Geleta wint met parcoursrecord marathon van Sevilla (Alle uitslagen)

18 februari 2024 (0 reacties) Geleta wint met parcoursrecord marathon van Sevilla (Alle uitslagen)

Lees hier over de mislukte olympische missie van Holterman en Deelstra

De Ethiopische atleet Deresa Geleta wint de marathon van Sevilla.Hij verpulvert 2.03.36 het parcoursrecord en plaatst Sevilla in de top 30 van snelste marathons ter wereld .Bij de dames wint Gebru in 2.22.23

De mannenrace kende grote groepen, zo niet pelotons, tijdens de eerste helft van de race. Eenmaal voorbij de helft van de marathon besloot Derese Geleta Ulfata uit Ethiopië solo aan te vallen en de leiding te nemen. Alleen de Franse atleet Morhad Amdouni kon hem nog volgen

De leiders liepen samen tot 40 km waar Geleta een tweede tempowisseling doorvoerde zich te ontdoen van Amdouni. Dat lukt en hij soleerde naar de eerste plaats in 2u03:36. Morhad Amdouni finishte in 2u03:46, een Frans record. De Israëliër Gashau Ayale, derde in Sevilla, finishte ook met een nationaal record. Ayale is geboren in Ethiopië. Er is ook een nieuw nationaal record voor de Italiaan Yemaneberhan Crippa. Hij finisht in 2.06.05

Bij de dames werd het initiatief genomen door de Ethiopische Azmera Gebru, die vanaf kilometer 35 aanviel en met een voorsprong van 38 seconden  in 2.22.13 de finishlijn passeerde.Dat is ver boven het parcoursrecord van 2.18.51 (Mergertu 2022) Na haar kwamen de Keniaanse atletes Josephine Chepkoech, die met 2.22.38 haar persoonlijke record verbeterde, en Magdalyne Masai (2.22.51) over de finishlijln.