21 april 2024 (0 reacties) Jepchirchir loopt een nieuw wereldrecord voor vrouwen in Londen. Master Bekele verrast met tweede plaats (uitslagen en video)

Foto Alexander Munyayo

Peres Jepchirchir uit Kenia, olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene halve marathon, zegevierde in de vrouwenrace tijdens de 44e editie van de marathon van Londen. Ze vestigde een nieuw wereldrecord voor vrouwen met een tijd van 2:16:16. Bij de mannen klopte Alexander Munyayo master Bekele in de laatste twee kilometer.

Mutiso houdt Bekele af en wint de mannenrace

Kenia’s Alexander Mutiso Munyao ontsnapte van Kenenisa Bekele met iets meer dan 2 km te gaan en kwam uiteindelijk over de finish in 2:04:01.Een kopgroep van twaalf atleten ging in een hoog tempo van start en bereikte de 5 km in 14:35 en de 10 km in 29:03. Munyao, Bekele, 2022 Wereldkampioen Tamirat Tola uit Ethiopië en 2021 Chicago Marathon winnaar Seifu Tura behoorden tot de koplopers. Tien lopers bereikten het 21 km punt met een tijd van 1:01:29, met een voorsprong van 80 seconden op Emilie Cairess, die op de 13e plaats lag.Acht atleten bleven over in het peloton na 30 kilometer en de groep werd uiteindelijk gereduceerd tot vijf – Munyao, Bekele, Tola, Dawit Wolde en Milkesa Mengesha – met nog 1 uur en 30 minuten op de klok.

Kort daarna liep het leidende trio Bekele, Munyao en Mengesha weg bij Tola en Wolde. Mengesha kon echter niet volgen, wat aangaf dat de Londense marathontitel beslist zou worden tussen Munyao en Bekele.Mutiso en Bekele waren in een nek-aan-nek gevecht verwikkeld totdat de Keniaanse loper langs de rivier de Theems versnelde met nog 4 km te gaan. Mutiso bouwde snel een voorsprong van zes seconden op en bleef het gat vergroten op weg naar de finish bij Buckingham Palace.Bekele finishte 14 seconden achter Mutiso met een tijd van 2:04:15 en vestigde daarmee een wereldrecord als snelste loper boven de 40 jaar. De 41-jarige Ethiopiër werd eerder al tweede bij de marathon van Londen in 2017. Nu moet Bekele afwachten of hij wordt geselecteerd voor het Ethiopische team op de Olympische Spelen in Parijs.

Emile Cairess
Emile Cairess uit Groot-Brittannië finishte in 2:06:46 en werd daarmee de op één na snelste Britse loper aller tijden en de eerste Britse atleet die het podium haalde bij de marathon van Londen sinds Mo Farah in 2018. Mahamed Mahamed, ook uit Groot-Brittannië, verzekerde zich van de vierde plaats met een persoonlijke besttijd van 2:07:05.”Op 40 km kreeg ik wat druk van Bekele, maar ik had veel vertrouwen omdat ik getraind had voor deze wedstrijd. Na 40 km dacht ik dat ik genoeg energie had om te winnen. Daarom trapte ik en ik wist dat ik zou winnen”, zei Munyao.

Jepchirchir loopt wereldrecord
Jepchirchir verbrijzelde het vorige record met 45 seconden. Jepchirchir was ook enkele seconden sneller dan Tigst Assefa, de wereldrecordhoudster bij de vrouwen gemengd (2:11:53).De race begon met een kopgroep met alle topkandidaten. Ze passeerden de 5 km in 15:44, een tempo dat een finish van onder de 2:13 voorspelde. Het peloton legde de eerste 10 km af in 31:26. Toen ze halverwege doorkwamen, was de kopgroep geslonken tot zeven lopers met een tussentijd van 1:07:04 – de op één na snelste halve marathon in de geschiedenis van Londen.

Brigid Kosgei, winnares van de Olympische zilveren medaille, was de eerste die op achterstand kwam toen een groep van zes vrouwen na halverwege versnelde. Deze groep bestond uit Jepchirchir, Assefa, Dubai Marathon kampioen Tigist Ketema, 2022 London Marathon winnares Yalemzerf Yehualaw, 2021 London Marathon winnares Joyciline Jepkosgei en 2023 London Marathon runner-up Megertu Alemu. Naarmate de race vorderde, verloren Ketema en Yehualaw het contact met de kopgroep, waardoor Jepchirchir, Assefa, Jepkosgei en Megertu Alemu konden strijden voor de overwinning.

De vier leidende vrouwen liepen samen tot de laatste kilometer, toen Alemu moest lossen terwijl Jepchirchir, Assefa en Jepkosgei het tempo opvoerden.

Jepchirchir, die in 2021 Olympisch goud won in Sapporo, sloeg haar slag in de laatste 300 meter en finishte voor Tigist Assefa uit Ethiopië, die 2:16:23 klokte, slechts één seconde voor Joyciline Jepkosgei. Alle drie, samen met Ethiopië’s Megertu Alemu, verbraken ze het vorige wereldrecord voor vrouwen dat tijdens de marathon van Londen was gevestigd door Kenia’s Catherine Ndereba met 2:17:01.

Deze marathon van Londen was de eerste 42 km-race waarbij de top vier vrouwen allemaal de 2:17-barrière doorbraken.Jepchirchir’s overwinning in Londen stelde haar plek op de Olympische Spelen in Parijs veilig. Dit was haar derde overwinning in een World Marathon Major na haar overwinningen in New York in 2021 en Boston in 2022. De Keniaanse atlete streeft ernaar om de allereerste tweevoudig winnares van Olympisch goud te worden op de marathon voor vrouwen.

“Ik voel me dankbaar. Ik ben zo gelukkig. Dat had ik niet verwacht. Ik wist dat we het record zouden breken, maar ik had het niet verwacht. Toen ik op 40 km was, zei ik: ‘Laten we ontspannen. Dan op 41 km zou ik versnellen of wachten tot 600 meter. Het betekent veel voor me omdat ik vorig jaar verwachtte te winnen. Helaas won ik niet, maar ik was ook blij. Dit jaar ben ik zo blij. Dit is het laatste evenement voor Kenia om het team te selecteren. Toen ik over de finish kwam, wist ik dat ik mijn titel in Parijs zou verdedigen. Ik ben blij dat ik me kan kwalificeren voor de Olympische Spelen en ik ben dankbaar. Ik ben blij om in Parijs te zijn en mijn gebed is om daar te zijn en goed te lopen om mijn titel te verdedigen. Ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar ik zal mijn best doen”, zei Peres Jepchirchir.

Kenia won zes van de afgelopen zeven edities van de vrouwenmarathon in Londen. Het Afrikaanse land leed vorig jaar de enige nederlaag in Londen, toen Sifan Hassan zegevierde bij haar debuut op de marathon