< terug

Gefrustreerde Sondre Nordstad Moen niet naar Brussel voor aanval werelduurrecord

1 september 2020 (0 reacties)

Photocredit Eirik Førde

De Noor Sondre Nordstad Moen heeft begin augustus een Europees uurrecord gelopen met 21.131 meter in Kristiansand. Na 44 jaar is de prestatie van Jos Hermens verbeterd. Inmiddels staat er een groot vraagteken of de prestatie goedgekeurd wordt, omdat Moen op Vaporfly-schoenen heeft gelopen. Die zijn door de wereldatletiekbond verbannen van de baan, omdat de zool te dik is. De 29-jarige loper zou komende vrijdag in Brussel meedoen bij een aanval op het werelduurrecord, maar dat ziet hij helemaal niet meer zitten. De frustratie is heel groot over de verwarrende berichten en de aanpassing van de schoenenregels.

Sondre Nordstad Moen heeft als hoofddoel de Olympische marathon van volgend jaar in Japan. Op 4 oktober start hij in een speciale editie van de Londen-marathon met alleen toplopers in St. James Park. De Noor is op hoogtestage in het Italiaanse Sestriere. Hij heeft daar wel andere schoenen en spikes geprobeerd, maar dat bevalt niet. Moen wil ook geen enkel risico nemen. Hij is al vaker lange tijd geblesseerd geweest door stressfracturen en slijmbeursontstekingen in zijn voet. Ook zijn manager Chiara Davini en trainer Renato Canova hebben op de rem getrapt.

Verwarrende berichten

Moen ergert zich aan de onduidelijkheid over de ingangsdatum van de nieuwe schoenenregels. Dat zou 1 december zijn, maar dat is tussentijds gecorrigeerd. Voor looponderdelen op de baan zou dit al 28 juli zijn. Daarmee vervalt zijn Europese uurrecord van 7 augustus. Ook de Noorse bond weet niet helemaal zeker of het nu wel of niet een record is.

Alleen idioten bedenken zoiets

“De mensen, die de regels maken, weten kennelijk niet wat het is om 20 kilometer op spikes te lopen. Alleen idioten bedenken zoiets”, zegt de boze atleet. Zijn frustratie is dat ze er niet aan hebben gedacht, dat er ook langere afstanden dan 10.000 meter op de baan zijn. Hij bestrijdt dat de Vaporfly-schoenen voordeel brengen op de baan. De beste langeafstandslopers op de baan lopen op spikes, zegt hij. Moen vindt het maar raar dat midden in een seizoen regels veranderen in een jaar dat door de coronacrisis toch al alles anders is. Of zijn Europese record nu wel of niet geratificeerd wordt, Moen gaat er vanuit dat in Brussel door Mo Farah en/of Bashir Abdi meer meters gelopen worden in een uur. Het wereldrecord is 21.285 meter van Haile Gebrselassie.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *