Ad
< terug

Kelly Holmes stopt met wedstrijdatletiek

Kelly Holmes maakte vandaag bekend dat ze met onmiddelijk ingang stopt met de actieve wedstrijdatletiek. De olympische kampioene 800 en 1500 mtr van Athene was een atlete met een onverbiddelijke wedstrijdmentaliteit. Een overzicht van haar carriere.

21 januari 2014 (0 reacties)

Unieke dubbel op de OS

Lees uit onze olympische bijlage


Holmes wint het goud op de 800 mtr (OS Athene 2004)

Kelly Holmes maakte vandaag bekend dat ze met onmiddelijk ingang stopt met de actieve wedstrijdatletiek. De olympische kampioene 800 en 1500 mtr van Athene was een atlete met een onverbiddelijke wedstrijdmentaliteit. Een overzicht van haar carriere.

Geweldige instelling
Holmes (35) is dochter van een Jamaicaanse vader, die ze zelden ziet, en een Britse moeder die haar naar de atletiekbaan meenam toen ze twaalf was. Als junior was ze succesvol, maar op haar achttiende koos Holmes voor een carriere als sportinstructeur in het leger. Ze was drill-sergeante bij het leger, waar ze rekruten op de judomat wierp. Ze leek verloren
voor topsport, zoals het op die leeftijd velen vergaat. De altijd aanwezige ambitie kwam boven toen ze in 1992 de Spelen van Barcelona op televisie bekeek. Ze kon toen niet weten dat achter de mooie beelden van glorie een zware strijd schuil kan gaan. In 1995 won de atlete uit Kent zilver en brons tijdens de WK in Gothenburg. Wat volgde was een waslijst van
blessures. Atlanta werd een teleurstelling: vierde op de 800 en elfde op de 1500 meter. Opmerkelijk was wel dat Holmes daar liep met notabene een stressfractuur. Het tekent haar onverbiddelijke instelling. Wrang verschil met de Nederlandse atlete Stella Jongmans, die in Atlanta tijdens de kwartfinale 800 mtr uit de baan stapte met een blessure

De OS van Athene
Sydney leverde brons op, maar ze kwam thuis op krukken. In 2003 werd ze op de WK kansloos verslagen door Mutola. Weer een troostprijs en weer die door pijn ingegeven twijfel: moet ik er niet mee stoppen? In 2002 pakte ze haar boeltje op, en verhuisde naar Potchefstroom, in het grote huis van haar vriendin Maria Mutola. Er kwam een scheurtje in de relatie nadat Holmes haar partner per ongeluk ten val bracht bij een indoorwedstrijd in 2004. De twijfels uit het verleden had Holmes in Athene niet afgeschud. Ze wilde slechts starten op de 1500 meter, de afstand waarop ze al haar kaarten had gezet. Pas een week voor het toernooi begon, besloot ze op de 800 meter haar vriendin en trainingspartner Mutola te bestrijden. Van triomferen had ze niet durven dromen, op geen van beide afstanden. ,,Ik voel een enorme druk op me, zei ze een maand voor de Spelen. ,,Ik sta s morgens op met zorgen over de 1500 meter en ik ga er s avonds mee naar bed. Altijd was Holmes opgelopen tegen de beperkingen van haar lijf. Voor het eerst had de Britse een seizoen zonder blessures doorstaan en kon ze haar talent ten volle exploiteren. Ze bracht een heel land extase door op de Olympische spelen vvan Sydney de onmogelijk geachte dubbel te behalen. Toen ze thuiskwam in het nietige plaatsje Hildenborough stonden daar duizenden mensen klaar om haar toe te juichen.Wat Engelse grootheden als Steve Ovett en Sebastian vergeefs hadden nagestreefd lukte Kelly Holms: Olympisch goud op de 800 en de 1500 meter. Na haar overwinning op de 800 mtr moest ze 24 uur later weer aantreden voor de series van de 1500 mtr. Ze gaf later toe dat ze eigenlijk niet meer wilde starten op de 1500 mtr.Haar ploeggenoten hadden haar zover gekregen toch van start te gaan. Ze schreef het succes toe aan de samenwerking met de Amerikaanse trainster Margot Jennings. Die samenwerking ging ten kostte van de vriendschap met de Mozambikaanse Mutola. Jennings was namelijk ook de trainster van Maria Mutola. Mutola kon maar moeilijk verkroppen dat Holms een einde maakte aan haar heerschappij op de 800 mtr. Het seizoen daarvoor waren Holmes en Mutola nog onafscheidelijk en bewoonden hetzelfde appartement in Johannesburg.

Krassen
Hoe groot de druk was in haar carriere werd duidelijk toen ze na de OS van Athene een opmerkelijk verhaal naar buiten bracht. In de aanloop naar de Spelen van Athene had ze zich zo gestresst gevoeld dat ze in grote psyschische problemen kwam. Ze verklaarde dat de druk immens was. Om daaraan te ontsnappen kraste ze zichzelf met scherpe voorwerpen. Het toont aan onder welke onmenselijke druk atleten moeten leven. Een eyopener ook voor de begeleiders van veel talentvolle jonge atleten. Na de spelen werd ze door de IAAF gekozen als de beste atlete van de wereld. Eigenlijk had ze na het ongekende succes in Athene al het besluit genomen afscheid te nemen. Het door vele blessures geteisterde lichaam kreeg ze niet meer in de vereiste vorm. De gemenebest spelen in Melbourne dit jaar moest een mooi afscheid vormen. Maar dan alleen met medailles. Die vorm bezat ze niet meer, een chronische achillespeesblessure versnelde het afscheid. Deze zomer nam ze afscheid van haar fans en nu dan ook van het internationale publiek. “Ik denk niet dat ik ooit kan overtreffen wat ik bereikt heb”, verklaarde Holmes.

Personal bests
800 mtr 1:56.21 NR GPF Monaco 1995
1500 mtr 3:57.90 NR OS Athína 28 Aug 2004

Palmares
EC 2002: 3 1:59.83 1s2 2:00.66 1h1 2:03.18
ECp 2002: 4 2:00.33
CWG 2001: 2 1:59.27
OS 1996: 4 1:58.81
OS 2000: 3 1:56.80 2s2 1:58.45 1h4 2:01.76
OS 2004: 1 1:56.38 1s1 1:57.98 1h3 2:00.81
WK 1995: 3 1:56.95
WK 1999: 4s1 2:00.77 2h4 1:59.72
WK 2001: 6 1:59.76 2s1 2:01.90 2h1 2:00.08
WK 2003: 2 2:00.18 2s2 1:58.86 2h3 2:03.75

1500 m
CWG 1998: 2 4:06.10
CWG 2002: 1 4:05.99 1h2 4:11.27
EC 1994: 2 4:19.30
EC 2002: 4h1 4:08.11
ECp 1997: 1 4:04.79
OG 2000: 7 4:08.02 4s1 4:05.35 3h2 4:10.38
OG 2004: 1 3:57.90 2s2 4:04.77 2h2 4:05.58
WC 1995: 2 4:03.04

Indoor
1500 m
WC 2003: 2 4:02.66 2h2 4:09.99
WC 2004: 9 4:12.30 1h2 4:11.15

© dehardloopkrant.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kelly Holmes stopt met wedstrijdatletiek

Kelly Holmes maakte vandaag bekend dat ze met onmiddelijk ingang stopt met de actieve wedstrijdatletiek. De olympische kampioene 800 en 1500 mtr van Athene was een atlete met een onverbiddelijke wedstrijdmentaliteit. Een overzicht van haar carriere.

6 december 2005 (0 reacties)

Unieke dubbel op de OS

Lees uit onze olympische bijlage


Holmes wint het goud op de 800 mtr (OS Athene 2004)

Kelly Holmes maakte vandaag bekend dat ze met onmiddelijk ingang stopt met de actieve wedstrijdatletiek. De olympische kampioene 800 en 1500 mtr van Athene was een atlete met een onverbiddelijke wedstrijdmentaliteit. Een overzicht van haar carriere.

Geweldige instelling
Holmes (35) is dochter van een Jamaicaanse vader, die ze zelden ziet, en een Britse moeder die haar naar de atletiekbaan meenam toen ze twaalf was. Als junior was ze succesvol, maar op haar achttiende koos Holmes voor een carriere als sportinstructeur in het leger. Ze was drill-sergeante bij het leger, waar ze rekruten op de judomat wierp. Ze leek verloren
voor topsport, zoals het op die leeftijd velen vergaat. De altijd aanwezige ambitie kwam boven toen ze in 1992 de Spelen van Barcelona op televisie bekeek. Ze kon toen niet weten dat achter de mooie beelden van glorie een zware strijd schuil kan gaan. In 1995 won de atlete uit Kent zilver en brons tijdens de WK in Gothenburg. Wat volgde was een waslijst van
blessures. Atlanta werd een teleurstelling: vierde op de 800 en elfde op de 1500 meter. Opmerkelijk was wel dat Holmes daar liep met notabene een stressfractuur. Het tekent haar onverbiddelijke instelling. Wrang verschil met de Nederlandse atlete Stella Jongmans, die in Atlanta tijdens de kwartfinale 800 mtr uit de baan stapte met een blessure

De OS van Athene
Sydney leverde brons op, maar ze kwam thuis op krukken. In 2003 werd ze op de WK kansloos verslagen door Mutola. Weer een troostprijs en weer die door pijn ingegeven twijfel: moet ik er niet mee stoppen? In 2002 pakte ze haar boeltje op, en verhuisde naar Potchefstroom, in het grote huis van haar vriendin Maria Mutola. Er kwam een scheurtje in de relatie nadat Holmes haar partner per ongeluk ten val bracht bij een indoorwedstrijd in 2004. De twijfels uit het verleden had Holmes in Athene niet afgeschud. Ze wilde slechts starten op de 1500 meter, de afstand waarop ze al haar kaarten had gezet. Pas een week voor het toernooi begon, besloot ze op de 800 meter haar vriendin en trainingspartner Mutola te bestrijden. Van triomferen had ze niet durven dromen, op geen van beide afstanden. ,,Ik voel een enorme druk op me, zei ze een maand voor de Spelen. ,,Ik sta s morgens op met zorgen over de 1500 meter en ik ga er s avonds mee naar bed. Altijd was Holmes opgelopen tegen de beperkingen van haar lijf. Voor het eerst had de Britse een seizoen zonder blessures doorstaan en kon ze haar talent ten volle exploiteren. Ze bracht een heel land extase door op de Olympische spelen vvan Sydney de onmogelijk geachte dubbel te behalen. Toen ze thuiskwam in het nietige plaatsje Hildenborough stonden daar duizenden mensen klaar om haar toe te juichen.Wat Engelse grootheden als Steve Ovett en Sebastian vergeefs hadden nagestreefd lukte Kelly Holms: Olympisch goud op de 800 en de 1500 meter. Na haar overwinning op de 800 mtr moest ze 24 uur later weer aantreden voor de series van de 1500 mtr. Ze gaf later toe dat ze eigenlijk niet meer wilde starten op de 1500 mtr.Haar ploeggenoten hadden haar zover gekregen toch van start te gaan. Ze schreef het succes toe aan de samenwerking met de Amerikaanse trainster Margot Jennings. Die samenwerking ging ten kostte van de vriendschap met de Mozambikaanse Mutola. Jennings was namelijk ook de trainster van Maria Mutola. Mutola kon maar moeilijk verkroppen dat Holms een einde maakte aan haar heerschappij op de 800 mtr. Het seizoen daarvoor waren Holmes en Mutola nog onafscheidelijk en bewoonden hetzelfde appartement in Johannesburg.

Krassen
Hoe groot de druk was in haar carriere werd duidelijk toen ze na de OS van Athene een opmerkelijk verhaal naar buiten bracht. In de aanloop naar de Spelen van Athene had ze zich zo gestresst gevoeld dat ze in grote psyschische problemen kwam. Ze verklaarde dat de druk immens was. Om daaraan te ontsnappen kraste ze zichzelf met scherpe voorwerpen. Het toont aan onder welke onmenselijke druk atleten moeten leven. Een eyopener ook voor de begeleiders van veel talentvolle jonge atleten. Na de spelen werd ze door de IAAF gekozen als de beste atlete van de wereld. Eigenlijk had ze na het ongekende succes in Athene al het besluit genomen afscheid te nemen. Het door vele blessures geteisterde lichaam kreeg ze niet meer in de vereiste vorm. De gemenebest spelen in Melbourne dit jaar moest een mooi afscheid vormen. Maar dan alleen met medailles. Die vorm bezat ze niet meer, een chronische achillespeesblessure versnelde het afscheid. Deze zomer nam ze afscheid van haar fans en nu dan ook van het internationale publiek. “Ik denk niet dat ik ooit kan overtreffen wat ik bereikt heb”, verklaarde Holmes.

Personal bests
800 mtr 1:56.21 NR GPF Monaco 1995
1500 mtr 3:57.90 NR OS Athína 28 Aug 2004

Palmares
EC 2002: 3 1:59.83 1s2 2:00.66 1h1 2:03.18
ECp 2002: 4 2:00.33
CWG 2001: 2 1:59.27
OS 1996: 4 1:58.81
OS 2000: 3 1:56.80 2s2 1:58.45 1h4 2:01.76
OS 2004: 1 1:56.38 1s1 1:57.98 1h3 2:00.81
WK 1995: 3 1:56.95
WK 1999: 4s1 2:00.77 2h4 1:59.72
WK 2001: 6 1:59.76 2s1 2:01.90 2h1 2:00.08
WK 2003: 2 2:00.18 2s2 1:58.86 2h3 2:03.75

1500 m
CWG 1998: 2 4:06.10
CWG 2002: 1 4:05.99 1h2 4:11.27
EC 1994: 2 4:19.30
EC 2002: 4h1 4:08.11
ECp 1997: 1 4:04.79
OG 2000: 7 4:08.02 4s1 4:05.35 3h2 4:10.38
OG 2004: 1 3:57.90 2s2 4:04.77 2h2 4:05.58
WC 1995: 2 4:03.04

Indoor
1500 m
WC 2003: 2 4:02.66 2h2 4:09.99
WC 2004: 9 4:12.30 1h2 4:11.15

© dehardloopkrant.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *