< terug

Jakob Ingebrigtsen loopt Noors record 10 kilometer (27.54)

19 oktober 2019 (0 reacties)

Het regent en Jakob Ingebrigtsen komt bijna te laat aan de start, maar de 19-jarige Noor loopt wel een nationaal record op de 10 kilometer in Hole (Hytteplanmila) met 27.54 min. Hij is een seconde sneller dan recordhouder Sondre Nordstad Moen. Richard Douma wordt vijfde met 29.00 min. en Benjamin de Haan eindigt als achtste met 29.05 min. Ook bij de vrouwen is er een goed niveau met 10 vrouwen uit Noorwegen en Zweden onder 35 minuten met de Noorse Sigrid Jervell Vag als winnares (32.52). 

Inmiddels is bekend dat de Ingebrigtsen-broers niet naar de EK-cross in Portugal (8 december) zullen reizen. Begin december zijn ze op trainingskamp. In Tilburg is Filip Ingebrigtsen Europees kampioen geworden bij de senioren en Jakob Ingebrigtsen bij de junioren. Ook de WK-indoor in China wordt waarschijnlijk geschrapt. Alle trainingen en wedstrijden zijn gericht op de Olympische Spelen in Tokio.

‘Het is de schuld van Filip’

De 10 kilometer in Hole in Noorwegen heeft eerder voor snelle tijden gezorgd. Henrik Ingebrigtsen heeft het parcoursrecord. Er zijn dit jaar 3800 deelnemers. Met regenachtig weer mist Jakob Ingebrigtsen bijna de start. Er is verwarring als de speaker zegt dat er nog twee minuten zijn, maar de starter al snel het sein geeft. “Het is de schuld van Filip”, grapt Jakob Ingebrigtsen over de prachtige eindtijd. “Die ging heel hard weg en toen moest ik wel mee”. De eerste twee kilometer gaan in 5.32 min. De doorkomst op vijf kilometer is 14 minuten en het wordt daarna een sololoop van Jakob Ingebrigtsen, die zichzelf ook verrast met 27.54 min. Hij heeft een flinke voorsprong aan de finish. Het is een rustige periode na de WK, maar zijn vorm is nog uitstekend. Filip Ingebrigtsen (28.40) wordt uiteindelijk derde, achter de Eritreër Samuel Tsegay (28.39). Henrik Ingebrigtsen heeft een teenoperatie gehad.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *