< terug

Hardlopen en krachttraining: een goede combinatie!

11 juni 2020 (0 reacties)

Veel hardlopers vinden niets lekkerder, dan een mooie ronde in de natuur. Geen drukke wegen, maar fluitende vogels en uitdagende bospaden. Wanneer je een goede conditie hebt opgebouwd, de 10 kilometer ruim binnen het uur wordt afgelegd en een halve marathon voorlopig niet aan de orde is, zoek je wellicht naar nieuwe impulsen. Op welke manier kun je jezelf nog sterker maken, om je persoonlijk record op de 10 kilometer te verbeteren? Een combinatie van het hardlopen in de open lucht en krachttraining in de sportschool kan de oplossing vormen.

Efficiënter hardlopen met krachttraining
Het combineren van een krachttraining met trainingen voor het verbeteren van je conditie laat je efficiënter hardlopen. Onder meer het verstevigen van je romp kan een grote invloed hebben op je prestaties tijdens wedstrijden. Een stevige romp maakt het makkelijker om langere tijd rechtop te blijven lopen. Dit stimuleert de ademhaling, waardoor je minder snel vermoeid raakt. Niet alleen een efficiëntere manier van hardlopen is een resultaat van krachttraining. Ook wordt je anaerobe capaciteit verbeterd, waarmee je sneller bent in een sprint. Handig, wanneer er tegen het einde van de wedstrijd nog een concurrent voor je loopt.

Verklein de kans op blessures met sterkere spieren

Een derde reden om voor krachttraining te kiezen naast het opbouwen van je conditie, is verkleinen van het risico op blessures. Des te sterker je spieren zijn, des te groter is de belasting die ze kunnen verwerken. Pas echter wel op! Net als bij de trainingen voor het opbouwen van je conditie, moeten ook krachttrainingen geleidelijk aan worden geïntensiveerd. Start niet direct met de zwaarste gewichten en verhoog het aantal herhalingen op een rustig tempo. Zo voorkom je een overbelasting van de verschillende spiergroepen. Kijk ook goed, welke spiergroepen het meest van pas komen bij de afstanden die jij het vaakst loopt. Voor een duurloper zijn andere spiergroepen belangrijk, dan voor een sprinter.

Maak een schema voor je krachttrainingen
Om je spieren op een geleidelijke wijze op te bouwen, is het verstandig om te werken middels een trainingsschema. Net zoals je die wellicht ook hebt voor het verbeteren of op peil houden van je conditie. Op internet vind je verschillende bestaande schema’s, waarin oefeningen binnen en buiten de sportschool opgenomen zijn. Naast de apparaten in de sportschool kun je bijvoorbeeld ook voor squats, lunges en burpees op straat of in het bos kiezen. Ze versterken je spieren! Wanneer deze oefeningen steeds makkelijker gaan, kun je gewichten in de sportschool gebruiken.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd