< terug

Hamburg gaat op 13 september marathon mogelijk maken

23 juni 2020 (0 reacties)

De Haspa Hamburg Marathon vindt plaats op 13 september. Dat maakten de organisatoren bekend tijdens een persconferentie. Ze presenteerden ook een uitgebreid hygiëneconcept dat werd ontwikkeld met internationale expertise.Net als in de voetbalwereld neemt ook nu Duitsland het voortouw om toch weer sportwedstrijden mogelijk te maken. Vertaling van het bericht van Runnersworld.de

De Haspa Hamburg Marathon gaat de volgende ronde in: de 35e editie van het op één na grootste marathonevenement van Duitsland, dat werd opgeschort vanwege Corona, vindt nu plaats op 13 september. Vandaag hebben de organisatoren tijdens een persconferentie bekend gemaakt welke maatregelen ze willen nemen om het evenement te organiseren.

Alleen marathon en halve marathon
Dienovereenkomstig kunnen op 13 september 10.000 marathonlopers en 4.000 halve marathonlopers starten. Ook de resterende wedstrijden voor kinderen worden weggelaten, evenals een recent geïntegreerde estafette. Als het echt kan plaatsvinden met het oog op de Corona-crisis, is de race in Hamburg waarschijnlijk de eerste internationaal belangrijke marathon ter wereld die begint met een elite- en massaveld sinds de pandemie begon. Het evenement is een wegwedstrijd met een gouden label die wordt gerund door de internationale atletiekvereniging World Athletics.

Het concept is voorgelegd aan de autoriteiten
“We zijn optimistisch dat de Haspa Hamburg Marathon op 13 september zal plaatsvinden. We hebben het concept en de nodige infrastructuur. Nu zijn we samen met het stadsbestuur aan het afstemmen om de plannen samen uit te voeren ‘, aldus hoofdorganisator Frank Thaleiser. De Haspa Hamburg Marathon was oorspronkelijk gepland voor 19 april. Maar zoals bij alle andere voorjaarsmarathonraces kon het evenement op dit moment niet plaatsvinden vanwege de coronaviruscrisis. Na overleg met de deelstaat Hamburg hebben de organisatoren de wedstrijd vervolgens uitgesteld tot 13 september. De organisatoren geven aan dat de stad Hamburg de initiatieven en plannen ondersteunt.

Uitzonderingen maken grote evenementen mogelijk
Kanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de bondsstaten hebben vorige week besloten dat grote evenementen met meer dan 5.000 deelnemers tot eind oktober zouden worden verboden, maar er zijn uitzonderingen: evenementen waarbij het volgen van contacten en het naleven van hygiënevoorschriften mogelijk is, kon dus plaatsvinden. De individuele deelstaten kunnen ook hun eigen regelgeving opstellen.

Intervallen in plaats van massastart
Halve marathon en marathon krijgen verschillende start- en finishpunten. De halve marathonlopers starten hun race in verschillende groepen tussen 8.00 uur en 8.30 uur, de marathonlopers starten in een tijdvenster van bijna twee uur vanaf 9.30 uur. Meestal zijn er groepen van 1.000 die met tussenpozen van ongeveer tien minuten het parcours op worden gestuurd. De lopers van de respectievelijke groepen verzamelen zich vooraf in verschillende beurshallen. Daar, zowel bij de start als later in de doelgebieden – in totaal is er 120.000 vierkante meter aan gecontroleerde evenementenruimte beschikbaar – willen de organisatoren ervoor zorgen dat de minimumafstanden worden nageleefd. Op het evenemententerrein en langs de route staan ​​desinfectiestations.

Deelnemers dragen een bandana als mondmasker
Alle deelnemers ontvangen een bandana die ze als mondmasker moeten dragen in de evenementenzones van het start-finishgebied en op de eerste lopende meters. Het moet tijdens de wedstrijd worden gedragen, zodat het na de finish weer over de neus en mond kan worden getrokken.

Maatregelen langs de route en bij de finish
Bands en ander vertier langs de route wordt niet toegestaan en het publiek wordt gevraagd zich te houden aan de afstandsregels. De bevoorrading langs de route wordt uitgebreid omdat de drankjes niet worden geserveerd. Deze keer zijn er geen open drankjes of individuele catering in het doelgebied. In plaats daarvan ontvangen alle deelnemers een horeca tas. Elke finisher pakt ook zelf de medailles, het gebruikelijke aanbod aan massages en douchemogelijkheden is uitgesloten

Beperkt eliteveld
Het Hamburg-plan met een sterk verminderd elite-veld van waarschijnlijk ongeveer 30 atleten. Deze groep is de enige rechts op de startlijn. De atleten, die vanwege de beperkte reismogelijkheden alleen uit bepaalde landen kunnen komen, moeten vóór de race worden getest op het coronavirus. Deelnemers uit Corona-risicolanden worden niet toegelaten tot de elite of de massarace.

Philipp Pflieger ziet een kans
“Ik kijk erg uit naar deze race. Het was erg frustrerend toen alles werd geannuleerd. Ik nam ook een pauze van training. Nu is er eindelijk weer een groot doel ”, aldus Philipp Pflieger (LT Haspa Marathon Hamburg), die een beste tijd van 2:12:50 uur had en vier jaar geleden aan de Olympische Marathon in Rio begon. Dat hij zich niet kan kwalificeren voor de wedstrijden van 2021 in Hamburg in september – World Athletics heeft de kwalificatieperiode tot begin december opgeschort vanwege de corona-crisis – doet er in eerste instantie niet toe. “Met een start kunnen plannen op de Haspa Hamburg Marathon is een positief signaal. We hebben absoluut concurrentiekansen nodig, ”zei Philipp Pflieger.

Wetenschappelijke ondersteuning
Zoals de organisatoren aankondigden, werd het gedetailleerde hygiëneconcept gemaakt met de steun van de University of Manchester Metropolitan (Crowd Managing). Dankzij wetenschappelijke berekeningen en rekening houdend met de wegbreedte is de minimale afstand op de route gegarandeerd. De Engelsen zijn actief voor een aantal grote internationale marathons, maar ook voor de Premier League en de Duitse voetbalbond (DFB).

Hardloopevenementen zijn ook mogelijk met beperkingen
“Het organisatie- en hygiëneconcept moet duidelijk maken dat een hardloopevenement met maximaal 14.000 deelnemers in het stedelijk gebied op verantwoorde wijze kan worden uitgevoerd, met inachtneming van de contactbeperkingen die zijn vastgesteld sinds het uitbreken van de Covid 19-pandemie en de momenteel geldende regels voor hygiënebescherming”, aldus Frank Thaleiser.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *