< terug

Eliud Kipchoge is klaar voor een snelle race in Berlijn. Lees hier alles over de Berlijn marathon

22 september 2023 (0 reacties) Eliud Kipchoge is klaar voor een snelle race in Berlijn. Lees hier alles over de Berlijn marathon

Fotocredit:Photorun.net

Lees hier de voorbeschouwing van de dames

Ook dit keer staat de beste marathonloper aller tijden aan de start van de Berlijn marathon De tweevoudig olympisch kampioen Eliud Kipchoge uit Kenia, die een jaar geleden in Berlijn zijn eigen wereldrecord terugbracht tot 2:01:09, is bijna gedwongen om zondag alles op alles te zetten voor een snelle tijd. Alleen een extreem snelle tijd binnen de olympische kwalificatie zal goed genoeg zijn voor één van de drie plaatsen voor het Keniaanse mannenteam in de olympische marathon van Parijs volgend jaar. De ambitie van Eliud Kipchoge is om in Parijs de eerste hardloper in de geschiedenis te worden die drie Olympische marathontitels wint. De Keniaan wil de Berlijn marathon bijna als springplank gebruiken om zijn plaats in Parijs te bemachtigen.

Eliud Kipchoge
“We voelen ons vereerd dat de beste marathonloper in de sportgeschiedenis, Eliud Kipchoge, heeft besloten om de Berlijn marathon voor de zesde keer te lopen. Dit bevestigt de uitstekende status van het evenement en doet de hoop op een uitzonderlijk resultaat toenemen,” aldus wedstrijdleider Mark Milde, die de vorige vijf wedstrijden van Kipchoge in Berlijn organiseerde.

“Berlijn is als thuis voor mij. Met het oog op de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar heb ik overwogen welke wedstrijden de beste voorbereiding voor me zouden zijn en Berlijn was de beste optie”, legde Eliud Kipchoge uit. Een jaar geleden deed zijn tempo in de beginfase van de race vermoeden dat hij zelfs de grens van twee uur zou kunnen doorbreken. “Maar dat was in 2022, het is nu een ander jaar en een andere race,” zei de 38-jarige. Als hij voor de vijfde keer wint in Berlijn, zou hij hier meer titels winnen dan elke andere kampioen. Hij staat momenteel gelijk met de legendarische Ethiopiër Haile Gebrselassie die ook vier overwinningen boekte in Berlijn.

Eliud Kipchoge topfavoriet in Berlijn marathon. Voorbeschouwing mannen.

Het is niet ondenkbaar dat Eliud Kipchoge in Berlijn voor de derde keer het wereldrecord verbreekt, hoewel hij op de persconferentie geen definitieve doelen aankondigde. “Ik ben nerveus, maar dat laat zien dat ik er klaar voor ben,” zei Kipchoge. “Ik zal proberen een goede tijd te lopen.” Van zijn 20 marathons heeft Eliud Kipchoge er op drie na allemaal gewonnen, wat op zich al een unieke prestatie is.

Amos Kipruto
De man met de op één na snelste tijd is ook Keniaan Amos Kipruto. Vorig jaar liep hij zijn persoonlijke beste tijd van 2:03:13 in Tokio, waar hij tweede werd na Eliud Kipchoge. “Mijn doel op zondag is om een persoonlijk record te lopen,” verklaarde Amos Kipruto, wiens hoogtepunt in zijn carrière tot nu toe het winnen van de marathon van Londen vorig jaar was.Een dozijn mannen op de startlijst laten beste tijden zien van onder de 2:06, het toont aan hoe sterk het deelnemersveld dit jaar is in de Berlijn marathon. “Het is reeël om te zeggen dat elke eliteloper naar Berlijn komt om zijn persoonlijke beste tijd te lopen,” aldus Mark Milde.

Amanal Petros
Terwijl Eliud Kipchoge een wereldrecord zou kunnen vestigen aan de kop van het veld, streeft de Duitse marathonster Amanal Petros naar een ongekende prestatie in de geschiedenis van de Berlijn marathon door hier als eerste een nationaal mannenrecord te vestigen, een prestatie die tot nu toe nog nooit is bereikt in de voorgaande 48 edities van het evenement. Amanal Petros heeft als doel bij zijn debuut in de Berlijn marathon om zijn eigen Duitse record van 2:06:07 met een duidelijke marge te verbreken. “Ik heb bijna vier maanden in Kenia getraind op een hoogte van 2.400 meter en me volledig geconcentreerd op Berlijn. Dat was erg uitdagend,” zei de 28-jarige. “Halverwege doorkomen in ongeveer 62 minuten is haalbaar, maar we kunnen het tempo op elk moment aanpassen.”

Zwitsers record
Niet alleen het Duitse, maar ook het Zwitserse nationale record op de marathon kan onder druk komen te staan. Tadesse Abraham verbeterde vorig jaar in Zürich als 39-jarige zijn beste tijd tot 2:06:38. Nu hij 41 is geworden, kan hij zelfs het wereldrecord bij de masters bedreigen van niemand minder dan Kenenisa Bekele die vorig jaar in Londen 2:05:53 liep.

Startlijst met de persoonlijke records
Eliud Kipchoge KEN 2:01:09
Amos Kipruto KEN2:03:13
Jonathan MaiyoK EN2:04:56
Eliud Kiptanui  KEN 2:05:21
Ghirmay Ghebreslassie ERI 2:05:34
|Ronald Korir KEN2:05:37
Tadu Abate ETH 2:05:38
Philemon Kiplimo KEN2:05:44
Enock Onchari KEN 2:05:47
Mark Korir KEN 2:05:49
Andualem Shiferaw ETH2:05:52
Haftu Teklu ETH2:05:53
Amanal Petros GER2:06:27
Josphat Boit KEN2:06:34
Tadesse Abraham SUI 2:06:38
Okubay Tsegay ERI 2:06:46
Abel Kipchumba KEN 2:06:49
Yusuke Ogura JPN 2:06:51
Denis Chirchir KEN 2:07:17
Eyob Faniel ITA 2:07:19
Justus KangogoKEN2:07:40
Titus Kipkosgei KEN 2:07:46
Godadaw BelachewISR 2:07:54
Dominic Nyairo KEN 2:08:13
Derseh Kindie ETH 2:08:23
Guojian Dong CHN 2:08:28
Liam Adams AUS 2:08:39
Scott FaubleUSA 2:08:52
Hendrik Pfeiffer GER 2:10:18
Samuel Fitwi GER 2:12:14
Konstantin Wedel GER 2:13:02

Waar de wedstrijd te volgen:
Zoals bij alle grote MM is er een live tracking en die vind je hier Vanaf 9.00 uur is de wedstrijd live te zien bij de ZDF (Sportschau) en ook bij Ziggo.

Meer info hier.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *