< terug

Jos Hermens

Jos Hermens wordt in allerlei Duitse kranten neergezet als mogelijk een belangrijke schakel in een internationaal dopingnetwerk. Zijn advocaten zijn van mening dat de schade die zijn persoon en zijn bedrijf door deze affaire oploopt aanzienlijk is. Een portret van Jos Hermens

21 januari 2014 (0 reacties)

Van topatleet tot topondernemer


Jos Hermens op weg naar het werelduurrecord

Jos Hermens raakte op jonge leeftijd geïnspireerd na het zien van een film over Abebe Bikila, de Ethiopiër die in 1960 blootsvoets en in recordtijd de Olympische marathon won. Het zou de start zijn van een bijzondere carriere. Het begon in Ethiopie en laat dat nu ook het land zijn waar de latere manager Jos Hermens ook de hardlooplegende Haile Gebrselassie ontdekte.

Steeple
Hermens werd op 8 januari 1950 in Nijmegen geboren. Hij begon pas bij de oudere jeugdcategorieën met wedstrijdatletiek, maar kwalificeerde zich wel voor de Europese kampioenschappen voor junioren in Leipzig in 1968 op de 3000 meter. Hermens eindigde daar als vierde. Hij liep in die tijd zelfs een uitstekende 1500 meter steeple chase (A-junioren liepen later pas 2000 meter steeple chase, en eind jaren 80 pas 3000 meter steeple chase). Hermens liet de hindernisloop verder links liggen, in verband met de daaraan verbonden blessure-risicos.

Olympische spelen
De ster van Hermens rees snel. Hij kwalificeerde zich in 1972 voor de Olympische Spelen in München, maar trok zich, net als Bram Wassenaar terug, toen Palestijnse terroristen negen Israëlis hadden gegijzeld en bij een zelfmoordactie gedood. Hermens was van mening dat er meer zaken in het leven belangrijk zijn dan alleen sport.Het eerste grote hoogtepunt van Hermens was zijn vierde plaats op het EK in Zürich 1974 op de 5000 meter. Hij moest het brons in de eindsprint laten aan Olympisch kampioen Lasse Viren, die zich twee jaar lang niet had laten zien, en vervolgens opnieuw twee jaar in de anonimiteit verdween.

München.
In 1972 verliet Hermens als gevolg van het vreselijk gijzelingsdrama de spelen. Hij verklaarde later daarover. “‘Het zouden de feestelijke Spelen worden, maar met zoveel doden kon dat natuurlijk niet. In die sfeer wilde ik niet sporten. Ik sta nog steeds achter mijn beslissing. Nu zou ik, denk ik, iets minder snel zwichten voor terreur, omdat we er helaas meer aan gewend zijn geraakt. Maar toen was het de eerste keer. ‘Ik heb het niemand kwalijk genomen dat ze bleven, maar ik vroeg me toen wel af waarom ze bijna allemaal bleven. Later praatte ik erover, bijvoorbeeld me Lasse Viren (Finse topatleet van weleer, red.) Het was geen moment in hem opgekomen dat hij de Spelen zou verlaten, hij hield zich er helemaal niet mee bezig. Sporters hebben vaak een tunnelvisie en fixeren zich helemaal op hun sport. Misschien was ik wel te veel afgeleid. Als 22-jarige vond ik politiek al heel boeiend en interessant, ik droomde van een betere wereld. Nu ben ik de hele wereld over gereisd en weet ik dat 99 procent van de mensen goed is. Alleen maakt dat ene procent dat overblijft er een behoorlijke puinhoop van.

Prestaties en records
Hermens won vijf keer de Nederlandse veldlooptitel, volgens de betere langeafstandslopers de hoogste nationale atletiekeer. Hij had wellicht nog vaker de nationale crosstitel kunnen pakken, maar hij overwinterde vaak in Australië en Nieuw-Zeeland. Eind 1975, vlak voordat hij Down Under ging, won hij in Crystal Palace s werelds sterkst bezette cross country van die tijd, natuurlijk afgezien van het WK veldloop.Hermens verbeterde tweemaal het werelduurrecord op de baan van Papendal. In september 1975, met Gerard Tebroke als haas/gangkamer kwam hij tot 20.907 meter. In mei 1976 kwam hij, zónder hulp van anderen, nog 37 meter verder. Dit record hield stand tot 1991, toen zijn Mexicaanse cliënt Arturo Barrios in La Flêche tot 21.101 meter kwam, een fractie meer dan de halve marathonafstand (= officieel 21.098 meter). Ook na de ongekend grote progressie van de wereldtop op de lange afstanden in de jaren 90 zou Hermens in de race tegen de klok en op de halve marathon nog bij de absolute wereldklasse behoren.

Blessure
Hermens zag zijn tiende plaats op de 10.000 meter in Montréal 1976 als een dieptepunt. Hij ging met hoge verwachtingen naar Canada, maar kon die niet waarmaken. Medisch onderzoek wees uit, dat hij sterk overtraind was. Tot kort voor Montréal trainde hij wel 350 kilometer per week. Na een verplichte rustperiode eind 1976 nam hij een Belgische trainer in de arm, en werd zijn trainingsomvang letterlijk gehalveerd. In 1977 en 1978 liep hij sterker dan ooit, met tijden van 13.21,9 op de 5000, en 27.41,25 op de 10.000 meter. Hij is met deze tijden nog steeds derde Nederlander aller tijden, achter Kamiel Maase en Gerard Tebroke. Het had allemaal nog mooier kunnen worden, maar in de finale van de 10.000 meter op het EK in Praag 1978 scheurde hij op ongeveer tweederde van de afstand plotseling zijn achillespees. De pas 28-jarige Molenhoeker kon per direct zijn carrière beëindigen. Operaties brachten voor topsport onvoldoende herstel.

Global Sports
Na zijn actieve sportcarrière ging Hermens zich namelijk toeleggen op het begeleiden van topsporters.
Me Europe, me Europe!”, roept een jongen tegen Jos Hermens wanneer die in 1991 in Ethiopië is om looptalent te scouten. Het ventje heeft een aparte, maar snelle loopstijl. Hij is buitengewoon gedreven en hij heeft een brede glimlach. De jonge Haile Gebrselassie had dus al alle eigenschappen die hem later tot zon populaire atleet zouden maken. Hermens neemt deze Haile Gebrselassie mee naar Europa het is het begin van een illustere carriere die nog altijd voortduurt. Hermens werkt sinds 1992 onder anderen voor de Ethiopiër Haile Gebrselassie, maar ook voor de Ethiopiërs Kenenisa Bekele, en Sileshi Sihine, en de Keniaan Eliud Kipchoge. Deze vier Oost-Afrikanen horen tot de grootste lopers aller tijden. Zijn bedrijf Global Sports Communication heeft in totaal meer dan honderd internationale toppers onder contract staan. Hermens was ruim 20 jaar als extern manager met weinig beperkingen verbonden aan de marathon van Rotterdam. In 2005 werd hij door race-director Mario Kadiks aan de kant gezet, in het kader van verdergaande “professionalisering” van de marathon van Rotterdam.Het bedrijf Global Sports is zeer nauw betrokken bij de organisatie van de halve marathon van Egmond, de Nijmegen Global Athletics, de FBK Games IAAF Grand Prix in Hengelo, de Papendal Games, de marathon van Amsterdam, en de Zevenheuvelenloop tussen Nijmegen en Groesbeek. Op het mondiale vlak organiseert het bedrijf grote baanwedstrijden in het Mexicaanse Monterrey, en in Shanghai. Dit jaar verdween na een intern meningsverschil een van zijn belangrijkste medewerkers en Kenya kenner Michel Boeting.Het bureau van Jos Hermens mag gerekend worden tot het grootste ter wereld. Met 120 atleten onder contract ,de organisatie van vele atletiekevenementen over de gehele wereld en wereldwijde contacten is Global Sports toonaangevend in mondiale atletiek. Het is duidelijk dat de dopingzaak waarin nu Hermens als verdachte wordt genoemd de atletiekwereld op zijn grondvesten doet trillen.

Machtspositie
Jos Hermens is een gepassioneerde ondernemer en juist dat leidt nog wel eens tot vooroordelen. “Ik ben leider van een onderneming”, aldus Hermens. “Als ondernemer moet ik blijven ontwikkelen om mijn bedrijf te laten renderen. Vandaar bijvoorbeeld onze nieuwe wedstrijd in China”. “Met enige regelmaat wordt door managers en atleten de kritiek gebezigd dat wij onze machtspositie misbruiken”. Volgens Hermens een grote misvatting. “Wanneer wij van de organisatie van de bij voorbeeld de Zevenheuvelenloop de opdracht krijgen het deelnemersveld te organiseren proberen wij dat markttechnisch zo goed mogelijk te doen”. “Dat wij dan van manager x maar twee van zijn vier atleten nemen leidt al tot scheve gezichten. Het is ondoenlijk om van alle aanbod gebruik te maken, daar is geen budget voor. Bovendien moet je keuzes maken om bijvoorbeeld niet alleen Kenianen aan de start te krijgen wat markttechnisch weer nadelig is. Men vergeet dat wij van onze eigen atleten ook maar enkele een contract kunnen aanbieden”. br />

Burn-out
De overgang tussen atletencarriere en de opbouw naar een eigen managementsbureau ging voor Hermens feitelijk zonder een tijd van bezinning.Vaak verklaarde Hermens dat het keihard werken was om het bureau met een groot aantal medewerker op het niveau te brengen waar het nu is. Uiteindelijk eiste dat in 2006 zijn tol. Na het WK indoor kreeg de Nijmeegse atletenmanager te kampen met een zware burn-out. Pas in oktober hervatte Hermens weer gedeeltelijk zijn werkzaamheden met de wetenschap dat hij meer moest delegeren.

Hoogtepunten uit de actieve sportloopbaan van Jos Hermens:

1968 – Vierde bij de EK voor junioren in Leipzig op de 3000 meter
1972 – Nationaal veldloopkampioen in Dwingeloo
1974 – Vierde bij de EK in Zürich op de 5000 meter
1975 – Nationaal veldloopkampioen in Reusel
1975 – Werelduurrecord op de baan van Papendal (20.907 meter)
1975 – Zege in de cross country van Chrystal Palace, destijds het Mekka van de atletiek
1976 – Nationaal veldloopkampioen in Amersfoort
1976 – Werelduurrecord op de baan van Papendal (20.944 meter)
1976 – Tiende op de Olympische Zomerspelen Montréal 1976 op de 10.000 meter
1977 – Nationaal veldloopkampioen in Valkenswaard (Eurostrand)
1978 – Nationaal veldloopkampioen in Stiphout (hoort thans bij gemeente Helmond).
Hermens veroverde in de periode 1968-1978 nog vele nationale titels en records op de baan.

© hardoopnieuws.nl/Wikipedia

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jos Hermens

Jos Hermens wordt in allerlei Duitse kranten neergezet als mogelijk een belangrijke schakel in een internationaal dopingnetwerk. Zijn advocaten zijn van mening dat de schade die zijn persoon en zijn bedrijf door deze affaire oploopt aanzienlijk is. Een portret van Jos Hermens

23 november 2006 (0 reacties)

Van topatleet tot topondernemer


Jos Hermens op weg naar het werelduurrecord

Jos Hermens raakte op jonge leeftijd geïnspireerd na het zien van een film over Abebe Bikila, de Ethiopiër die in 1960 blootsvoets en in recordtijd de Olympische marathon won. Het zou de start zijn van een bijzondere carriere. Het begon in Ethiopie en laat dat nu ook het land zijn waar de latere manager Jos Hermens ook de hardlooplegende Haile Gebrselassie ontdekte.

Steeple
Hermens werd op 8 januari 1950 in Nijmegen geboren. Hij begon pas bij de oudere jeugdcategorieën met wedstrijdatletiek, maar kwalificeerde zich wel voor de Europese kampioenschappen voor junioren in Leipzig in 1968 op de 3000 meter. Hermens eindigde daar als vierde. Hij liep in die tijd zelfs een uitstekende 1500 meter steeple chase (A-junioren liepen later pas 2000 meter steeple chase, en eind jaren 80 pas 3000 meter steeple chase). Hermens liet de hindernisloop verder links liggen, in verband met de daaraan verbonden blessure-risicos.

Olympische spelen
De ster van Hermens rees snel. Hij kwalificeerde zich in 1972 voor de Olympische Spelen in München, maar trok zich, net als Bram Wassenaar terug, toen Palestijnse terroristen negen Israëlis hadden gegijzeld en bij een zelfmoordactie gedood. Hermens was van mening dat er meer zaken in het leven belangrijk zijn dan alleen sport.Het eerste grote hoogtepunt van Hermens was zijn vierde plaats op het EK in Zürich 1974 op de 5000 meter. Hij moest het brons in de eindsprint laten aan Olympisch kampioen Lasse Viren, die zich twee jaar lang niet had laten zien, en vervolgens opnieuw twee jaar in de anonimiteit verdween.

München.
In 1972 verliet Hermens als gevolg van het vreselijk gijzelingsdrama de spelen. Hij verklaarde later daarover. “‘Het zouden de feestelijke Spelen worden, maar met zoveel doden kon dat natuurlijk niet. In die sfeer wilde ik niet sporten. Ik sta nog steeds achter mijn beslissing. Nu zou ik, denk ik, iets minder snel zwichten voor terreur, omdat we er helaas meer aan gewend zijn geraakt. Maar toen was het de eerste keer. ‘Ik heb het niemand kwalijk genomen dat ze bleven, maar ik vroeg me toen wel af waarom ze bijna allemaal bleven. Later praatte ik erover, bijvoorbeeld me Lasse Viren (Finse topatleet van weleer, red.) Het was geen moment in hem opgekomen dat hij de Spelen zou verlaten, hij hield zich er helemaal niet mee bezig. Sporters hebben vaak een tunnelvisie en fixeren zich helemaal op hun sport. Misschien was ik wel te veel afgeleid. Als 22-jarige vond ik politiek al heel boeiend en interessant, ik droomde van een betere wereld. Nu ben ik de hele wereld over gereisd en weet ik dat 99 procent van de mensen goed is. Alleen maakt dat ene procent dat overblijft er een behoorlijke puinhoop van.

Prestaties en records
Hermens won vijf keer de Nederlandse veldlooptitel, volgens de betere langeafstandslopers de hoogste nationale atletiekeer. Hij had wellicht nog vaker de nationale crosstitel kunnen pakken, maar hij overwinterde vaak in Australië en Nieuw-Zeeland. Eind 1975, vlak voordat hij Down Under ging, won hij in Crystal Palace s werelds sterkst bezette cross country van die tijd, natuurlijk afgezien van het WK veldloop.Hermens verbeterde tweemaal het werelduurrecord op de baan van Papendal. In september 1975, met Gerard Tebroke als haas/gangkamer kwam hij tot 20.907 meter. In mei 1976 kwam hij, zónder hulp van anderen, nog 37 meter verder. Dit record hield stand tot 1991, toen zijn Mexicaanse cliënt Arturo Barrios in La Flêche tot 21.101 meter kwam, een fractie meer dan de halve marathonafstand (= officieel 21.098 meter). Ook na de ongekend grote progressie van de wereldtop op de lange afstanden in de jaren 90 zou Hermens in de race tegen de klok en op de halve marathon nog bij de absolute wereldklasse behoren.

Blessure
Hermens zag zijn tiende plaats op de 10.000 meter in Montréal 1976 als een dieptepunt. Hij ging met hoge verwachtingen naar Canada, maar kon die niet waarmaken. Medisch onderzoek wees uit, dat hij sterk overtraind was. Tot kort voor Montréal trainde hij wel 350 kilometer per week. Na een verplichte rustperiode eind 1976 nam hij een Belgische trainer in de arm, en werd zijn trainingsomvang letterlijk gehalveerd. In 1977 en 1978 liep hij sterker dan ooit, met tijden van 13.21,9 op de 5000, en 27.41,25 op de 10.000 meter. Hij is met deze tijden nog steeds derde Nederlander aller tijden, achter Kamiel Maase en Gerard Tebroke. Het had allemaal nog mooier kunnen worden, maar in de finale van de 10.000 meter op het EK in Praag 1978 scheurde hij op ongeveer tweederde van de afstand plotseling zijn achillespees. De pas 28-jarige Molenhoeker kon per direct zijn carrière beëindigen. Operaties brachten voor topsport onvoldoende herstel.

Global Sports
Na zijn actieve sportcarrière ging Hermens zich namelijk toeleggen op het begeleiden van topsporters.
Me Europe, me Europe!”, roept een jongen tegen Jos Hermens wanneer die in 1991 in Ethiopië is om looptalent te scouten. Het ventje heeft een aparte, maar snelle loopstijl. Hij is buitengewoon gedreven en hij heeft een brede glimlach. De jonge Haile Gebrselassie had dus al alle eigenschappen die hem later tot zon populaire atleet zouden maken. Hermens neemt deze Haile Gebrselassie mee naar Europa het is het begin van een illustere carriere die nog altijd voortduurt. Hermens werkt sinds 1992 onder anderen voor de Ethiopiër Haile Gebrselassie, maar ook voor de Ethiopiërs Kenenisa Bekele, en Sileshi Sihine, en de Keniaan Eliud Kipchoge. Deze vier Oost-Afrikanen horen tot de grootste lopers aller tijden. Zijn bedrijf Global Sports Communication heeft in totaal meer dan honderd internationale toppers onder contract staan. Hermens was ruim 20 jaar als extern manager met weinig beperkingen verbonden aan de marathon van Rotterdam. In 2005 werd hij door race-director Mario Kadiks aan de kant gezet, in het kader van verdergaande “professionalisering” van de marathon van Rotterdam.Het bedrijf Global Sports is zeer nauw betrokken bij de organisatie van de halve marathon van Egmond, de Nijmegen Global Athletics, de FBK Games IAAF Grand Prix in Hengelo, de Papendal Games, de marathon van Amsterdam, en de Zevenheuvelenloop tussen Nijmegen en Groesbeek. Op het mondiale vlak organiseert het bedrijf grote baanwedstrijden in het Mexicaanse Monterrey, en in Shanghai. Dit jaar verdween na een intern meningsverschil een van zijn belangrijkste medewerkers en Kenya kenner Michel Boeting.Het bureau van Jos Hermens mag gerekend worden tot het grootste ter wereld. Met 120 atleten onder contract ,de organisatie van vele atletiekevenementen over de gehele wereld en wereldwijde contacten is Global Sports toonaangevend in mondiale atletiek. Het is duidelijk dat de dopingzaak waarin nu Hermens als verdachte wordt genoemd de atletiekwereld op zijn grondvesten doet trillen.

Machtspositie
Jos Hermens is een gepassioneerde ondernemer en juist dat leidt nog wel eens tot vooroordelen. “Ik ben leider van een onderneming”, aldus Hermens. “Als ondernemer moet ik blijven ontwikkelen om mijn bedrijf te laten renderen. Vandaar bijvoorbeeld onze nieuwe wedstrijd in China”. “Met enige regelmaat wordt door managers en atleten de kritiek gebezigd dat wij onze machtspositie misbruiken”. Volgens Hermens een grote misvatting. “Wanneer wij van de organisatie van de bij voorbeeld de Zevenheuvelenloop de opdracht krijgen het deelnemersveld te organiseren proberen wij dat markttechnisch zo goed mogelijk te doen”. “Dat wij dan van manager x maar twee van zijn vier atleten nemen leidt al tot scheve gezichten. Het is ondoenlijk om van alle aanbod gebruik te maken, daar is geen budget voor. Bovendien moet je keuzes maken om bijvoorbeeld niet alleen Kenianen aan de start te krijgen wat markttechnisch weer nadelig is. Men vergeet dat wij van onze eigen atleten ook maar enkele een contract kunnen aanbieden”. br />

Burn-out
De overgang tussen atletencarriere en de opbouw naar een eigen managementsbureau ging voor Hermens feitelijk zonder een tijd van bezinning.Vaak verklaarde Hermens dat het keihard werken was om het bureau met een groot aantal medewerker op het niveau te brengen waar het nu is. Uiteindelijk eiste dat in 2006 zijn tol. Na het WK indoor kreeg de Nijmeegse atletenmanager te kampen met een zware burn-out. Pas in oktober hervatte Hermens weer gedeeltelijk zijn werkzaamheden met de wetenschap dat hij meer moest delegeren.

Hoogtepunten uit de actieve sportloopbaan van Jos Hermens:

1968 – Vierde bij de EK voor junioren in Leipzig op de 3000 meter
1972 – Nationaal veldloopkampioen in Dwingeloo
1974 – Vierde bij de EK in Zürich op de 5000 meter
1975 – Nationaal veldloopkampioen in Reusel
1975 – Werelduurrecord op de baan van Papendal (20.907 meter)
1975 – Zege in de cross country van Chrystal Palace, destijds het Mekka van de atletiek
1976 – Nationaal veldloopkampioen in Amersfoort
1976 – Werelduurrecord op de baan van Papendal (20.944 meter)
1976 – Tiende op de Olympische Zomerspelen Montréal 1976 op de 10.000 meter
1977 – Nationaal veldloopkampioen in Valkenswaard (Eurostrand)
1978 – Nationaal veldloopkampioen in Stiphout (hoort thans bij gemeente Helmond).
Hermens veroverde in de periode 1968-1978 nog vele nationale titels en records op de baan.

© hardoopnieuws.nl/Wikipedia

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *