< terug

Hoeveel vocht verliezen we tijdens het hardlopen?

16 september 2021 (0 reacties)

We weten allemaal dat water drinken belangrijk is. Gemiddeld genomen is het van belang om per dag 1,5 liter water binnen te krijgen. Nu is het niet zo dat je gelijk neervalt wanneer je dit niet doet, maar het heeft wel degelijk effect op je gesteldheid. Verder verschilt het per persoon hoeveel water je exact binnen moet krijgen. Hierin spelen lengte, gewicht en de hoeveelheid beweging op een dag een grote rol. Als je veel in beweging bent of elke dag sport, is het van belang om meer water te drinken. Want wanneer je aan het sporten bent verlies je veel vocht, misschien wel meer dan je denkt. Hoeveel vocht denk je dat je tijdens het hardlopen verliest?


Bijvullen maar!

Niet alleen door zweten, maar ook via uitgeademde lucht, verliest je lichaam vocht. Dit vochtverlies kan oplopen tot maar liefst 2 liter per uur, afhankelijk van factoren als temperatuur en inspanning. Als je erover nadenkt dat een mens gemiddeld 1,5 liter water per dag binnen moet krijgen, besef je je pas dat 2 liter vocht verliezen heel veel is. Zorg er daarom voor dat je altijd een drinkfles mee hebt tijdens het sporten. Veel sportclubs laten drinkflessen bedrukken en delen ze uit aan leden. Dus wanneer je bij een sportclub zit is er geen excuus om niet een drinkfles bij je te hebben! En, vergeet je hem niet bij te vullen?

Waar laat je een drinkfles tijdens het hardlopen?

Allemaal leuk en aardig dat er wordt verteld dat het belangrijk is om te drinken tijdens het hardlopen. Maar waar laat je die drinkfles? Je kunt er natuurlijk gewoon voor kiezen een drinkflesje in de hand mee te nemen, maar ik denk dat niemand hier de voorkeur aan geeft. Wanneer je van plan bent een lange afstand te hardlopen is het ideaal om een drinkgordel om te doen. Een drinkgordel is eigenlijk niks anders dan een riem, alleen heeft deze riem de mogelijkheid om 1 tot 6 drinkflesjes mee te nemen. Hoe handig is dat?

Stressklachten

Wanneer je te weinig drinkt, is het aannemelijk dat je lichaam gaat uitdrogen. Wanneer dit gebeurt, stapt je lichaam over op de ‘fight flight’ modus. Dit is een verdedigingsmechanisme dat het lichaam aanneemt als er acuut gevaar dreigt. Als gevolg hiervan produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen). De bloeddruk stijgt en je hartslag gaat omhoog. Je krijgt stress. Anti-stress artikelen helpen niet bij het voorkomen, maar wel bij het verlichten van de stress, het geeft je afleiding. Je kunt ook stressballen bedrukken met een leuke print, een logo of een tekst, waardoor de afleiding nóg groter wordt. En, wist je dat hardlopen een positief effect heeft op stressklachten? Tijdens het hardlopen maak je endorfine aan, dit hormoon breekt je stresshormoon cortisol af en geeft je direct een blij en fris gevoel.

(advertorial)

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *