< terug

Jullie marathon vragen en mijn antwoorden (Jip Vastenburg)

20 november 2019 (1 reactie)

Over twee weken staat de Valencia Marathon op mijn programma. Die wordt op 1 december georganiseerd. Ik kijk er naar uit om in Spanje te gaan lopen. Graag neem ik jullie ook allemaal mee in mijn reis richting de marathon. Daarom vroeg ik jullie via Instagram, Twitter en Facebook om mij vragen te stellen. Uit die vragen heb ik er negen gekozen en die beantwoord ik hieronder. Bedankt voor het insturen!

1. Durf je op schema olympische limiet te lopen of wil je enkel finishen in een mooie tijd?
Nee ik ga niet weg op de olympische limiet. Voor deze marathon is dat gewoonweg nog niet realistisch. De laatste wedstrijden zat er mooie progressie in en ik heb gewoon zin om deze marathon te starten. Het doel blijft om te finishen.

2. Waar gaan we ontbijten op de dag van de marathon?
Ik heb voor alle belangrijke trainingen 2 witte boterhammen met pindakaas en banaan gegeten. Dit is erg goed bevallen dus waarschijnlijk neem ik een pot pindakaas mee naar Valencia!

3. Hoe deel je een marathon het beste in?
Ik denk dat dit voor iedereen heel persoonlijk is. Er zijn mensen die liever hard starten en dan zien waar het schip strand en je hebt ook mensen die graag behoudend willen starten en een sneller tweede deel willen lopen. Ik denk dat het belangrijkste hierin is dat je je gevoel volgt. Als je denkt dat je beter loopt wanneer je behoudend start is het wellicht handig om een horloge om te doen om jezelf in het begin niet over de kop te jagen.

4. Wat doe jij de komende dagen om te acclimatiseren?
De verwachte temperatuur lijkt vooralsnog niet heel erg extreem te worden. Ik heb zelf daarbij wel het geluk dat ik als eerste van start ga. De temperatuur zou waarschijnlijk rond de zeven graden liggen in de ochtend en oplopen tot zo’n veertien graden. Mijn coach zei dat als het echt extreem zou worden, we de laatste twee weken na rustige duurlopen gelijk in een warm bad zouden gaan. Uit sommige onderzoeken blijkt dat dit bij het acclimatiseren aan de warmte kan helpen. Wellicht is tempo aanpassen aan de omstandigheden echter de meest makkelijke oplossing.

5. Heb je wat essentieels veranderd in je training in aanloop naar Valencia t.o.v. je training voor Sevilla?
Uiteraard is er voor mij alleen al door de coachwissel veel veranderd. Het meest opvallende verschil is het aantal lange trainingen wat ik heb afgewerkt. Ik heb in deze voorbereiding langere duurlopen gedaan dan in de aanloop naar Sevilla.

Lees hier de andere vragen

Reacties

  • Johan Neve
    11 Op 21
    Ik ben benieuwd naar de nieuwe marathonschoen waar Jip op gaat lopen de NB Fuelcell Racer. Die is begin 2020 beschikbaar voor het gewone volk.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *