< terug

Kapitale adminstratiefout. Eric Kiptanui was als favoriet voor goud bij de Gemene Best marathon slechts toeschouwer

2 augustus 2022 (0 reacties)

Hij was zeker kanshebber op het goud geweest op de marathon tijdens de Gemene Best Spelen vorige week in Birmingham ware het niet dat door het te laat indienen van het verzoek om hem te laten starten in de marathon zijn naam op de startlijst ontbrak. Nu kon hij alleen nog maar toeschouwer zijn. Lees het opmerkelijke verhaal van de Keniaaanse marathonloper Eric Kiptanui.

De 32-jarige Kiptanui had Kenia slechts één keer vertegenwoordigd dat was tijdens de Afrikaanse kampioenschappen van 2016 Het leverde hem op de 1500 mtr een zevende plaats op. Eric Kiprono Kiptanui zag bij de Gemene Best Spelen een gouden kans om na zes jaar voor de tweede keer Kenia te vertegenwoordigen. Hij werd dit jaar in april vijfde bij de Boston Marathon en heeft een persoonlijke besttijd van 2:05:47. Daarmee won hij de Xiamen Marathon vorig jaar.

Kiptanui werd samen met Jonathan Korir, Philemon Kacheran en 2021 Fukuoka Marathon-kampioen Michael Githae (reserve) aangewezen voor de Commonwealth Games. Kacheran werd vanwege overtreden van de dopingregels geschorst. Githae zou als reserve zijn plaats innemen. Githae kwam vlak voor de marathonwedstrijd  op zaterdag aan. Kiptanui en Korir waren al een week eerder in Birmingham aangekomen. Kiptanui’s naam ontbrak echter in de startopstelling. Zijn landgenoot Eric Kiplagat Sang was ten onrechte in zijn plaats was ingeschreven. Maar deze Sang was niet eens in Birmingham! Het Keniaanse Olympische comité onder leiding van ex marathonloper Paul Tergat is verantwoordelijk voor de inschrijving

Githae won het brons voor Kenia in twee uur, 13 minuten en 16 seconden en moest het afleggen tegen Victor Kiplangat uit Oeganda, die goud won in 2:10:56 en Alphonce Simbu uit Tanzania, die zilver won in 2:12:28.

“Dit is pijnlijk…het is gewoon slecht. Niets kan echt verklaren hoe ik me voelde toen het startschot klonk en ik alleen als toeschouwer de wedstrijd kon zien. Ik denk dat men mij moet uitleggen hoe mijn naam niet correct werd ingeschreven,” zei Kiptanui. “Ik ben al bijna een week in Birmingham en ze hebben nooit de moeite genomen om te controleren of de inschrijvingen wel kloppen dan hadden ze administratiefout ontdekt.”

Nu er vier Kenianen op de Spelen zijn betrapt voor verschillende overtredingen van de antidopingregels, vreest Kiptanui dat hij ook nog eens als dopingovertreder wordt aangemerkt. “Wat me boos maakt, is dat mensen alles negeren. Mensen moeten hun werk serieus nemen,” zei Kiptanui terwijl hij tegen zijn tranen vocht. “Dit is een race die ik gemakkelijk had kunnen winnen aangezien ik geen blessures had,” legde Kiptanui uit.

Nog meer fouten
Net als Kiptanui konden ook 800m atleet Cornelius Tuwei en steeplechaser Amos Kirui, die in Birmingham waren, niet deelnemen nadat hun namen niet waren ingeschreven.Tuwei en Kirui hadden de plaats ingenomen van respectievelijk Emmanuel Wanyonyi en Abraham Kibiwott, wereldkampioen op de 800 meter onder 20 jaar. Wanyonyi en Kibiwott deden mee aan de wereldkampioenschappen atletiek in Oregon.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd