< terug

Kandie wint in Valencia vier atleten onder 58 minuten. Snelle tijd Jacelyn Gruppen (alle uitslagen)

22 oktober 2023 (0 reacties)

In Valencia, waar hij in 2020 het wereldrecord vestigde, domineerde Kibiwott Kandie vandaag opnieuw in de halve marathon. Hij finishte in een razendsnelle 57:40, slechts negen seconden verwijderd van het wereldrecord. In de spannende race versloeg Kandie Kejelcha en Gebrhiwet, die allemaal de ambitie hadden om het wereldrecord van 57:31 te verbreken. Kandie, Kejelcha, Gebrhiwet en Barega finishten allemaal onder de 58 minuten. Bij de vrouwen werd Margaret Chelimo de onbetwiste winnares met een tijd van 1:04:46.

Vanaf de start nam Kandie, die eerder de op één na beste tijd neerzette in de race van 2020 in Valencia, snel afstand van de gangmakers. Yomif Kejelcha, Hagos Gebriwhet (beide sub-59 lopers) en Selemon Barega, de Olympische 10.000-meter kampioen vergezelden hem. Het kwartet liep een razendsnel tempo neer en voedde de verwachtingen van een mogelijk wereldrecord. Op de 10e kilometer lagen ze een seconde voor op het wereldrecordtempo en op de 12e kilometer zaten ze zes seconden eronder. Het momentum nam echter een beetje af bij de 15e kilometer, waar de tussen tijd van 41:01 een achterstand betekende van zeven tellen. Op dat moment besloot Kandie een tandje bij te zetten en voor een werelrecord te gaan.Naarmate de race zijn climax naderde kwamen de aanval van Kejelcha. Even leek zelfs Kandie te wankelen en ook Barega moest loslaten. Maar toen ze de Avenida de los Naranjos naderden, kwam Kandie met een laatste demarrage en liet zijn concurrenten achter zich.
De Nederlanders Filmon Tesfu en Gianluca Assorgia waren ook van de partij en realiseerden respectievelijk een eindtijd van 1.02.04 en 1.03.39.

Vrouwen
Bij de vrouwen was er weliswaar geen strijd om het wereldrecord, maar de race leverde wel veel spanning op. De Keniaanse atletes Margaret Chelimo, Irine Cheptai en Janet Chepngetich zaten dicht bij elkaar en liepen tot de 15e kilometer zij aan zij. Toen de finish naderde, verhoogde Chelimo haar tempo en liet Chepngetich achter zich. Cheptai kon Chelimo nog iets langer bijhouden, maar uiteindelijk trok Chelimo aan het langste eind met een aanzienlijke voorsprong in de laatste kilometer. Ze pakte de overwinning met een tijd van 1:04:46. Cheptai kwam 7 seconden later over de finish en Chepngetich verzekerde zich van de derde plaats met een achterstand van 29 seconden op de leider.

Jacelyn Gruppen
Waar ze dit voorjaar nog van start ging in de halve marathon van Barcelona koos Jacelyn Gruppen nu voor de halve marathon van Valencia Zij keerde terug van een trainingsstage en toonde aan in grootse vorm te zijn. Ze noteerde een eindtijd van 1.11.35. Dit voorjaar liep Gruppen in Barcelona haar persoonlijke record van 1.11.01. De Drentse heeft als ambitie een kwalificatie voor het EK op de weg.

Spaanse records
Carlos Mayo uit Spanje verbrak het oude Spaanse record met een tijd van 59:39 en ontlokte juichende reacties van zowel fans als organisatoren toen hij over de finish kwam. Laura Luengo vestigde ook een nieuw Spaans record met haar tijd van 1:09:41.

Klik hier voor alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd