< terug

Hardlopen beter tegen depressie dan medicatie

15 februari 2024 (0 reacties)

Uit een nieuwe studie blijkt dat sporten een betere remedie is tegen depressie dan medicatie. Wandelen, hardlopen, yoga of krachttrainingen zouden daadwerkelijk een positief effect hebben op de mentale gezondheid, aldus de onderzoekers.

Lees hier verder

Uit een eerder kleinere .studie werden al dezelfde conclusies getrokken. Een onderzoek met 141 patiënten met angst of depressie bood deelnemers de keuze tussen runningtherapie in groepsverband of antidepressiva om depressie en angst te behandelen, volgens een rapport van het European College of Neuropsychopharmacology.

Van de 141 patiënten kozen 45 voor antidepressiva en de overige 96 voor hardlopen, waarbij beide groepen moesten deelnemen aan een 16-wekelijks schema voor medicijninname of hardloopsessies.

De groep die ervoor koos om hard te lopen, streefde ernaar om twee tot drie sessies van 45 minuten hardlopen “onder nauwlettend toezicht” te doen, hoewel de onderzoekers opmerkten dat de “naleving van het protocol” lager was voor de hardloopgroep (52%) dan voor de antidepressivagroep (82%), wat suggereert dat niet alle deelnemers die ervoor kozen om hard te lopen, elke sessie van 45 minuten voltooiden.

De groep die koos voor antidepressiva kreeg de SSRI – een vorm van medicatie die het serotonineniveau in de hersenen verhoogt -escitalopram voorgeschreven, met een niet nader gespecificeerd innameschema.

Ongeveer 44% van de deelnemers uit beide groepen vertoonde een verbetering voor zowel depressie als angst, terwijl de hardloopgroep verbeteringen liet zien in gewicht, middelomtrek, bloeddruk en hartfunctie in vergelijking met de antidepressivagroep, die dat niet deed.

De onderzoekers merkten op dat de antidepressivagroep voorafgaand aan het onderzoek “iets meer” depressief was dan de hardloopgroep.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *