< terug

Kaptanui slechts negentien seconden verwijderd van wereldrecord halve marathon

8 april 2018 (0 reacties)

Erick Kiptanui verbaasde vandaag met een razendsnelle tijd in de halve marathon van Berlijn .De Keniaan won de race met een wereldbesttijd van 58:42 minuten.Het was tevens een nieuw parcoursrecord in de Duitse hoofdstad. De Keniaanse nieuwkomer liep slechts zijn derde race in Europa op zondag.Hij liep de vijfde beste tijd ooit en miste het wereldrecord met slechts 19 seconden.Voor de 38ste editie van de grootste halve marathon van Duitsland meldden zich 36.000 atleten. Dit is een recordaantal voor de race, die ongeveer 250.000 toeschouwers trok.

In de race gedomineerd door Kenianen eindigden Kiptanuis-landgenoten Emmanuel Kiprono en Richard Mengich als tweede en derde in respectievelijk 60:29 en 60:36. De beste Duitse loper was Homiyu Tesfaye (Eintracht Frankfurt), die een achtste tijd realiseerde van 62:13. Philipp Pflieger (LG Telis Finanz Regensburg) eindigde als 13e met een persoonlijk record van 63:14.De snelste vrouw was de Ethiopische Melat Kejeta die voor Grün-Weiß Kassel startte met 69:04 minuten. De Zwitsere Martina Strähl was de tweede dame in 69:29, gevolgd door Anne-Mari Hyryläinen (Finland) met 71:04. De 3.000 m steeplechase Europees kampioen Gesa Felicitas Krause (Silvesterlauf Trier) realiseerde in haar eerste halve marathon waar ze wel de finishlijn bereikte een tijd van.72:16.Dat was gelijk voor onze Oosterburen de snelste seizoenstijd. Zevende was Katharina Heinig (Eintracht Frankfurt), die een persoonlijk record liep van 72:44.

Gedurende de eerste paar kilometers hadden Erick Kiptanui en zijn landgenoot Vincent Kipchumba, die diende als de pacemaker, al een duidelijke voorsprong. Met de wind mee bereikten ze in supersnelle 27:32 minuten het 10 km punt – een tussenliggende tijd die in een constant tempo voldoende zou zijn geweest om het wereldrecord van 58:23 minuten te verbreken. “Het was mijn plan om zo snel te rennen. Omdat ik wist dat Berlijn een vlak parcours heeft, “zei Erick Kiptanui, die wordt gecoacht door de beroemde Italiaanse coach Renato Canova. Nadat Kipchumba tussen kilometer 12 en 13 wat tempo verloor door tegenwind kon Kiptanui dit tempo niet helemaal bijhouden. Maar hij liet op indrukwekkende wijze zien dat hij het in zich heeft om de volgende Keniaanse topmarathonloper te worden. “Ik zal zeker op straat blijven rennen en ook een marathondebuut plannen”, zei Erick Kiptanui, die aanvankelijk als een baanloper de 1.500 m als hoofddoel had.

Lees hier voor alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.