< terug

Hardlopers missen doel en sporten minder vaak

5 juni 2020 (1 reactie)

Nijmegen – Bijna de helft van de Zevenheuvelenlopers vindt het tijdens de coronacrisis lastiger om hardloop-doelen te stellen. De afgelastingen van hardloopevenementen hebben ervoor gezorgd dat een groot deel van de Zevenheuvelenlopers minder is gaan hardlopen. Dit laat onderzoek van Hidde Bekhuis en Jochem Tolsma van de Radboud Universiteit afdeling sociologie zien. Bekhuis en Tolsma keken naar de impact van de contactbeperkende coronamaatregelen op de deelnemers van de Zevenheuvelenloop en hun hardloopgedrag. Hieruit blijkt dat vooral samenlopers en lopers die regelmatig aan loopevenementen deelnemen moeilijkheden ervaren.

Lastiger doelen stellen
Een groot deel van de lopers geeft aan het door de huidige situatie moeilijker te vinden om doelen te stellen. Vooral hardlopers die voor de coronamaatregelen samenliepen met anderen geven aan dat ze het stellen van doelen nu lastiger vinden. Dit laat het belang van hardloopwedstrijden als de Zevenheuvelenloop zien. Hardloopwedstrijden bieden lopers een doel om, al dan niet samen, naar toe te trainen. Hierdoor worden lopers gestimuleerd om te beginnen met hardlopen en te blijven hardlopen.

Samenlopers het meest getroffen door contactbeperkende maatregelen
Het onderzoek laat nog andere duidelijke verschillen zien tussen lopers die voor de coronacrisis met anderen trainden en lopers die alleen hun rondjes liepen. Samenlopers ervaren nu, vaker dan solo-lopers, minder gelegenheid om samen met anderen te trainen dan voorheen. Zij zijn ook minder vaak van mening dat de coronacrisis nieuwe kansen biedt voor sporters. De ervaren moeilijkheid om samen te sporten en het lastiger kunnen stellen van doelen laat zien dat samenlopers op sportgebied harder worden getroffen door de coronamaatregelen dan solo-lopers.

Hardloopfrequentie neemt sterkst af onder samenlopers en evenementenlopers
De overgrote meerderheid van de Zevenheuvelenlopers geeft aan het hardlopen te kunnen onderhouden, maar er zijn wel schommelingen in de hardloopfrequentie. De hardloopfrequentie loopt vooral terug onder samenlopers. 21% van alle Zevenheuvelenlopers is minder gaan lopen in de maand april in vergelijking met in februari. Van de Zevenheuvelenlopers die samen met anderen trainen is 27% minder gaan lopen. Een sterkere daling van de hardloopfrequentie is ook te zien onder evenementenlopers; oftewel Zevenheuvelenlopers die zich na de Zevenheuvelenloop van 2019 inschreven voor andere loopevenementen. 26% van de lopers die zich inschreven voor drie of meer evenementen is minder gaan hardlopen tijdens de coronacrisis.

Alexander Vandevelde, directeur Stichting Zevenheuvelenloop: “Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de coronacrisis een directe impact heeft op het hardloopgedrag van onze deelnemers en dat deze impact niet voor iedere loper hetzelfde is. Wij werken nu hard aan een protocol om de 37e editie van de Zevenheuvelenloop op zaterdag 14 en zondag 15 november mogelijk te maken, zodat hardlopers weer een stip op de horizon hebben om voor te trainen. We zien het als onze maatschappelijke functie om mensen kennis te laten maken met de loopsport en om lopers te motiveren om te blijven hardlopen.”

Langlopend hardlooponderzoek
Bekhuis en Tolsma doen langlopend onderzoek naar wat mensen motiveert om te blijven hardlopen. Hiervoor brengen zij al langere tijd motivaties van deelnemers aan de Zevenheuvelenloop in 2019 in kaart. Het is bekend dat veel mensen starten met hardlopen tijdens de coronacrisis, maar welke impact de crisis op bestaande hardlopers heeft, was nog onduidelijk. De twee wetenschappers onderzochten daarom de impact van de contactbeperkende maatregelen op de Zevenheuvelenlopers en hun hardloopgedrag.

Reacties

  • Stefan Kisters
    6 Op 06
    Hoi hoi, Zou best wel eens kunnen kloppen, dat samenlopers en evenement lopers nu geen doel meer hebben en daardoor minder lopen, ik zie, en hoor dit regelmatig, bij onze hardloop club( AV Unitas) Sittard,er zijn echter ook een redelijk aantal alleen lopers ( ben er zelf ook eentje van) doe nu zelfs veel meer lopen, doordat ze nu meer tijd hebben ( thuiswerken / deeltijd werken)er zijn er die nu 2 tot zelfs 3 maal zo veel lopen. Groet Stefan
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *