< terug

Europees recordhouder Mo Katir twee jaar geschorst

16 februari 2024 (0 reacties)

Mo Katir de Europees recordhouder op de 5000 meter uit Spanje krijgt een schorsing van twee jaar opgelegd door de Athletics Integrity Unit voor drie whereabouts fouten over een periode van 12 maanden. Eerder kwam hardloopnieuws al met het bericht dat hij voorlopig geschorst was. Katir kan dus definitief niet naar de Spelen deze zomer

Mo Katirs ‘voorlopige schorsing’ van eerder deze maand is veranderd in een definitief verbod van twee jaar nadat de Athletics Integrity Unit bekendmaakte dat de Spaanse middenafstandsloper had toegegeven dat hij drie dopingtests over een periode van een jaar had gemist.De AIU zei dat de 25-jarige “een ondertekende bekentenis van overtreding van de antidopingregel en aanvaarding van de consequenties heeft teruggestuurd, waarin hij een overtreding van regel 2.4 (Whereabouts Failures by an Athlete in a Registered Testing Pool) van de World Athletics Anti-Doping Rules (ADR) toegeeft.

“Katir gaf drie Whereabouts Failures toe in 12 maanden beginnend op 28 februari 2023, specifiek: een Filling Failure op 28 februari 2023; een Missed Test/Filing Failure op 3 april 2023; en een Missed Test/Filing Failure op 10 oktober 2023.

“Zijn tweejarige periode van schorsing gaat in op de datum van zijn voorlopige schorsing en loopt dus van 7 februari 2024 tot 6 februari 2026. Alle resultaten van Katir worden met ingang van 10 oktober 2023 geschrapt.Katir is Europees recordhouder op de 5000m en indoor 3000m en heeft zilver op de 5000m en brons op de 1500m gewonnen.

Hij brak het Europese 5000m record van Jakob Ingebrigtsen tijdens de Monaco Diamond League van vorig jaar met 12:45.01, waarmee hij de vorige beste Noor van 12:48.45 versloeg.Zijn Europees indoor 3000m record van 7:24.68 werd vorig seizoen gevestigd op de Pas-de-Calais meeting in Lievin toen hij tweede werd achter Lamecha Girma uit Ethiopië, die een wereldrecord liep van 7:23.81.

Aanvankelijk hield Katir zijn onschuld vol door te zeggen: “Ik ben van mening dat er geen sprake is van een overtreding als gevolg van drie locatiefouten in de afgelopen twaalf maanden. Bij een aantal van de door de AIU gemelde locatiefouten was ik beschikbaar op de door mij opgegeven plaats, datum en tijdstippen. “De afgelopen maanden en jaren ben ik onderworpen aan een groot aantal dopingcontroles buiten competitieverband, zowel in urine- als in bloedmonsters, zonder het minste probleem van mijn kant.”Maar hij heeft nu toegegeven in de fout te zijn gegaan.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd