< terug

Jonge vrouwen grote kans op hardloopblessure

De ruim twee miljoen hardlopers in Nederland liepen in 2014 naar schatting 710.000 blessures op, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Daarvan moest bijna een derde (220.000) medisch worden behandeld. Alleen het veldvoetbal telde meer blessures. Vooral jonge vrouwen hebben een grotere kans op een hardloopblessure

17 december 2015 (0 reacties)

Amsterdam, 17 december 2015 – De ruim twee miljoen hardlopers in Nederland liepen in 2014 naar schatting 710.000 blessures op, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Daarvan moest bijna een derde (220.000) medisch worden behandeld. Alleen het veldvoetbal telde meer blessures. Vooral jonge vrouwen hebben een grotere kans op een hardloopblessure. 

 

Kans op een hardloopblessure nog steeds groot 

De kans op een hardloopblessure is vrij groot. In 2014 was het risico bijna drie keer zo groot als gemiddeld in de sport. Per duizend uur hardlopen komt dat volgens de onderzoekers van VeiligheidNL neer op 6,1 blessures. Als je wekelijks drie keer een uur hardloopt, riskeer je zo grofweg één blessure per jaar. Een derde van alle blessures is een herhaling van een oude blessure. Knieblessures staan met 29% nog steeds op de eerste plaats. 
 

Ten opzichte van 2009 is er sprake van een verdubbeling van het aantal hardloopblessures. Die stijging kan grotendeels worden verklaard uit de groei van het aantal lopers en dus de extra gelopen uren. In 2014 liep 34% van de hardlopers een blessure op, een kleine stijging ten opzichte van 2006 (27%). Beginnende lopers, die minder dan een jaar hardlopen, hebben een twee keer zo grote kans op een blessure dan de overige lopers. Onder fanatiekere lopers, die vaker aan wedstrijden deelnemen, is de kans om een blessure in wedstrijden op te lopen drie keer zo groot ten opzichte van het gevaar op trainingsblessures. 
 

Vooral jonge vrouwen hoge kans op blessure 

Blessures komen vaker voor bij mannen (61%) dan bij vrouwen. Vrouwen hebben wel een grotere kans op een blessure. Casper Dirks, unitmanager Sport bij VeiligheidNL: “Vooral vrouwen tussen de 20 en 34 jaar hebben een grote kans op een blessure bij het hardlopen. Bij hen telden wij 8,1 blessures per 1.000 uren hardlopen.” 
 

Blessures gelukkig goed te voorkomen! 

Ruim de helft van de hardloopblessures ontstond in 2014 plotseling (60%). De overige veertig procent van de loopblessures ontstond geleidelijk en dat zijn blessures die gelukkig goed zijn te voorkomen. Denk aan een goede trainingsopbouw en een voorbereiding met oefeningen en warming-up. 

Lees op www.voorkomblessures.nl/run tips om hardloopblessures te voorkomen en bekijk de filmpjes met oefeningen! 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *