< terug

Jitze Weber traint alleen nog voor Kika

15 oktober 2020 (1 reactie)

Aan de lezers van hardloopnieuws.nl

Stoppen met hardlopen is een innerlijke beleving. Aan hardlopen ontleende ik jarenlang mijn fysieke en mentale conditie op een prettige manier. De echte finish behoeft geen duiding, want het moment om te stoppen kondigt zichzelf wel aan. Propageren dat het beter is te stoppen deed ik als trainer wel eens bij verschillende zichtbare vormen van disbalans. Van training word je beter als je het herstel een kans geeft om in ieder geval weer op het juiste moment het lijf te belasten. De finish komt in beeld als dat herstel niet meer gehaald wordt vanwege kwalen of onmogelijkheden die buiten jezelf liggen. Dan brengt training schade en frustratie, dat wil je wel voor blijven. Harder trainen helpt dan niet meer. De wetenschap heeft ons in allerlei opzichten verder gebracht.  

Luisteren naar populieren blijft daarnaast ook belangrijk. Niet alles is voorspelbaar. Mijn zoon kreeg leukemie tijdens mijn voorbereidingen voor mijn eerste marathon. Of leukemie wel of niet door een virus wordt veroorzaakt, is best interessant, maar het is een onderzoeksgebied dat niet alle aandacht heeft als je niet bekend bent met het feit dat jaarlijks 400 kinderen kanker krijgen en jij met je hardlooptraining bezig bent. Ineens lag mijn kind in het Emma-kinderziekenhuis, zijn leven werd bedreigd. Nergens mondkapjes, wel dokters, chemokuren, kale kinderen die de moed erin hielden, uitgeputte ouders en zwervende broertjes en zusjes, ja we moesten het samen doen. De wetenschap zorgde dat ze jarenlang konden overleven en het onderzoek moet door, daarom steun ik KIKA vanaf het eerste moment.

Hoe hard we het onderzoek nodig hebben? Ik hoop dat andere hardlopers er nooit achter komen.

Onze enige zoon leeft niet meer. Tijdens zijn ziekte hebben we hem voluit gesteund. Hij heeft veel geleden, maar hij kon ook plezier hebben. Met vrienden en familie, met de zusters, de dokters en met de dieren in de kinderboerderij. 

 Voor mijzelf gold dat ik alleen maar meer trainde in die tijd, de dokter was ook hardloper en veel ouders deden aan duursporten om het vol te houden. Hardlopen kan ook uitrusten zijn.

Nu kun je overal voor KIKA lopen. Je mag KIKA ook gewoon steunen. Nu, tijdens een virusuitbraak, krijgen we allemaal weer zicht op onze eigen kwetsbaarheid. 

Er is nog wel een digitaal crossparcours beschikbaar naar mijn facebookpagina. Ik zou het fijn vinden als jullie mijn laatste trainingen cachet geven met het doen bereiken van mijn streefbedrag voor KIKA. Rechtstreeks naar KIKA.nl is voor de liefhebbers van de snelweg. 

 Jullie wens ik allemaal nog heel veel loopplezier toe.  

   Jitze Weber (ex-columnist van www.hardloopnieuws.nl).

Geplaatst door Jitze Weber op Woensdag 14 oktober 2020

Reacties

  • Fieke
    10 Op 15
    Wat mooi geschreven papa, wij zijn ontzettend trots op jou!
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd