< terug

Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele praten over training en sub-2 marathon

26 april 2020 (0 reacties)

De twee grootheden op de marathonafstand zouden het vandaag tegen elkaar opnemen in de marathon van Londen. Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele hadden deze week in Londen moeten zijn om zich voor te bereiden op een verrukkelijke marathonclash in de straten van de Britse hoofdstad.Maar in plaats daarvan spraken de twee met Athletics Weekly vanuit hun respectievelijke huizen in Kenia en Ethiopië.

Hoewel het te vroeg is om te weten of de twee snelste marathonlopers in de geschiedenis zullen deelnemen aan het opnieuw geplande evenement op 4 oktober, waren ze allebei welwillend om inzicht te geven in hun huidige leven te midden van de coronaviruscrisis. Ze spraken over wat er had kunnen gebeuren als de race van zondag volgens plan had plaatsgevonden, over hun training en over de marathon van minder dan twee uur.

Eliud Kipchoge training
Kipchoge helemaal links met zijn trainingsgroep

Solo training

Maatregelen voor sociale afstand houden in dat NN Running Team-atleten Kipchoge en Bekele nu alleen moeten trainen, in plaats van als onderdeel van de grote groepen waaraan ze gewend zijn. Hoe beïnvloedt dat hen zowel fysiek als mentaal?

‘Je kunt niet echt intensief trainen omdat je alleen bent’, zegt Kipchoge, die in Eldoret woont.“Fysiek train ik om ervoor te zorgen dat ik fit ben, maar als je het hele team hebt, kun je trainen om ervoor te zorgen dat je in de beste vorm bent.

“Mentaal kun je vroeg moe worden”, voegde hij eraan toe, “want als je een uur hardloopt en alleen rent, kun je echt moe worden omdat je alleen rent, je denkt alleen.

“Ik werk de afgelopen 15 jaar bij een team en dat is echt heel goed voor mij. Ik kan zeggen dat nu niet allemaal comfortabel is, maar veiligheid is mijn eerste prioriteit. ”

Bekele vond het ook een uitdaging.

“Het is niet echt leuk om alleen te rennen, maar het is natuurlijk niet mogelijk om samen te rennen”, zei hij. “Het is moeilijk voor te bereiden en het beinvloedt ons allemaal aldus Bekele.

“Ik probeer mijn prestaties te behouden, maar het is echt niet efficiënt. Ik bid dat deze tijd spoedig voorbij zal zijn. ‘Tijdens zijn sessies voegde hij eraan toe: ‘Ik doe vier of vijf dagen per week buiten, alleen hardlopend in het bos. ‘Meestal blijf ik thuis.’.

Beide atleten hadden een fantastich 2019, met Kipchoge die de marathon met 1:59:41 binnen de twee uur wist af te leggen in de  officieuze INEOS 1:59 Challenge in Wenen en Bekele liep met 2:01:41 naar de winst in Berlijn, en bleef slechts twee tellen verwijderd van het officiële wereldrecord van Kipchoge

Kipchoge Londen
Kipchoge won in 2019 de Londen marathon voor de vierde keer

Was  hun plan voor de marathon van om onder de twee uur te lopen?

“Ik kwam naar Londen als titelverdediger en niet echt om minder dan twee uur te lopen, maar ik vertrouw erop dat het een goede race zou zijn geweest, een interessante race, maar ik denk niet dat het minder dan twee uur zou zijn geweest”,aldus Kipchoge.

“Ik denk dat als zondag de marathon van Londen had kunnen plaatsvinden, we de beste race ooit hadden kunnen hebben.

‘Kenenisa heeft 2:01:41 gelopen en ik heb 2:01:39 gelopen. Het had de beste tijd ooit kunnen zijn en Londen had de beste race ooit kunnen zijn tussen twee mensen met de snelste tijden in de marathon. ”

Bekele was het ermee eens dat het een geweldige wedstrijd zou zijn geweest, maar dat twee uur onwaarschijnlijk zou zijn geweest.

“Londen is natuurlijk een geweldige race om ons samen te lopen”, zei hij. “Ik denk niet dat de tijd minder dan twee uur zou zijn geweest.

“Misschien als er goede weersomstandigheden waren geweest, had het misschien mogelijk kunnen zijn rond een wereldrecord, als we samen hadden gepusht. Ik denk niet dat er deze keer een tijd onder de twee uren zou zijn gelopen. “

Maar in de toekomst?

‘Absoluut, waarom niet?’  aldus Kipchoge, toen hem werd gevraagd of hij denkt dat iemand in de komende 10 jaar in minder dan twee uur een competitieve marathon kan lopen.

“Persoonlijk heb ik het vorig jaar geprobeerd en ik liep minder dan twee uur, maar ik vertrouw en geloof in mijn hoofd en in mijn hart dat één mens de komende tien jaar minder dan twee uur zal lopen in een normale marathon. Dat is mijn mening. Ik vertrouw erop dat ik iedereen de weg daartoe heb laten zien.’

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *