Jasmina Karina Paris eerste vrouw die de Barkley marathon voltooid

23 maart 2024 (0 reacties) Jasmina Karina Paris eerste vrouw die de Barkley marathon voltooid

Jasmin Karina Paris de voormalige nationaal veldloop kampioene van het Verenigd Koninkrijk finishte vrijdag als eerste vrouw ooit in de Barkley marathons. Ze finishte na 59.58.21 uur. De ultraloopster vestigde in het verleden ook al records voor de Bob Graham Round en de Ramsay Round, en is nu de eerste vrouw die de Barkley Marathons heeft voltooid.

Jasmin Paris schreef geschiedenis in de Barkley Marathons door als eerste vrouw alle vijf ronden te voltooien. De 40-jarige Britse loper was de vijfde en laatste finisher in 59:58:21. Ze finishte net binnen de zestig uur en met iets minder dan twee minuten was het nog nooit zo dichtbij de sluitingstijd van zestig uur. Ze was ook al de eerste vrouw die vier ronden wist te voltooien. Paris is bekend in Groot-Brittannië als een fell runner, maar werd bekend op het internationale podium als een sky runner na haar overwinning in de 2016 Skyrunner World Series (Sky Extreme). Ze won het brons bij de 2016 Skyrunning World Championships (Sky Ultra).Ze kreeg veel media-aandacht voor haar eindzege in de 2019 Spine Race .

Een recordaantal van vijf lopers – waaronder de eerste vrouwelijke finisher – voltooide dit jaar de afmattende Barkley Marathons, die vrijdag werd afgesloten. In de wedstrijd die binnen zestig uur moet worden voltooid gingen 40 ultralopers van start.De Oekraïens-Canadese loper Ihor Verys kwam bij zijn debuut als eerste over de finish in 58:44:59. Gevolgd door John Kelly in 59:15:38 en op een derde plaats Jared Campbell uit Utah in 59:30:32. Greig Hamilton uit Nieuw-Zeeland finishte als vierde in 59:38:42.

De wedstrijd
Het parcours van de Barkley Marathons bestaat uit vijf lussen van twintig mijl (tweeëndertig kilometer). Om de wedstrijd uit te lopen, moeten de deelnemers de vijf lussen afleggen binnen zestig uur. Over elke lus mogen ze maximaal twaalf uur doen. Wie tijd over heeft, mag tussen twee lussen even rusten. De hoogtemeters over het volledige traject worden geschat op 18.000 meter. Aan de wedstrijd mogen maximaal veertig deelnemers meedoen. Zij krijgen enkel een kaart en kompas mee. Deelnemers dienen bij hun eerste deelname een nummerplaat van hun land mee te brengen of anders een pakje sigaretten. Een uur voor aanvang van de wedstrijd wordt er op een schelp geblazen. Het startschot zelf bestaat uit het aansteken van een sigaret. De eerste en derde lus worden in wijzerzin gelopen, de tweede en vierde in tegenwijzerzin. Aan de vijfde lus starten de resterende deelnemers afwisselend in wijzer- en tegenwijzerzin.