< terug

Een hardloopwedstrijd in het Coronatijdperk.De halve marathon Lauwersmeer gaat door.

10 oktober 2020 (0 reacties)

Een sportevenement organiseren in Corona-tijd, het klinkt een hele uitdaging, voor sommigen zelfs onverantwoord. Stichting 40Mijl uit Den Ham durfde het aan en heeft laten zien dat het kan. De organisator, Johan Broesder, is bij de ontwikkeling van de Corona-richtlijnen van de sportbonden betrokken geweest en heeft strenge protocollen voor de eigen evenementen opgezet.

Op zaterdag 26 september is dit tijdens de derde editie van de Lauwersmeer Swimrun in de praktijk gebracht . Een evenement in het Lauwersmeergebied waar rennen en zwemmen elkaar afwisselen. De inschrijving en de posten onderweg waren coronaproof ingericht . Bij de deelnemers en vrijwilligers werd vooraf de temperatuur gemeten en werd een triage-formulier ingevuld – uiteraard met ongebruikte pennen en met mondkapjes voor.

Halve marathon
Op 24 oktober heeft de Stichting het volgende evenement op de planning staan. Een halve marathon en diverse andere hardloop- en wandelafstanden. Daarbij komen ook de Kennedymars-wandelaars aan hun trekken bij de langste wandelafstand van 80 kilometer rondom het Lauwersmeer .Hoe dat evenement volgens de Corona-richtlijnen kan plaatsvinden vertelt Broesder graag: “we zorgen bij de start voor een drive-through, net als bij de fastfood-restaurants, waar koffie, thee en koek wordt uitgegeven. Deelnemers krijgen daar ook hun startnummer en instructie waar ze moeten parkeren.” De start zelf verloopt anders dan we bij normale evenementen gewend zijn “de start loopt continu door, deelnemers arriveren vijf minuten voor hun individuele starttijd met de auto, stappen uit, gaan door de startboog en zijn weg.” zegt de voorzitter.

Starttijden
De starttijden zijn zorgvuldig gecalculeerd, zodat deelnemers elkaar op de routes zo weinig mogelijk passeren en er geen groepen bijeenkomen. Op de posten onderweg gelden strenge regels om anderhalve meter afstand te waarborgen. “Waar onderweg bij de rustposten normaal gezelligheid is, wordt nu aan de deelnemers gevraagd niet langer dan 10 minuten te blijven. Als ze de kop koffie en het broodje hebben mogen ze weer door.”
Op deze manier wordt volgens Broesder tijdens het gehele evenement aan de richtlijnen voldaan. De organisatie beseft dat deze protocollen alleen te handhaven zijn als het deelnemersaantal beperkt blijft. Daarom is er een deelnamestop bij de verschillende afstanden ingevoerd. Bij de wandelafstanden worden totaal 300 deelnemers aangenomen en bij de hardloopafstanden 600. “Het toe te laten aantal hardlopers ligt hoger omdat zij korter onderweg zijn en geen stops inlassen bij de posten. Dit is bij de wandelaars anders en maakt dat minder wandelaars kunnen deelnemen.”
Voorinschrijven is verplicht voor deze evenementen die op 24 oktober plaatsvinden. De eerste start is al om 05:30 in de ochtend op Lauwersoog.
Meer informatie over de evenementen is te vinden op de website www.40mijl.nl.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd