< terug

Hinke Schokker gebruikte ADHD gerelateerd medicijn.

14 december 2019 (1 reactie)

De Friese Ultraloopster Hinke Schokker wilde in eerste instantie niet vertellen door welk medicijn ze bij de dopingtest na het NK 100 km positief is bevonden.Vandaag wordt duidelijk dat het een ADHD gerelateerd medicijn blijkt te zijn.  Dit deelt ze mee in een interview met de Leeuwarder Courant. 

Kostbaar
Schokker wilde geen ontheffing voor haar medicijn aanvragen. Het is volgens haar erg moeilijk om het aan te tonen. Het zou maanden duren en in dat geval zou haar tuchtzaak eerst worden besproken.  Dat zou haar te kostbaar worden. Schokker weigerde om protest aan te tekenen tegen de beslissing van de Nederlandse atletiekunie om haar hangende het onderzoek voor vier jaar te schorsen. Ze is volgens eigen zeggen al 15.000 euro kwijt aan haar advocaat die lange tijd probeerde om het nieuws niet te publiceren. Schokker wilde haar naam niet in de media zien in verband met haar privéleven. De straf aanvaarden is bij haar helemaal niet aan de orde omdat ze zichzelf principieel onschuldig acht. Het zou haar een schorsing van twee jaar opleveren. Bovendien houd ik het stempel schuldig aldus Schokker in de Leeuwarder Courant

Regelgeving is oneerlijk
De regelgeving rondom dopingcontroles vindt Schokker eenzijdig en niet eerlijk omdat het gaat om een enkelvoudige bewijslast, namelijk de uitkomst van het onderzoek door de Nederlandse dopingautoriteit. Die doet twee keer een wetenschappelijke test door analyse van een A en een B staal. Pas als beide positief zijn wordt de zaak overgedragen aan de tuchtrechters van het instituut sportrechtspraak. Dat was ook het geval bij Hinke Schokker. De voorzitter van de Nederlandse atletiekunie verklaart in de Leeuwarder Courant dat het onderzoek door de Nederlandse dopingautoriteit wetenschappelijk bewijs oplevert en onomstotelijk is.  

Aanvechten
Een atleet kan besluiten om het aan te vechten.Dit aan te vechten door zelf onderzoek te laten doen is echter een uitermate tijdrovende en kostbare zaak. In het verleden gebeurde dat bijvoorbeeld door atleet Simon Vroemen. Hij gaf in een geruchtmakende dopingzaak kapitalen uit om zijn gelijk te halen. Steepleatleet Vroemen probeerde in een slepende dopingzaak op allerlei manieren het positieve testresultaat uit 2009 (metandiënon) aan te vechten en schakelde zelf dopingexperts in om zijn gelijk te halen. Hij werd uiteindelijk in 2011 door het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) in het ongelijk gesteld.

Schokker hoopt dat haar zaak een verandering teweeg zal brengen in de tuchtrechtspraak. Zelf stopt ze definitief met atletiek.

Lees hier het interview in de Leeuwarder Courant






Reacties

  • M. J.M Haamans
    12 Op 14
    Dat is toch die onschuldige medicatie die ook aan kinderen wordt gegeven waar niemand het werkingsmechanisme van mag weten??
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *