3 maart 2024 (2 reacties) Hassan vierde in Tokio en Kipchoge slechts tiende (wedstrijdverslag en alle uitslagen)

Tweevoudig Olympisch kampioen Eliud Kipchoge werd slechts tiende in de Tokio marathon. Het is niet elke dag Kerstmis aldus Kipchoge” Grote winnaar was Benson Kipruto. Sifan Hassan werd vierde in haar derde marathon. Kipruto won in een parcoursrecord van 2:02:16 voor zijn landgenoten Timothy Kiplagat (2:02:55) en Vincent Ngetich (2:04:18).

Kipchoge geeft geen verklaring
Kipchoge wil later dit jaar proberen om zijn derde Olympische marathongoud op rij te winnen en hij zei dat het “te vroeg was om te zeggen” in welke vorm hij zal zijn op de Spelen in Parijs.Kipchoge zei dat er “iets gebeurde in het midden van de race”, zonder verder uit te weiden. “Ik ga terug, om uit te rusten en begin met trainen,” aldus Kipchoge. Vorig jaar finishte hij als zesde in Boston en won vervolgens de marrathon van Berlijn.

Parcoursrecord
Terwijl Kipchoge na 20 km al brak denderden vooraan Kiplagat, Kipruto en Ngetich door. Het ging hard zelfs kilometers lang onder het wereldrecordtempo (KIptum 2.00.35). Kipruto versnelde na 30 kilometer en achterhaalde Kiplagat, die toen vijf seconden voor lag op de achtervolgende groep. Kipruto versnelde nog eens in de laatste 5 kilometer en Kiplagat kon niet meer reageren. Kipruto liep solo naar de finish en klokte met 2.02.16 een nieuw persoonlijk record, het is de vijde tijd op de wereldranglijst. Hij verbeterde tevens het oude parcoursrecord van Kipchoge. Kipruto zei dat hij niet wist wat er met Kipchoge was gebeurd, maar verklaarde “klaar” te zijn voor de Spelen in Parijs als hij wordt gekozen voor het Keniaanse team.”Ik wist niet dat we op wereldrecord tempo zaten – er was geen probleem, we waren er klaar voor,” zei de 32-jarige, de winnaar van Chicago in 2022. Op de vraag of hij de eerste persoon zou kunnen worden die onder de twee uur loopt, zei Kipruto: “Niets is onmogelijk, daar zal ik aan werken.” Kipruto won in 2021 ook de Boston marathon .

Dames
Sutume Asefa Kebede uit Ethiopië won de vrouwenrace in 2:15:55 – ook een parcoursrecord. Titelverdedigster Rosemary Wanjiru (2:16:14) werd tweede voor de wereldkampioene Amane Beriso Shankule (2:16:58).Sifan Hassan werd vierde na een tijd van 2:18:05.”Winnen met een parcoursrecord dat had ik niet verwacht,” aldus winnares Kebede

Sifan Hassan
Hassan de Olympisch kampioene op de 5000 en 10.000 meter finishte haar derde marathon als vierde, nadat ze allebei haar vorige races in Londen en Chicago had gewonnen.Ze moet nog beslissen aan welke onderdelen ze zal deelnemen op de Olympische Spelen in Parijs, maar ze zei dat ze tevreden was met haar prestaties.”Het verandert niets aan mijn Olympische Spelen,” zei ze.”Ik weet in welke vorm ik ben en het maakt echt niet uit. Ik heb veel geleerd.”