< terug

Gemechu en Koech lopen snelste tijd van Nederland in twintigste Wiezoloop

17 juni 2018 (0 reacties)

Twintigste Wiezoloop is een jublileumuitvoering met records

Wierden-De organisatie van de 20e Wiezoloop kreeg zaterdagavond 16 juni met de prestatie van atlete Tsehay Gemechu een prachtig verjaardagscadeau. De atlete uit Ethiopië liep met 31.53 de snelste tijd in de twintigjarige historie van de Wiezoloop.De Keniaan Geoffrey Koech liep bij de mannen ook al naar een toptijd. Hij realiseerde met 28.23 de snelste tijd dit jaar in Nederland gelopen. Met een heerlijke temperatuur van 22 graden werd de wedstrijd ook nog eens door een recordaantal toeschouwers bijgewoond. Zo werd de jubileumuitvoering een bekroning van twintig jaar Wiezoloop.

Rabobank Kidsrun
De Rabobank Kidsrun is al jaren het openingsnummer van de Wiezoloop.De jongste categorie bestaande uit atleten tot en met 6 jaar kreeg met 200 inschrijvingen te maken met een recordaantal deelnemers. Prachtig aldus de aanwezige burgemeester Henk Robben. Het toont aan hoe belangrijk de Wiezoloop is voor onze gemeenschap. De duizenden toeschouwers die op het parcours aanwezig waren onderstreepten nog eens de woorden van burgemeester Robben.

BDO tien kilometer.
Nadat vorig jaar het parcours van de BDO tien kilometer al een keer was aangepast werd voor de jubileumuitvoering nog eens kritisch naar het parcours gekeken. Het kan nog beter was de conclusie. Met de keuze van een korte aanloopronde en drie grote ronden werd zo bleek zaterdagavond het ideale parcours gevonden. Veel snel asfalt, weinig bochten en maximaal kijkgenot voor de atletiekliefhebbers. Alles werkte mee in deze jubileumuitvoering, de deelnemers, het weer, de massale publieke belangstelling en een uitermate boeiend wedstrijdverloop. Vooraf was er al gesproken over de Battle of Africa, atleten uit Eritrea, Oeganda, Ethiopië en Kenia stonden aan de start van de BDO tien kilometer.

Geoffrey Koech soleert naar prachtige winst.
De 25-jarige Geoffrey Koech kwam in topvorm naar de Wiezoloop Hij had op negen juni in Oelde zijn persoonlijk record tot 27.44 verbeterd. Wat in de Wiezoloop meestal pas in de tweede helft gebeurde was nu vanaf de start het geval. Met het startschot sprintte de Keniaan weg en decimeerde het aantal kanshebbers na de korte aanloop ronde al tot zeven Afrikanen. Na de eerste grote ronde ging het publiek er eens goed voor staan. De stylist uit Keniaan snelde in een fantastisch tempo voorbij en leek op weg voor een nieuwe snelste tijd in Wierden. Het wedstrijdrecord is met 28.04 in handen van de Eritrese hardloper Samuel Tsegay. Wat daarna volgde was een prachtig eindspel. William Wanjiku de winnaar van de halve marathon van Zwolle versnelde in de tweede ronde en wist met de Eritreeër Berhane Tesfaye en de Ethiopiër Kidane Yigra de achterstand te verkleinen. Het leek erop dat Koech te snel was vertrokken. Bij het ingaan van de laatste ronde was het verschil maar enkele tellen en leek alles nog mogelijk. Aangemoedigd door het enthousiaste publiek bleef Koech aan de leiding lopen. Meter voor meter naderden de achtervolgers. De moedige Koech dook echter als eerste de laatste bocht om met nog een ruime achthonderd meter te gaan de eindsprint in te zetten. In een alles of niets sprint won hij de twintigste Wiezoloop in 28.23. Het is de snelste tijd dit jaar in Nederland gelopen. Slechts vier tellen later volgde de Eritreeër Berhane Tesfaye in 28.27. Na de winst in halve marathon van de Zwolle liep de Keniaan William Wanjiku nu naar een derde plaats in 28.28. Het betekende binnen een week tijd het tweede persoonlijk record voor de vrolijke Keniaan. Burgermeester Robben, groot supporter van de regionale sport, kon zijn geluk niet op toen gemeente inwoner Danny Koppelman met een tijd van 31.56 de snelste Nederlander werd.

Dames
Was de wedstrijd bij de mannen al van hoog niveau die bij de dames was het een wedstrijd van mondiaal niveau. Het wedstrijdrecord in Wierden is sinds 2011 met een tijd van 32.26 in Ethiopische handen. Het werd gelopen door Waganesh Meskasha. Dit onaantastbaar record werd zaterdagavond met een winnende tijd van 31.53 vakkundig gesloopt door haar talentvolle landgenote Tsehay Gemechu. Gemechu is nog maar negentien jaar en ging in Wierden van start met een persoonlijk record van 33.07. Net als bij de mannen maakte ook werd ook bij dames onmiddellijk duidelijk wat de plannen waren. Na de eerste grote ronde had Gemechu haar concurrente Lilian Jelagat (Kenia) al op grote achterstand gezet. Daarna kreeg ze in de persoon van Koen Raymaekers, voormalig topatleet in Nederland en Danny Koppelman onverwachts twee hazen voor zich. Slim achter de rug van beide mannen snelde Gemechu steeds verder weg van de concurrentie en won in het kielzog van de sprintende Koppelman de twintigste Wiezoloop in een nieuw wedstrijdrecord. Haar tijd 31.53 is de snelste tijd in Nederland dit jaar gelopen. Bovendien is het wereldwijd de twintigste tijd dit jaar. Er lonkt een prachtige atletiektoekomst voor Gemechu. De tweede plaats is met 33.50 voor de Keniaanse Lilian Jelagat.De derde plaats wordt veroverd door de Lisanne Meuleman.Zij liep een tijd van 36.19. Een mooie beloning voor een succesvol seizoen.

Slotfeest
Met de Waypoint vijf kilometer werd het slotfeest van de jubileumuitvoering van de Wiezoloop ingeluid. Onder sfeervolle beats liepen meer dan achthonderd hardloopliefhebbers de twee ronden door Wierden. Willam van Eeken (15.51), Michiel Veldman (16.26) en Tim Loohuis (16.33) waren de snelste mannen. Bij de dames bezetten Ellen van der Kolk (18.07), Naomi Heidema (18.53) en Lisa Bielevelt (19.06) de podiumplaatsen.

Klik hier voor de uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *