke kampioenschappen in het komende jaar, waaronder de wereldkampioenschappen indooratletiek en de Olympische Spelen in Parijs.

Vorig jaar onthulden de broers dat Gjert zijn zonen,  JakobFilip en Henrik, niet langer zou coachen om gezondheidsredenen. Het team Ingebrigtsen bestond niet meer zou blijken Later kwam naar buiten dat Gjert geen accreditatie kreeg voor de wereldkampioenschappen van 2023 in Boedapest en dat hij niet aanwezig was op de bruiloft van Jakob in september.

Verklaring
In een verklaring van de broers, gepubliceerd in de Noorse krant VG, belichten ze hun ervaringen met hun vader en voormalige coach en onthullen ze dat het gezin tijdens het opgroeien werd gekenmerkt door agressie, controle en fysiek geweld. Hoewel ze deze omstandigheden aanvankelijk accepteerden, kozen ze er twee jaar geleden voor om de confrontatie met hun traumatische verleden aan te gaan. Ze noemden de situatie “slopend” en “ondraaglijk”.”We hadden eerder moeten besluiten om de situatie te stoppen”, verklaren de broers in de VG. “Het feit dat we niet dat niet gedaan weeg nu zwaar op ons. Twee jaar geleden hadden we er genoeg van. De situatie die we in de familie hebben meegemaakt, heeft een enorme tol geëist. Te midden van dit alles hebben we geprobeerd te presteren, maar het plezier in sporten is weg.”

Veiligheid
De broers vroegen de Noorse atletiekbond om veiligheid voor Gjert en om niet in situaties terecht te komen waarin ze hun vader zouden kunnen zien of onder ogen zouden moeten komen. “We hebben niet de capaciteit of het verlangen om met hem om te gaan. Niet nu,” zei Henrik; “Op basis van de verklaringen die Jakob, Philip en Henrik vandaag hebben afgelegd, beloven we onze atleten een veilige omgeving en een gezonde omgeving om te presteren”, schreef de Noorse atletiekbond in een reactie op hun verklaring.

Gjert Ingebrigsten is nog steeds nauw verbonden met de Noorse atletiek als coach van de talentvolle middenafstandloper Narve Gilje Nordås, die brons won op de 1500 meter bij de mannen op de wereldkampioenschappen in Boedapest achter zijn landgenoot Jakob Ingebrigtsen en de nieuwe wereldkampioen, de Britse Josh Kerr.

Ontkenning
Gjert Ingebrigtsen reageerde donderdag via zijn advocaat op deze beweringen, ontkennen van de beschuldigingen van geweld:”De beweringen die ze doen zijn ongegrond. Ik heb nooit geweld gebruikt tegen mijn kinderen. Dat ik als vader zwakheden heb gehad en voor een groot deel een coach ben geweest, is een besef waar ik ook – zij het veel te laat – achter ben gekomen.”Ik ben verre van perfect als vader en echtgenoot, maar ik ben niet gewelddadig. Eerst en vooral is dit een tragische situatie voor mijn familie – we hebben het punt bereikt waarop we valse beschuldigingen tegen elkaar verspreiden in de media. Het maakt me diep ongelukkig. Hoe we dit gaan oplossen weet ik niet, maar we moeten het proberen.”

Plezier terug
De broers sloten hun verklaring af door te zeggen dat ze terug willen naar het plezier van sporten en Noorwegen vertegenwoordigen “met de vlag op hun borst” zonder de schaduw van hun familieconflict. “Er zijn veel mensen die met ons over deze zaak willen praten. Dat willen we niet. Deze zaak heeft al te veel gekost en nu willen we verder,” schreven ze.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *