Ad
< terug

Duitser Samuel Fitwi wil naar Europese kampioenschappen in Parijs

28 januari 2020 (0 reacties)

“Ik wil mij plaatsen voor de Europese kampioenschappen in Parijs. 5000 of 10.000 meter. De Olympische Spelen komen nog wat te vroeg”. De Duitser Samuel Fitwi (Sibhatu) loopt pas drieëneenhalf jaar hard, nadat hij een dramatische vlucht uit geboorteland Eritrea heeft overleefd. Zijn positieve kijk op het leven heeft hem geholpen en Fitwi (24) krijgt veel steun. Hij heeft al vaak in Nederland en België gelopen. Recent heeft hij nog de CrossCup in Hannuit gewonnen en 28.11 min. op de 10 kilometer in Valencia gelopen.

Vijf jaar geleden is Fitwi als 18-jarige uit Eritrea gevlucht uit angst voor het geweld en de militaire dienst. Zonder zijn ouders en zusters te informeren is hij weggegaan voor een tocht, die een jaar zal duren. Hij heeft zeven maanden vastgezeten in een kamp in Ethiopië. Via Soedan en Libië heeft hij daarna met smokkelaars ternauwernood de overtocht van de Middellandse Zee overleefd. Hun boot komt vol water, maar ze worden opgepikt door een schip. 

Na veel omzwervingen in Europa vindt hij zijn plek uiteindelijk in het Duitse Trier. Als hij taalles krijgt, moet hij ook sporten en de leraar heeft direct in de gaten dat er talent is, hoewel hij nooit eerder echt gesport heeft. De leraar stuurt hem naar de atletiekbaan waar hij schoenen en kleding krijgt. Door een pleegfamilie wordt hij ook aan een baantje geholpen als schilder-behanger. Dat doet de atleet van LG Vulkaneifel nu nog elke week twee dagen. In een week staan ook een dag school (beroepsopleiding) en natuurlijk (tien) atletiektrainingen op het programma. Op 16 februari zal Fitwi aan de start staan van de halve marathon in Barcelona. De limiet voor de EK op de 10.000 meter is 28.50 min. Op 8 mei wil hij onder die tijd blijven in het Amerikaanse Stanford.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd