< terug

Getest: Brooks Exhilarate-BL. Een hardloopschoen met een 3d geprinte tussenzool.

6 mei 2024 (0 reacties)

Hardloopnieuws kreeg van Brooks de kans om een hardloopschoen met de eerste volledig door state-of-the-art 3D-printtechnologie ontwikkelde tussenzool te testen. Het is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van gepersonaliseerd schoeisel. De avant gardistische hardloopschoen kreeg de naam Exhilarate BL en ziet er oogverblindend uit. De schoen is vooral geschikt voor de neutrale hardloper. De Exhilarate-BL is niet te koop en is exclusief beschikbaar voor geselecteerde Brooks Run Club leden in de VS en leden van het tester team. Deze schoenen zijn het resultaat van het werk van het Brooks BlueLine Lab, het interne onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium van het bedrijf dat werkt aan wat het hardloopschoeisel van de toekomst zal zijn.

Bovenwerk
De bovenkant van de schoen is gemaakt van het bekende meshmateriaal. Het gebreide bovenwerk heeft een hoog ademend vermogen, waardoor je voeten ook tijdens de wedstrijd comfortabel blijven. De tong zit aan de schoen vast waardoor je de schoen als een sok aantrekt. Voor zover de kwaliteit die we ook terugvinden in de andere Brooks hardloopschoenen. Nu dan de kern van deze bijzondere en vooral ook exclusieve hardloopschoen, de tussenzool.

3D geprinte tussenzool
Brooks heeft de 3D-printtechnologie voor het samenstellen van de tussenzool samen met HP ontwikkeld. De 3D printtechnologie geeft de mogelijkheid om zeer secuur de tussenzool op de millimeter nauwkeurig af te stellen. Het resultaat is een uniek uiterlijk van de tussenzool met een open raster. Dat levert wel gelijk praktische problemen op. Vuil en of steentjes kan vast komen te zitten in het raster wat dan weer de duurzaamheid niet ten goede komt. Daar zou een aanpassing gewenst zijn.

Voordelen
Maar de voordelen van de revolutionaire 3DNA technologie zijn echter groter. We kunnen ons ook zo voorstellen dat het duurzame methode waardoor er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat. De samenwerking met HP spitste zich ook toe op de meer op maat gemaakt hardloopschoen. Brooks Running was daardoor ook in staat om het ontwerp van de zool aan te passen voor specifieke schoenmaten met behulp van gegevens van atleten. Dit betekent dat het afhankelijk van de lengte en het gewicht van de sporter een optimale gepersonaliseerde hardloopervaring kan leveren. Paslengte, cadans, gewicht etc. leveren data op die Brooks zullen helpen bij het ontwerpen van toekomstige creaties van Brooks schoenen met 3DNA technologie.

Gewicht
De aanwezigheid van rubber over het gehele oppervlak heeft vanzelfsprekend wel invloed op het gewicht. De Exhilarate BL weeg 298 gram dat is redelijk veel voor een middenklasse schoen. De meeste modellen uit categorie wegen tussen de 220 en 250 gram.

De test
Maar nu de praktijk hoe bevalt de schoen. Daar waren wij wel benieuwd naar. Eenmaal aan je voeten voelt de Brooks Exilarate BL net als een klassieke hardloopschoen. Er is geen gevoel van iets vreemds ondanks het feit dat we lopen in een schoen met een 3D-geprinte. Tussenzool. Toen wij onze eerste lange duurloop deden met de Exhilarate BL hardloopschoen viel ons gelijk de prima demping van de tussenzool op. De drie D geprinte tussenzool zorgt voor een uitstekende veerkracht en biedt een uitstekende energie teruggave. De schoen is daarbij te vergelijken met schoenen uit het topsegment van hardloopschoenen met een actieve respons. De schoen voelt al snel prettig aan en geeft dat bouncy gevoel dat wij kennen van responsive hardloopschoenen. De breedte van de schoen en de stijfheid van de tussenzool maken deze schoen ook erg stabiel. Conclusie deze schoen kan je prima gebruiken als een allround trainingsschoen. Het is een eerste kennismaking met de ontwikkeling van hardloopschoenen met 3D-geprinte tussenzolen. De echte vernieuwing zou kunnen zijn wanneer schoenen op maat gemaakt worden met een inlegzool die speciaal voor elke loper wordt gemaakt. Met deze techniek is dat mogelijk.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *