< terug

Jip Vastenburg:Een DQ en toch ook trots

5 maart 2021 (0 reacties)

Ik liep een heel goede race, verbeterde nipt mijn persoonlijk record, had nog wat energie over en plaatste me als derde voor de finale. Dat was mijn verhaal over de serie van de 3000 meter bij de EK indoor in Torun gisteravond. Althans, dat was het tot ik klaar was met mijn cooling down. Het moment dat Charles van Commenée, de hoofdcoach van de atletiekunie, naar me toe kwam en me vertelde dat ik gediskwalificeerd was. Ofwel, een DQ achter mijn naam. Dat was op zijn zachtst gezegd een bittere pil “.Jip Vastenburg over de diskwalificatie na afloop van haar serie 3000 mtr bij het EK indoor.

‘Het is een beetje alsof je door een rouwproces gaat’, zei ik nog tegen iemand. Toen Charles naar me toe kwam, had ik al zo’n zesde zintuig gevoel dat er iets ging komen. Gelukkig was hij recht door zee en daar houd ik van. En dat rouwproces; eerst was er ongeloof, daarna was ik heel boos en vervolgens verdrietig. Nu, na een nacht slapen, is er een soort berusting en heb ik ook een heel trots gevoel over het hele indoorseizoen en waar ik nu sta. Maar teleurgesteld, dat ben ik ook nog altijd.

Overtreding

Ook al heb ik er totaal geen voordeel van gehad en was ik met de drie anderen, waarvan de snelste ook gediskwalificeerd is, ver vooruit op de rest, ik ben dus uit de uitslag gehaald omdat ik de lijn heb geraakt. Daar is protest tegen aangetekend. Dat zorgde er ook voor dat ik mijn gedachtes ook nog even opzij moest zetten. Want werd dat protest gehonoreerd, dan had ik vanavond dus wel de finale mogen lopen. Ik heb daarom zo goed als mogelijk mijn herstelwerk gedaan, al was dat heel lastig, omdat je zo emotioneel bent. En ergens had ik wel hoop dat ik alsnog mocht lopen, maar omdat het zo duidelijk was dat ik de lijn aanraakte, wist ik dat het een moeilijk verhaal werd.

In het hotel hoorde ik al snel dat het protest niet gehonoreerd was. Echt ontzettend balen. En ja, ik weet dat regels er niet voor niets zijn en natuurlijk ben je wat bevooroordeeld als het om jezelf gaat. Maar waar ik toch wel erg moeite mee heb is dat ze camera’s op de lijn hebben staan om mensen echt te pakken. Dat snap ik niet. Aan de andere kant; waar trek je de lijn? (what’s in a name…) Ik had ermee kunnen leven als ik met mijn hele voet over de lijn was geweest, maar ik ben letterlijk met de buitenkant van mijn voet twee centimeter op de lijn gekomen. Dan denk ik wel; waar gaat dit over?

Lees hier haar blog

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *