< terug

Intrinsieke motivatie

Even voorstellen. Erik Leusink, talentvol loper en talentvol schrijver. Erik schreef voor ons zijn eerste column

“Tegenwoordig zie je op elke hoek van de straat wel iemand hardlopen. Wat mij vaak bezig houdt is de beweegreden van mensen om te gaan hardlopen.Er zijn tientallen redenen te bedenken om te gaan hardlopen. Zo kun je gaan hardlopen omdat je dan tot rust komt, om af te vallen of omdat je toch aan sport wil doen. Al deze redenen zijn eigenlijk terug te voeren tot twee punten. Is je motivatie intrinsiek of extrinsiek?”. Lees verder in de nieuwe columm van Erik Leusink

22 januari 2014 (0 reacties)

De column van Erik Leusink

Intrinsieke motivatie is eigenlijk de meest waardevolle motivatie. Deze motivatie komt vanuit de persoon zelf. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn een aantal voordelen vertonen ten opzichte van extrinsiek gemotiveerde personen. Zo hebben intrinsiek gemotiveerde mensen een hoger concentratieniveau, grotere gevoelens van trots en zelfcompetentie. Misschien wel het belangrijkste is dat ze meer plezier hebben in het uitvoeren van hun taak, in dit geval hardlopen.

 

Bij extrinsieke motivatie is er sprake van motivatie door een extern persoon of omstandigheid. Een diëtiste kan dus worden gezien als een bron van extrinsieke motivatie. Een trainer of bijvoorbeeld je man/ vrouw is ook een bron van extrinsieke motivatie.

 

Probeer nu eens voor jezelf te bedenken waarom je aan hardlopen doet. Is het omdat er een beloning tegenover staat (extrinsiek)? Of heb je echt liefde voor wat je aan het doen bent (intrinsiek)? Wat voor uitstraling heb je als je aan het lopen bent?

In veel gevallen is snel te zien wat de loper voortbeweegt. De glimlach op het gezicht in de regen en storm zal toch meestal voortkomen uit plezier en een gevoel van trots. Heb je deze gevoelens koester deze dan. Probeer je plezier uit te dragen naar de rest van de wereld en de mensen om je heen.

 

Extrinsieke motivatie hoeft geen slechte drijfveer te zijn. Vaak is het echter minder duurzaam dan intrinsieke motivatie. Om te gaan hardlopen zijn in dat geval allerlei externe factoren van invloed op de beslissing om de schoenen aan te trekken en de deur uit te gaan. Mocht je extrinsiek gemotiveerd zijn probeer dan in ieder geval duidelijke beloningen te stellen voor het behalen van doelen. Dit helpt om gemotiveerd te blijven voor je sport.

Komende maand allemaal lachend over de baan, lachend door Hoogeveen en verre omtrek. Denk allen aan de vriendelijke lach van Haile Gebrselassie of ‘onze eigen’ Susan Kuijken. Zij zijn een aanwinst voor de sport, al was het alleen maar door hun vrolijke uitstraling. Dat kan toch niet anders zijn dan intrinsieke motivatie?

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.