< terug

Heet, heter, heetst……

Het is weer heet in Nederland en bijna vanzelfsprekend kom je ze weer tegen de “verhalen” over het lopen in de brandende zon. Afgelasten van wedstrijden is nergens voor nodig. Het is allemaal prima te doen. Onze columnist Jeroen van Damme heeft daar ook zo zijn genuanceerde mening over. “Na maanden van regen, koude en veel wind is het dan eindelijk zover.De zomer heeft eindelijk zijn entree gemaakt.Niet geleidelijk aan, maar nee…pats boem…gelijk volle bak.Terwijl ik dit type is het al laat in de avond, maar de thermometer geeft nog steeds een dertig plus aan” Lees de nieuwe column van Jeroen van Damme

3 juli 2015 (0 reacties)

Na maanden van regen, koude en veel wind is het dan eindelijk zover.De zomer heeft eindelijk zijn entree gemaakt.Niet geleidelijk aan, maar nee…pats boem…gelijk volle bak.Terwijl ik dit typ is het al laat in de avond, maar de thermometer geeft nog steeds een dertig plus aan.Als dit verhaaltje gelezen wordt dan is de winterjas misschien al weer uit de kast, maar ook dat is Nederland.

Het kan vriezen of dooien, om er maar eens een cliché tegen aan te gooien.Iedereen loopt te puffen en te zweten, ligt bij het zwembad of zit lekker op het strand.Een bier-estafette is een voor de hand liggende sport momenteel, maar er zijn toch van die sportverslaafden die het er op wagen en een stukje gaan joggen, rennen of als je gevorderd bent mag je het trainen noemen.

Is dit nu wel of niet verstandig? Dat is natuurlijk heel persoonlijk, de één kan nu eenmaal beter tegen de warmte dan de ander.Ikzelf ben er wel een liefhebber van, al was mijn langere duurloop van 70 minuten om twee uur in de middag, door open gebied, en een thermometer die boven de 35 uitkwam, achteraf gezien, niet mijn aller slimste beslissing van 2015.Maar goed ik heb het wel overleefd.

De volgende ochtend toch maar de wekker om half zes gezet, tot grote vreugde van het thuisfront, en moet eerlijk toegeven dat het toch wel net even iets comfortabeler aanvoelde.Voor wedstrijdorganisaties is het toch wel een aardig dilemma.

Niet dat ik ergens invloed op heb, maar heb veel respect voor organisaties die het lef hebben om hun prachtige evenement gewoon een jaartje door te schuiven, en lopers niet bloot te stellen aan mogelijke gevaren en gevolgen van de warmte.

Natuurlijk, getrainde lopers zijn wel wat gewend, maar als je als trimmer ruim twee keer zolang onderweg bent als de winnaar, wordt het toch net even een ander verhaal.En dan heb ik het nog niet over alle vrijwilligers en verkeersregelaars die uren in de brandende zon doorbrengen.

Iedereen is natuurlijk oud en wijs genoeg om voor zichzelf een keuze te maken, maar als loper denk je te vaak dat je in deze situaties onoverwinnelijk bent, dus is het net even wat fijner als iemand anders de knoop doorhakt.Kortom geniet van mooie weer, loop lekker in de vroege ochtend of late avond en haal de wedstrijdschoenen weer uit de kast als de thermometer weer onder de dertig duikt!

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.