< terug

Eilish McColgan leidt sterk vrouwenveld Zevenheuvelenloop

24 oktober 2022 (0 reacties)

Nijmegen – Eilish McColgan gaat op zondag 20 november bij de 37e Zevenheuvelenloop proberen om in de voetsporen van haar moeder te treden. Oud-winnaressen Susan Krumins en Stella Chesang gaan net als de Schotse voor de winst. Evaline Chirchir, nummer vijf op de 15 kilometer allertijden, en Beatrice Chepkoech, wereldrecordhoudster op de 3000 meter steeple chase complementeren een zeer sterk vijftal.

Moeder en dochter
Eilish McColgan komt voor het eerst naar Nijmegen. Haar moeder Liz McColgan won de NN Zevenheuvelenloop in 1994 in 49:56. Zij was destijds de tweede atlete ooit die bij de Nijmeegse herfstklassieker onder de 50 minuten wist te duiken. Het persoonlijk record op de 15 kilometer van de oud-wereldkampioene en zilveren medaillewinnares op de Olympische Spelen staat op 47:43. Dochter Eilish liep nog nooit een 15 kilometer, maar moet het familierecord in Nijmegen kunnen verbreken. De snelste Europese tijd ooit staat met 46:59 op naam van Lornah Kiplagat.

De door haar moeder getrainde atlete kende een bijzonder succesvolle zomer met de titel bij de Commonwealth Games op de 10.000 meter, een zilveren medaille bij het EK 10.000 meter en een bronzen medaille op hetzelfde toernooi op de 5.000 meter. In Nederland baarde zij opzien door van kop af aan de 10.000 meter bij de FBK Games in Hengelo te winnen in een persoonlijk record van 30:19. Precies dezelfde tijd liep de 31-jarige atlete in Manchester; een Europees record 10 kilometer op de weg in een women only race. Op de halve marathon heeft McColgan een persoonlijk record van 1:06:26.

Oud-winnaressen
Ambassadrice van de Stichting Zevenheuvelenloop Susan Krumins maakt haar rentree na een lange periode waarin ze geplaagd werd door fysiek malheur. In 2016 behaalde ze een van haar grote hardloopdoelen met winst bij de NN Zevenheuvelenloop. Twee jaar later werd ze derde met een snelle tijd: 47:41.

Krumins ziet uit naar de derde zondag van november: “Ik kijk er enorm naar uit om weer in mijn thuisstad te mogen starten en na een lange tijd zonder races mijn lichaam weer te testen. Het is zo fijn dat we weer over het mooiste parcours van Nederland mogen racen, dus ik ga vooral genieten onderweg.”

Stella Chesang wist de herfstklassieker in 2018 al eens te winnen (47:19). De atlete van het NN Running Team komt dit jaar terug van zwangerschapsverlof en doet dat met verve. Dit voorjaar liep ze een persoonlijk record van 30:40 op de 10 kilometer. Bij de door McColgan gewonnen race op de Commonwealth Games eindigde ze net naast het podium. Afgelopen weekend maakte ze haar debuut op de halve marathon in 1:08:11. Daarmee lijkt ze klaar om de strijd voor de winst in Nijmegen aan te gaan.

Wereldrecordhoudster
Twee andere opvallende namen op de startlijst zijn die van Beatrice Chepkoech en Evaline Chirchir. Chirchir werd tweede in de razendsnelle wereldrecordrace van 2019. Haar 46:33 is de vijfde tijd ooit gelopen en de derde snelste tijd bij de NN Zevenheuvelenloop achter Letesenbet Gidey en Tirunesh Dibaba. De Keniaanse atlete van het NN Running Team maakt in Nijmegen haar rentree na haar zwangerschapsverlof.

Beatrice Chepkoech liep tot nu toe vooral wereldtijden op afstanden tot en met 5 kilometer, maar moet zeker tot de favorieten gerekend worden. Met 8:44.32 is de Keniaanse wereldrecordhoudster op de 3000 meter steeple chase. Op deze discipline werd ze in 2019 ook wereldkampioene. Ze is tevens voormalig wereldrecordhoudster op de 5 kilometer (14:43).

Andere internationale topatletes die starten bij de 37e NN Zevenheuvelenloop zijn de Keniaanse Eva Cherono (derde in 2019) en de Japanse loopsters Narumi Kobayashi, Yuma Yamamoto en Yuna Arai.

Inschrijven
Inschrijven voor de Zevenheuvelenloop en Zevenheuvelennacht kan via www.nnzevenheuvelenloop.nl.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *