< terug

Fanatieke sporters vaker last van aderverkalking (video)

7 december 2019 (0 reacties)

Fanatiek sportende mannen van middelbare leeftijd hebben vaker last van kransslagaderverkalking dan hun leeftijdgenoten die het wat rustiger aandoen. Dit onverwachte resultaat leverde de MARC-1 studie. In de vervolgstudie onderzoekt Vincent Aengevaeren wat het effect van sporten hierop is over een langere periode.

In de eerste studie zijn 318 mannelijke sporters van middelbare leeftijd in het UMC Utrecht onderzocht. De meest actieve sporters bleken vaker aderverkalking in de kransslagaders te hebben, dit zijn de bloedvaten rondom het hart.

Lees hier verder

Sporten is gezond, maar niet per se voor zeer actieve sporters (video)

Sporten is gezond, maar kan soms voor zeer actieve sporters ongezond uitpakken. Ze hebben namelijk vaker last van kransslagaderverkalking dan mensen die minder sporten, zo blijkt uit onderzoek. Een nieuwe studie moet nu de vraag beantwoorden hoe dat kan.

Voor de 69-jarige Piet Jolle was het in 2013 schrikken geblazen: “In die tijd trainde ik veel, liep halve en hele marathons. Ik was echt heel fit. Toen ik me opgaf voor het onderzoek naar de gezondheid van sporters van 50 jaar en ouder ging ik er van uit dat ik in prima conditie verkeerde. En dat wás ook wel zo, alleen mijn hart verkeerde in minder goede staat dan ik had verwacht. Maar liefst 75 procent van mijn leeftijdsgenoten, sporters of niet, had minder kransslagaderverkalking dan ik. Dit bleek uit een CT-scan van mijn hart. En kransslagaderverkalking kan tot een hartinfarct leiden, dat is uiteraard geen goed nieuws.”

Bekijk hier de reportage

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd