< terug

Gerda Steyn verpulvert Comrades Up Run record. (video en foto’s)

11 juni 2019 (0 reacties)

Gerda Steyn hier met onze verslaggever Gert Brienne

Door onze speciale verslaggever Gert Brienne

De Zuid Afrikaanse atlete Gerda Steyn won de wedstrijd met een eindtijd van 5 uur 58 minuten en 53 seconden. Het is een verbetering met tien minuten van het oude Up Run record.In 2006 liep de Russische Elena Nurgalieva het oude record. Voor het eerst finisht er een dame binnen de zes uren. Steyn was in 2018 en 2019 de winnares van de two Oceans marathon (56km). Sinds 1989,toen Frith van der Merwe won, was er geen dame meer geweest die zowel de two Oceans als de Comrades in één jaar wist te winnen.  

De winstpremie is 500.000 Rand en als bonus een extra 500.000 Rand voor het nieuwe record (totaal 60.000 euro).Nadat Gerda Steyn was gefinisht duurde het bijna twintig minuten voordat de Russische Alexandra Morozova binnen kwam.Zij realiseerde een tijd van 6.21 De Ierse Caitriona Jennings werd derde in 6:24.Gerda Steyn had een superdag. De eerste helft gaat het voornamelijk heuvelop. Bij het 43 km punt kwam ze door in 3:00:03 en daarna begon ze te versnellen en liep de tweede helft solo naar de finish.

De mannenwedstrijd had een verrassende winnaar. Edward Mothibi (Zuid-Afrika) wist favoriet en drievoudig kampioen Bongmusa Mthembu voor te blijven. Op de beruchte Polly shorts heuvel op 10 km van de finish plaatste Bongmusa een aanval. Mothibi kon volgen en plaatste een beslissende tegenaanval. In slechts zijn tweede Comrades, hij werd vierde in 2018) won Edward Mothibi. Zijn winnende tijd was 5 uur 31 minuten en 33 seconden. Vijfentwintig tellen later volgde Bongmusa. Derde werd de Japanner Nao Kazami.Hij is de 100 km wereldrecordhouder.  

Comrades
Op deze foto een “green number” )en ook een loper die op weg is naar de finish van zijn tiende Comrades (geel startnummer).

Na de finish van de wedstrijdatleten hadden de amateurs tot 17:30 de tijd om te finishen. Exact twaalf uur na het vroege startschot (05:30) in Durban sluit de finish in Pietermaritzburg. Een groot gedeelte van de 25.000 deelnemers finisht in het laatste uur. Om 17:30 uur is het vanwege het winterseizoen alweer donker in Zuid-Afrika.

Comrades
Nog 5 min en 37 sec en dan gaan de spotlights uit en sluit de finish.

De spotlights in het Scottsville Racecourse stadion gaan zelfs uit.Het gebied net voor de finish lijkt wel een slagveld met meerdere lopers die in het zicht van de finish op de grond liggen. De lopers die (net) te laat zijn, maar wel finishen krijgen geen medaille en worden ook niet opgenomen in de uitslag. Voor alle lopers die tussen de elf en twaalf uur finishen is er een hele kleine Vic Clapham medaille. Een kleinnood ter waarde van twee euro.

Comrades
De slogan van Comrades 2019 was “SIZONQOBA” Together We Triumph.

Er zijn wel negen verschillende finisher medailles. De eerste tien finishers krijgen een gouden medaille en daarna zijn er verschillende tijdslimieten voor de volgende medailles: Wally Haward, Isavel Roche Kelly, Zilver, Bill Rowan, Robert Mtshali, Brons en de Vic Clapham. En als je twee jaar achter elkaar loopt krijg je een extra back to back medaille.

Comrades
Deze lopers zijn nog op tijd, de finish is nog 35 minuten open.

Veel mensen lopen de Comrades meerdere keren. Als je er in totaal tien hebt gelopen dan is er een speciale ceremonie waarbij je een groen startnummer krijgt uitgereikt. Je behoudt voor altijd hetzelfde startnummer. Er zijn zelfs twee Zuid-Afrikaanse lopers die al 47 keer de Comrades hebben gelopen. Er zijn nog geen Nederlanders met een “groen nummer, maar er zijn wel twee landgenoten die de Comrades al zeven keer hebben gelopen.

Hoogteprofiel Comrades

Volgend jaar tijdens de negentig km “Down Run” gaat het parcours de andere kant op. Er wordt gestart in Pietmaritzburg, de finish is dan in het Moses Mabhida voetbalstadion van Durban. Het stadion is gebouwd in 2010 voor het WK voetbal en ook het Nederlands elftal heeft er toen gespeeld. Na de Down Run volgend jaar is er in 2021 wederom een Down Run. Dit dan namelijk honderd jaar na de eerste Comrades.  In 2025 wordt de 100ste editie georganiseerd, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er niet gelopen. In 1921 waren er 34 Comrades deelnemers die van Pietermaritzburg naar Durban liepen om de Zuid Afrikaanse oorlogsslachtoffers (Comrades) van de Eerste Wereldoorlog te eren. Dit jaar waren er 25.000 inschrijvingen (22559 Zuid-Afrikanen en 32 Nederlanders).In 2021 wordt de deelnemers limiet éénmalig verhoogd naar 34.000.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *