< terug

Hardloopverwachtingen voor het nieuwe jaar.

Altijd mooi, het begin van een nieuw jaar. De bijna lege agenda die de vorige definitief naar de prullenbak verwijst, maar niet nadat de belangrijkste informatie is overgeheveld. Deze woordkeuze is heel bewust : overschrijven suggereert immers dat je met een pen dingen overneemt in een nieuw aangeschafte agenda om belangrijke informatie snel op te kunnen zoeken, indien nodig. Met overhevelen bied je keuzes voor een informatiemedium. Velen onder ons schrijven immers niet meer. De I-pad rukt op. De nieuwe column van Jitze Weber

5 januari 2015 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

Altijd mooi, het begin van een nieuw jaar. De bijna lege agenda die de vorige definitief naar de prullenbak verwijst, maar niet nadat de belangrijkste informatie is overgeheveld. Deze woordkeuze is heel bewust : overschrijven suggereert immers dat je met een pen dingen overneemt in een nieuw aangeschafte agenda om belangrijke informatie snel op te kunnen zoeken,  indien nodig. Met overhevelen bied je keuzes voor een informatiemedium. Velen onder ons schrijven immers niet meer. De I-pad rukt op. Een agenda is voor erbij, de rest zit in je telefoon. Vermakelijk is het om te weten dat de grote jongens in de IT hun kinderen bij voorkeur bytevrij laten opgroeien. Kampioenen koesteren de jeugdopleiding. Zij willen graag dat hun spruiten niet van jongs af aan worden besmet met digitale afhankelijkheid. Gewoon lekker knoeien met verf en een bonk klei, buiten spelen, de kleuterschool en daarna een leesplankje, een pen en een oefenschrift waar je stempeltjes in verzamelt. Een taal leren is inmiddels ook niet meer nodig. Google translates it all for you. Geen woordjes leren, grammatica, allemaal onzin. Snowden weet inmiddels beter. Een politieke vluchteling in Rusland. Het omgekeerdewereldspelletje? Dat het een complot is lijkt wel haast zeker. Gesprekken voer je bij voorkeur op raceboek.dom en zo weten ze, analoog aan het verhaal over Big Brother, precies wat je van plan bent. Informatisering is een verrijking van de samenleving die er toe leidt dat we minder samen hoeven te doen zonder minder samen te leven, maar er blijven wel een paar kostbaarheden in het filter steken. Wie niet meedoet is tegenwoordig administratief hulpbehoevend en het gemiddelde uitval-IQ  loopt jaarlijks op. Tegenstribbelende ouderen zijn op dure kantoren aangewezen, moeten altijd buiten de deur winkelen, moeten postzegels plakken en formulieren opvragen. Het houd je in beweging, maar zelf ga ik liever een stukje hardlopen.

 

Toen het pakweg tweehonderd jaar geleden nieuwjaarsdag was, moest er heel wat bewogen worden om de oliebollen op tafel te krijgen. Arbeid adelt. Nu hoeft er nauwelijks meer geschreven te worden om de boodschap te documenteren. Het zelfstandig nadenken staat inmiddels ook op het punt te worden overgenomen. Om over de Amerikaanse grondwet te mogen praten moet je wel eerst Russisch leren, anders kun je als politiek vluchteling niet eens meer voor een broodje naar de winkel. Om echt hard te kunnen lopen moet je niet meer in Nederland zijn. Iedereen kan schilderen , iedereen kan hardlopen volgens schema, komt allen te samen, dooie knoppenmuziek. Waar zijn we als hardlopers in terecht gekomen? Wat ik allemaal tegenkom wekt bij mij wel enige verbazing. Behangen met elektronica trekken mijn jongere soortgenoten de natuur in. Thuisgekomen rollen de analyses uit de laptop, maar laat ik je dit zeggen : hoe technisch juist het ook is, er klopt geen moer van. In het Pentagon worden je prestaties bijgehouden om te weten wie ze moeten sturen als ze je te pakken willen krijgen. Het zijn voorgekookte leugens waarop je van alles baseert. Informatie gaat je niet redden. Je genenpoule verbouwen is een langdurig proces, er zijn te veel zaken in het spel die buiten de orde van je digimaatjes om hun eigen dansjes maken. Eerst begonnen gezonde mensen met stokken te lopen, nu weer met elektronica, gedurende de avond liefst verkleed als kerstboom. Ik ben benieuwd wat er dit jaar weer wordt rondgebazuind als zijnde het redmiddel uwer gezondheid. Op slablaadjes kauwen met Kerst?

 

Van hardlopen word je slimmer, maar als je velerlei pasverworven vaardigheden gaat uitbesteden aan zielloze nullen en enen, reken er dan op dat je op termijn alleen maar stommer wordt. Gooi maar weg die troep, misschien dat je dan weer iets terug kan zeggen als je onderweg gegroet of aangesproken wordt. Dan wordt het toch nog gezellig, komen er endorfinen vrij waar je geen meter voor hoeft te zwoegen, hoor je ineens weer dat die afwijkende hartslag, die je meende te horen, de specht in de boom is waar je vorige week nog tegenaan piste. Kun je weer onbespied een abonnement op de DDR-revue nemen, hoor je het weer als de wind door de bomen waait en als de stroom uitvalt weet je nog steeds de weg omdat je zo slim was geen navigatie te gebruiken tijdens je omzwervingen. Deze vaardigheden kunnen je als dakloze nog van pas komen. Vraag Snowden maar.

 

De loopverwachtingen voor 2015 zijn niet gunstig. Veel hardlopers zullen geblesseerd raken omdat ze hun schoenen te laat vervangen, het geld was op en er moest een nieuw telefoontje komen. De blessures worden niet goed behandeld vanwege angsten omtrent het eigen risico. De coherentie gaat weg en we gaan voetbalverschijnselen vertonen. Grote clubs willen graag dat we benefitwedstrijden gaan steunen zoals ze dat nu bij Feyenoord ook doen. Allemaal naar Feyenoord tegen Emmen, 2-1 en een microfonist die het over de gezonde leefstijl heeft. Ik heb mijn consumptiemuntjes moeten terugwisselen naar Euromunten, anders had ik vandaag waarschijnlijk niet kunnen lopen. Slap bier, kroketten, gore frieten, echte cola, gelukkig heeft Rotterdam ook nog een minder sportieve eetcultuur die veel gezonder is. Ik hoop maar dat onze lopers en loopsters kampioen kunnen worden zonder eerst de zware beproevingen rond sport te moeten ondergaan. Kameraden die hand in hand lopen worden in Rusland gearresteerd. Hardlopers die heel hard kunnen lopen worden in Nederland getolereerd. De tweede Ellen van Langen is inmiddels geblesseerd en een tweede Fanny? Pas maar op. Smeets loert al weer. "Eeuwigh gaat voor oogenblick" en zelfs voor een olympisch jaar. Spring erover heen als je een drol ziet liggen, een werkbesparende trainingsvariant. Voor een elfstedentocht telt het behalen van het kruisje. Voor marathonlopers een schrale troost. De loopverwachtingen zijn verwachtingen. Het is als met verhalen over de waarheid, het perspectief vanwaaruit gekeken wordt blijft meestal onvermeld. Waar gelopen wordt is hoop, overal dus. Gewoon doorgaan, hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt. Op dezelfde plaats zie je dan heel andere dingen. Feyenoord wordt kampioen, is het al, een kwestie van perspectief. Het ligt niet aan het eten. De beste jeugdopleiding, dat telt.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.