< terug

Ethiopische topatleten bij Stadsloop Appingedam

23 juni 2022 (0 reacties)

Anchalem Haymanote @ Victor Velt

Appingedam – Na een afwezigheid van twee jaar zal komende zaterdag de 24e editie van de Stadsloop Appingedam georganiseerd worden. Door de corona perikelen heeft de Stadsloop duidelijk een stapje terug moeten doen maar desondanks weten de internationale topatleten de weg naar Appingedam nog steeds te vinden. Atleten uit onder andere Ethiopië, Tanzania en Marokko hebben zich aangemeld om zaterdagavond 18:30 een zeer snelle tien kilometer te lopen.

10 km mannen

De grootste kanshebber om de Stadsloop te winnen is de Ethiopiër Huseyidin Mohamed. Hij won afgelopen week de Wiezoloop in Wierden in 28.51 minuten maar heeft op de halve marathon al nadrukkelijk laten zien wat hij kan. Hij won vorig jaar de halve marathon van Poznan in een razendsnelle 59.32 minuten. Tegenstand zal hij vooral krijgen van zijn landgenoot Workineh Tadesse. Deze atleet was dit jaar reeds derde bij de marathon van Hamburg. Hij liep daar een tijd van 2.05.07 uur en heeft op de 10 km een persoonlijk record van 28.39.8 minuten. Uit Groningen komt de sterke loper Tom Hendrikse, hij werd dit voorjaar in Venlo derde bij de Nederlandse Kampioenschappen 10 km. De titel snelste Nederlander zal hij niet cadeau krijgen want uit het Brabantse Cuijk komt Mohamed Ali. Hij werd dit jaar in Nijmegen al tweede bij de Nederlandse Kampioenschappen halve marathon.

NK 10 km vrouwen

De snelst aangemelde vrouw is Anchalem Haymanote. Zij is de winnares van de internationale Wiezoloop en komt eveneens uit Ethiopië. Ze liep dit jaar bij de FBK-games een 10.000 meter in 31.50.08 minuten egenstand krijgt zij van Rediet Daniel die in 2020 in Valencia een tijd liep van 31.55 minuten. Bij de Nederlandse vrouwen hebben zich drie noordelijke topatletes ingeschreven. De snelste is met 34.08 minuten Jacelyn Gruppen. Zij werd dit jaar al tweede bij de Nederlandse Kampioenschappen halve marathon en vijfde bij de Nederlandse Kampioenschappen 10 km. Susan van Weeperen werd bij de NK 10 km achtste en heeft een persoonlijk record van 36.49 minuten. Een atlete die al vaker in Appingedam liep en er nog steeds haar beste tijd van 34.42 minuten heeft staan is Jessica Oosterloo.

Duizend deelnemers

Het unieke van de hardloopsport is dat iedereen in dezelfde wedstrijd als deze nationale en wereldtoppers kan starten. Inmiddels hebben zich 1000 mensen ingeschreven voor de 5 km, 10 km, kidsrun, peuterrun of een wandeltocht over 5 km. De voorinschrijving is inmiddels gesloten maar na-inschrijven is zaterdag vanaf 15:00 uur nog mogelijk in de Nicolaïkerk.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.