Frank Futselaar en Saskia Weinans winnen stormachtige 16de Ameland Adventurerun.

14 december 2019 (0 reacties)

In de 16de Adventurerun stond een groot aantal nationale topatleten op Ameland aan de start. Het werd een boeiende strijd om de podiumplaatsen op de halve marathon. Vanaf de start wisten Ronald Schroër en Frank Futselaar weg te lopen van de concurrentie. Op enige afstand gevolgd door Lucas Nieuweboer. Op het 10 km punt was de afstand tussen beide mannen en de nummer drie ruim 30 seconden. Op de vierde en vijfde plek gevolgd door respectievelijk Geart Jorritsma en de winnaar van 2017 en parkoersrecordhouder Dennis Licht.

Pas na het 15 km punt wist Frank Futselaar zich af te scheiden van Ronald Schroër en finishte in een tijd van 1.07.51. Dit was niet genoeg voor een verbetering van het parkoersrecord welke sinds 2017 op naam staat van Dennis Licht (1.06.55) Op een kleine halve minuut wist de winnaar van het vorige jaar, Ronald Schroër, beslag te leggen op de tweede plaats. (1.08.17) De derde plaats was voor de Zeister Lucas Nieuweboer. (1.08.49)

De winnaar van deze 16de Adventure Run sprak na afloop zijn ambities uit voor het komende jaar. Hij liep in oktober van dit jaar in de marathon van Amsterdam wat hem een prachtige tweede plek opleverde in een geweldige tijd van 2.14.06. In het voorjaar wil hij zich plaatsen voor de OS in Tokyo in de marathon van Rotterdam.

De strijd om de winst bij de dames was snel gestreden. Saskia Weinans (Gendringen) snelde onbedreigd naar de winst in een tijd van 1.21.25. Hiermee bleef ze ruim verwijderd van het parkoersrecord van oud Drachtster, Stephanie Bouma. Dit record, 1.15.57, van alweer 2013 bleef daarmee voor minimaal nog een jaar in de boeken staan.

Op het 10 km punt liep Saskia van Vugt op de tweede plaats gevolgd door zestienvoudig Nederlands kampioen, Miranda Boonstra. Op de meet bleek Miranda Boonstra 14 seconden sneller te zijn dan Saskia en liep een tijd van 1.23.26. Saskia Weinans kwam daarmee tot een tijd van 1.23.39.

De omstandigheden tijdens deze Adventurerun waren niet ideaal. Een harde onstuimige wind en diverse buien zorgde voor een echte strijd met de typisch eilander elementen. De meeste van de ca 4000 deelnemers keken echter met een goed gevoel terug op deze zware editie.

De volgende Adventurerun zal op 12 december 2020 gehouden worden.