Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag weer een update uit het land van de veelwinnaars in de hardloopsport
Keniaanse Cross Country Kampioenschappen voor militairen:
De Keniaanse cross kampioenschappen voor militairen die op zaterdag 26 januari in Nairobi werden georganiseerd zijn gewonnen door Barnabas Kosgei en Lineth Chepkirui.
Mannen
Bij de mannen senioren werd het tempo tot aan de laatste ronde bepaald door John C. Korir, Abraham Cherono, Mark Kiptoo en Kimutai Kiplimo. De 23-jarige Barnabas Kosgei (bronzen medaillewinnaar bij de WK cross country voor junioren in 2004) liep de gehele wedstrijd in hun kielzog. In de laatste ronde liep Korir weg bij de groep maar had onvoldoende macht om in de laatste kilometer ook Kosgei van zich af te houden. Kosgei had vanwege de onrust in het westen van Kenya (hij traint in Kaptagat) minder goed kunnen trainen en had dan ook niet verwacht te winnen; hij was er uiteraard wel erg blij mee. John Cheruiyot Korir loopt altijd erg sterk bij Keniaanse wedstrijden maar heeft ondanks verschillende pogingen nog nooit een medaille kunnen pakken op een groot toernooi in het buitenland. Uitzondering hierop zijn de minder belangrijke wereldkampioenschappen voor militairen.
Dames
Bij de dames was er sprake van een zeer goede bezetting. Lineth Chepkirui en Doris Changeiywo wisselden gedurende de gehele wedstrijd van koppositie. In de laatste meters wist de winnares van de halve marathon van Lagos 2007, Lineth, de winnares van de Marikenloop in 2005, Doris, voor te blijven. Lineth won met een voorsprong van drie seconden. Gedurende de onrusten te Kenya verbleef en trainde Doris in het kamp van Lornah Kiplagat te Iten.
Als derde (op 5 seconden achterstand) finishte Irene Kwambai. Irene liep in 2005 haar persoonlijk record op de 10.000 meter te Utrecht (30.55.67 minuten). Peninah Arusei (winnares van vele wedstrijden in Nederland) finishte op 9 seconden als vierde. Opvallend was dat de winnares van de 4e wedstrijd in het Keniaanse crosscircuit, Irene Limika, slechts als 9e finishte (op ruim 1 ½ minuut achterstand).
Wegwedstrijd
Naast de crosscountry kampioenschappen vond er ook een wegwedstrijd over 30 km plaats. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Sammy Karanja (1.27.40 uur) en bij de vrouwen door Esther Wanjiku (1.50.44 uur). Bij de vrouwen finishte als derde Ruth Kalunda. Ruth schreef in 2001 de halve marathon van Klazienaveen op haar naam.
Uitslagen mannen Cross Country:
1. Barnabas Kosgei 35:58.6
2. John C. Korir 36:03.8
3. Mark Kiptoo 36:12.4
Uitslagen mannen 30 km:
1. Sammy Karanja 1:27:40
2. David Ruto 1:29:33
3. Christopher Kemboi 1:29:40
Districtskampioenschappen Laikipia te Nyahururu.
Ondanks het geweld in voornamelijk het westen van Kenya konden op 19 januari in Nyahururu (Centraal Kenya) de districtskampioenschappen gewoon plaats vinden.Bij de mannen senioren won Charles Munyeki de 12 km in een tijd van 36.43.8 minuten. Hij liep vorig jaar in Amerika een tijd van 62.28 minuten op de halve marathon. John Thuo Itati (liep in 2002 een tijd van 27.31 minuten op de 10 km) werd op 1/100 van een seconde tweede. In de eerste 4 km van de wedstrijd werden ze “gehaast” door niemand minder dan Martin Irungu Mathathi (winnaar van het brons op de WK 10000 meter te Osaka).Bij de vrouwen werd de wedstrijd gewonnen door Milicent Gathoni. Pauline Wangui (derde bij de Dam tot Damloop 2007) finishte op 23 seconden als vierde.
Jepleting wint crosswedstrijden in Elgoibar en Sevilla
De internationale cross wedstrijden te Elgoibar (13 januari) en Sevilla (20 januari) zijn bij de vrouwen gewonnen door Priscah Jepleting (derde bij de WK 5000 meter te Osaka). Was de winst voor Priscah in Elgoibar nog minimaal (ze won in een eindsprint van de Ethiopische Wude Ayalew Yimer) in Sevilla liep ze de gehele laatste ronde alleen aan de leiding. Wel kwam de Russische Mariya Konovalova (tweede bij het EK cross country in 2006) aan het eind nog sterk opzetten. Mariya finishte uiteindelijk op 3 seconden achterstand als tweede. Viola Kibiwott en Eunice Chepkorir (derde bij de WK 3000 meter steeple Chase te Osaka en al eens winnares bij de Parelloop te Brunssum) finishten in Sevilla in respectievelijk de vierde en vijfde positie.
Mannen
De wedstrijd bij de mannen in Elgoibar was een prooi voor de Keniaan Leonard Komen. Hij versloeg met 13 seconden zijn landgenoot Bernard Kipyego (derde bij de WK cross country te Mombasa). In Sevilla won de Ugandees Moses Kipsiro verrassend van de wereldkampioen cross country Zersenay Tadese. De Kenianen Leonard Komen en Bernard Kipyego werden respectievelijk derde en vierde.
John Kelei wint de marathon van Mumbai
Op zondag 20 januari heeft John Kelei zijn titel bij de marathon van Mumbai succesvol verdedigd. De marathon begon met een temperatuur van 18 graden en aan het eind van de marathon was deze opgelopen tot ongeveer 26 graden. Het was zijn bedoeling om het parcoursrecord van Daniel Rono (2.12.05 uur) te verbeteren maar helaas was hij hier niet succesvol in, hij finishte in een tijd van 2.12.22. Op geringe afstand volgden Tariku Jifar (vorig jaar nog derde) en Philemon Boit. Opvallend was dat Evans Rutto (nog altijd de snelst debuterende atleet op de marathon) slechts als zevende finishte in een tijd van 2.17.07 uur.
Een van de hazen was parcoursrecordhouder Daniel Rono. Daniel zal de marathon van Rotterdam gaan lopen en vertelde de pers dat hij zichzelf wilde testen in warme omstandigheden met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Indien de marathon van Rotterdam weer warm word is hij er in elk geval klaar voor. Hij kwam halverwege door in een tijd van 64.51 minuten.
Bij de vrouwen won Mulu Seboka uit Ethiopie voor Irene Kemunto uit Kenya.
Julia Mombi wint halve marathon van Miyazaki
De Keniaanse Julia Mombi won op 6 januari de halve marathon van Miyazaki (Japan) in een tijd van 69.34 minuten. Mombi besliste de wedstrijd door op twee kilometer voor de finish bij Hiroko Miyauchi weg te lopen. Hiroko finishte uiteindelijk als tweede in een tijd van 69.54 minuten.
Julia Mombi wordt getraind door de Japanner Yoshio Koide. Deze Japanse coach was al eerder succesvol met onder andere de olympische marathon kampioene uit 2000 en oud wereldrecord houdster Naoko Takahashi.
Op zondag 27 januari zal Julia van start gaan bij de marathon van Osaka. Ze hoopt hier haar persoonlijk record van 2.29.38 uur (Nagoya, 2007) te verbeteren.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag weer een update uit het land van de veelwinnaars in de hardloopsport
Lineth Chepkirui wint de halve marathon van Lagos (Nigeria)
In Nigeria boekte Lineth Chepkirui ongetwijfeld een van haar mooiste overwinningen ooit. Ze won de halve marathon van Lagos in een tijd van 72.06 minuten en kreeg hiervoor een leuke premie van 50.000 US dollars. Lineth won vorig jaar onder andere de halve marathon van New Delhi. Tijdens de halve marathon van Lagos formeerde zich in de eerste acht kilometer een kopgroep van zes atletes. In deze kopgroep onder andere Lineth Chepkirui, Pauline Wangui, Berhane Adere (in 2003 wereldkampioene 10.000 meter) en Mary Keitany (tweede bij de wereldkampioenschappen halve marathon in Udine). Vanaf 8 km verhoogde Lineth het tempo en al snel moesten Adere en Wangui lossen. De winnares van de halve marathon van Rotterdam (Adere) finishte uiteindelijk als vijfde in 85.38 minuten en Pauline Wangui (nummer twee in de halve marathon van Rotterdam) finishte als vierde in een tijd van 82.34 minuten. Tweede in de wedstrijd werd Mary Keitany in 75.10 minuten en Irene Kipchumba finishte als derde in een tijd van 75.21 minuten.
Bij de mannen senioren stond er ook een zeer sterke “Keniaanse” vertegenwoordiging aan de start. Wat te denken van bijvoorbeeld mannen als Mubarak Hassan Shami (nu uitkomend voor Quatar maar in het verleden lopend als Richard Yatich voor Kenya, dit jaar won hij de zilveren medaille bij de WK halve marathon en in 2003 was hij winnaar van de Zevenheuvelenloop), Patrick Ivuti (winnaar Chicago marathon 2007), Francis Kibiwott (vorig jaar tweede in Lagos), Benjamin Maiyo (in 2005 tweede bij de marathon van Chicago in 2.07.09 uur) en Robert Kipchumba (tweede bij de WK 20 km in 2006). Helaas voor de organisatie hadden deze atleten op deze dag in Lagos te weinig motivatie en/of geen vorm. Ze finishten respectievelijk als 9e, 11e, 12e, 13e, 14e en 15e. De tijden die ze liepen was voor Mubarak verhoudingsgewijs nog redelijk te noemen (67.30 minuten) maar de andere atleten finishten in tijden tussen de 73.35 minuten en 77.25 minuten, oftewel ruim achter de eerste vrouw. De “topatleten” uit Kenia lieten het dus aardig afweten en zo ging de overwinning redelijk gemakkelijk naar Dieudonné Disi uit Ruanda (dit jaar ook al winnaar van de halve marathon van New Delhi). Hij finishte in een tijd van 63.05 minuten. Tweede werd de Keniaan Wilson Chebet (63.18 minuten) en derde Festus Langat (63.25 minuten). Wilson Chebet won dit jaar de halve marathon van Luxemburg in een nieuw parcoursrecord van 60.13 minuten.
Keniaanse crosscircuit (4e wedstrijd te Machakos)
Op 1 december vond in Machakos de 4e cross plaats van het Keniaanse crosscircuit. Bij de mannen boekte Sammy Kitwara zijn derde overwinning. Volgens de IAAF site word hij getraind door Richard Tendo en is zijn manager de Nederlander Dau van Enk. Vermoedelijk zal hier echter een andere Nederlander mee bedoeld worden want genoemde manager is in de Nederlandse atletiekwereld onbekend. Sammy had bij de finish 19 seconden voorsprong op Julius Kiprop. Philip Langat werd derde, hij had een kleine twee seconden achterstand op Julius Kiprop. Bij de jongens junioren won wederom Musyoka Musyoki, ook voor hem was dit de derde overwinning.
Bij de vrouwen senioren won Irine Limika. Na in mei haar rentree te hebben gemaakt bij een steeple Chase wedstrijd (10.07.21 minuten) lijkt ze nu weer in goede vorm te verkeren. Ze droeg haar overwinning op aan haar dochter Deborah, die haar twee jarige verjaardag vierde. Hopelijk komt de voormalige Keniaanse steeple Chase kampioen snel weer terug aan de top en kan ze haar droom (een medaille halen op de 3000 meter steeple chase) waarmaken. In het jaar 2000 hoopte deze atlete al dat dit nummer snel geïntroduceerd zou worden op de Olympische Spelen (en WK). Bij de dames junioren won Nely Chebet.
Keniaanse crosscircuit (5e wedstrijd te Kisii)
Op 15 december werd op de golfbaan van Kisii de vijfde wedstrijd van het Keniaanse crosscircuit georganiseerd. Het gehele crossseizoen zijn de prestaties van Sammy Kitwara al erg indrukwekkend en zo ook weer in deze wedstrijd. Vanaf halverwege leidde hij de wedstrijd en won voor de vierde maal een circuitwedstrijd. Hij had bij de finish 5 seconden voorsprong op John Tuo. Indien hij deze vorm kan vasthouden kan hij wel eens de Keniaanse verrassing worden bij de wereldkampioenschappen cross country in Edinburgh. Bij de vrouwen won Grace Momanyi. De atlete uit Kisii won de wedstrijd met een voorsprong van 24 seconden op Millicent Gathoni.
De zesde wedstrijd van het Keniaanse crosscircuit (Nyahururu) is verplaatst naar 5 januari. In verband met de komende presidentsverkiezingen in Kenya (eind december) is dat waarschijnlijk geen verkeerde beslissing. De verkiezingen zijn meestal een onrustige periode in Kenya alhoewel het tot nu toe nog vrij rustig is. De zevende wedstrijd is een week later in Eldoret. Na deze wedstrijdenreeks gaan de Kenianen zich opmaken voor de Nationale crosskampioenschappen te Nairobi.
Tuwei Kiprop wint Kampala marathon
De marathon van Kampala is gewonnen door de Keniaan Tuwei Kiprop. Hij was de sterkste atleet uit een kopgroep van drie atleten die na 25 km wegliepen. Hij liep de marathon in een tijd van 2.17.25 uur. Nummer twee was de Ugandees 2.18.10 en derde werd de Keniaan Isaiah Kosgei (2.18.51 uur). Kosgei won vorig jaar de marathon van Kampala en de marathon van Leiden. Bij de vrouwen won de Keniaanse Prisca Jameli in 2.48.47 uur. Ze werd gevolgd door haar landgenote Risper Kimaiyo in 2.50.58 uur.
Leonard Mucheru mag de Keniaanse kleuren weer verdedigen
Na een avontuur van een kleine vier jaar als atleet van Bahrein is Leonard Mucheru weer officieel Keniaan geworden. Begin dit jaar moest Leonard (oftewel Mushir Salim Jawher) zijn Bahreinse paspoort inleveren omdat hij als eerste atleet uit een Arabische natie had deelgenomen aan een sportevenement in Israel (de marathon van Tiberias). Later draaide Bahrein deze beslissing nog wel terug en was hij weer gerechtigd om voor Bahrein te lopen. Desondanks heeft Leonard toch weer de Keniaanse nationaliteit aangevraagd en heeft deze weer teruggekregen. De IAAF en de Bahreinse autoriteiten hadden beiden geen bezwaar tegen zijn terugkeer naar Kenya.
Halve marathon van Nyeri
Vorig jaar was het parcours van de halve marathon in Nyeri erg glad door de regen maar dit jaar was het parcours prima te belopen. Nathan Kosgei uit Eldoret liet zien in zeer goede vorm te steken en finishte in een nieuw parcoursrecord van 61.56.6 minuten. Gezien het feit dat Nyeri onderaan Mount Kenya is gelegen (rond de 2000 meter hoogte) is dit een zeer indrukwekkende tijd. In Kenya worden parcoursen echter niet altijd even goed nagemeten.
Ook in Keniaanse wedstrijden begint men merkwaardig genoeg te werken met hazen. De haas van dienst in Nyeri was niemand minder dan de wereldkampioen op de marathon, namelijk Luke Kibet. De organisator van de halve marathon was overigens de wereldkampioene op de marathon, namelijk Catherina Ndereba.
De winnar, Nathan Kosgei, won in 2006 een 10 EM te Philadelphia en verwachte in Nyeri sterke tegenstand van atleten uit Nyahururu. De nummer twee van de wedstrijd kwam dan ook uit Nyahururu en finishte op slechts 5 seconden achterstand. De titelverdediger, Francis Komu, finishte als tiende. Bij de vrouwen was er eveneens een parcoursrecord. Sally Chemtai won in een tijd van 73.55 minuten. Magdaline Syombis werd tweede en 74.25 minuten en Monica Wangari werd derde in 74.30 minuten. Monica werd bij de Keniaanse crosskampioenschappen al eens tweede en liep dit jaar enkele wegwedstrijden in Frankrijk.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop.
Samuel Mwangi wint halve marathon van Pardubice (Tsjechië)
Op zaterdag 19 maart werd de halve marathon van Pardubice in Tsjechië georganiseerd. Pardubice is een partnerstad van Doetinchem en zodoende liepen er eveneens enkele lopers uit Nederland mee in deze wedstrijd over drie ronden. Het grootste succes van de Nederlandse atleten werd geboekt door Mariette ten Boekel-Ammerlaan, zij liep de halve marathon in een nieuw persoonlijk record van 1.31.21 uur en finishte bij de vrouwen 45+ als tweede.
Wedstrijd
Op het vlakke parcours was voor de eerste twee ronden de winnaar van vorig jaar (de Keniaan Stanley Salil) ingehuurd om de kopgroep te hazen. De bedoeling was dat hij een schema van 61.00 minuten zou lopen maar helaas wist hij dit slechts een paar kilometer vol te houden. In de tweede ronde zakte het tempo helemaal in en werden er kilometertijden genoteerd van boven de drie minuten. Rondom de twaalfde kilometer probeerde de Ugandees Moses Aliwa weg te lopen uit een groep van zeven atleten maar hij werd bij het ingaan van de laatste ronde weer achterhaald. In de veertiende kilometer besloot vervolgens Samuel Mwangi te demarreren. De nieuwe atleet van Running Team Simba (het team van Martijn Venhuizen) liep zijn eerste wedstrijd in Europa en debuteerde op de halve marathon. Samuel werd in de laatste 6½ kilometer niet meer achterhaald en liep vanaf toen gemiddeld zes seconden per kilometer sneller dan zijn tegenstanders. Hij finishte in een goede tijd van 62.05 minuten. Nummer twee werd de Ugandees Aliwa Moses (62.52 minuten), Isaack Tanui werd derde (62.55 minuten) en Joel Komen werd vierde in 63.00 minuten. De winnaar van de halve marathon van Praag (Elijah Karanja) finishte in een tijd van 63.10 minuten als vijfde. Hij werd, wederom, gevolgd door de nummer twee van de halve marathon van Praag (en oud wereldkampioen junioren 5000 meter), Gordon Mugi. De haas van dienst, Stanley Salil, finishte uiteindelijk als zevende.
Dennis Ndiso wint halve marathon van Nice, Lydia Cheromei tweede.
De halve marathon van Nice (zondag 20 april) werd dit jaar gewonnen door Dennis Ndiso. Dennis liep de halve marathon in een tijd van 60.54 minuten en versloeg hiermee Robert Kipchumba met drie seconden. Eerder dit jaar won Dennis ook al de 20 van Alphen. Joseph Maregu werd derde in 61.21 minuten.
Bij de dames werd Lydia Cheromei tweede in een tijd van 70.59 minuten. Lydia won in 2004 de Zevenheuvelenloop in een tijd van 47.02 minuten, deze tijd is nog altijd het parcoursrecord. Na de Zevenheuvelenloop was Lydia (van mei 2005 t/m mei 2007) geschorst vanwege een positieve dopingtest. Ze gebruikte toentertijd medicatie om zwanger te worden. De wedstrijd werd gewonnen door Astede Abtamu in een tijd van 70.49 minuten. Derde werd Lydia Njeri. De familie van Martin Irungu Mathati liep een tijd van 73.15 minuten.
Parcoursrecord voor Doris Changeywo in Wurzburger Residenzlauf
De 20e Wurzburger Residenzlauf is op zondag 20 april bij de vrouwen gewonnen door Doris Changeywo. Doris verbeterde het parcoursrecord van Eunice Jepkorir uit 2004 met drie seconden en liep over de 10 km een tijd van 31.35 minuten. Hiermee versloeg ze tevens de winnares van de halve marathon van Berlijn, Peninah Arusei, die finishte in een tijd van 32.07 minuten.
Bij de mannen werd de wedstrijd gewonnen door Job Tanui. Hij versloeg in een eindsprint de Ethiopiër Terefe Maregu met 1 seconde. Job liep een tijd van 28.05 minuten. Mathew Koech werd derde in 28.17 minuten.
Keniaanse trials voor de Afrikaanse baan kampioenschappen
Op vrijdag 18 april en zaterdag 20 april werden in het Nyayo stadion te Nairobi de Keniaanse trials voor de Afrikaanse baankampioenschappen georganiseerd. De Afrikaanse kampioenschappen worden van 30 april tot en met 5 mei in het Ethiopische Addis Abeba gehouden.
Het meest in de oog springende resultaat was een ijzersterk optreden van de 800 meter loopster Pamela Jelimo. Ze liep van start tot finish aan de leiding en finishte ondanks de hoogte (1600 meter boven zeeniveau) in een schitterende tijd van 2.00.8 minuten. De eerste ronde voltooide ze in een tijd van 55 seconden. Tweede werd Charity Wandia (2.04.3 minuten) en derde werd good old Faith Macharia.
Bij de 800 meter voor mannen was er een nederlaag voor de 1500 meter loper Asbel Kiprop. Hij werd, na een 200 meter lange eindsprint, verslagen door niemand minder dan de wereldkampioen bij de junioren, David Rudisha. David liep een tijd van 1.44.2 minuten en Asbel finishte in een tijd van 1.44.7 minuten. Vorig jaar won David de 800 meter in Brussel in 1.44.15 minuten. De vader van David won in 1968 bij de Olympische Spelen in Mexico met het 4 x 400 meter estafetteteam de zilveren medaille.
De 5000 meter voor dames werd gewonnen door Keniaans cross kampioen Grace Momanyi. Ze liep de 12½ ronde in een tijd van 15.49.7 minuten en werd gevolgd door Veronica Nyaruai (15:50.4). Veronica werd vorig jaar bij de Afrikaanse Kampioenschappen tweede op de 1500 meter. Esther Chemtai finishte als derde in 15:54.4 minuten.
De steeple chase bij de mannen werd gewonnen door Afrikaans Kampioen Richard Matelong. In de laatste ronde versnelde hij en won in een tijd van 8.16.7 minuten. Mike Kipyego werd tweede in 8.18.5 minuten.
Samuel Wanjiru in voorbereiding op de marathon van London
Om je goed te kunnen voorbereiden op de marathon moet je er in elk geval voor zorgen dat er op de atletiekbaan geen kalveren lopen. Samuel Wanjiru trekt in Nyahururu dan ook persoonlijk een kalf van de atletiekbaan. Dat hij daarna goed heeft kunnen trainen mag wel blijken uit zijn tweede positie in de marathon van London in een geweldige tijd van 2.05.24 uur. Ondanks deze tijd is hij nog steeds niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen.
Sammy Kitwara wint halve marathon te Parijs
In november 2007 en december 2007 won Sammy Kitwara vele crosswedstrijden in Kenya. Hij startte dan ook als een van de vele favorieten bij de Keniaanse crosskampioenschappen maar kon het niet helemaal waarmaken. Bij een halve marathon te Parijs (op zondag 13 april) liet Sammy (begeleid door Frans Denissen) echter zien dat zijn overwinningen geen toevalstreffer waren. Hij was in een veld met veel Keniaans geweld de sterkste en liet bij de finish een tijd noteren van 61.14 minuten. Op vijf seconden achterstand volgde Nicholas Kiprono en derde werd Peter Mureuki in een tijd van 61.22 minuten. In totaal liepen er 8 Kenianen onder de 62 minutengrens. Sammy Kitwara won een week eerder de City Run te Hilversum
Bij de vrouwen werd de wedstrijd in 70.40 minuten gewonnen door Jane Kiptoo. Zij had een voorsprong van 11 seconden op Christine Chepkonga (de echtgenote van de Nederlander Eeuwe van der Meulen). Mirjam Wangari finishte vervolgens drie seconden na Christine (70.54 minuten). De winnares Jane Kiptoo won in 2003 ook al eens het Loopfestijn te Voorthuizen.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop.
Wereldkampioenschappen halve marathon
Kenya was op de wereldkampioenschappen roadrunning (halve marathon) in Udine vertegenwoordigd door de sterkste teams ooit maar toch wisten ze geen individueel goud te winnen. Wel wisten zowel de mannen als vrouwen het landenklassement op hun naam te schrijven.Bij de Keniaanse mannen bleek Patrick Makau de sterkste Keniaan te zijn. Hij finishte in een zeer sterke tijd van 59.02 minuten, slechts 6 seconden boven zijn persoonlijk record. Evans Cheruiyot had in de halve marathon van Rotterdam al laten zien dat hij in goede vorm was en bevestigde dit met een bronzen medaille en een persoonlijk record van 59.05 minuten. De derde Keniaan werd Robert Kipchumba in een tijd van 60.47 minuten, dit was goed voor een twaalfde plaats. Francis Kibiwott en Samuel Wanjiru kwamen er in hun eerste kampioenschap niet aan te pas, ze finishten in respektievelijk de 45e en 51 positie. Voor beide atleten die in Nederland reeds tot grootse prestaties kwamen een behoorlijke teleurstelling. Wanjiru gaf naderhand te kennen dat hij knieproblemen had en dit in Japan (waar hij meestal verblijft bij zijn werkgever) zou laten onderzoeken. Wanjiru is van plan om in december de marathon van Fukuoka te lopen.
Dames
Bij de dames verbeterde Mary Jepkosgei Keitany het Keniaanse record met 1 seconde (66.48 minuten). Het oude Keniaanse record was in handen van Esther Wanjiru, zij liep deze tijd op 15 januari 1999 in Tokio. Toen Esther in 1999 het Keniaanse record verbrak werd ze geen winnares van de wedstrijd, dat werd namelijk Elana Meijer in een wereldrecord van 66.44 minuten. Ook nu was het de nieuwe Keniaanse recordhoudster niet gegund om te winnen, dit werd namelijk de oud-Keniaanse Lornah Kiplagat in een nieuw wereldrecord van 66.25 minuten. Op de derde plaats in de wedstrijd finishte Pamela Chepchumba, ze liep een persoonlijk record van 68.06 minuten. Blijkbaar had de malaria weinig vat op haar gehad. Everline Kimwei (finishte in een nieuw persoonlijk record van 68.39 minuten) en Alice Timbilili (69.09 minuten) finishten op de 6e en 9e plaats. Susan Chepkemei wist de finish niet te bereiken.
Keniaans cross country cricuit
Op zaterdag 4 november start in Nairobi het Keniaanse cross country circuit. Waar in een land als Nederland er geen landelijk circuit meer bestaat weet men deze in Kenya al jarenlang te handhaven. In totaal zijn er zeven wedstrijden. De komende maanden zullen er ook wedstrijden zijn in Kericho, Meru, Machakos, kisii, Nyahururu en Eldoret.
De atleet die minimaal 3 wedstrijden wint en de nationale trials voor de wereldkampioenschappen cross country krijgt een prijs van 200.000 Keniaanse Shillings (ruim 2000 euro). In elke wedstrijd ligt er tevens 20.000 Keniaanse Shillings klaar (ruim 200 euro) klaar voor de winnaar bij de mannen en vrouwen. In een land waar 4000 – 5000 Keniaanse Shilling al een behoorlijk maandloon is zijn dit zeker geen slechte prijzen. Winst in de laatste wedstrijd is echter niet eenvoudig aangezien dit tevens de trials zijn voor de wereldkampioenschappen cross country.
David Cheruiyot wint Eurasia marathon in Istanbul
De Eurasia Marathon in Istanbul werd een prooi voor David Emmanuel Cheruiyot. David liep de 42,2 km in een nieuw parcoursrecord van 2.11.00 uur. Mark Yatich werd tweede in een tijd van 2.11.04 minuten. De winst leverde de Keniaan. In het parcours waren drie bruggen opgenomen zodat de deelnemers zowel over Europees als Aziatisch grondgebied liepen.
Richard Limo en Magdeline Chemjor debuteren sterk in Amsterdam
In kenya had Magdeline Chemjor reeds enkele zeer sterke testwedstrijden gelopen en in de marathon van Amsterdam bewees ze haar topvorm. Ze won haar debuutmarathon in een uitstekende tijd van 2.28.26 uur.
Bij de mannen werd de marathon in 2.06.29 minuten gewonnen door Emanuel Mutai. Bij een halve marathon te Lissabon (16 september) had Mutai reeds bewezen goed in zijn vel te zitten door niemand minder dan Robert K. Cheruiyot te verslaan. Robert K. Cheruiyot is de winnaar van de Marathon Majors League.
Mutai won in een spannende strijd van Richard Limo. Richard Limo had zich na een tweede plaats in de Montferlandrun van december 2006 volledig geconcentreerd op zijn marathondebuut. Gezien zijn eindtijd van 2.06.45 minuten was dit voor de oud-wereldkampioen 5.000 meter (Edmonton 2001) geen verkeerde keuze. Bij de mannen finishten in totaal zeven Kenianen bij de eerste tien.
Kenianen presteren sterk bij wereldkampioenschappen voor militarien
Bij de wereldkampioenschappen voor militairen wisten de Kenianen alle titels op de 5000 meter en 10.000 meter binnen te slepen.De 10.000 meter werd bij de vrouwen gewonnen door Doris Changeiywo. Ze liep de 10.000 meter in een tijd van 32.32.44 minuten. Doris won in 2005 de Marikenloop en de Zwitserloot Dakrun te Groesbeek en werd naar Nederland gebracht door Lornah Kiplagat. Op de 5000 meter voor vrouwen was het de in Nederland ook wel bekende Peninah Arusei die in een tijd van 15.42.20 minuten het goud voor zich opeiste. Peninah won dit jaar onder andere de halve marathon van Venlo, de 10 km van Voorthuizen en de halve marathon van Laauwersoog naar Ulrum.Bij de mannen werd de 5000 meter gewonnen door Mark Kiptoo (13.51 minuten) en de 10.000 meter door John Korir in 28.13 minuten.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Vandaag een nieuwe update met veel verslagen van Keniaanse baanwedstrijden.
De marathon van Mombasa (de belangrijkste havenplaats van Kenya) is op zondag 25 mei gewonnen door de 34-jarige Peter Mutisya. In de marathon gingen slechts 76 lopers van start.
Peter liep de marathon in een tijd van 2.12.46 uur en bleef hiermee precies 2 minuten boven het oude parcours record van John Keter. Wel verpulverde hij zijn eigen persoonlijk record met bijna zes minuten (2.18.18 uur in 2007 bij de marathon van Lahore). Het is dan ook de vraag of de afstand in Mombasa wel correct is. In het verleden liepen ook vele andere atleten in Mombasa zeer onwaarschijnlijke persoonlijke records.
Nummer twee in de wedstrijd werd Motira Dismas in 2.13.35 en Patrick Wachira werd derde in 2.14.13 uur. Wachira had tot 32 km aan de leiding gelopen. Bij de vrouwen won de 25- jarige Phyllis Chelagat. Ze liep een tijd van 2.49.16 uur en bleef hiermee ver boven het parcoursrecord van Pamela Chemutai, 2.28.15 uur. Bij de finish was het behoorlijk spannend want op slechts twee seconden volgde Sylvia Chemili. Susan Chemtai werd derde in een tijd van 2.54.33 uur.
Nationale baanwedstrijd in Kakamega
Op 16 en 17 mei vond in Kakamega (vlakbij de grens met Uganda) een nationale baanwedstrijd plaats. De beste prestatie werd geleverd door Daniel Kipkemei die de 10.000 meter won in een mooie tijd van 28.56.6 minuten. Hij bleef hiermee Isaac Arusei (29.21.7 minuten) en Isaac Mukundi (29.36.5 minuten) ruimschoots voor. Er gingen bij de 10.000 meter maar liefst 50 atleten van start.
De 5000 meter voor dames werd gewonnen door Mary Wacera in een tijd van 16.17.8 minuten. Jebichii Yator finishte vlak achter haar in een tijd van 16.19.4 minuten.
Keniaanse kampioenschappen voor Militairen
De Keniaanse kampioenschappen voor militairen vonden plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei in het grootste Keniaanse atletiekstadion Kasarani te Nairobi. Lineth Chepkirui won de 5000 meter voor dames in een redelijke tijd van 15.55.3 minuten en bleef daarmee in de eindsprint Gladys Cherono (15.56.0 minuten) en Irene Kwambai (15.56.8 minuten) nipt voor. Teleurstellend was het optreden van de nummer van de wereldkampioenschappen cross country, Doris Chengeiwo, ze finishte als vijfde in een tijd van 16.01.5 minuten. Een week eerder was Doris nog als derde gefinisht bij een zeer sterk bezette wedstrijd over 10 km in India (gewonnen door elvan Abeylegesse in 32.02 minuten). Chepkirui vond de wedstrijd langzaam gaan maar kijkt uit naar meer strijd bij de Keniaanse kampioenschappen. De 10.000 meter werd eveneens een overwinning voor Linet Chepkirui. Ze liep een matige tijd van 35.35.5 minuten. Tweede werd Irene Kwambai en derde Peninah Arusei.
De 10.000 meter voor mannen werd gewonnen door Barnabos Kosgei. Hij bleef John Korir 2 seconden voor. Patrick Ivuti werd vierde in 28.34 minuten. Op de steeple chase was er een overwinning voor Irene Lemika, zij won in een tijd van 10.19.2 minuten. Jackline Chirchir volgde met een tijd van 10.20.8 minuten.
Bij de 100 meter was er een verrassende nederlaag voor Thomas Musinde. Hij liep in de series nog 10.3 seconden maar kwam in de finale niet verder dan 10.8 seconden. Hij werd verslagen door Kipkemboi soy die een tijd liep van 10.6 seconden. Thomas heeft de laatste jaren veel problemen met zijn hamstrings.
Keniaanse kampioenschappen voor gevangenispersoneel
Bernard Rotich liep op de 10000 meter een onwaarschijnlijke 27.09,8 minuten op de 10.000 meter en verpulverde hiermee het record op Keniaanse grondgebied van niemand minder dan John Korir (27.48.42 minuten). John Korir liep deze tijd bij de Keniaanse Trials voor de Olympische Spelen van 2000. Alexander Tidomy die als gastloper meeliep kwam uit op een tijd van 27.42.1 minuten. Wereldkampioen op de marathon en reserveloper voor de Olympische Spelen liep een tijd van 27.51.4 minuten. Al deze lopers verpulverden hun persoonlijke records met vele seconden en je zou dan ook haast denken dat de officials zich een ronde vergist hebben.
Bij de vrouwen won Catherine Ndereba zowel de 5000 meter (16.14.7 minuten) als de 10.000 meter (33.10.1 minuten). Op de 5000 meter versloeg ze in de eindsprint Edith Masai (16.16.2 minuten). Caroline Kwambai werd op deze afstand derde in 16.22.2 minuten. Bij de 10.000 meter versloeg ze gastloopster Pauline Wangui (winnares van de City-Pier-City) met 25 seconden. Saline Kosgei (net als Ndereba geselecteerd voor de Olympische marathon) werd op de 10.000 meter derde met een tijd van 33.53.2 minuten. Pauline Wangui had op 18 mei haar persoonlijk record op de 10 km weg verbeterd tot 31.58 minuten (4e plaats in Glasgow).
Op de 5000 meter voor mannen waren het 3 gastlopers die de dienst uitmaakten. Timothy Kiptoo won in een tijd van 13.41.5 minuten. Benjamin Kemboi volgde op 5 seconden en Stanley Muiruri (vorig jaar nog vijfde met een tijd van 28.10 minuten bij de Zwitserloot Dakrun) werd derde in een tijd van 13.55.1 minuten.
De 800 meter werd een prooi voor Reuben Bett. Hij liep de 2 rondjes in een tijd van 1.46.5 minuten en versloeg hiermee nipt Musa Kipchirchir (1.46.7 minuten).
Martijn Venhuizen schreef een jaar lang het Keniaans hardloopnieuws voor deze site. Ook in de beginperiode van hardloopnieuws.nl werd door hem het nieuws uit Kenia verzorgd. Wegens drukke werkzaamheden stopt Venhuizen met het schrijven van deze rubriek. Vandaag zijn laatste bijdrage. Wij zeggen Martijn hartelijk dank voor zijn bijdragen. De rubriek wordt overigens voortgezet op hardloopnieuws.nl Wie de rubriek gaat verzorgen leest u binnenkort op hardloopnieuws.nl
Solomon Gitea en Angelina Mutuku winnen halve marathon in Ndakaini.
Zaterdagochtend 14 september stonden ongeveer 700 atleten aan de start van de 5e editie van de Ndakaini halve marathon. Afgelopen jaar werd de wedstrijd gewonnen door Bellor Yator en Peninah Arusei. De wedstrijd werd bij de mannen beslist in de laatste kilometers. Uit een groepje van drie mensen wist Solomon Gitea weg te lopen bij Joseph Biwott en Stephen Thuku. Hij won de wedstrijd in een tijd van 65.23 minuten en mocht na afloop 100,000 Keniaanse Shillings (ongeveer 1000 euro) mee naar huis nemen. Biwott finishte als tweede in een tijd van 65.59 minuten en derde werd Stephen in een tijd van 66.03 minuten. Titelverdediger Bellor Yator had de drie leiders al vrij vroeg in de wedstrijd moeten laten gaan en finishte als vierde in 66.28 minuten. Bellor Yator won in 2007 en 2008 de marathon van Dusseldorf.
Bij de vrouwen was het Angelina Mutuku die de overwinning en de cheque van 100.000 keniaanse Shillings voor zich opeiste. Ze won de wedstrijd in een tijd van 77.19 minuten. Florence Jepkosgei (dit jaar winnares van de Vancouver half marathon) werd tweede in 77.56 minuten terwijl Winfred Kwamboka het podium completeerde. Winfred liep een tijd van 78.52 minuten. Irene Cherotich (in 2006 winnares van de marathon van Nairobi) werd vierde. Irene was net teruggekeerd vanuit Frankrijk waar ze derde werd bij de halve marathon van Lille.
Samuel Wanjiriu
Het evenement werd bijgewoond door Samuel Wanjiru. Hij vertelde de atleten dat hij niet anders is dan zij. Hij houdt zich aan een strikt trainingsprogramma en is erg gedisciplineerd. Als je net als mij (Samuel Wanjiru) een kampioen wilt worden dan zit er niets anders op dan dat te accepteren.
Kenianen verslagen bij de halve marathon van Lille.
Op zaterdagochtend 6 september om 9.00 uur ging de halve marathon van Lille van start. De wedstrijd werd gewonnen door de Ethiopiër Tilahu Regassa in een erg goede tijd van 59.36 minuten. Deze tijd was eveneens goed voor een nieuw parcoursrecord. Op 8 seconden finishte de Keniaan Stephen Kipkoech Kibiwott. Solomon Busendich finishte op behoorlijke afstand (60.45 minuten) als derde.Bij de vrouwen was het eveneens een Ethiopische die de halve marathon won. Ze finishte in een tijd van 71.42 minuten voor Agnes Barsosio (72.03 minuten). Irene Jerotich finishte als derde in 73.06 minuten.
Emanuel Mutai wint Great Scottish Run
De Great Scottish Run (7 september) is gewonnen door Emanuel Mutai. Emanuel (vorig jaar winnaar van de marathon van Amsterdam) won de halve marathon in een tijd van 61.10 minuten en verbeterde daarmee het parcoursrecord van Jason Mbote. Jason die zelf als tweede finishte (62.55 minuten) vertelde na de wedstrijd dat hij op de zaterdag problemen had gekregen met zijn heup en daardoor niet voluit kon lopen. De oud wereldrecordhouder op de steeple chase, Bernard Barmasai, werd derde in 63.07 minuten.De echtgenote van Jason Mbote, Flomena Chepchirchir, liep bij de vrouwen naar een vierde plaats. Ze liep een tijd van 72.24 minuten.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Venhuizen bezocht in Kenia voor hardloopnieuws oa de Keniaanse crosskampioenschappen.
Onder warme en winderige omstandigheden werden op de paarderenbaan van Ngong te Nairobi op zaterdag 1 maart de Keniaanse cross kampioenschappen georganiseerd.
Bij de mannen senioren ging er een grote groep atleten van start. Na een ronde bestond de kopgroep nog uit 20 atleten en na drie ronden was dit al uitgedund tot 9 atleten. In de vierde ronde stapte Eliud Kipchoge uit met maagklachten, dit tot groot verdriet van zijn manager Jos Hermens die aan de zijlijn stond.
Bij het ingaan van de laatste ronde probeerden Gideon Ngatuny en Moses Masai weg te lopen bij de rest van de groep maar Kiptoo en Macharinyang wisten toch terug komen. In de laatste 150 meter van de wedstrijd stelde Ngatuny de winst veilig en won de 12 km in een tijd van 38.27.6 minuten. Hij werd gevolgd door Mark Kiptoo, Hosea Macharingyan en Joseph Ebuya. Bernard Kipyego kwam dankzij een goede slotronde toch nog uit op plaats vijf en finishte net voor John Thuo. De vijfde plaats van Bernard Kipyego zal Jos Hermens ongetwijfeld weer wat blijer hebben gemaakt. Moses Masai werd uiteindelijk 8e .
De winnaar was ditmaal niet van de Kalenjin of Kikuyu stam (stammen die de meeste lopers in Kenya leveren) maar een Maasai. In het Maasai betekent Ngatunyi leeuw (oftewel Simba in Swahili). Vorig jaar werd deze 22 jarige atleet reeds vierde bij de wereldkampioenschappen cross country en over dit jaar zei hij na de wedstrijd dat hij denkt de juiste man te zijn om het WK cross country weer eens voor Kenya te winnen. De laatste keer dat Kenya het individuele goud won was in1999.
Gideon Ngatuny, ongeveer 200 meter voor de finish (foto: Martijn Venhuizen)
Bij de vrouwen was het politieteam met een erg sterk team naar de kampioenschappen afgereisd. De nummers een en twee vertegenwoordigden dan ook beide dit team. De snelste politieagente was Grace Momanyi, zij won de 8 km in 29.02.8 minuten. Grace, die net als Gideon Ngatunyi in Japan leeft en traint, had met haar laatste beslissende versnelling gewacht tot de laatste ronde. Teamgenote Linet Masai werd tweede in 29.07.6 terwijl Doris Chengeiywo (ooit winnares van de Nijmeegse Marikenloop) derde werd. Linet Chepkirui werd vierde, Pauline Korikwang vijfde en Margaret Wangari (eveneens politie) zesde. Wereldkampioene marathon, Catherine Ndereba finishte op plaats 46. Ze gaf in de week voor de wedstrijd al aan dat ze onvoldoende snelheid voor deze wedstrijd zou hebben.
Met nummer 2125 (achterste loopster in het blauw) de kampioene Grace Momanyi, met nummer 2122 (Linet Masai) en in het win (met rood/wit/blauw strepen) Doris Chengeywo
Bij de mannen junioren won Levi Matebo voor Mathew Kisoria. Levi liep de wedstrijd over 8 km in een tijd van 25.36.6 minuten en stelde de overwinning pas in de laatste 100 meter veilig. Levi Matebo was vorig jaar geselecteerd voor de Afrikaanse Junior kampioenschappen maar wilde toendertijd niet starten omdat hij voor Quatar wilde gaan uitkomen. Een protest van de Keniaanse atletiekbond deed hem echter van gedachten veranderen.
Bij de vrouwen junioren was er een erg spannende finish. De 16 jarige Christine Kambua won de wedstrijd op de finishlijn van Chebet Chaptai. Het officiële verschil was tweetiende van een seconde maar het werkelijke verschil leek veel kleiner. Christine liep de wedstrijd over 6 km in 21.56.4 minuten. Indrukwekkend in deze wedstrijd was het lopen van Windy Cheptoo. Windy liep de gehele wedstrijd ver achter de kopgroep maar wist naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder door te schuiven naar voren. Uiteindelijk finishte ze als vierde.
Met startnummer 2266 de nummer vier van de juniorenwedstrijd, Windy Cheptoo (foto: Martijn Venhuizen)
Nyahururu Road Race
Op zaterdag 9 maart werd in Nyahururu een wegwedstrijd over 15 km georganiseerd. Nyahururu is gelegen in Central Province op ongeveer 200 km van Nairobi (aan de oostelijke zijde van de Rift Vallei). Op dit moment trainen in Nyahururu atleten als Samuel Wanjiru, Martin Mathathi (Irungu), Francis Kibiwott en Pauline Wangui en allen waren aanwezig om de wedstrijd te bekijken. De bekendste atleet die afkomstig is uit Nyahururu is vijfvoudig wereldkampioen cross country John Ngugi, ook hij was aanwezig bij deze wedstrijd.
De wedstrijd werd gesponsord door de Postbank en de winnaars zouden 50.000 Keniaanse shillings mee naar huis mogen nemen (ruim 500 euro). Veel atleten uit Nyahururu en Nairobi waren dan ook afgereisd naar deze wedstrijd. Aan de start stonden ongeveer 200 atleten. Winnaar van de wedstrijd werd Elijah Muturi, hij liep de wedstrijd over heuvelachtig terrein in een erg goede tijd van 44.48 minuten. Elijah (afkomstig uit Ngong) gebruikte deze wedstrijd als voorbereiding op de halve marathon van Praag. Op de tweede plaats finishte Samuel Mwangi (44.57 minuten) en Gordon Mugi finishte als derde (45.20 minuten). Gordon Mugi was in 2000 wereldkampioen junioren 5000 meter, in deze wedstrijd versloeg hij niemand minder dan Bekele. Dit was voor Gordon Mugi de derde wedstrijd in 8 dagen, eerder in de week had hij deelgenomen aan de Keniaanse cross kampioenschappen en aan een baanwedstrijd van het leger in Nyahururu. Bij de baanwedstrijd in Nyahururu won hij de 10.000 meter.
Bij de vrouwen won Millicent Gathoni in een tijd van 52.17 minuten en werd Monica Wangari tweede. Gathoni werd een week eerder nummer 9 bij de Keniaanse cross kampioenschappen. In totaal gingen er 34 vrouwen van start.
Eerste Keniaanse baanwedstrijd in Nairobi
Bij de eerste baanwedstrijd van dit seizoen te Kenya (7 en 8 maart) ging Asbel Kiprop van start op de 800 meter. Hij was een paar weken geleden nog provinciaal crosskampioen van de North Rift Vallei geworden maar had enkele dagen voor de Keniaanse crosskampioenschappen besloten niet van start te gaan in deze zware Keniaanse wedstrijd. Op de 800 meter wachtte hij tot de laatste 100 meter om vervolgens met een goede eindsprint te winnen in een tijd van 1.47.2 minuten. Victor Mengich werd tweede in 1.47.7 minuten en Francis Kakozi werd derde in 1.47.9 minuten.
Kiprop zei na de wedstrijd dat hij meeliep om zijn snelheid te testen en dat hij zich wil concentreren op baanwedstrijden omdat hij goed wil presteren bij de Olympische Spelen in Beijing. Hij wist dat hij in vorm was en het was niet moeilijk om te winnen.
Op de 100 meter won de 29-jarige Thomas Kiteki Musinde. Vorig jaar liep hij in de kwalificatieronden van de Afrikaanse Kampioenschappen al een schitterende tijd van 10.26 seconden (Keniaans Record) maar kreeg in de halve finales last een oude hamstringblessure. Dit jaar was hij met andere Keniaanse sprinters 3 weken lang op trainingskamp geweest. Hij liet in zijn eerste wedstrijd van dit seizoen zien in goede vorm te verkeren. Hij liep een handgeklokte tijd van 10.2 seconden. Hij werd gevolgd door Kipkemoi Soi die een tijd van 10.3 seconden liep.
De 5000 meter voor vrouwen werd gewonnen door Wacera in een tijd van 15.57.6 minuten. Ze liep in de tweede ronde al bij haar concurrenten vandaan. Tweede werd Joyce Wanjiku in 16.10.8 minuten. Bij de mannen werd de 5000 meter gewonnen door Vincent Yator in een tijd van 13.45.1 minuten. Kiplimo Kimutai werd tweede in 13.48.2 minuten en Patrick Ngutu werd derde in 13.48.5 minuten.
Paul Tergat en Catherine Ndereba lopen geen voorjaarsmarathon.
Alhoewel de Daily Nation eerder nog suggereerde dat Paul Tergat wel van start zou gaan in de marathon van London heeft hij inmiddels tegen meerdere kranten te kennen gegeven dat hij toch niet in London van start gaat. Verwarring alom maar hij schijnt zich vanaf nu volledig te focussen op de Olympische marathon. Nu nog maar afwachten of hij ook daadwerkelijk geselecteerd word voor deze marathon.Net als Paul Tergat heeft ook wereldkampioene Catherina Ndereba te kennen gegeven geen voorjaarsmarathon meer te willen lopen. Naast het overslaan van een voorjaarsmarathon heeft Ndereba tevens aangegeven ook in oktober de marathon van Chicago niet te willen lopen.
“Helaas zijn er op dit moment geen wedstrijden in Kenya. Na de verkiezingen op donderdag 27 december 2007 zijn er in Kenya namelijk grote rellen ontstaan. Hierdoor heeft onder andere de kustregio (Mombasa) hun cross country districtskampioenschappen al verplaatst van 19 januari naar 2 februari en ik verwacht dat andere regios zullen volgen.”Onze Kenia kenner Martijn Venhuizen verklaart in zijn update van het Keniaanse hardloopnieuws de onrust in Kenia.
Helaas zijn er op dit moment geen wedstrijden in Kenya. Na de verkiezingen op donderdag 27 december 2007 zijn er in Kenya namelijk grote rellen ontstaan. Hierdoor heeft onder andere de kustregio (Mombasa) hun cross country districtskampioenschappen al verplaatst van 19 januari naar 2 februari en ik verwacht dat andere regios zullen volgen. Vandaag stond er in Nyahururu een wedstrijd van de Keniaanse crosscompetitie op het programma maar deze zijn geannuleerd. De volgende wedstrijd zou volgende week zaterdag in Eldoret plaatsvinden maar zeer vermoedelijk zal ook deze geen doorgang gaan vinden.
De verkiezingen
Wat ging er nu fout bij de verkiezingen in kenya ? De verkiezingsuitslag liet dit jaar lang op zich wachten en werd uiteindelijk pas op de zondagmiddag bekendgemaakt. Voor de verkiezingen was het al duidelijk dat de verkiezingen heel erg spannend zouden worden omdat twee van de presidentskandidaten in de prognoses heel dicht bij elkaar zaten. Op de zaterdag toen ongeveer 84 procent van de stemmen waren geteld en Raila Odinga een kleine voorsprong had op de president van de afgelopen 5 jaar, Mwai Kibaki, riep hij zich uit tot president en verzocht Kibaki zich bij zijn nederlaag neer te leggen. Als reactie hierop benoemde Kibaki zichzelf ook tot president.
De rellen
Op de zaterdag begonnen er in het westen van Kenya (Kisimu en Eldoret) en Nairobi al rellen uit te breken. Helaas voor Odinga werd uiteindelijk op de zondag bekendgemaakt dat niet hij maar Kibaki de presidentsverkiezingen had gewonnen. De laatste stemmen die geteld werden waren voornamelijk uit het gebied waar Kibaki opgroeide. Nog dezelfde dag werd Kibaki tot president beëdigd. Na deze uitslag werden de rellen in de westelijke steden van Kenya en Nairobi alleen maar heftiger en werden er vele Kikuyus (stamgenoten van president Kibaki) vermoord en vele huizen van Kikuyus in brand gestoken. Door de politie en het leger werd er vervolgens met scherp op de relschoppers geschoten waarbij eveneens verschillende doden vielen.
Nieuwe verkiezingen?
Tot op heden wil Raila Odinga (in 1982 al eens betrokken bij een mislukte staatsgreep waarbij toentertijd 1500 doden vielen) zijn verlies niet toegeven. Hij beschuldigt Kibaki van verkiezingsfraude maar zal ongetwijfeld zelf ook niet brandschoon zijn. Hij weigert met Kibaki te praten (omdat Kibaki volgens hem onterecht president is) en blijft zijn aanhangers oproepen om te protesteren. Protesteren in Kenya vindt echter zelden vredevol plaats en ook nu niet. Sinds gisteren roept Odinga om nieuwe verkiezingen. Waarschijnlijk ziet hij door het grote aantal gevluchte Kikuyus uit het westen van Kenya nu zijn kans schoon op de verkiezingen “alsnog” te winnen. Een Kenyaan kan namelijk alleen stemmen op de plaats waar zijn identiteitskaart is uitgegeven. Gevluchte Kenyanen zullen daarom niet even naar hun woongebied terugreizen om daar (met het risico vermoord te worden) te stemmen. Hopelijk legt Odinga zich snel bij zijn nederlaag neer (hoewel ik het me niet kan voorstellen) en keert de vrede weer terug in dit schitterende land met zijn geweldige natuur en atleten (van welke stam dan ook).
Lucas Sang helemaal rechts met de andere leden van de Olympische 4x400m ploeg uit 1988. Simeon Kipkemboi (l) en Paul Ereng.
Lucas Sang gedood bij Keniaans Geweld
Op dinsdagnacht is Lucas Sang om het leven gekomen in de straten van Eldoret. Sang nam in 1988 deel aan de Olympische Spelen op de 4 x 400 meter. Lucas is vandaag (5 januari) begraven in Eldoret. Lucas Sang was is de desbetreffende nacht op weg naar huis en werd dodelijk geraakt door een of meerdere stenen. Vervolgens werd hij volgens een goede vriend van hem in brand gestoken. Lucas vermoed dat de aanvallers hem aanzagen voor een Kikuyu. De meeste aanvallen in de omgeving van Eldoret (in de buurt van Eldoret werden meer dan 90 mensen vermoord en honderden huizen van Kikuyus in brand gestoken) werden uitgevoerd door jonge mensen van de Kalenjin stam waartoe ook Lucas behoorde.
Sylvia Kibet en Edwin Soi winnen de Bo Classic Sylvesterlauf in Bolzano.
De 33e editie van de Bo Classic Sylvesterlauf werd bij de vrouwen gewonnen door Hilda Kibet. Zij is de zus van de Nederlandse atlete Hilda Kibet en werd dit jaar vierde bij het wk 5000 meter. Ze versloeg in deze wedstrijd met vier seconden de Ethiopische atlete Emest Bedada. Sylvia zal op 2 februari een indoorwedstrijd in Stutgart lopen.Bij de mannen won Edwin Soi de wedstrijd eveneens van een ethiopier. Hij versloeg Fikadu Habtamu eveneens met 4 seconden.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag weer een update uit het land van de veelwinnaars in de hardloopsport
Op het terrein van de Kambi Mingis IAAF trainingskamp te Eldoret (de eigenaar is Kipchoge Keino, Olympisch kampioen in 1968 en 1972 op respectievelijk de 1500 meter en 3000 meter steeple chase ) werden zaterdag 16 februari de Noordelijke Rift Valley kampioenschappen georganiseerd.
De “verrassende” winnaar bij de mannen was Asbel Kiprop. Zijn laatste grote wedstrijd was het WK 1500 meter te Osaka waar hij vierde werd maar daarvoor werd hij in Mombasa reeds wereldkampioen cross country bij de junioren. Hij wilde in Eldoret zijn duurvermogen testen en uitstappen op 8 km. Toen hij in de wedstrijd echter een keer omkeek zag hij dat er weinig tegenstand was en besloot hij door te lopen. Hij finishte de 12 kilometer in een tijd van 36.46.9 minuten. Nummer twee in de wedstrijd werd Hosea Macharinyang, hij finishte op 3 seconden achterstand. Bij het WK cross country in Mombasa werd hij vierde.
Kiprop zal zich nu, net als Hosea Macharinyang, gaan richten op de Keniaanse cross country kampioenschappen (en trials voor het WK cross country) op zaterdag 1 maart.
Bij de vrouwen werd de wedstrijd gewonnen door Flomena Cheiyech. Ze liep de 8 km in een tijd van 26.51.0 minuten. Jane Kiptoo werd tweede op 23 seconden achterstand.
Paul Tergat loopt de halve marathon van Zayed en de marathon van Londen?
Volgens de BBC zou Paul Tergat niet in de marathon van Londen lopen vanwege een gebrek aan vorm. Bij een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Nairobi gaf Paul Tergat volgens de Daily Nation (een Keniaanse krant) echter aan dat hij in goede vorm verkeerd en geen angst heeft voor blessures. In verband met een militair trainingskamp heeft hij een viertal maanden niet goed kunnen trainen maar hij is nu terug en wil dit jaar nog graag zijn cv wat extra cachet geven.
Hij zal op 28 februari de halve marathon van Zayed lopen. De winnaar en winnares van deze wedstrijd in een rijk oliestaatje mag het leuke sommetje van 300.000 US dollar mee naar huis nemen, terwijl de nummers twee en drie nog altijd respectievelijk 100.000 en 50.000 US dollar op hun bankrekening mogen bijschrijven.
Na deze halve marathon gaat hij zich verder voorbereiden op de marathon van Londen waar hij een betere prestatie hoopt neer te zetten dan verleden jaar. Toen kreeg hij last van zijn maag (iets wat hem ook al overkwam bij de Olympische Spelen in Athene) en finishte “slechts” als zesde in een tijd van 2.08.06 uur. Dit jaar wil hij, ondanks zijn leeftijd van 37 jaar, de wedstrijd winnen. Hij geeft aan dat indien je de wil hebt en de passie voor de sport je altijd dat stukje extra kunt vinden om te komen tot indrukwekkende prestaties. Met een goede prestatie in Londen zal hij zich uiteraard kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen.
Ons commentaar: Ook Kiplagat van start in Zayed
Ook de Nederlandse Lornah Kiplagat zal van start gaan in de halve marathon van Zayed. (Abu Dhabi). Kiplagat is de wereldrecordhoudster op de halve marathon met een tijd van 1.06.25.
Ongari Philes wint in een geweldige tijd de 62e halve marathon van Marugame
Ongari Philes won op zondag 3 februari de 62e halve marathon van Marugame. De kleine atlete (1.58 meter en 47 kilogram) liep vanaf het begin aan de leiding en finishte in een tijd van 67.57 minuten. Dit was bijna twee minuten sneller dan haar oude persoonlijk record (69.50 minuten in maart 2007) en uiteraard de snelste halve marathontijd van 2008. De doorkomsttijden van Ongari Philes waren 15.33 minuten (5 km), 31.24 minuten (10 km), 47.38 minuten (15 km) en 64.19 minuten (20 km). Nummer twee in de wedstrijd werd de Japanse Yoshimi Ozaki in 69.30 minuten.
Ongari Philes werd bij de wereldkampioenschappen 10.000 meter te Osaka 8e.
Bij de mannen viel er een 1-2-3 voor Kenya op te tekenen. Harun Njoroge won de wedstrijd in 61.35 minuten, Joseph Mwangi volgde op 4 seconden en Martin Waweru werd derde in 62.02 minuten.
Kenianen winnen de RAK-marathon te Dubai.
Bij de Rak-marathon (halve marathon) te Dubai wisten Patrick Makau en Saline Kosgei beiden door middel van een eindsprint te winnen. Patrick Makau won de eindsprint van zijn Ethiopische medevluchter, Tsegaya Kebede en finishte in een mooie tijd van 59.35 minuten. Komend voorjaar zal hij te bewonderen zijn in de City-Pier-City.
Saline Kosgei won de eindsprint van Pamela Chepchumba en Arseda Haptamu uit Ethiopie. Alle drie finishten ze in een tijd van 72.27 minuten. Saline heeft twee kinderen en won in 2002 het goud bij de Commenwealth Games op de 10.000 meter. Haar baanverleden als 800 meter loopster (vierde bij de Commenwealth Games in 1994 en een persoonlijk record van 2.01 minuten) kwam haar in de slotfase van deze spannende halve marathon ongetwijfeld van pas.
Samuel Wanjiru wint halve marathon van Granoles in 59.29 minuten.
Bij de halve marathon van Granoles wist Samuel Wanjiru het parcoursrecord van Haile Gebrselassie te verbreken tot een indrukwekkende tijd van 59.29 minuten. Het oude parcoursrecord stond op 60.08 minuten. In de eerste 8 km van de wedstrijd liep Samuel samen op met Cosmers Kemboi maar versnelde op dat moment en liep vervolgens solo naar de finish. De in Nyahururu trainende atleet verklaarde na afloop uit te zien naar de marathon van London en hoopt zich daar te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Wanjiru debuteerde vorig jaar in de marathon van Fukuoka in een tijd van 2.06.39 uur. Hopelijk heeft Wanjiru in London zijn zenuwen goed onder controle want als het gaat om kwalificatie wedstrijden of kampioenschappen heeft hij tot op heden nog geen indrukwekkende staat van dienst. Zo werd hij vorig jaar finaal zoek gelopen bij de wereldkampioenschappen op de weg in Udine en wist hij bij trials voor het WK cross of baan zich nog nooit te kwalificeren.
Bij de vrouwen won Rahab Ndungu in een tijd van 71.20 minuten. Net als Samuel Wanjiru traint ook Rahab in Nyahururu. Ze werd lange tijd gecoacht door Jimmy Beauttah, een trainer die tegenwoordig de trainingen verzorgt in het IAAF kamp van Kipchoge Keino te Eldoret.
De Keniaanse Julia Mombi heeft op zondag 27 januari de derde plaats veroverd bij de marathon van Osaka. Ze liep de marathon in een nieuw persoonlijk record van 2.26.00 uur. Haar oude persoonlijk record was 2.29.38 uur. In het begin van dit jaar won Mombi reeds de halve marathon van Miyazaki in een tijd van 69.34 minuten.
In de wedstrijd liep na 1 km de Japanse Kayoko Fukushi weg bij de rest van het veld. Vanaf de 30e kilometer begon de Britse Mara Yamauchi te versnellen en wist rondom kilometer 32 haar nog drie overgebleven vluchters (Tomo Morimoto, Julia Mombi en Modago Ogi) te lossen. In de 35e kilometer wist Yamauchi de instortende Fukushi te achterhalen (die later ook door de andere atletes werd ingehaald) en liep ze onbedreigd naar de overwinning in een tijd van 2.25.10 uur. Eveneens in de 35e kilometer wisten Tomo Morimoto en Julia Mombi weg te lopen bij Modago Ogi. Ruim twee kilometer voor het einde liep Morimoto weg bij Julia Mombi en werd tweede in de wedstrijd in een tijd van 2.25.34 uur.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Vandaag met veel nieuws over de Keniaanse trials en de selecties voor de Olympische Spelen. Ook nieuws over Jeroen Deen. De fysiotherapeut werkzaam in Kenia werd overvallen en verwond. Het gaat gelukkig weer beter met hem.
Volgens de website van Toby Tanser is Jeroen Deen (werkzaam als fysiotherapeut in Kenya) in Nairobi overvallen. Hij liep om 7 uur s-avonds langs de Uhuru Highway en werd toen hard op het hoofd geslagen. Jeroen was knock out voor ongeveer vier uur en werd door iemand anders naar het ziekenhuis gebracht. Na vier dagen werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. Hij had op dat moment zijn gezichtsvermogen weer terug (zag een tijdlang niets met een van zijn ogen).
Keniaanse Trials voor de Olympische Spelen
Op vrijdag 4 juli en zaterdag 5 juli vonden in Nairobi de Keniaanse trials voor de Olympische Spelen plaats. De nummers 1 en 2 werden automatisch geselecteerd (mits ze voldaan hadden aan de Olympische A of B limiet). De nummer drie voor de Olympische Spelen werd geselecteerd door de keuzeheren in de vorm van een wild card.
400 meter mannen:
Bij de 400 meter voor mannen voldeed Vincent Mumo als enige aan de olympische limiet. Hij finishte de wedstrijd voor de nummer 6 van de Afrikaanse Kampioenschappen, Thomas Musembi. In 2004 liep Vincent Mumo ook al de Olympische Spelen maar kwam toen niet verder dan de eerste ronde.
1. Vincent Mumo, 45.31
2. Thomas Musembi, 45.79
3. Mark Mutai, 45.85
4. Ezra Sambu, 46.40
800 meter mannen:
De 800 meter werd een overwinning voor de bijna altijd met bril lopende Wilfred Bungei. De nummer vijf van de wereldkampioenschappen in Osaka liep een tijd van 1.45.08 minuten. Verrassend was de tweede plaats van Boaz Kiplagat Lalang. Boaz vertegenwoordigde Kenya nog nooit eerder op een groot toernooi. Wereldkampioen Alfred Kirwa Yego werd derde. De dit seizoen zeer sterk lopende David Rudisha was geblesseerd en verscheen zodoende niet aan de start.
Na de trials werd Lalang “slechts” vierde in Athene (in een nieuw persoonlijk record van 1.44.68 minuten) en Alfred Kirwa Yego behaalde een vijfde plaats in Rome. Beide zullen dus nog hard moeten werken om in Peking een medaille te behalen. Wilfred Bungei loopt dit jaar weinig wedstrijden en zou zodoende wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.
De selectie voor de 1500 meter was redelijk gemakkelijk. De eerste drie lopers finishten ruim een seconde voor de nummer vier en zijn dus zodoende ook geselecteerd voor de Olympische Spelen. Opvallend afwezige in de top drie is Daniel Kipchirchir Komen. Daniel had dit jaar reeds 3.31.91 minuten gelopen maar kwam desondanks in Nairobi niet verder dan de zevende plaats in een tijd van 3.38.90 minuten.
1. Augustine Choge, 3:36.41
2. Asbel Kiprop, 3:36.53
3. Nicholas Kemboi, 3:36.66
4. Harun Keitany, 3:37.78
5. Gideon Gathimba, 3:37.98
6. Shadrack Kibet Korir, 3:38.13
7. Daniel Kipchirchir Komen, 3:38.90
8. Geoffrey Kipkoech Rono, 3:40.60
9. Suleiman Simotwo, 3:40.75
5000 meter mannen:
De nummers een en drie liepen bij de Fanny Blankers Koen Games volledig in de schaduw van Bekele maar in Nairobi mochten ze zelf schijnen. Edwin Soi (tweede in Hengelo) liep naar de overwinning en Thomas Longosiwa werd derde (eveneens derde in Hengelo). Eliud Kipchoge liep in Hengelo de 10.000 meter. Hij finishte toen achter Sileshi Sihin en Haile Gebrselassie als derde. Bij de trials in Nairobi wist hij de tweede plaats te bemachtigen.
1. Edwin Soi, 13:29.5
2. Eliud Kipchoge, 13:32.4
3. Thomas Pkemei Longosiwa, 13:34.1
4. Boniface Songok, 13:38.1
5. Isaac Kiprono Songok, 13:40.0
6. Abraham Chebii, 13:41.0
7. Silas Kipruto, 13:47.0
8. Vincent Kiprop Chepkok, 13:47.4
10.000 meter mannen
Het was moeilijk te voorspellen wie er dit jaar op de 10.000 meter in het Olympische team zouden lopen. Dit werd mede veroorzaakt door een aantal discutabele 10.000 meter wedstrijden in Kenya waarbij de juryleden zich een ronde vertelden (een baanwedstrijd in Eldoret en de baankampioenschappen voor gevangenispersoneel).
De trials werden gewonnen door Moses Masai, hij liep een prima tijd van 28.02.03 minuten. Eerder dit jaar won hij reeds de Parelloop te Brunssum. Nummer twee werd Martin Irungu Mathathi. Martin loopt voor een Japanse fabrieksteam en werd vorig jaar in Osaka derde. Hij maakte toen een aantal tactische fouten die hij dit jaar zeker niet weer zal maken. Nummer drie van het team is Micah Kogo. Micah won in 2007 de parelloop in een wereldtijd van 27.07 minuten. Dit jaar werd hij tweede bij de Parelloop.
Sammy Kitwara (dit jaar o.a. winnaar van de City Run in Hilversum) werd vijfde en oud wereldkampioen korte cross Sammy Kipketer werd achtste.
De steeple Chase is in Kenya een zeer sterk bezet nummer en zodoende vinden er altijd een aantal verrassingen plaats. Grootste verrassing was dit jaar toch wel het niet plaatsen van Paul Koech. Paul liep dit jaar de beste wereldseizoenstijd van 8.01.85 maar werd slechts vierde. De Olympisch kampioen, Ezekiel Kemboi, en wereldkampioen, Brimin Kipruto, wisten zich echter wel te plaatsen. Oud Olympisch Kampioen van Sydney 2000, Reuben Kosgei, werd achtste in de wedstrijd en zal dus niet aan de start verschijnen.
1. Ezekiel Kemboi, 8:13.56
2. Brimin Kipruto, 8:13.60
3. Richard Matelong, 8:13.89
4. Paul Kipsiele Koech, 8:13.98
5. Michael Kipyego, 8:19.31
6. Patrick Langat, 8:25.29
7. Linus Chumba, 8:31.47
8. Reuben Kosgei, 8:33.22
9. Elijah Chelimo, 8:38.18
Marathon:
De selectie voor de marathon vond reeds in een vroeg stadium plaats en bleef dan ook ongewijzigd, namelijk Robert Cheruiyot, Samuel Wanjiru en Martin Lel.
20 km snelwandelen:
Bij het snelwandelen plaatste David Kimutai zich voor de Olympische Spelen.
400 meter Vrouwen:
Elizabeth Muthuka was de enigste die zich op de 400 meter wist te plaatsen. Nadat ze een week eerder bij de nationale kampioenschappen het Keniaanse Record al had verbroken tot een tijd van 51.53 seconden verbeterde ze nu wederom het Keniaanse Record. Ze liep nu ruim zestiende van een seconde sneller, namelijk 50.82 seconden.
1. Elizabeth Muthuka, 50.82 NR
2. Joy Zakary, 52.41
3. Justine Bayigga, 52.81 (Uganda)
4. Zipporah Ratemo, 56.15
5. Betty Chelangat, 56.55
800m vrouwen:
Pamela Jelimo wil dit jaar alles winnen wat er te winnen valt en ging hier in Nairobi dan ook rustig mee verder. Ditmaal klokte ze een tijd van 1.57.71 minuten en dan te bedenken dat Nairobi ongeveer 1600 meter boven zeeniveau is. Janeth Jepkosgei komt steeds beter in vorm maar blijft voorlopig nog ver verwijderd van Pamela Jelimo. Voor de Olympische Spelen werd er voor de derde atlete een wildcard verstrekt. De als negende finishende Josephine Nyarunda verkreeg deze wild card. Waarschijnlijk was ze de enige die verder de olympische limiet had gelopen.
Een van de nummers waar Kenya weinig kans maakt op een medaille is de 1500 meter. Irene Jelagat won de wedstrijd in 4.12.70 voor Viola Kibiwott en Nancy Jebet Lagat. Aangezien de nummer 1 de limiet niet heeft gelopen werden alleen de nummers twee en drie geselecteerd.
Priscah Jepleting won de trials over 5000 meter in 15.32.66 minuten. Nummer twee werd de winnares van de 10.000 meter, namelijk Lucy Kabuu. Derde in de wedstrijd werd Sylvia Kibet, Sylvia is een zusje van de Nederlandse atlete Hilda Kibet. Opvallend genoeg vonden de keuzeheren het niet goed dat Lucy Kabuu twee afstanden zou lopen bij de Olympische Spelen en selecteerden zodoende in plaats van haar de nummer vier, Vivian Cheruiyot.
Lucy liep eerder dit jaar in Oslo een tijd van 14.33.49 minuten en werd hiermee tweede in die wedstrijd.
Gemenebest kampioen Lucy Kabuu was op de 10000 meter te sterk voor Peninah Arusei en plaatste zich zodoende voor de Olympische Spelen. Aangezien Arusei dit jaar nog geen 10.000 meter op de baan had gelopen onder de 31.45 minuten werd ze niet geselecteerd voor de Spelen. Ze is nu reserve en doet op vrijdagavond 18 juli bij de Gert Ruinemans Loopavond te Steenwijk (start is om 20.15 uur) nog wel een poging om de Olympische limiet te lopen. In plaats van Peninah werd nu Lineth Masai geselecteerd (nam in verband met een blessure niet deel aan de wedstrijd). Tevens werd de nummer 3 Grace Momanyi geselecteerd. Grace werd eerder dit jaar in Ostrava zesde op de 10000 meter (achter 5 ethiopiers)
Op de steeple chase wist Ruth Bosibori (wereldrecordhoudster bij de junioren) te winnen in 9.48.78 minuten. Eunice Jepkorir (in het verleden liep ze in Nederland vele wegwedstrijden) werd tweede. Ondanks de derde plaats van Mercy Njoroge werd toch Veronica Nyaruai geselecteerd. Veronica finishte slechts als vijfde.
Het team voor de marathon werd ook reeds in een eerder stadium bekendgemaakt, namelijk Catherine Ndereba, Martha Komu en Seline Kosgei. Dat Catherine in goede vorm is mag wel blijken uit haar tweede plaats afgelopen weekend bij de Boilermaker 15 km in Utice, Amerika. Ze liep de 15 km in een tijd van 50.40 minuten. Ze werd verslagen door de Ethiopische Ashu Kasim maar versloeg in deze wedstrijd onder andere Edith Masai.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag veel aandacht voor het WK Roadrunning in Udine. Lees snel verder..
Kenya zal komend weekend bij de wereldkampioenschappen halve marathon vertegenwoordigd worden door een zeer sterk mannen en vrouwenteam.Bij de mannen zullen Samuel Wanjiru, Patrick Makau, Francis Kibiwott, Evans Cheruiyot en Robert Kipchumba Kenya vertegenwoorden. Alle vijf lopers hebben op de halve marathon een persoonlijk record van onder het uur en waren met zn allen goed voor maar liefst twaalf tijden onder het uur.
Samuel Wanjiru
Samuel Wanjiru is opgegroeid in Nyahururu. Hij verbeterde dit jaar reeds tweemaal het wereldrecord op de halve marathon. Het eerste wereldrecord in dit jaar (58.55 min. In Dubai) werd helaas niet erkend vanwege het missen van een dopingcontrole maar het tweede wereldrecord (58.33 minuten in de City-Pier-City 2007) werd akkoord bevonden. Na de City-Pier-City kende hij een wat minder goede periode. Afgelopen zomer werd hij geveld door Malaria en liep zodoende kwalificatie voor de wereldkampioenschappen op de baan mis (werd bij de Keniaanse trials vierde op de 10.000 meter). De wereldkampioenschappen op de baan in Osaka zouden voor hem vrij speciaal zijn aangezien hij een groot gedeelte van zijn tijd doorbrengt in Japan. Op 30 september verloor Wanjiru de Great North Run (1/2 marathon in Tyneside, UK) van zijn landgenoot Martin Lel.
Patrick Makau
Patrick Makau won in 2006 de 25 km van Berlijn en werd in hetzelfde jaar 26e bij de Wereldkampioenschappen 20 km. Sindsdien boekte hij een enorme progressie. Hij verbeterde in Dubai (februari 2007) zijn persoonlijk record op de halve marathon tot 59.13 minuten om dit vervolgens nogmaals te verbeteren in Berlijn. In Berlijn hij won de halve marathon in een tijd van 58.56 minuten. Patrick Makau word getraind door de Engelsman Ian Ladbrooke.
Francis Kibiwott
Francis Kibiwott is in Nederland een zeer bekende atleet. Hij won reeds tweemaal de Dam-tot-Damloop (2003 en 2006) en liep verder vele andere Nederlandse wegwedstrijden. Hij liep net als Patrick Makau dit jaar de halve marathons van Dubai en Berlijn. In Dubai verbeterde hij zijn persoonlijk record tot 60.07 minuten om vervolgens in Berlijn ook onder het uur te duiken. Hij werd in Berlijn tweede in een tijd van 59.26 minuten. In Rotterdam dit jaar kwam hij vanwege fysiek ongemak niet verder dan een 8e plaats in 61.00 minuten.
Evans Cheruiyot
Evans Cheruiyot won dit jaar de halve marathon van Rotterdam in een persoonlijk record van 59.12 minuten. Vorig jaar werd hij in Berlijn tweede op de halve marathon, hij finishte toen als tweede in 59.29 minuten achter Paul Kosgei. In 2005 baarde Evans Cheruiyot opzien door bij de 20 km van Parijs het officieuze wereldrecord te verbreken tot een tijd van 57.19 minuten.
Robert Kipchumba
Robert Kipchumba is de enige loper van het Keniaanse team die dit jaar nog niet onder het uur heeft gelopen. Vorig jaar werd hij echter tweede bij de wereldkampioenschappen over 20 km en tweede in de halve marathon van Rotterdam (in een tijd van 59.28 minuten). Het parcours in Udine kent Robert heel goed aangezien hij hier reeds in 2005 de halve marathon won.
Het damesteam
Het Keniaanse damesteams is in vergelijking tot het mannenteam iets minder sterk maar vier van de vijf dames wisten dit jaar reeds een tijd onder de 70 minuten te lopen. De sterkste dame is Mary Jepskosgei Keitany. Ze won dit jaar al de halve marathons van Ivry-Seine (Parijs) in 68.36 minuten en Lille (68.43 minuten). Pamela Chepchumba (ooit geschorst voor het gebruik van EPO) liep haar snelste tijd in Philadelphia (68.45 minuten). Het is echter nog onzeker of Pamela ook daadwerkelijk start aangezien ze in de laatste twee weken geveld werd door malaria. Susan Chepkemei won in 200, 2001 en 2002 reeds een zilveren medaille op het WK halve marathon en hoopt dit jaar de titel te veroveren. Dit jaar kon Susan echter nog niet overtuigen, na blessureleed liep ze in juli met kramp naar een derde plaats in de halve marathon van Bogota te Colombia.Verder starten voor Kenya nog Alice Timbilili (ondanks het feit dat ze slechts 25 jaar is vertegenwoordigde Kenya in 2000 en 2004 reeds als deelnemer aan de Olympische Spelen op de 10.000 meter en werd ze derde bij het WK cross country in 2005) en Everline Kemunto Kimwei (liep dit jaar al drie 31-ers op de 10.000 meter en een 69.32 op de halve marathon).
Wedstrijdverslag halve marathon van Lille
In de halve marathon van Lille verdedigde Joseph Maregu met gemak zijn titel. Hij liep solo naar een indrukwekkende tijd van 59.44 minuten. Joseph won dit jaar reeds de halve marathon te Ivry-Seine (Parijs) en de internationale 15 km van Pay en Velay. Nummer twee in de wedstrijd werd Jackson Kirwa in een tijd van 60.51. Bij de dames was er eveneens weinig strijd. Onbedreigd won Mary Keitany in een tijd van 68.43 minuten. Ze werd gevolgd door Mirjam Wangari. Mirjam, begin dit jaar tweede bij de sprintcross te Breda en tweede bij de 20 km van Alphen, liep een persoonlijk record van 70.27 minuten.
Chemjor in vorm voor de marathon van Amsterdam
Magdeline Chemjor heeft een van de laatste tests voor de marathon van Amsterdam goed doorstaan. Bij de Safaricom Rediscover Nandi 10k te Kapsabet (Kenya) won ze de afstand in een tijd van 30.46.9 minuten. Ze werd gevolgd door Yvonne Ngetich uit Kapsabet die een tijd van 31.00.2 minuten klokte. Caroline Kwambai werd vijfde in de wedstrijd.
Ongetwijfeld was de afstand iets korter dan 10 km want de winnaar bij de mannen, Moses Kigen, won in een tijd van 26.19.0 minuten. Kigen won in 2006 de City-Pier-Cityloop te Den Haag en heeft in Duitsland vele wegwedstrijden op zijn naam staan. Volgens de East African Standard is hij in voorbereiding op de marathon van Nairobi. Thomas Kosgei en Mark Yatich volgden binnen 7 seconcen.Het startschot in de wedstrijd werd gegeven door de wereldkampioene op de 800 meter, Janeth Jepkosgei.
Parcoursrecord in Route du Vin Luxemburg
Bij de Route du Vin in Luxemburg op 30 september verbrak Wilson Chebet het vorig jaar gelopen parcoursrecord van Francis Kibiwott met 16 seconden. Wilson finishte solo in een tijd van 60.13 minuten. Het 10 km punt werd met vijf koplopers bereikt in een tijd van 28.26 minuten. Nummer twee in de wedstrijd werd John Kales in een tijd van 60.47 minuten.Bij de dames won Mary Ptikany in een tijd van 70.13 minuten. Mary won in 2004 en 2005 onder andere de City-Pier-Cityloop te Den Haag.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop.
Rita Jeptoo wint Obudu Mountain Race.
In Nigeria was er bij de 3e internationale Obudu Mountain Race een overwinning voor Rita Jeptoo.
Was Rita bij de vier mijl van Groningen nog slachtoffer van een valpartij, nu was er niemand die haar in de laatste kilometer bergop kon volgen. In deze wedstrijd over 11,5 km moesten de atleten in totaal 800 meter hoogte overbruggen. Rita liep een nieuw parcoursrecord van 51.42 minuten en mag binnenkort 50.000 dollar op haar bankrekening bijschrijven. Als tweede eindigde Ashi Kasimu uit Ethiopië, ze liep in de laatste kilometer een achterstand op van 19 seconden. De Keniaanse atleten Angela Mutuku, Mary Keitany en Pauline Wangui finishten respectievelijk als derde, vijfde en achtste. Pauline Wangui werd dit jaar o.a. derde bij de halve marathon van Egmond en de Damloop. Volgens de voorbeschouwingen in de Nigeriaanse pers werd Pauline Wangui door haar management (Global Sports Communication) aangekondigd als de echtgenote van Francis Kibiwott. De titelverdedigster, Rehima Kedir uit Ethiopië, werd dit jaar zevende.
Bij de mannen kon titelverdediger en parcoursrecordhouder Francis Kibiwott de hoge verwachtingen niet waarmaken, hij finishte slechts als 14e. De Ethiopiër Habtamu Awash leidde de wedstrijd van start tot finish en ging uiteindelijk ook met de grootste cheque (50.000 Amerikaanse Dollars) naar huis. Habtamu finishte in een tijd van 42.50 minuten, dit was 24 seconden boven het parcoursrecord. Als tweede finishte Geofrey Kuruso uit Uganda (43.02 minuten) en derde werd de Keniaan John Sompol (43.06 minuten).
Joseph Maregu verslagen door Kiprop bij internationale crosswedstrijd te Parijs.
Bij een internationale crosswedstrijd te Parijs werd Joseph Maregu in de eindsprint verslagen door de Ugandees Bonificia Kiprop. Beide atleten kregen dezelfde tijd toegekend (9,02 km in 28.29 minuten). Joseph Maregu won dit jaar al de halve marathons van Parijs (60.22 minuten), Lille (59.45 minuten) en Parijs-Versailles.
Dennis Ndiso werd vierde op 4 seconden van de winnaar. Dennis was in 2005 de winnaar van deze crosswedstrijd en won in 2005 eveneens de halve marathon van Parijs. In Nederland won hij in 2002 onder andere de Bavoloop te Rijsbergen en de Haque Royal Ten. Tevens werd hij in 2002 tweede bij de Bredase Singelloop.
Keniaanse crosscircuit
Het Keniaanse crosscircuit is van start gegaan en kende in een tijdsbestek van 3 weken maar liefst drie wedstrijden.
De eerste wedstrijd vond plaats in Nairobi. Meest opvallende uitslag bij deze wedstrijd was er bij de dames senioren. De onbekende Katungu Mutune versloeg niemand minder dan 3-voudig wereldkampioene korte cross Edith Masai. Edith had een achterstand van 14 seconden. Na de wedstrijd verklaarde ze in voorbereiding te zijn op de marathon van Singapore op 2 december. Bij de meisjes junioren won de wereld jeugd kampioene Mercy Cherono.
Bij de mannen in Nairobi stonden er maar liefst 186 atleten aan de start. De winst in de wedstrijd over 12 km was voor Sammy Kitwara. Sammy is afkomstig uit Marakwet. Musyoka Musyoki wist te winnen bij de jongens junioren.
De tweede wedstrijd van het circuit was in Kericho. Bij deze wedstrijd was er zowel bij de mannen als bij de vrouwen een boeiende strijd tussen verschillende topatleten. Bij de vrouwen versloeg Alice Chelagat (winnares van de Nairobi Marathon in 2003) Anna Wanjiru met 19 seconden. Op de derde plaats finishte de Afrikaanse steeple Chase kampioene Ruth Borsibori. Ze had bij de finish een achterstand van 28 seconden.
Mercy Cherono boekte bij de junioren al haar tweede overwinning. Indien ze nog 1 andere wedstrijd wint en de nationale kampioenschappen te Nairobi dan mag ze meedelen in de jackpot.
In Kericho stonden er bij de mannen 113 atleten aan de start. Edwin Soi (nummer 4 bij de Wereldkampioenschappen Cross Country te Mombasa) werd de winnaar. Nummer twee (op 15 seconden achterstand) werd Robert Sigei en nummer drie werd Wilson Kiprop. Op de 14 e plaats finishte niemand minder Paul Koech (winnaar van het brons bij de Olympische Spelen, 3000 meter steeple Chase).
In Meru (een plaats in de buurt van Mount Kenya en dus op grote hoogte) werd de derde crosswedstrijd georganiseerd. Bij de mannen senioren was er wederom winst voor Sammy Kitwara en bij de jongens junioren was er voor de tweede keer winst voor Musyoka Musyoki.De komende drie wedstrijden (Machakos, Kisii en Nyahururu) staan in december op het programma
Tecla Loroupe Peace gewonnen door Elias Kemboi en Linet Chepkurui
De 5e editie van de Tecla Loroupe Peace Race is gewonnen door Elias Kemboi. De nummer 14 van de New York marathon (in 2007) liep de 10 km te Makutano in een tijd van 31.24.9 minuten. In de derde kilometer was hij er alleen vandoor gegaan. Wilson Kiprop volgde als tweede op 32 seconden afstand. Wilson was in november al goed op dreef in het Keniaanse cross circuit want hij werd tweede in Nairobi en derde in Kericho. Charles Ngolepus (lopend voor Volker Wagner en in 2006 en 2007 winnaar van de nacht van Borgholzhausen, Duitsland) werd in deze wedstrijd zevende. Bij de dames won Linet Chepkurui in een tijd van 38.14.5 minuten. Linet werd in 2006 tweede bij de halve marathon van New Delhi.
Afrikaans steeple Chase kampioene Ruth Bosibori gaat in Eldoret trainen
Afgelopen zomer werd Ruth Bosibori op blote voeten Afrikaans Steeple Chase kampioene. Bij de wereldkampioenschappen in Osaka behaalde ze net geen medaille, ze werd vierde. Wel verbeterde ze in Osaka het wereldrecord voor junioren tot een tijd van 9.25.25 minuten. In Daegu verbeterde ze op 3 oktober dit record nogmaals (9.24.51 minuten).
De afgelopen jaren trainde Ruth in Kisii maar ze heeft nu een uitnodiging gekregen om in het High Altitude Training Camp van Kipchoge Keino (goud op de Olympische Spelen in 1968 en 1972) te trainen. Het trainingskamp, ook wel Kazi Mingi farm genoemd, ligt enkele kilometers buiten Eldoret. De trainers zijn Joseph Ngure en Jimmy Beauttah. Beauttah was jarenlang de coach van het Puma kamp (Kim Mc Donald) te Nyahururu. Na de dood van Kim Mc Donald kwam er ook een eind aan het trainingskamp te Nyahururu.
Nairobi Marathon doneert 9,1 miljoen Shilling aan Christian Blind International
De Standard Chartered Nairobi Marathon heeft 9,1 miljoen Keniaanse shilling gedoneerd aan de Christian Blind International. Het meeste geld komt ten goede aan de Kikuyu Eye Hospital.
De Nairobi Marathon was met 15.000 deelnemers erg succesvol en zal volgend jaar op 26 oktober plaatsvinden. De marathon vindt dan mogelijk plaats op een nieuw parcours met slechts een ronde in plaats van twee ronden. De marathon werd in 2007 gewonnen door Njoroge Thaitu and Rose Chesire.
Moses Kigen wint ook Baringo Road Race
Moses Kigen blijft Keniaanse wedstrijden winnen. Na de winst bij de halve marathon van Nairobi was er nu een overwinning voor hem in de 13e Baringo Road Race.
Hij won de 20 km? in een tijd van 56.14.0 minuten. Hij versloeg met zijn kenmerkende eindsprint (won in 2005 de CPC dankzij een goede eindsprint) Stephen Kemboi.
Bij de dames won Peninah Arusei de vrouwenwedstrijd over 15 km. Behalve haar zus Nancy (loopt net als Peninah ook regelmatig wedstrijden in Nederland) wist niemand haar na 2 km nog te volgen. Peninah finishte in een tijd van 50.52 minuten. Haar zusje werd later in de wedstrijd ingehaald door Margaret Karie (2e in 51.08 min.) en Diana Chepkemoi (derde in 51.22 minuten). Nancy finishte uiteindelijk als vierde in 52.13 minuten.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag een update met veel wegwedstrijden
De verkiezingen voor sportvrouw van het jaar in Kenya zijn gewonnen door Janeth Jepkosgei. Janeth imponeerde dit jaar bij de wereldkampioenschappen 800 meter door de wedstrijd van kop af aan te winnen.
Bij de verkiezing voor sportman van het jaar won er geen atleet maar een zwemmer, Jason Dunford. Jason had bij de Afrikaanse kampioenschappen drie maal goud, twee maal zilver en driemaal brons gewonnen.
Als vrouwenteam van het jaar werd het junioren team gekozen dat bij de wereldkampioenschappen cross country het goud won.
De meest beloftevolle vrouwelijke atleet was steeple chaser Ruth Bosibori en de meest beloftevolle mannelijke atleet was Asbel Kiprop. Tegla Loroupe werd tot gekozen tot atlete die het meest voor de gemeenschap betekende.
Flomena Cheyech tweede bij halve marathon van Yamaguchi
In veel Japanse wedstrijden wordt er heel hard gelopen bij de vrouwen en zo ook bij de halve marathon van Yamaguchi. In deze wedstrijd liep de Japanse Yukiko Akaba al voor het 5 km punt weg bij haar tegenstanders. Op 5 km had ze een voorsprong van 5 seconden op Philes Ongori en op 10 km (31.58 minuten) had ze een voorsprong van 20 seconden op de debuterende Flomena Cheyech, die na 9 km de titelverdedigster Philes Ongori was gepasseerd. De Japanse zette in de tweede helft van de wedstrijd haar tempo voort en finishte uiteindelijk in een nieuw parcoursrecord van 68.11 minuten. Flomena werd tweede in een tijd van 69.06 minuten en Philes Ongori finishte in een tijd van 69.43 minuten. Philes had eerder dit jaar een halve marathon gelopen in een tijd van 67.57 minuten (tot nog toe s werelds snelste tijd dit jaar).
Bij de mannen werd de halve marathon gewonnen de Ethiopiër Bekele Gebretsadik. Hij liep een tijd van 61.40 minuten. Tweede werd Steven Njenga in een tijd van 62.28 minuten.
Pauline Wangui wint in een persoonlijk record de City-Pier-City
Na de Keniaanse cross kampioenschappen in Nairobi vertelde Pauline Wangui aan haar oude coach en manager (Martijn Venhuizen) dat ze dit jaar onder de 70 minuten grens wilde lopen. Pauline had een zeer snelle start, ze liep de eerste 5 km in 15.58 minuten en de tweede 5 km in 16.19 minuten. In de tweede helft verloor ze wel wat snelheid maar ze wist desondanks toch nog 11 seconden onder de 70 minuten grens te duiken. Haar volgende wedstrijd zal de halve marathon van Berlijn zijn.
Pauline Wangui tijdens de Keniaanse cross kampioenschappen 2008 (foto: Martijn Venhuizen)
Haar partner Francis Kibiwott is op de weg terug en wist bij de mannenwedstrijd de vijfde plaats te veroveren in 60.52 minuten. De wedstrijd werd gewonnen door Patrick Makau (61.08 minuten). De nummer twee van de wereldkampioenschappen halve marathon in Udine 2007 (Patrick) liep in de laatste meters weg bij zijn landgenoot Joseph Maregu (60.12 minuten). Joseph won vorig jaar de halve marathons van Lille (59.45 minuten) en Parijs.
Dennis Ndiso werd derde in een tijd van 60.33 minuten. Dennis won dit jaar al de 20 van Alphen, won in 2005 de halve marathon van Parijs en werd in 2002 al eens tweede bij de Bredase Singelloop. Vierde, in een tijd van 60.43 minuten, werd Peter Kebenei Kiprotich. Peter was in 2006 winnaar van de bronzen medaille bij de wereldkampioenschappen 20 km en won eveneens in dat jaar de Worlds Best 10 km in Porto Rico.
Saline Kosgei wint opnieuw een halve marathon
De halve marathon van Lissabon werd dit jaar gewonnen door Saline Kosgei. De moeder van twee kinderen rekende net als bij de halve marathon van Dubai in de eindsprint af met Pamela Chepchumba. Saline liep een tijd van 69.57 minuten en Pamela volgde op slechts twee seconden.
Bij de mannen was de winst voor niemand minder dan Haile Gebrselasie in een geweldige tijd van 59.15 minuten. Hij had een voorsprong van precies 1.30 minuut op oud wereldkampioen 10.000 meter en tweevoudig winnaar van de Dam-tot-Damloop, Charles Kamathi. Derde werd de winnaar van de World Marathon Majors Robert K. Cheruiyot. Hij liep een tijd van 60.50 minuten.
Charles Ngelopus verbreekt parcours record Paderborner Osterlauf
De traditionele Paderborner Osterlauf in Paderborn (Duitsland )op paaszaterdag werd dit jaar onder koude winterse omstandigheden gelopen. Charles Ngelopus verbeterde het parcoursrecord op de halve marathon en liep een tijd van 61.24 minuten. Op 20 seconden volgde Jonathan Maiyo.
Bij de vrouwen senioren won Peninah Arusei de 10 km. Ondanks de sneeuw in het begin van de wedstrijd liep ze toch een persoonlijk record van 31.42 minuten. Op 25 seconden achterstand volgde de sterke Duitse atlete Sabrina Mockenhaupt. Bij de 10 km voor mannen won verrassend de Oostenrijker Martin Proll. Hij won in de eindsprint van onder andere Boaz Mayaka en John Kales en liep een tijd van 28.46 minuten.
Moses Kigen wint in New Orleans.
Oud winnaar van onder andere de City-Pier-City en vele Duitse wegwedstrijden heeft weer eens bewezen over een erg goed eindschot te beschikken. Bij de 10 km van New Orleans rekende hij in de eindsprint af met Robert Letting en Sammy Kipketer. Hij liep in de punt tot puntwedstrijd een mooie tijd van 27.44 minuten.
Bij de vrouwen won Genoveva Kigen. Zij liep een tijd van 32.11 minuten en had hiermee een voorsprong van maar liefst 42 seconden op Leah Malot.
Edwin Soi wint Giro Media Blenio Grand Prix.
Voor de derde keer op rij heeft Edwin Soi de Giro Media Blenio Grand Prix in Dongio te Zwitserland gewonnen. Hij staat nu wat betreft overwinningen gelijk met niemand minder dan Paul Tergat. Paul won de wedstrijd over 10 km (8 rondjes) in 1993, 1996 en 1997. De wedstrijd werd dit jaar pas in de eindsprint beslist. Soi won in een tijd van 28.59 minuten en was hiermee twee seconden sneller dan Moses Mosop. Moses was vorig jaar tweede bij de wereldkampioenschappen cross country te Mombasa. Kiplimo Kimutai (11e bij de Keniaanse cross kampioenschappen van 2008) werd derde in een tijd van 29.04 minuten.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop.
Patrick Kimeli oppermachtig in Ulmer Stadtlauf
Op zondag 11 mei vond in Ulm de tweede Ulmer Stadtlauf over 10 km plaats. De start en finish was op het plein voor de Munster. De Munster heeft de hoogste kerktoren ter wereld en heeft een hoogte van 161 meter. Opvallend nieuwsfeitje over Ulm en Kenya was dat de premier van Kenya, Raila Odinga, enkele weken geleden in Ulm geopereerd is aan zijn ogen.
De wedstrijd werd vanaf het begin hard gemaakt door de Keniaan Patrick Kimeli. Hij opende de eerste ronde met een tijd van 7.01 minuten (2,5 kilometer) en liep toen nog samen op met Wilson Kipkosgei. In de volgende ronde moest ook Wilson afhaken en liep Patrick solo naar de finish. In het tweede gedeelte iets verval en finishte uiteindelijk in een tijd van 28.41 minuten. Dit was een verbetering van het oude parcoursrecord (was 29.17 minuten). Patrick Kimeli liep vorig jaar een tijd van 27.35 minuten op de baan in Neerpelt (België) en wordt begeleid door Walter Abmeyer. Abmeyer werkte in de jaren tachtig in Kenya en was daar hoofdzakelijk om een infrastructuur voor de lokale Keniaanse wedstrijden op te bouwen en om trainers op te leiden. Daarnaast was hij tevens begin jaren tachtig bondscoach van Kenya.
Wilson Kipkogei finishte als tweede in een tijd van 29.19 minuten en nummer drie werd Stanley Salil Kipkosgei. Stanley moest echter hard sprinten om nog derde te worden want het scheelde niet veel of Emanuel Ruto had hem nog achterhaald. Ze finishten uiteindelijk in dezelfde seconde, 29.32 minuten. Wilson Chemweno (in het verleden winnaar van vele Belgische crosswedstrijden) werd vijfde.
Bij de vrouwen was er de winst voor Susan Kurui. Ze liep eveneens een nieuw parcoursrecord van 34.30 minuten. Op 9 seconden afstand volgde Milkah Jerotich.
Pamela Chelimo loopt wereldtijd bij Afrikaanse Kampioenschappen
Bij de Afrikaanse kampioenschappen in Ethiopië werd de beste Keniaanse prestatie geleverd door de 19-jarige Pamela Chelimo. Pamela won de 800 meter in een tijd van 1.58.70 minuten. Ze bleef met deze tijd Maria Mutola ongeveer twee seconden voor. Gezien het feit dat de wedstrijd op grote hoogte in Addis Ababa werd gelopen mag blijken dat deze dame tijdens de Keniaanse trials en bij de Olympische Spelen een serieuze tegenstandster kunnen zijn voor Janeth Jepkosgei.
Naast een gouden medaille won Pamela op dezelfde dag ook nog een zilveren medaille op de 4 x 400 meter estafette. In deze estafette liep Janeth Jepkosgei niet mee dus dat biedt voor Kenya met betrekking tot de Olympische Spelen zeker nog wel mogelijkheden. In 1972 won het Keniaanse estafetteteam op de 4 x 400 meter een gouden medaille.
Bij de dames was er tevens een gouden medaille voor Grace Wanjiru bij de 20 km snelwandelen. Mary Njoki werd derde op dit onderdeel. Bij de mannen werd er goud gewonnen op de 3000 meter steeple chase (Richard Matelong), 800 meter (David Rudisha) en 1500 meter (Harun Keitany). Bij de mannen 5000 meter verloor Isaaac Songok nipt van Bekele in een eindsprint (13.49.91 om 13.49,67)
Resultaten
Verrassend in het Keniaanse team waren de optredens van Florence Wasike (zilver op de zevenkamp) en Sammy Kesikeni (brons bij het speerwerpen). Beide atleten hopen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.In totaal won Kenya 5 goud, 5 zilver en 6 bronzen medailles. In 2010 vinden de Afrikaanse Kampioenschappen plaats in Kenya.
Abraham Cherono wint 10.000 meter in Eldoret
Bij baanwedstrijden op 2/3 mei in het Kipchoge Keino stadion te Eldoret liep Abraham Cherono een erg goede tijd van 28.16.7 minuten. De broer van Shaheen (voormalig Stephen Cherono) had hiermee een voorsprong van 23 seconden op David Tarus. David Septerit werd derde in 28.42.42 minuten.
Dennis Ndiso wint 20 km de Maroilles.
Bij de 20 km van Maroilles op donderdag 1 mei (nationale feestdag in Frankrijk) werd er op het zeer heuvelachtige parcours zeer hard geopend door Dennis Ndiso. Na 8 km lag hij alleen aan de leiding maar rondom het 10 kilometerpunt werd hij achterhaald door de Ethiopiër Talihun Regassa. De eerste 10 km werd gelopen in een tijd van 28.33 minuten. In het zwaardere tweede gedeelte liep Dennis Ndiso weg bij Talihun en finishte in een nieuw parcoursrecord van 58.39 minuten. Talihun finishte als tweede in 59.18 minuten en derde werd Elias Cheboi (59.26 minuten).
Allan Ndiwa (winnaar in 2007 van de Laan van Meerdervoortloop) en Ruben Cherutich (team Eeuwe van der Meulen) werden respectievelijk vierde en vijfde.
Bij de dames was de winst voor Mirjam Wangari. Ze verbeterde haar eigen parcoursrecord tot een tijd van 68.49 minuten. Ze werd gevolgd door twee Ethiopiers. Lydia Njeri en Christine Chepkonga (komend weekend actief in de Pleinloop) werden respectievelijk vierde en vijfde.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Aandacht voor Keniaanse zeges in Belgie Nederland en Duitsland. Ook een verslag van de Keniaanse Politie kampioenschappen
Domestic 5k te Beerse in Belgie een prooi voor Stanley Muiruri
Op donderdagavond 19 juni vond in Beerse (Belgie) de Domestic 5k plaats. De domestic is een vrij unieke wedstrijd waarbij elke deelnemer om de minuut start en zijn eigen 5 km aflegt. Aan het eind van de avond is dan de winnaar en winnares bekend. Was het parcours vorig jaar nog 80 meter te kort, dit jaar had de organisatie het maar liefst tweemaal laten nameten en was het dus keurig 5 km.
Stanley Muiruri was in de ochtend van de wedstrijd met het vliegtuig uit Kenya aangekomen en mocht binnen 14 uur aan de bak. De atleet van Running Team Simba (het team van Martijn Venhuizen) liep een constante wedstrijd en finishte in een goede tijd van 13.38 minuten. Deze tijd is goed voor een zesde positie op de wereldranglijst 5 km van 2008. De Ethiopier Dame Tasama werd tweede met een tijd die 9 seconden langzamer was dan die van Stanley. De tijd van Tasama was op zijn beurt slechts een seconde sneller dan de tijd van nummer drie, Mark Tanui.
Bij de dames was de Ethiopische Mime Belete de aller snelste. Ze was als laatste van de vrouwen gestart en maakte haar favorietenrol helemaal waar. Ze won de wedstrijd in een tijd van 15.31 minuten. Gladys Otero (recentelijk nog winnaar van Maastrichts Mooiste) startte heel snel maar werd uiteindelijk toch tweede. Ze liep uiteindelijk een tijd die 21 seconden langzamer was dan die van Belete. Een nieuwe atlete van Running Team Simba, Loise Kangogo, werd derde bij de dames. Ze hield aan de wedstrijd een nieuw persoonlijk record over van 16.18 minuten.
Stanley Muiruri wint Nacht von Borgholzhausen
Terwijl in Nederland iedereen aan de buis gekluisterd zat om de verrichtingen van het Nederlands elftal te volgen (21 juni) werd er in Borgholzhausen te Duitsland gewoon om 21.45 uur een wedstrijd over 6 Engelse Mijlen (9,6 km) gestart.
Bij de mannen liepen er eerst 7 Keniaanse atleten aan de leiding maar helaas kwam in de tweede ronde Kenneth Koros hard ten val en kon zodoende de wedstrijd niet volbrengen. Kenneth liep eerst met zijn schoenen door wat water en slipte vervolgens op een ijzeren putdeksel weg.De overige 6 Kenianen bleven tot het eind van de wedstrijd bij elkaar. De beslissing viel op vijfhonderd meter voor de finish. Bij een klimmetje versnelde Stanley Muiruri (vorig jaar nog derde in deze wedstrijd) hard en hij kon dit vervolgen tot aan de finish. Op de tweede plaats finishte Matthew Kosgei en op de derde plaats Charles Korir. Stanley finishte de 6 Engelse Mijlen in een tijd van 27.28 minuten.Bij de vrouwen was Gladys Otero overduidelijk de sterkste. Ze leidde van start tot finish en had uiteindelijk bij de finish een voorsprong van ongeveer 30 seconden op Beatrice Omwanza. Loise Kangogo finishte als derde in een tijd van 33.00 minuten, een anderhalve minuut achter Otero.
Op vrijdagavond 6 juni werd in Oelde (Duitsland) de 11e Oelder Citylauf gelopen. Het parcours bestond uit maar liefst 14 rondjes en elk rondje had een klein heuveltje en een keerpunt.
De mannen gingen hard van start en het leek erop dat het parcoursrecord van 28.27 minuten verbroken zou worden. Het parcoursrecord staat sinds vorig jaar op naam van Charles Koech. In de laatste ronden gingen de koplopers echter naar elkaar kijken en kwam het parcoursrecord buiten bereik. In een spannende maar chaotische eindsprint won John Kales het nipt voor Mark Tanui, beiden finishten in een tijd van 28.31 minuten. Indien Mark Tanui op enkele meters voor de finish niet over een lint had moeten springen (hij vergat de finishfuik in te lopen) had hij misschien wel gewonnen.
Bij de vrouwen was er een compleet Keniaanse podium. Anitha Kiptum (vorig jaar nog tweede) won de wedstrijd in een tijd van 33.11 minuten. Op respektievelijk 14 en 15 seconden achterstand finishten Rino Thukei en Susan Kurui. Loise Kangogo maakte bij deze wedstrijd haar Europese debuut en finishte uiteindelijk als 5e in een tijd van 34.33 minuten.
Provinciale kampioenschappen
Bij de provinciale kampioenschappen (zaterdag 21 juni) waren er in Nairobi goede prestaties te noteren voor verschillende atleten maar nauwelijks spectaculaire tijden. De 10000 meter voor mannen werd gewonnen door Paul Kosgei. Hij liep een tijd van 28.56.6 minuten en finishte nipt voor Jackson Korio die in een tijd van 28.57.6 minuten finishte.
Op de 5000 meter finishte Isaac Macharia als eerste in een tijd van 13.49.0 minuten. Achter de nummer twee van de marathon van Dubai finishten vervolgens John Mwangangi en Sammy Karanja (winnaar halve marathon van Praag) in 13.55.0 en 14.07.8 minuten.
De mooiste prestatie van de dag viel op te tekenen voor Cynthia Cherop. Zij liep na een snelle start een tijd van 15.46.5 minuten en versloeg hiermee onder andere Sally Barsosio.
Keniaanse kampioenschappen voor Politie
Op 6 en 7 juni vonden in Nairobi (Kasarani) de Keniaanse kampioenschappen plaats voor Politie. Sammy Kitwara (onlangs nog winnaar van de City Run in Hilversum) liep op de 10.000 meter solo naar een mooie tijd van 28.18.2 minuten. In het begin was hij echter geraakt door een spike waardoor hij liep met een bloedende rechtervoet. Als tweede finishte de nog niet in topvorm verkerende Bernard Kipyego (ooit al eens winnaar van de Warandaloop in Tilburg). Hij liep een tijd van 28.30.2 minuten. De 400 meter werd gewonnen door Ezra Sambu die een tijd liep van 46.2 minuten. Geoffrey Ngeno finishte als tweede in 46.6 minuten. De 10.000 meter voor vrouwen werd gewonnen door Antonina Ruto. Zij liep een tijd van 34.04.97 minuten. De nummer twee, Nzembi, finishte op maar liefst 1 minuut en 18 seconden.
Martijn Venhuizen schreef een jaar lang het Keniaans hardloopnieuws voor deze site. Ook in de beginperiode van hardloopnieuws.nl werd door hem het nieuws uit Kenia verzorgd. Wegens drukke werkzaamheden stopt Venhuizen met het schrijven van deze rubriek. Vandaag zijn laatste bijdrage. Wij zeggen Martijn hartelijk dank voor zijn bijdragen. De rubriek wordt overigens voortgezet op hardloopnieuws.nl Wie de rubriek gaat verzorgen leest u binnenkort op hardloopnieuws.nl
Solomon Gitea en Angelina Mutuku winnen halve marathon in Ndakaini.
Zaterdagochtend 14 september stonden ongeveer 700 atleten aan de start van de 5e editie van de Ndakaini halve marathon. Afgelopen jaar werd de wedstrijd gewonnen door Bellor Yator en Peninah Arusei. De wedstrijd werd bij de mannen beslist in de laatste kilometers. Uit een groepje van drie mensen wist Solomon Gitea weg te lopen bij Joseph Biwott en Stephen Thuku. Hij won de wedstrijd in een tijd van 65.23 minuten en mocht na afloop 100,000 Keniaanse Shillings (ongeveer 1000 euro) mee naar huis nemen. Biwott finishte als tweede in een tijd van 65.59 minuten en derde werd Stephen in een tijd van 66.03 minuten. Titelverdediger Bellor Yator had de drie leiders al vrij vroeg in de wedstrijd moeten laten gaan en finishte als vierde in 66.28 minuten. Bellor Yator won in 2007 en 2008 de marathon van Dusseldorf.
Bij de vrouwen was het Angelina Mutuku die de overwinning en de cheque van 100.000 keniaanse Shillings voor zich opeiste. Ze won de wedstrijd in een tijd van 77.19 minuten. Florence Jepkosgei (dit jaar winnares van de Vancouver half marathon) werd tweede in 77.56 minuten terwijl Winfred Kwamboka het podium completeerde. Winfred liep een tijd van 78.52 minuten. Irene Cherotich (in 2006 winnares van de marathon van Nairobi) werd vierde. Irene was net teruggekeerd vanuit Frankrijk waar ze derde werd bij de halve marathon van Lille.
Samuel Wanjiriu
Het evenement werd bijgewoond door Samuel Wanjiru. Hij vertelde de atleten dat hij niet anders is dan zij. Hij houdt zich aan een strikt trainingsprogramma en is erg gedisciplineerd. Als je net als mij (Samuel Wanjiru) een kampioen wilt worden dan zit er niets anders op dan dat te accepteren.
Kenianen verslagen bij de halve marathon van Lille.
Op zaterdagochtend 6 september om 9.00 uur ging de halve marathon van Lille van start. De wedstrijd werd gewonnen door de Ethiopiër Tilahu Regassa in een erg goede tijd van 59.36 minuten. Deze tijd was eveneens goed voor een nieuw parcoursrecord. Op 8 seconden finishte de Keniaan Stephen Kipkoech Kibiwott. Solomon Busendich finishte op behoorlijke afstand (60.45 minuten) als derde.Bij de vrouwen was het eveneens een Ethiopische die de halve marathon won. Ze finishte in een tijd van 71.42 minuten voor Agnes Barsosio (72.03 minuten). Irene Jerotich finishte als derde in 73.06 minuten.
Emanuel Mutai wint Great Scottish Run
De Great Scottish Run (7 september) is gewonnen door Emanuel Mutai. Emanuel (vorig jaar winnaar van de marathon van Amsterdam) won de halve marathon in een tijd van 61.10 minuten en verbeterde daarmee het parcoursrecord van Jason Mbote. Jason die zelf als tweede finishte (62.55 minuten) vertelde na de wedstrijd dat hij op de zaterdag problemen had gekregen met zijn heup en daardoor niet voluit kon lopen. De oud wereldrecordhouder op de steeple chase, Bernard Barmasai, werd derde in 63.07 minuten.De echtgenote van Jason Mbote, Flomena Chepchirchir, liep bij de vrouwen naar een vierde plaats. Ze liep een tijd van 72.24 minuten.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Vandaag met veel nieuws over de Keniaanse trials en de selecties voor de Olympische Spelen. Ook nieuws over Jeroen Deen. De fysiotherapeut werkzaam in Kenia werd overvallen en verwond. Het gaat gelukkig weer beter met hem.
Volgens de website van Toby Tanser is Jeroen Deen (werkzaam als fysiotherapeut in Kenya) in Nairobi overvallen. Hij liep om 7 uur s-avonds langs de Uhuru Highway en werd toen hard op het hoofd geslagen. Jeroen was knock out voor ongeveer vier uur en werd door iemand anders naar het ziekenhuis gebracht. Na vier dagen werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. Hij had op dat moment zijn gezichtsvermogen weer terug (zag een tijdlang niets met een van zijn ogen).
Keniaanse Trials voor de Olympische Spelen
Op vrijdag 4 juli en zaterdag 5 juli vonden in Nairobi de Keniaanse trials voor de Olympische Spelen plaats. De nummers 1 en 2 werden automatisch geselecteerd (mits ze voldaan hadden aan de Olympische A of B limiet). De nummer drie voor de Olympische Spelen werd geselecteerd door de keuzeheren in de vorm van een wild card.
400 meter mannen:
Bij de 400 meter voor mannen voldeed Vincent Mumo als enige aan de olympische limiet. Hij finishte de wedstrijd voor de nummer 6 van de Afrikaanse Kampioenschappen, Thomas Musembi. In 2004 liep Vincent Mumo ook al de Olympische Spelen maar kwam toen niet verder dan de eerste ronde.
1. Vincent Mumo, 45.31
2. Thomas Musembi, 45.79
3. Mark Mutai, 45.85
4. Ezra Sambu, 46.40
800 meter mannen:
De 800 meter werd een overwinning voor de bijna altijd met bril lopende Wilfred Bungei. De nummer vijf van de wereldkampioenschappen in Osaka liep een tijd van 1.45.08 minuten. Verrassend was de tweede plaats van Boaz Kiplagat Lalang. Boaz vertegenwoordigde Kenya nog nooit eerder op een groot toernooi. Wereldkampioen Alfred Kirwa Yego werd derde. De dit seizoen zeer sterk lopende David Rudisha was geblesseerd en verscheen zodoende niet aan de start.
Na de trials werd Lalang “slechts” vierde in Athene (in een nieuw persoonlijk record van 1.44.68 minuten) en Alfred Kirwa Yego behaalde een vijfde plaats in Rome. Beide zullen dus nog hard moeten werken om in Peking een medaille te behalen. Wilfred Bungei loopt dit jaar weinig wedstrijden en zou zodoende wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.
De selectie voor de 1500 meter was redelijk gemakkelijk. De eerste drie lopers finishten ruim een seconde voor de nummer vier en zijn dus zodoende ook geselecteerd voor de Olympische Spelen. Opvallend afwezige in de top drie is Daniel Kipchirchir Komen. Daniel had dit jaar reeds 3.31.91 minuten gelopen maar kwam desondanks in Nairobi niet verder dan de zevende plaats in een tijd van 3.38.90 minuten.
1. Augustine Choge, 3:36.41
2. Asbel Kiprop, 3:36.53
3. Nicholas Kemboi, 3:36.66
4. Harun Keitany, 3:37.78
5. Gideon Gathimba, 3:37.98
6. Shadrack Kibet Korir, 3:38.13
7. Daniel Kipchirchir Komen, 3:38.90
8. Geoffrey Kipkoech Rono, 3:40.60
9. Suleiman Simotwo, 3:40.75
5000 meter mannen:
De nummers een en drie liepen bij de Fanny Blankers Koen Games volledig in de schaduw van Bekele maar in Nairobi mochten ze zelf schijnen. Edwin Soi (tweede in Hengelo) liep naar de overwinning en Thomas Longosiwa werd derde (eveneens derde in Hengelo). Eliud Kipchoge liep in Hengelo de 10.000 meter. Hij finishte toen achter Sileshi Sihin en Haile Gebrselassie als derde. Bij de trials in Nairobi wist hij de tweede plaats te bemachtigen.
1. Edwin Soi, 13:29.5
2. Eliud Kipchoge, 13:32.4
3. Thomas Pkemei Longosiwa, 13:34.1
4. Boniface Songok, 13:38.1
5. Isaac Kiprono Songok, 13:40.0
6. Abraham Chebii, 13:41.0
7. Silas Kipruto, 13:47.0
8. Vincent Kiprop Chepkok, 13:47.4
10.000 meter mannen
Het was moeilijk te voorspellen wie er dit jaar op de 10.000 meter in het Olympische team zouden lopen. Dit werd mede veroorzaakt door een aantal discutabele 10.000 meter wedstrijden in Kenya waarbij de juryleden zich een ronde vertelden (een baanwedstrijd in Eldoret en de baankampioenschappen voor gevangenispersoneel).
De trials werden gewonnen door Moses Masai, hij liep een prima tijd van 28.02.03 minuten. Eerder dit jaar won hij reeds de Parelloop te Brunssum. Nummer twee werd Martin Irungu Mathathi. Martin loopt voor een Japanse fabrieksteam en werd vorig jaar in Osaka derde. Hij maakte toen een aantal tactische fouten die hij dit jaar zeker niet weer zal maken. Nummer drie van het team is Micah Kogo. Micah won in 2007 de parelloop in een wereldtijd van 27.07 minuten. Dit jaar werd hij tweede bij de Parelloop.
Sammy Kitwara (dit jaar o.a. winnaar van de City Run in Hilversum) werd vijfde en oud wereldkampioen korte cross Sammy Kipketer werd achtste.
De steeple Chase is in Kenya een zeer sterk bezet nummer en zodoende vinden er altijd een aantal verrassingen plaats. Grootste verrassing was dit jaar toch wel het niet plaatsen van Paul Koech. Paul liep dit jaar de beste wereldseizoenstijd van 8.01.85 maar werd slechts vierde. De Olympisch kampioen, Ezekiel Kemboi, en wereldkampioen, Brimin Kipruto, wisten zich echter wel te plaatsen. Oud Olympisch Kampioen van Sydney 2000, Reuben Kosgei, werd achtste in de wedstrijd en zal dus niet aan de start verschijnen.
1. Ezekiel Kemboi, 8:13.56
2. Brimin Kipruto, 8:13.60
3. Richard Matelong, 8:13.89
4. Paul Kipsiele Koech, 8:13.98
5. Michael Kipyego, 8:19.31
6. Patrick Langat, 8:25.29
7. Linus Chumba, 8:31.47
8. Reuben Kosgei, 8:33.22
9. Elijah Chelimo, 8:38.18
Marathon:
De selectie voor de marathon vond reeds in een vroeg stadium plaats en bleef dan ook ongewijzigd, namelijk Robert Cheruiyot, Samuel Wanjiru en Martin Lel.
20 km snelwandelen:
Bij het snelwandelen plaatste David Kimutai zich voor de Olympische Spelen.
400 meter Vrouwen:
Elizabeth Muthuka was de enigste die zich op de 400 meter wist te plaatsen. Nadat ze een week eerder bij de nationale kampioenschappen het Keniaanse Record al had verbroken tot een tijd van 51.53 seconden verbeterde ze nu wederom het Keniaanse Record. Ze liep nu ruim zestiende van een seconde sneller, namelijk 50.82 seconden.
1. Elizabeth Muthuka, 50.82 NR
2. Joy Zakary, 52.41
3. Justine Bayigga, 52.81 (Uganda)
4. Zipporah Ratemo, 56.15
5. Betty Chelangat, 56.55
800m vrouwen:
Pamela Jelimo wil dit jaar alles winnen wat er te winnen valt en ging hier in Nairobi dan ook rustig mee verder. Ditmaal klokte ze een tijd van 1.57.71 minuten en dan te bedenken dat Nairobi ongeveer 1600 meter boven zeeniveau is. Janeth Jepkosgei komt steeds beter in vorm maar blijft voorlopig nog ver verwijderd van Pamela Jelimo. Voor de Olympische Spelen werd er voor de derde atlete een wildcard verstrekt. De als negende finishende Josephine Nyarunda verkreeg deze wild card. Waarschijnlijk was ze de enige die verder de olympische limiet had gelopen.
Een van de nummers waar Kenya weinig kans maakt op een medaille is de 1500 meter. Irene Jelagat won de wedstrijd in 4.12.70 voor Viola Kibiwott en Nancy Jebet Lagat. Aangezien de nummer 1 de limiet niet heeft gelopen werden alleen de nummers twee en drie geselecteerd.
Priscah Jepleting won de trials over 5000 meter in 15.32.66 minuten. Nummer twee werd de winnares van de 10.000 meter, namelijk Lucy Kabuu. Derde in de wedstrijd werd Sylvia Kibet, Sylvia is een zusje van de Nederlandse atlete Hilda Kibet. Opvallend genoeg vonden de keuzeheren het niet goed dat Lucy Kabuu twee afstanden zou lopen bij de Olympische Spelen en selecteerden zodoende in plaats van haar de nummer vier, Vivian Cheruiyot.
Lucy liep eerder dit jaar in Oslo een tijd van 14.33.49 minuten en werd hiermee tweede in die wedstrijd.
Gemenebest kampioen Lucy Kabuu was op de 10000 meter te sterk voor Peninah Arusei en plaatste zich zodoende voor de Olympische Spelen. Aangezien Arusei dit jaar nog geen 10.000 meter op de baan had gelopen onder de 31.45 minuten werd ze niet geselecteerd voor de Spelen. Ze is nu reserve en doet op vrijdagavond 18 juli bij de Gert Ruinemans Loopavond te Steenwijk (start is om 20.15 uur) nog wel een poging om de Olympische limiet te lopen. In plaats van Peninah werd nu Lineth Masai geselecteerd (nam in verband met een blessure niet deel aan de wedstrijd). Tevens werd de nummer 3 Grace Momanyi geselecteerd. Grace werd eerder dit jaar in Ostrava zesde op de 10000 meter (achter 5 ethiopiers)
Op de steeple chase wist Ruth Bosibori (wereldrecordhoudster bij de junioren) te winnen in 9.48.78 minuten. Eunice Jepkorir (in het verleden liep ze in Nederland vele wegwedstrijden) werd tweede. Ondanks de derde plaats van Mercy Njoroge werd toch Veronica Nyaruai geselecteerd. Veronica finishte slechts als vijfde.
Het team voor de marathon werd ook reeds in een eerder stadium bekendgemaakt, namelijk Catherine Ndereba, Martha Komu en Seline Kosgei. Dat Catherine in goede vorm is mag wel blijken uit haar tweede plaats afgelopen weekend bij de Boilermaker 15 km in Utice, Amerika. Ze liep de 15 km in een tijd van 50.40 minuten. Ze werd verslagen door de Ethiopische Ashu Kasim maar versloeg in deze wedstrijd onder andere Edith Masai.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Aandacht voor Keniaanse zeges in Belgie Nederland en Duitsland. Ook een verslag van de Keniaanse Politie kampioenschappen
Domestic 5k te Beerse in Belgie een prooi voor Stanley Muiruri
Op donderdagavond 19 juni vond in Beerse (Belgie) de Domestic 5k plaats. De domestic is een vrij unieke wedstrijd waarbij elke deelnemer om de minuut start en zijn eigen 5 km aflegt. Aan het eind van de avond is dan de winnaar en winnares bekend. Was het parcours vorig jaar nog 80 meter te kort, dit jaar had de organisatie het maar liefst tweemaal laten nameten en was het dus keurig 5 km.
Stanley Muiruri was in de ochtend van de wedstrijd met het vliegtuig uit Kenya aangekomen en mocht binnen 14 uur aan de bak. De atleet van Running Team Simba (het team van Martijn Venhuizen) liep een constante wedstrijd en finishte in een goede tijd van 13.38 minuten. Deze tijd is goed voor een zesde positie op de wereldranglijst 5 km van 2008. De Ethiopier Dame Tasama werd tweede met een tijd die 9 seconden langzamer was dan die van Stanley. De tijd van Tasama was op zijn beurt slechts een seconde sneller dan de tijd van nummer drie, Mark Tanui.
Bij de dames was de Ethiopische Mime Belete de aller snelste. Ze was als laatste van de vrouwen gestart en maakte haar favorietenrol helemaal waar. Ze won de wedstrijd in een tijd van 15.31 minuten. Gladys Otero (recentelijk nog winnaar van Maastrichts Mooiste) startte heel snel maar werd uiteindelijk toch tweede. Ze liep uiteindelijk een tijd die 21 seconden langzamer was dan die van Belete. Een nieuwe atlete van Running Team Simba, Loise Kangogo, werd derde bij de dames. Ze hield aan de wedstrijd een nieuw persoonlijk record over van 16.18 minuten.
Stanley Muiruri wint Nacht von Borgholzhausen
Terwijl in Nederland iedereen aan de buis gekluisterd zat om de verrichtingen van het Nederlands elftal te volgen (21 juni) werd er in Borgholzhausen te Duitsland gewoon om 21.45 uur een wedstrijd over 6 Engelse Mijlen (9,6 km) gestart.
Bij de mannen liepen er eerst 7 Keniaanse atleten aan de leiding maar helaas kwam in de tweede ronde Kenneth Koros hard ten val en kon zodoende de wedstrijd niet volbrengen. Kenneth liep eerst met zijn schoenen door wat water en slipte vervolgens op een ijzeren putdeksel weg.De overige 6 Kenianen bleven tot het eind van de wedstrijd bij elkaar. De beslissing viel op vijfhonderd meter voor de finish. Bij een klimmetje versnelde Stanley Muiruri (vorig jaar nog derde in deze wedstrijd) hard en hij kon dit vervolgen tot aan de finish. Op de tweede plaats finishte Matthew Kosgei en op de derde plaats Charles Korir. Stanley finishte de 6 Engelse Mijlen in een tijd van 27.28 minuten.Bij de vrouwen was Gladys Otero overduidelijk de sterkste. Ze leidde van start tot finish en had uiteindelijk bij de finish een voorsprong van ongeveer 30 seconden op Beatrice Omwanza. Loise Kangogo finishte als derde in een tijd van 33.00 minuten, een anderhalve minuut achter Otero.
Op vrijdagavond 6 juni werd in Oelde (Duitsland) de 11e Oelder Citylauf gelopen. Het parcours bestond uit maar liefst 14 rondjes en elk rondje had een klein heuveltje en een keerpunt.
De mannen gingen hard van start en het leek erop dat het parcoursrecord van 28.27 minuten verbroken zou worden. Het parcoursrecord staat sinds vorig jaar op naam van Charles Koech. In de laatste ronden gingen de koplopers echter naar elkaar kijken en kwam het parcoursrecord buiten bereik. In een spannende maar chaotische eindsprint won John Kales het nipt voor Mark Tanui, beiden finishten in een tijd van 28.31 minuten. Indien Mark Tanui op enkele meters voor de finish niet over een lint had moeten springen (hij vergat de finishfuik in te lopen) had hij misschien wel gewonnen.
Bij de vrouwen was er een compleet Keniaanse podium. Anitha Kiptum (vorig jaar nog tweede) won de wedstrijd in een tijd van 33.11 minuten. Op respektievelijk 14 en 15 seconden achterstand finishten Rino Thukei en Susan Kurui. Loise Kangogo maakte bij deze wedstrijd haar Europese debuut en finishte uiteindelijk als 5e in een tijd van 34.33 minuten.
Provinciale kampioenschappen
Bij de provinciale kampioenschappen (zaterdag 21 juni) waren er in Nairobi goede prestaties te noteren voor verschillende atleten maar nauwelijks spectaculaire tijden. De 10000 meter voor mannen werd gewonnen door Paul Kosgei. Hij liep een tijd van 28.56.6 minuten en finishte nipt voor Jackson Korio die in een tijd van 28.57.6 minuten finishte.
Op de 5000 meter finishte Isaac Macharia als eerste in een tijd van 13.49.0 minuten. Achter de nummer twee van de marathon van Dubai finishten vervolgens John Mwangangi en Sammy Karanja (winnaar halve marathon van Praag) in 13.55.0 en 14.07.8 minuten.
De mooiste prestatie van de dag viel op te tekenen voor Cynthia Cherop. Zij liep na een snelle start een tijd van 15.46.5 minuten en versloeg hiermee onder andere Sally Barsosio.
Keniaanse kampioenschappen voor Politie
Op 6 en 7 juni vonden in Nairobi (Kasarani) de Keniaanse kampioenschappen plaats voor Politie. Sammy Kitwara (onlangs nog winnaar van de City Run in Hilversum) liep op de 10.000 meter solo naar een mooie tijd van 28.18.2 minuten. In het begin was hij echter geraakt door een spike waardoor hij liep met een bloedende rechtervoet. Als tweede finishte de nog niet in topvorm verkerende Bernard Kipyego (ooit al eens winnaar van de Warandaloop in Tilburg). Hij liep een tijd van 28.30.2 minuten. De 400 meter werd gewonnen door Ezra Sambu die een tijd liep van 46.2 minuten. Geoffrey Ngeno finishte als tweede in 46.6 minuten. De 10.000 meter voor vrouwen werd gewonnen door Antonina Ruto. Zij liep een tijd van 34.04.97 minuten. De nummer twee, Nzembi, finishte op maar liefst 1 minuut en 18 seconden.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Vandaag een nieuwe update met veel verslagen van Keniaanse baanwedstrijden.
De marathon van Mombasa (de belangrijkste havenplaats van Kenya) is op zondag 25 mei gewonnen door de 34-jarige Peter Mutisya. In de marathon gingen slechts 76 lopers van start.
Peter liep de marathon in een tijd van 2.12.46 uur en bleef hiermee precies 2 minuten boven het oude parcours record van John Keter. Wel verpulverde hij zijn eigen persoonlijk record met bijna zes minuten (2.18.18 uur in 2007 bij de marathon van Lahore). Het is dan ook de vraag of de afstand in Mombasa wel correct is. In het verleden liepen ook vele andere atleten in Mombasa zeer onwaarschijnlijke persoonlijke records.
Nummer twee in de wedstrijd werd Motira Dismas in 2.13.35 en Patrick Wachira werd derde in 2.14.13 uur. Wachira had tot 32 km aan de leiding gelopen. Bij de vrouwen won de 25- jarige Phyllis Chelagat. Ze liep een tijd van 2.49.16 uur en bleef hiermee ver boven het parcoursrecord van Pamela Chemutai, 2.28.15 uur. Bij de finish was het behoorlijk spannend want op slechts twee seconden volgde Sylvia Chemili. Susan Chemtai werd derde in een tijd van 2.54.33 uur.
Nationale baanwedstrijd in Kakamega
Op 16 en 17 mei vond in Kakamega (vlakbij de grens met Uganda) een nationale baanwedstrijd plaats. De beste prestatie werd geleverd door Daniel Kipkemei die de 10.000 meter won in een mooie tijd van 28.56.6 minuten. Hij bleef hiermee Isaac Arusei (29.21.7 minuten) en Isaac Mukundi (29.36.5 minuten) ruimschoots voor. Er gingen bij de 10.000 meter maar liefst 50 atleten van start.
De 5000 meter voor dames werd gewonnen door Mary Wacera in een tijd van 16.17.8 minuten. Jebichii Yator finishte vlak achter haar in een tijd van 16.19.4 minuten.
Keniaanse kampioenschappen voor Militairen
De Keniaanse kampioenschappen voor militairen vonden plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei in het grootste Keniaanse atletiekstadion Kasarani te Nairobi. Lineth Chepkirui won de 5000 meter voor dames in een redelijke tijd van 15.55.3 minuten en bleef daarmee in de eindsprint Gladys Cherono (15.56.0 minuten) en Irene Kwambai (15.56.8 minuten) nipt voor. Teleurstellend was het optreden van de nummer van de wereldkampioenschappen cross country, Doris Chengeiwo, ze finishte als vijfde in een tijd van 16.01.5 minuten. Een week eerder was Doris nog als derde gefinisht bij een zeer sterk bezette wedstrijd over 10 km in India (gewonnen door elvan Abeylegesse in 32.02 minuten). Chepkirui vond de wedstrijd langzaam gaan maar kijkt uit naar meer strijd bij de Keniaanse kampioenschappen. De 10.000 meter werd eveneens een overwinning voor Linet Chepkirui. Ze liep een matige tijd van 35.35.5 minuten. Tweede werd Irene Kwambai en derde Peninah Arusei.
De 10.000 meter voor mannen werd gewonnen door Barnabos Kosgei. Hij bleef John Korir 2 seconden voor. Patrick Ivuti werd vierde in 28.34 minuten. Op de steeple chase was er een overwinning voor Irene Lemika, zij won in een tijd van 10.19.2 minuten. Jackline Chirchir volgde met een tijd van 10.20.8 minuten.
Bij de 100 meter was er een verrassende nederlaag voor Thomas Musinde. Hij liep in de series nog 10.3 seconden maar kwam in de finale niet verder dan 10.8 seconden. Hij werd verslagen door Kipkemboi soy die een tijd liep van 10.6 seconden. Thomas heeft de laatste jaren veel problemen met zijn hamstrings.
Keniaanse kampioenschappen voor gevangenispersoneel
Bernard Rotich liep op de 10000 meter een onwaarschijnlijke 27.09,8 minuten op de 10.000 meter en verpulverde hiermee het record op Keniaanse grondgebied van niemand minder dan John Korir (27.48.42 minuten). John Korir liep deze tijd bij de Keniaanse Trials voor de Olympische Spelen van 2000. Alexander Tidomy die als gastloper meeliep kwam uit op een tijd van 27.42.1 minuten. Wereldkampioen op de marathon en reserveloper voor de Olympische Spelen liep een tijd van 27.51.4 minuten. Al deze lopers verpulverden hun persoonlijke records met vele seconden en je zou dan ook haast denken dat de officials zich een ronde vergist hebben.
Bij de vrouwen won Catherine Ndereba zowel de 5000 meter (16.14.7 minuten) als de 10.000 meter (33.10.1 minuten). Op de 5000 meter versloeg ze in de eindsprint Edith Masai (16.16.2 minuten). Caroline Kwambai werd op deze afstand derde in 16.22.2 minuten. Bij de 10.000 meter versloeg ze gastloopster Pauline Wangui (winnares van de City-Pier-City) met 25 seconden. Saline Kosgei (net als Ndereba geselecteerd voor de Olympische marathon) werd op de 10.000 meter derde met een tijd van 33.53.2 minuten. Pauline Wangui had op 18 mei haar persoonlijk record op de 10 km weg verbeterd tot 31.58 minuten (4e plaats in Glasgow).
Op de 5000 meter voor mannen waren het 3 gastlopers die de dienst uitmaakten. Timothy Kiptoo won in een tijd van 13.41.5 minuten. Benjamin Kemboi volgde op 5 seconden en Stanley Muiruri (vorig jaar nog vijfde met een tijd van 28.10 minuten bij de Zwitserloot Dakrun) werd derde in een tijd van 13.55.1 minuten.
De 800 meter werd een prooi voor Reuben Bett. Hij liep de 2 rondjes in een tijd van 1.46.5 minuten en versloeg hiermee nipt Musa Kipchirchir (1.46.7 minuten).
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop.
Patrick Kimeli oppermachtig in Ulmer Stadtlauf
Op zondag 11 mei vond in Ulm de tweede Ulmer Stadtlauf over 10 km plaats. De start en finish was op het plein voor de Munster. De Munster heeft de hoogste kerktoren ter wereld en heeft een hoogte van 161 meter. Opvallend nieuwsfeitje over Ulm en Kenya was dat de premier van Kenya, Raila Odinga, enkele weken geleden in Ulm geopereerd is aan zijn ogen.
De wedstrijd werd vanaf het begin hard gemaakt door de Keniaan Patrick Kimeli. Hij opende de eerste ronde met een tijd van 7.01 minuten (2,5 kilometer) en liep toen nog samen op met Wilson Kipkosgei. In de volgende ronde moest ook Wilson afhaken en liep Patrick solo naar de finish. In het tweede gedeelte iets verval en finishte uiteindelijk in een tijd van 28.41 minuten. Dit was een verbetering van het oude parcoursrecord (was 29.17 minuten). Patrick Kimeli liep vorig jaar een tijd van 27.35 minuten op de baan in Neerpelt (België) en wordt begeleid door Walter Abmeyer. Abmeyer werkte in de jaren tachtig in Kenya en was daar hoofdzakelijk om een infrastructuur voor de lokale Keniaanse wedstrijden op te bouwen en om trainers op te leiden. Daarnaast was hij tevens begin jaren tachtig bondscoach van Kenya.
Wilson Kipkogei finishte als tweede in een tijd van 29.19 minuten en nummer drie werd Stanley Salil Kipkosgei. Stanley moest echter hard sprinten om nog derde te worden want het scheelde niet veel of Emanuel Ruto had hem nog achterhaald. Ze finishten uiteindelijk in dezelfde seconde, 29.32 minuten. Wilson Chemweno (in het verleden winnaar van vele Belgische crosswedstrijden) werd vijfde.
Bij de vrouwen was er de winst voor Susan Kurui. Ze liep eveneens een nieuw parcoursrecord van 34.30 minuten. Op 9 seconden afstand volgde Milkah Jerotich.
Pamela Chelimo loopt wereldtijd bij Afrikaanse Kampioenschappen
Bij de Afrikaanse kampioenschappen in Ethiopië werd de beste Keniaanse prestatie geleverd door de 19-jarige Pamela Chelimo. Pamela won de 800 meter in een tijd van 1.58.70 minuten. Ze bleef met deze tijd Maria Mutola ongeveer twee seconden voor. Gezien het feit dat de wedstrijd op grote hoogte in Addis Ababa werd gelopen mag blijken dat deze dame tijdens de Keniaanse trials en bij de Olympische Spelen een serieuze tegenstandster kunnen zijn voor Janeth Jepkosgei.
Naast een gouden medaille won Pamela op dezelfde dag ook nog een zilveren medaille op de 4 x 400 meter estafette. In deze estafette liep Janeth Jepkosgei niet mee dus dat biedt voor Kenya met betrekking tot de Olympische Spelen zeker nog wel mogelijkheden. In 1972 won het Keniaanse estafetteteam op de 4 x 400 meter een gouden medaille.
Bij de dames was er tevens een gouden medaille voor Grace Wanjiru bij de 20 km snelwandelen. Mary Njoki werd derde op dit onderdeel. Bij de mannen werd er goud gewonnen op de 3000 meter steeple chase (Richard Matelong), 800 meter (David Rudisha) en 1500 meter (Harun Keitany). Bij de mannen 5000 meter verloor Isaaac Songok nipt van Bekele in een eindsprint (13.49.91 om 13.49,67)
Resultaten
Verrassend in het Keniaanse team waren de optredens van Florence Wasike (zilver op de zevenkamp) en Sammy Kesikeni (brons bij het speerwerpen). Beide atleten hopen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.In totaal won Kenya 5 goud, 5 zilver en 6 bronzen medailles. In 2010 vinden de Afrikaanse Kampioenschappen plaats in Kenya.
Abraham Cherono wint 10.000 meter in Eldoret
Bij baanwedstrijden op 2/3 mei in het Kipchoge Keino stadion te Eldoret liep Abraham Cherono een erg goede tijd van 28.16.7 minuten. De broer van Shaheen (voormalig Stephen Cherono) had hiermee een voorsprong van 23 seconden op David Tarus. David Septerit werd derde in 28.42.42 minuten.
Dennis Ndiso wint 20 km de Maroilles.
Bij de 20 km van Maroilles op donderdag 1 mei (nationale feestdag in Frankrijk) werd er op het zeer heuvelachtige parcours zeer hard geopend door Dennis Ndiso. Na 8 km lag hij alleen aan de leiding maar rondom het 10 kilometerpunt werd hij achterhaald door de Ethiopiër Talihun Regassa. De eerste 10 km werd gelopen in een tijd van 28.33 minuten. In het zwaardere tweede gedeelte liep Dennis Ndiso weg bij Talihun en finishte in een nieuw parcoursrecord van 58.39 minuten. Talihun finishte als tweede in 59.18 minuten en derde werd Elias Cheboi (59.26 minuten).
Allan Ndiwa (winnaar in 2007 van de Laan van Meerdervoortloop) en Ruben Cherutich (team Eeuwe van der Meulen) werden respectievelijk vierde en vijfde.
Bij de dames was de winst voor Mirjam Wangari. Ze verbeterde haar eigen parcoursrecord tot een tijd van 68.49 minuten. Ze werd gevolgd door twee Ethiopiers. Lydia Njeri en Christine Chepkonga (komend weekend actief in de Pleinloop) werden respectievelijk vierde en vijfde.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop.
Samuel Mwangi wint halve marathon van Pardubice (Tsjechië)
Op zaterdag 19 maart werd de halve marathon van Pardubice in Tsjechië georganiseerd. Pardubice is een partnerstad van Doetinchem en zodoende liepen er eveneens enkele lopers uit Nederland mee in deze wedstrijd over drie ronden. Het grootste succes van de Nederlandse atleten werd geboekt door Mariette ten Boekel-Ammerlaan, zij liep de halve marathon in een nieuw persoonlijk record van 1.31.21 uur en finishte bij de vrouwen 45+ als tweede.
Wedstrijd
Op het vlakke parcours was voor de eerste twee ronden de winnaar van vorig jaar (de Keniaan Stanley Salil) ingehuurd om de kopgroep te hazen. De bedoeling was dat hij een schema van 61.00 minuten zou lopen maar helaas wist hij dit slechts een paar kilometer vol te houden. In de tweede ronde zakte het tempo helemaal in en werden er kilometertijden genoteerd van boven de drie minuten. Rondom de twaalfde kilometer probeerde de Ugandees Moses Aliwa weg te lopen uit een groep van zeven atleten maar hij werd bij het ingaan van de laatste ronde weer achterhaald. In de veertiende kilometer besloot vervolgens Samuel Mwangi te demarreren. De nieuwe atleet van Running Team Simba (het team van Martijn Venhuizen) liep zijn eerste wedstrijd in Europa en debuteerde op de halve marathon. Samuel werd in de laatste 6½ kilometer niet meer achterhaald en liep vanaf toen gemiddeld zes seconden per kilometer sneller dan zijn tegenstanders. Hij finishte in een goede tijd van 62.05 minuten. Nummer twee werd de Ugandees Aliwa Moses (62.52 minuten), Isaack Tanui werd derde (62.55 minuten) en Joel Komen werd vierde in 63.00 minuten. De winnaar van de halve marathon van Praag (Elijah Karanja) finishte in een tijd van 63.10 minuten als vijfde. Hij werd, wederom, gevolgd door de nummer twee van de halve marathon van Praag (en oud wereldkampioen junioren 5000 meter), Gordon Mugi. De haas van dienst, Stanley Salil, finishte uiteindelijk als zevende.
Dennis Ndiso wint halve marathon van Nice, Lydia Cheromei tweede.
De halve marathon van Nice (zondag 20 april) werd dit jaar gewonnen door Dennis Ndiso. Dennis liep de halve marathon in een tijd van 60.54 minuten en versloeg hiermee Robert Kipchumba met drie seconden. Eerder dit jaar won Dennis ook al de 20 van Alphen. Joseph Maregu werd derde in 61.21 minuten.
Bij de dames werd Lydia Cheromei tweede in een tijd van 70.59 minuten. Lydia won in 2004 de Zevenheuvelenloop in een tijd van 47.02 minuten, deze tijd is nog altijd het parcoursrecord. Na de Zevenheuvelenloop was Lydia (van mei 2005 t/m mei 2007) geschorst vanwege een positieve dopingtest. Ze gebruikte toentertijd medicatie om zwanger te worden. De wedstrijd werd gewonnen door Astede Abtamu in een tijd van 70.49 minuten. Derde werd Lydia Njeri. De familie van Martin Irungu Mathati liep een tijd van 73.15 minuten.
Parcoursrecord voor Doris Changeywo in Wurzburger Residenzlauf
De 20e Wurzburger Residenzlauf is op zondag 20 april bij de vrouwen gewonnen door Doris Changeywo. Doris verbeterde het parcoursrecord van Eunice Jepkorir uit 2004 met drie seconden en liep over de 10 km een tijd van 31.35 minuten. Hiermee versloeg ze tevens de winnares van de halve marathon van Berlijn, Peninah Arusei, die finishte in een tijd van 32.07 minuten.
Bij de mannen werd de wedstrijd gewonnen door Job Tanui. Hij versloeg in een eindsprint de Ethiopiër Terefe Maregu met 1 seconde. Job liep een tijd van 28.05 minuten. Mathew Koech werd derde in 28.17 minuten.
Keniaanse trials voor de Afrikaanse baan kampioenschappen
Op vrijdag 18 april en zaterdag 20 april werden in het Nyayo stadion te Nairobi de Keniaanse trials voor de Afrikaanse baankampioenschappen georganiseerd. De Afrikaanse kampioenschappen worden van 30 april tot en met 5 mei in het Ethiopische Addis Abeba gehouden.
Het meest in de oog springende resultaat was een ijzersterk optreden van de 800 meter loopster Pamela Jelimo. Ze liep van start tot finish aan de leiding en finishte ondanks de hoogte (1600 meter boven zeeniveau) in een schitterende tijd van 2.00.8 minuten. De eerste ronde voltooide ze in een tijd van 55 seconden. Tweede werd Charity Wandia (2.04.3 minuten) en derde werd good old Faith Macharia.
Bij de 800 meter voor mannen was er een nederlaag voor de 1500 meter loper Asbel Kiprop. Hij werd, na een 200 meter lange eindsprint, verslagen door niemand minder dan de wereldkampioen bij de junioren, David Rudisha. David liep een tijd van 1.44.2 minuten en Asbel finishte in een tijd van 1.44.7 minuten. Vorig jaar won David de 800 meter in Brussel in 1.44.15 minuten. De vader van David won in 1968 bij de Olympische Spelen in Mexico met het 4 x 400 meter estafetteteam de zilveren medaille.
De 5000 meter voor dames werd gewonnen door Keniaans cross kampioen Grace Momanyi. Ze liep de 12½ ronde in een tijd van 15.49.7 minuten en werd gevolgd door Veronica Nyaruai (15:50.4). Veronica werd vorig jaar bij de Afrikaanse Kampioenschappen tweede op de 1500 meter. Esther Chemtai finishte als derde in 15:54.4 minuten.
De steeple chase bij de mannen werd gewonnen door Afrikaans Kampioen Richard Matelong. In de laatste ronde versnelde hij en won in een tijd van 8.16.7 minuten. Mike Kipyego werd tweede in 8.18.5 minuten.
Samuel Wanjiru in voorbereiding op de marathon van London
Om je goed te kunnen voorbereiden op de marathon moet je er in elk geval voor zorgen dat er op de atletiekbaan geen kalveren lopen. Samuel Wanjiru trekt in Nyahururu dan ook persoonlijk een kalf van de atletiekbaan. Dat hij daarna goed heeft kunnen trainen mag wel blijken uit zijn tweede positie in de marathon van London in een geweldige tijd van 2.05.24 uur. Ondanks deze tijd is hij nog steeds niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen.
Sammy Kitwara wint halve marathon te Parijs
In november 2007 en december 2007 won Sammy Kitwara vele crosswedstrijden in Kenya. Hij startte dan ook als een van de vele favorieten bij de Keniaanse crosskampioenschappen maar kon het niet helemaal waarmaken. Bij een halve marathon te Parijs (op zondag 13 april) liet Sammy (begeleid door Frans Denissen) echter zien dat zijn overwinningen geen toevalstreffer waren. Hij was in een veld met veel Keniaans geweld de sterkste en liet bij de finish een tijd noteren van 61.14 minuten. Op vijf seconden achterstand volgde Nicholas Kiprono en derde werd Peter Mureuki in een tijd van 61.22 minuten. In totaal liepen er 8 Kenianen onder de 62 minutengrens. Sammy Kitwara won een week eerder de City Run te Hilversum
Bij de vrouwen werd de wedstrijd in 70.40 minuten gewonnen door Jane Kiptoo. Zij had een voorsprong van 11 seconden op Christine Chepkonga (de echtgenote van de Nederlander Eeuwe van der Meulen). Mirjam Wangari finishte vervolgens drie seconden na Christine (70.54 minuten). De winnares Jane Kiptoo won in 2003 ook al eens het Loopfestijn te Voorthuizen.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag een update met veel wegwedstrijden
De verkiezingen voor sportvrouw van het jaar in Kenya zijn gewonnen door Janeth Jepkosgei. Janeth imponeerde dit jaar bij de wereldkampioenschappen 800 meter door de wedstrijd van kop af aan te winnen.
Bij de verkiezing voor sportman van het jaar won er geen atleet maar een zwemmer, Jason Dunford. Jason had bij de Afrikaanse kampioenschappen drie maal goud, twee maal zilver en driemaal brons gewonnen.
Als vrouwenteam van het jaar werd het junioren team gekozen dat bij de wereldkampioenschappen cross country het goud won.
De meest beloftevolle vrouwelijke atleet was steeple chaser Ruth Bosibori en de meest beloftevolle mannelijke atleet was Asbel Kiprop. Tegla Loroupe werd tot gekozen tot atlete die het meest voor de gemeenschap betekende.
Flomena Cheyech tweede bij halve marathon van Yamaguchi
In veel Japanse wedstrijden wordt er heel hard gelopen bij de vrouwen en zo ook bij de halve marathon van Yamaguchi. In deze wedstrijd liep de Japanse Yukiko Akaba al voor het 5 km punt weg bij haar tegenstanders. Op 5 km had ze een voorsprong van 5 seconden op Philes Ongori en op 10 km (31.58 minuten) had ze een voorsprong van 20 seconden op de debuterende Flomena Cheyech, die na 9 km de titelverdedigster Philes Ongori was gepasseerd. De Japanse zette in de tweede helft van de wedstrijd haar tempo voort en finishte uiteindelijk in een nieuw parcoursrecord van 68.11 minuten. Flomena werd tweede in een tijd van 69.06 minuten en Philes Ongori finishte in een tijd van 69.43 minuten. Philes had eerder dit jaar een halve marathon gelopen in een tijd van 67.57 minuten (tot nog toe s werelds snelste tijd dit jaar).
Bij de mannen werd de halve marathon gewonnen de Ethiopiër Bekele Gebretsadik. Hij liep een tijd van 61.40 minuten. Tweede werd Steven Njenga in een tijd van 62.28 minuten.
Pauline Wangui wint in een persoonlijk record de City-Pier-City
Na de Keniaanse cross kampioenschappen in Nairobi vertelde Pauline Wangui aan haar oude coach en manager (Martijn Venhuizen) dat ze dit jaar onder de 70 minuten grens wilde lopen. Pauline had een zeer snelle start, ze liep de eerste 5 km in 15.58 minuten en de tweede 5 km in 16.19 minuten. In de tweede helft verloor ze wel wat snelheid maar ze wist desondanks toch nog 11 seconden onder de 70 minuten grens te duiken. Haar volgende wedstrijd zal de halve marathon van Berlijn zijn.
Pauline Wangui tijdens de Keniaanse cross kampioenschappen 2008 (foto: Martijn Venhuizen)
Haar partner Francis Kibiwott is op de weg terug en wist bij de mannenwedstrijd de vijfde plaats te veroveren in 60.52 minuten. De wedstrijd werd gewonnen door Patrick Makau (61.08 minuten). De nummer twee van de wereldkampioenschappen halve marathon in Udine 2007 (Patrick) liep in de laatste meters weg bij zijn landgenoot Joseph Maregu (60.12 minuten). Joseph won vorig jaar de halve marathons van Lille (59.45 minuten) en Parijs.
Dennis Ndiso werd derde in een tijd van 60.33 minuten. Dennis won dit jaar al de 20 van Alphen, won in 2005 de halve marathon van Parijs en werd in 2002 al eens tweede bij de Bredase Singelloop. Vierde, in een tijd van 60.43 minuten, werd Peter Kebenei Kiprotich. Peter was in 2006 winnaar van de bronzen medaille bij de wereldkampioenschappen 20 km en won eveneens in dat jaar de Worlds Best 10 km in Porto Rico.
Saline Kosgei wint opnieuw een halve marathon
De halve marathon van Lissabon werd dit jaar gewonnen door Saline Kosgei. De moeder van twee kinderen rekende net als bij de halve marathon van Dubai in de eindsprint af met Pamela Chepchumba. Saline liep een tijd van 69.57 minuten en Pamela volgde op slechts twee seconden.
Bij de mannen was de winst voor niemand minder dan Haile Gebrselasie in een geweldige tijd van 59.15 minuten. Hij had een voorsprong van precies 1.30 minuut op oud wereldkampioen 10.000 meter en tweevoudig winnaar van de Dam-tot-Damloop, Charles Kamathi. Derde werd de winnaar van de World Marathon Majors Robert K. Cheruiyot. Hij liep een tijd van 60.50 minuten.
Charles Ngelopus verbreekt parcours record Paderborner Osterlauf
De traditionele Paderborner Osterlauf in Paderborn (Duitsland )op paaszaterdag werd dit jaar onder koude winterse omstandigheden gelopen. Charles Ngelopus verbeterde het parcoursrecord op de halve marathon en liep een tijd van 61.24 minuten. Op 20 seconden volgde Jonathan Maiyo.
Bij de vrouwen senioren won Peninah Arusei de 10 km. Ondanks de sneeuw in het begin van de wedstrijd liep ze toch een persoonlijk record van 31.42 minuten. Op 25 seconden achterstand volgde de sterke Duitse atlete Sabrina Mockenhaupt. Bij de 10 km voor mannen won verrassend de Oostenrijker Martin Proll. Hij won in de eindsprint van onder andere Boaz Mayaka en John Kales en liep een tijd van 28.46 minuten.
Moses Kigen wint in New Orleans.
Oud winnaar van onder andere de City-Pier-City en vele Duitse wegwedstrijden heeft weer eens bewezen over een erg goed eindschot te beschikken. Bij de 10 km van New Orleans rekende hij in de eindsprint af met Robert Letting en Sammy Kipketer. Hij liep in de punt tot puntwedstrijd een mooie tijd van 27.44 minuten.
Bij de vrouwen won Genoveva Kigen. Zij liep een tijd van 32.11 minuten en had hiermee een voorsprong van maar liefst 42 seconden op Leah Malot.
Edwin Soi wint Giro Media Blenio Grand Prix.
Voor de derde keer op rij heeft Edwin Soi de Giro Media Blenio Grand Prix in Dongio te Zwitserland gewonnen. Hij staat nu wat betreft overwinningen gelijk met niemand minder dan Paul Tergat. Paul won de wedstrijd over 10 km (8 rondjes) in 1993, 1996 en 1997. De wedstrijd werd dit jaar pas in de eindsprint beslist. Soi won in een tijd van 28.59 minuten en was hiermee twee seconden sneller dan Moses Mosop. Moses was vorig jaar tweede bij de wereldkampioenschappen cross country te Mombasa. Kiplimo Kimutai (11e bij de Keniaanse cross kampioenschappen van 2008) werd derde in een tijd van 29.04 minuten.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Venhuizen bezocht in Kenia voor hardloopnieuws oa de Keniaanse crosskampioenschappen.
Onder warme en winderige omstandigheden werden op de paarderenbaan van Ngong te Nairobi op zaterdag 1 maart de Keniaanse cross kampioenschappen georganiseerd.
Bij de mannen senioren ging er een grote groep atleten van start. Na een ronde bestond de kopgroep nog uit 20 atleten en na drie ronden was dit al uitgedund tot 9 atleten. In de vierde ronde stapte Eliud Kipchoge uit met maagklachten, dit tot groot verdriet van zijn manager Jos Hermens die aan de zijlijn stond.
Bij het ingaan van de laatste ronde probeerden Gideon Ngatuny en Moses Masai weg te lopen bij de rest van de groep maar Kiptoo en Macharinyang wisten toch terug komen. In de laatste 150 meter van de wedstrijd stelde Ngatuny de winst veilig en won de 12 km in een tijd van 38.27.6 minuten. Hij werd gevolgd door Mark Kiptoo, Hosea Macharingyan en Joseph Ebuya. Bernard Kipyego kwam dankzij een goede slotronde toch nog uit op plaats vijf en finishte net voor John Thuo. De vijfde plaats van Bernard Kipyego zal Jos Hermens ongetwijfeld weer wat blijer hebben gemaakt. Moses Masai werd uiteindelijk 8e .
De winnaar was ditmaal niet van de Kalenjin of Kikuyu stam (stammen die de meeste lopers in Kenya leveren) maar een Maasai. In het Maasai betekent Ngatunyi leeuw (oftewel Simba in Swahili). Vorig jaar werd deze 22 jarige atleet reeds vierde bij de wereldkampioenschappen cross country en over dit jaar zei hij na de wedstrijd dat hij denkt de juiste man te zijn om het WK cross country weer eens voor Kenya te winnen. De laatste keer dat Kenya het individuele goud won was in1999.
Gideon Ngatuny, ongeveer 200 meter voor de finish (foto: Martijn Venhuizen)
Bij de vrouwen was het politieteam met een erg sterk team naar de kampioenschappen afgereisd. De nummers een en twee vertegenwoordigden dan ook beide dit team. De snelste politieagente was Grace Momanyi, zij won de 8 km in 29.02.8 minuten. Grace, die net als Gideon Ngatunyi in Japan leeft en traint, had met haar laatste beslissende versnelling gewacht tot de laatste ronde. Teamgenote Linet Masai werd tweede in 29.07.6 terwijl Doris Chengeiywo (ooit winnares van de Nijmeegse Marikenloop) derde werd. Linet Chepkirui werd vierde, Pauline Korikwang vijfde en Margaret Wangari (eveneens politie) zesde. Wereldkampioene marathon, Catherine Ndereba finishte op plaats 46. Ze gaf in de week voor de wedstrijd al aan dat ze onvoldoende snelheid voor deze wedstrijd zou hebben.
Met nummer 2125 (achterste loopster in het blauw) de kampioene Grace Momanyi, met nummer 2122 (Linet Masai) en in het win (met rood/wit/blauw strepen) Doris Chengeywo
Bij de mannen junioren won Levi Matebo voor Mathew Kisoria. Levi liep de wedstrijd over 8 km in een tijd van 25.36.6 minuten en stelde de overwinning pas in de laatste 100 meter veilig. Levi Matebo was vorig jaar geselecteerd voor de Afrikaanse Junior kampioenschappen maar wilde toendertijd niet starten omdat hij voor Quatar wilde gaan uitkomen. Een protest van de Keniaanse atletiekbond deed hem echter van gedachten veranderen.
Bij de vrouwen junioren was er een erg spannende finish. De 16 jarige Christine Kambua won de wedstrijd op de finishlijn van Chebet Chaptai. Het officiële verschil was tweetiende van een seconde maar het werkelijke verschil leek veel kleiner. Christine liep de wedstrijd over 6 km in 21.56.4 minuten. Indrukwekkend in deze wedstrijd was het lopen van Windy Cheptoo. Windy liep de gehele wedstrijd ver achter de kopgroep maar wist naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder door te schuiven naar voren. Uiteindelijk finishte ze als vierde.
Met startnummer 2266 de nummer vier van de juniorenwedstrijd, Windy Cheptoo (foto: Martijn Venhuizen)
Nyahururu Road Race
Op zaterdag 9 maart werd in Nyahururu een wegwedstrijd over 15 km georganiseerd. Nyahururu is gelegen in Central Province op ongeveer 200 km van Nairobi (aan de oostelijke zijde van de Rift Vallei). Op dit moment trainen in Nyahururu atleten als Samuel Wanjiru, Martin Mathathi (Irungu), Francis Kibiwott en Pauline Wangui en allen waren aanwezig om de wedstrijd te bekijken. De bekendste atleet die afkomstig is uit Nyahururu is vijfvoudig wereldkampioen cross country John Ngugi, ook hij was aanwezig bij deze wedstrijd.
De wedstrijd werd gesponsord door de Postbank en de winnaars zouden 50.000 Keniaanse shillings mee naar huis mogen nemen (ruim 500 euro). Veel atleten uit Nyahururu en Nairobi waren dan ook afgereisd naar deze wedstrijd. Aan de start stonden ongeveer 200 atleten. Winnaar van de wedstrijd werd Elijah Muturi, hij liep de wedstrijd over heuvelachtig terrein in een erg goede tijd van 44.48 minuten. Elijah (afkomstig uit Ngong) gebruikte deze wedstrijd als voorbereiding op de halve marathon van Praag. Op de tweede plaats finishte Samuel Mwangi (44.57 minuten) en Gordon Mugi finishte als derde (45.20 minuten). Gordon Mugi was in 2000 wereldkampioen junioren 5000 meter, in deze wedstrijd versloeg hij niemand minder dan Bekele. Dit was voor Gordon Mugi de derde wedstrijd in 8 dagen, eerder in de week had hij deelgenomen aan de Keniaanse cross kampioenschappen en aan een baanwedstrijd van het leger in Nyahururu. Bij de baanwedstrijd in Nyahururu won hij de 10.000 meter.
Bij de vrouwen won Millicent Gathoni in een tijd van 52.17 minuten en werd Monica Wangari tweede. Gathoni werd een week eerder nummer 9 bij de Keniaanse cross kampioenschappen. In totaal gingen er 34 vrouwen van start.
Eerste Keniaanse baanwedstrijd in Nairobi
Bij de eerste baanwedstrijd van dit seizoen te Kenya (7 en 8 maart) ging Asbel Kiprop van start op de 800 meter. Hij was een paar weken geleden nog provinciaal crosskampioen van de North Rift Vallei geworden maar had enkele dagen voor de Keniaanse crosskampioenschappen besloten niet van start te gaan in deze zware Keniaanse wedstrijd. Op de 800 meter wachtte hij tot de laatste 100 meter om vervolgens met een goede eindsprint te winnen in een tijd van 1.47.2 minuten. Victor Mengich werd tweede in 1.47.7 minuten en Francis Kakozi werd derde in 1.47.9 minuten.
Kiprop zei na de wedstrijd dat hij meeliep om zijn snelheid te testen en dat hij zich wil concentreren op baanwedstrijden omdat hij goed wil presteren bij de Olympische Spelen in Beijing. Hij wist dat hij in vorm was en het was niet moeilijk om te winnen.
Op de 100 meter won de 29-jarige Thomas Kiteki Musinde. Vorig jaar liep hij in de kwalificatieronden van de Afrikaanse Kampioenschappen al een schitterende tijd van 10.26 seconden (Keniaans Record) maar kreeg in de halve finales last een oude hamstringblessure. Dit jaar was hij met andere Keniaanse sprinters 3 weken lang op trainingskamp geweest. Hij liet in zijn eerste wedstrijd van dit seizoen zien in goede vorm te verkeren. Hij liep een handgeklokte tijd van 10.2 seconden. Hij werd gevolgd door Kipkemoi Soi die een tijd van 10.3 seconden liep.
De 5000 meter voor vrouwen werd gewonnen door Wacera in een tijd van 15.57.6 minuten. Ze liep in de tweede ronde al bij haar concurrenten vandaan. Tweede werd Joyce Wanjiku in 16.10.8 minuten. Bij de mannen werd de 5000 meter gewonnen door Vincent Yator in een tijd van 13.45.1 minuten. Kiplimo Kimutai werd tweede in 13.48.2 minuten en Patrick Ngutu werd derde in 13.48.5 minuten.
Paul Tergat en Catherine Ndereba lopen geen voorjaarsmarathon.
Alhoewel de Daily Nation eerder nog suggereerde dat Paul Tergat wel van start zou gaan in de marathon van London heeft hij inmiddels tegen meerdere kranten te kennen gegeven dat hij toch niet in London van start gaat. Verwarring alom maar hij schijnt zich vanaf nu volledig te focussen op de Olympische marathon. Nu nog maar afwachten of hij ook daadwerkelijk geselecteerd word voor deze marathon.Net als Paul Tergat heeft ook wereldkampioene Catherina Ndereba te kennen gegeven geen voorjaarsmarathon meer te willen lopen. Naast het overslaan van een voorjaarsmarathon heeft Ndereba tevens aangegeven ook in oktober de marathon van Chicago niet te willen lopen.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag weer een update uit het land van de veelwinnaars in de hardloopsport
Op het terrein van de Kambi Mingis IAAF trainingskamp te Eldoret (de eigenaar is Kipchoge Keino, Olympisch kampioen in 1968 en 1972 op respectievelijk de 1500 meter en 3000 meter steeple chase ) werden zaterdag 16 februari de Noordelijke Rift Valley kampioenschappen georganiseerd.
De “verrassende” winnaar bij de mannen was Asbel Kiprop. Zijn laatste grote wedstrijd was het WK 1500 meter te Osaka waar hij vierde werd maar daarvoor werd hij in Mombasa reeds wereldkampioen cross country bij de junioren. Hij wilde in Eldoret zijn duurvermogen testen en uitstappen op 8 km. Toen hij in de wedstrijd echter een keer omkeek zag hij dat er weinig tegenstand was en besloot hij door te lopen. Hij finishte de 12 kilometer in een tijd van 36.46.9 minuten. Nummer twee in de wedstrijd werd Hosea Macharinyang, hij finishte op 3 seconden achterstand. Bij het WK cross country in Mombasa werd hij vierde.
Kiprop zal zich nu, net als Hosea Macharinyang, gaan richten op de Keniaanse cross country kampioenschappen (en trials voor het WK cross country) op zaterdag 1 maart.
Bij de vrouwen werd de wedstrijd gewonnen door Flomena Cheiyech. Ze liep de 8 km in een tijd van 26.51.0 minuten. Jane Kiptoo werd tweede op 23 seconden achterstand.
Paul Tergat loopt de halve marathon van Zayed en de marathon van Londen?
Volgens de BBC zou Paul Tergat niet in de marathon van Londen lopen vanwege een gebrek aan vorm. Bij een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Nairobi gaf Paul Tergat volgens de Daily Nation (een Keniaanse krant) echter aan dat hij in goede vorm verkeerd en geen angst heeft voor blessures. In verband met een militair trainingskamp heeft hij een viertal maanden niet goed kunnen trainen maar hij is nu terug en wil dit jaar nog graag zijn cv wat extra cachet geven.
Hij zal op 28 februari de halve marathon van Zayed lopen. De winnaar en winnares van deze wedstrijd in een rijk oliestaatje mag het leuke sommetje van 300.000 US dollar mee naar huis nemen, terwijl de nummers twee en drie nog altijd respectievelijk 100.000 en 50.000 US dollar op hun bankrekening mogen bijschrijven.
Na deze halve marathon gaat hij zich verder voorbereiden op de marathon van Londen waar hij een betere prestatie hoopt neer te zetten dan verleden jaar. Toen kreeg hij last van zijn maag (iets wat hem ook al overkwam bij de Olympische Spelen in Athene) en finishte “slechts” als zesde in een tijd van 2.08.06 uur. Dit jaar wil hij, ondanks zijn leeftijd van 37 jaar, de wedstrijd winnen. Hij geeft aan dat indien je de wil hebt en de passie voor de sport je altijd dat stukje extra kunt vinden om te komen tot indrukwekkende prestaties. Met een goede prestatie in Londen zal hij zich uiteraard kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen.
Ons commentaar: Ook Kiplagat van start in Zayed
Ook de Nederlandse Lornah Kiplagat zal van start gaan in de halve marathon van Zayed. (Abu Dhabi). Kiplagat is de wereldrecordhoudster op de halve marathon met een tijd van 1.06.25.
Ongari Philes wint in een geweldige tijd de 62e halve marathon van Marugame
Ongari Philes won op zondag 3 februari de 62e halve marathon van Marugame. De kleine atlete (1.58 meter en 47 kilogram) liep vanaf het begin aan de leiding en finishte in een tijd van 67.57 minuten. Dit was bijna twee minuten sneller dan haar oude persoonlijk record (69.50 minuten in maart 2007) en uiteraard de snelste halve marathontijd van 2008. De doorkomsttijden van Ongari Philes waren 15.33 minuten (5 km), 31.24 minuten (10 km), 47.38 minuten (15 km) en 64.19 minuten (20 km). Nummer twee in de wedstrijd werd de Japanse Yoshimi Ozaki in 69.30 minuten.
Ongari Philes werd bij de wereldkampioenschappen 10.000 meter te Osaka 8e.
Bij de mannen viel er een 1-2-3 voor Kenya op te tekenen. Harun Njoroge won de wedstrijd in 61.35 minuten, Joseph Mwangi volgde op 4 seconden en Martin Waweru werd derde in 62.02 minuten.
Kenianen winnen de RAK-marathon te Dubai.
Bij de Rak-marathon (halve marathon) te Dubai wisten Patrick Makau en Saline Kosgei beiden door middel van een eindsprint te winnen. Patrick Makau won de eindsprint van zijn Ethiopische medevluchter, Tsegaya Kebede en finishte in een mooie tijd van 59.35 minuten. Komend voorjaar zal hij te bewonderen zijn in de City-Pier-City.
Saline Kosgei won de eindsprint van Pamela Chepchumba en Arseda Haptamu uit Ethiopie. Alle drie finishten ze in een tijd van 72.27 minuten. Saline heeft twee kinderen en won in 2002 het goud bij de Commenwealth Games op de 10.000 meter. Haar baanverleden als 800 meter loopster (vierde bij de Commenwealth Games in 1994 en een persoonlijk record van 2.01 minuten) kwam haar in de slotfase van deze spannende halve marathon ongetwijfeld van pas.
Samuel Wanjiru wint halve marathon van Granoles in 59.29 minuten.
Bij de halve marathon van Granoles wist Samuel Wanjiru het parcoursrecord van Haile Gebrselassie te verbreken tot een indrukwekkende tijd van 59.29 minuten. Het oude parcoursrecord stond op 60.08 minuten. In de eerste 8 km van de wedstrijd liep Samuel samen op met Cosmers Kemboi maar versnelde op dat moment en liep vervolgens solo naar de finish. De in Nyahururu trainende atleet verklaarde na afloop uit te zien naar de marathon van London en hoopt zich daar te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Wanjiru debuteerde vorig jaar in de marathon van Fukuoka in een tijd van 2.06.39 uur. Hopelijk heeft Wanjiru in London zijn zenuwen goed onder controle want als het gaat om kwalificatie wedstrijden of kampioenschappen heeft hij tot op heden nog geen indrukwekkende staat van dienst. Zo werd hij vorig jaar finaal zoek gelopen bij de wereldkampioenschappen op de weg in Udine en wist hij bij trials voor het WK cross of baan zich nog nooit te kwalificeren.
Bij de vrouwen won Rahab Ndungu in een tijd van 71.20 minuten. Net als Samuel Wanjiru traint ook Rahab in Nyahururu. Ze werd lange tijd gecoacht door Jimmy Beauttah, een trainer die tegenwoordig de trainingen verzorgt in het IAAF kamp van Kipchoge Keino te Eldoret.
De Keniaanse Julia Mombi heeft op zondag 27 januari de derde plaats veroverd bij de marathon van Osaka. Ze liep de marathon in een nieuw persoonlijk record van 2.26.00 uur. Haar oude persoonlijk record was 2.29.38 uur. In het begin van dit jaar won Mombi reeds de halve marathon van Miyazaki in een tijd van 69.34 minuten.
In de wedstrijd liep na 1 km de Japanse Kayoko Fukushi weg bij de rest van het veld. Vanaf de 30e kilometer begon de Britse Mara Yamauchi te versnellen en wist rondom kilometer 32 haar nog drie overgebleven vluchters (Tomo Morimoto, Julia Mombi en Modago Ogi) te lossen. In de 35e kilometer wist Yamauchi de instortende Fukushi te achterhalen (die later ook door de andere atletes werd ingehaald) en liep ze onbedreigd naar de overwinning in een tijd van 2.25.10 uur. Eveneens in de 35e kilometer wisten Tomo Morimoto en Julia Mombi weg te lopen bij Modago Ogi. Ruim twee kilometer voor het einde liep Morimoto weg bij Julia Mombi en werd tweede in de wedstrijd in een tijd van 2.25.34 uur.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag weer een update uit het land van de veelwinnaars in de hardloopsport
Keniaanse Cross Country Kampioenschappen voor militairen:
De Keniaanse cross kampioenschappen voor militairen die op zaterdag 26 januari in Nairobi werden georganiseerd zijn gewonnen door Barnabas Kosgei en Lineth Chepkirui.
Mannen
Bij de mannen senioren werd het tempo tot aan de laatste ronde bepaald door John C. Korir, Abraham Cherono, Mark Kiptoo en Kimutai Kiplimo. De 23-jarige Barnabas Kosgei (bronzen medaillewinnaar bij de WK cross country voor junioren in 2004) liep de gehele wedstrijd in hun kielzog. In de laatste ronde liep Korir weg bij de groep maar had onvoldoende macht om in de laatste kilometer ook Kosgei van zich af te houden. Kosgei had vanwege de onrust in het westen van Kenya (hij traint in Kaptagat) minder goed kunnen trainen en had dan ook niet verwacht te winnen; hij was er uiteraard wel erg blij mee. John Cheruiyot Korir loopt altijd erg sterk bij Keniaanse wedstrijden maar heeft ondanks verschillende pogingen nog nooit een medaille kunnen pakken op een groot toernooi in het buitenland. Uitzondering hierop zijn de minder belangrijke wereldkampioenschappen voor militairen.
Dames
Bij de dames was er sprake van een zeer goede bezetting. Lineth Chepkirui en Doris Changeiywo wisselden gedurende de gehele wedstrijd van koppositie. In de laatste meters wist de winnares van de halve marathon van Lagos 2007, Lineth, de winnares van de Marikenloop in 2005, Doris, voor te blijven. Lineth won met een voorsprong van drie seconden. Gedurende de onrusten te Kenya verbleef en trainde Doris in het kamp van Lornah Kiplagat te Iten.
Als derde (op 5 seconden achterstand) finishte Irene Kwambai. Irene liep in 2005 haar persoonlijk record op de 10.000 meter te Utrecht (30.55.67 minuten). Peninah Arusei (winnares van vele wedstrijden in Nederland) finishte op 9 seconden als vierde. Opvallend was dat de winnares van de 4e wedstrijd in het Keniaanse crosscircuit, Irene Limika, slechts als 9e finishte (op ruim 1 ½ minuut achterstand).
Wegwedstrijd
Naast de crosscountry kampioenschappen vond er ook een wegwedstrijd over 30 km plaats. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Sammy Karanja (1.27.40 uur) en bij de vrouwen door Esther Wanjiku (1.50.44 uur). Bij de vrouwen finishte als derde Ruth Kalunda. Ruth schreef in 2001 de halve marathon van Klazienaveen op haar naam.
Uitslagen mannen Cross Country:
1. Barnabas Kosgei 35:58.6
2. John C. Korir 36:03.8
3. Mark Kiptoo 36:12.4
Uitslagen mannen 30 km:
1. Sammy Karanja 1:27:40
2. David Ruto 1:29:33
3. Christopher Kemboi 1:29:40
Districtskampioenschappen Laikipia te Nyahururu.
Ondanks het geweld in voornamelijk het westen van Kenya konden op 19 januari in Nyahururu (Centraal Kenya) de districtskampioenschappen gewoon plaats vinden.Bij de mannen senioren won Charles Munyeki de 12 km in een tijd van 36.43.8 minuten. Hij liep vorig jaar in Amerika een tijd van 62.28 minuten op de halve marathon. John Thuo Itati (liep in 2002 een tijd van 27.31 minuten op de 10 km) werd op 1/100 van een seconde tweede. In de eerste 4 km van de wedstrijd werden ze “gehaast” door niemand minder dan Martin Irungu Mathathi (winnaar van het brons op de WK 10000 meter te Osaka).Bij de vrouwen werd de wedstrijd gewonnen door Milicent Gathoni. Pauline Wangui (derde bij de Dam tot Damloop 2007) finishte op 23 seconden als vierde.
Jepleting wint crosswedstrijden in Elgoibar en Sevilla
De internationale cross wedstrijden te Elgoibar (13 januari) en Sevilla (20 januari) zijn bij de vrouwen gewonnen door Priscah Jepleting (derde bij de WK 5000 meter te Osaka). Was de winst voor Priscah in Elgoibar nog minimaal (ze won in een eindsprint van de Ethiopische Wude Ayalew Yimer) in Sevilla liep ze de gehele laatste ronde alleen aan de leiding. Wel kwam de Russische Mariya Konovalova (tweede bij het EK cross country in 2006) aan het eind nog sterk opzetten. Mariya finishte uiteindelijk op 3 seconden achterstand als tweede. Viola Kibiwott en Eunice Chepkorir (derde bij de WK 3000 meter steeple Chase te Osaka en al eens winnares bij de Parelloop te Brunssum) finishten in Sevilla in respectievelijk de vierde en vijfde positie.
Mannen
De wedstrijd bij de mannen in Elgoibar was een prooi voor de Keniaan Leonard Komen. Hij versloeg met 13 seconden zijn landgenoot Bernard Kipyego (derde bij de WK cross country te Mombasa). In Sevilla won de Ugandees Moses Kipsiro verrassend van de wereldkampioen cross country Zersenay Tadese. De Kenianen Leonard Komen en Bernard Kipyego werden respectievelijk derde en vierde.
John Kelei wint de marathon van Mumbai
Op zondag 20 januari heeft John Kelei zijn titel bij de marathon van Mumbai succesvol verdedigd. De marathon begon met een temperatuur van 18 graden en aan het eind van de marathon was deze opgelopen tot ongeveer 26 graden. Het was zijn bedoeling om het parcoursrecord van Daniel Rono (2.12.05 uur) te verbeteren maar helaas was hij hier niet succesvol in, hij finishte in een tijd van 2.12.22. Op geringe afstand volgden Tariku Jifar (vorig jaar nog derde) en Philemon Boit. Opvallend was dat Evans Rutto (nog altijd de snelst debuterende atleet op de marathon) slechts als zevende finishte in een tijd van 2.17.07 uur.
Een van de hazen was parcoursrecordhouder Daniel Rono. Daniel zal de marathon van Rotterdam gaan lopen en vertelde de pers dat hij zichzelf wilde testen in warme omstandigheden met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Indien de marathon van Rotterdam weer warm word is hij er in elk geval klaar voor. Hij kwam halverwege door in een tijd van 64.51 minuten.
Bij de vrouwen won Mulu Seboka uit Ethiopie voor Irene Kemunto uit Kenya.
Julia Mombi wint halve marathon van Miyazaki
De Keniaanse Julia Mombi won op 6 januari de halve marathon van Miyazaki (Japan) in een tijd van 69.34 minuten. Mombi besliste de wedstrijd door op twee kilometer voor de finish bij Hiroko Miyauchi weg te lopen. Hiroko finishte uiteindelijk als tweede in een tijd van 69.54 minuten.
Julia Mombi wordt getraind door de Japanner Yoshio Koide. Deze Japanse coach was al eerder succesvol met onder andere de olympische marathon kampioene uit 2000 en oud wereldrecord houdster Naoko Takahashi.
Op zondag 27 januari zal Julia van start gaan bij de marathon van Osaka. Ze hoopt hier haar persoonlijk record van 2.29.38 uur (Nagoya, 2007) te verbeteren.
“Helaas zijn er op dit moment geen wedstrijden in Kenya. Na de verkiezingen op donderdag 27 december 2007 zijn er in Kenya namelijk grote rellen ontstaan. Hierdoor heeft onder andere de kustregio (Mombasa) hun cross country districtskampioenschappen al verplaatst van 19 januari naar 2 februari en ik verwacht dat andere regios zullen volgen.”Onze Kenia kenner Martijn Venhuizen verklaart in zijn update van het Keniaanse hardloopnieuws de onrust in Kenia.
Helaas zijn er op dit moment geen wedstrijden in Kenya. Na de verkiezingen op donderdag 27 december 2007 zijn er in Kenya namelijk grote rellen ontstaan. Hierdoor heeft onder andere de kustregio (Mombasa) hun cross country districtskampioenschappen al verplaatst van 19 januari naar 2 februari en ik verwacht dat andere regios zullen volgen. Vandaag stond er in Nyahururu een wedstrijd van de Keniaanse crosscompetitie op het programma maar deze zijn geannuleerd. De volgende wedstrijd zou volgende week zaterdag in Eldoret plaatsvinden maar zeer vermoedelijk zal ook deze geen doorgang gaan vinden.
De verkiezingen
Wat ging er nu fout bij de verkiezingen in kenya ? De verkiezingsuitslag liet dit jaar lang op zich wachten en werd uiteindelijk pas op de zondagmiddag bekendgemaakt. Voor de verkiezingen was het al duidelijk dat de verkiezingen heel erg spannend zouden worden omdat twee van de presidentskandidaten in de prognoses heel dicht bij elkaar zaten. Op de zaterdag toen ongeveer 84 procent van de stemmen waren geteld en Raila Odinga een kleine voorsprong had op de president van de afgelopen 5 jaar, Mwai Kibaki, riep hij zich uit tot president en verzocht Kibaki zich bij zijn nederlaag neer te leggen. Als reactie hierop benoemde Kibaki zichzelf ook tot president.
De rellen
Op de zaterdag begonnen er in het westen van Kenya (Kisimu en Eldoret) en Nairobi al rellen uit te breken. Helaas voor Odinga werd uiteindelijk op de zondag bekendgemaakt dat niet hij maar Kibaki de presidentsverkiezingen had gewonnen. De laatste stemmen die geteld werden waren voornamelijk uit het gebied waar Kibaki opgroeide. Nog dezelfde dag werd Kibaki tot president beëdigd. Na deze uitslag werden de rellen in de westelijke steden van Kenya en Nairobi alleen maar heftiger en werden er vele Kikuyus (stamgenoten van president Kibaki) vermoord en vele huizen van Kikuyus in brand gestoken. Door de politie en het leger werd er vervolgens met scherp op de relschoppers geschoten waarbij eveneens verschillende doden vielen.
Nieuwe verkiezingen?
Tot op heden wil Raila Odinga (in 1982 al eens betrokken bij een mislukte staatsgreep waarbij toentertijd 1500 doden vielen) zijn verlies niet toegeven. Hij beschuldigt Kibaki van verkiezingsfraude maar zal ongetwijfeld zelf ook niet brandschoon zijn. Hij weigert met Kibaki te praten (omdat Kibaki volgens hem onterecht president is) en blijft zijn aanhangers oproepen om te protesteren. Protesteren in Kenya vindt echter zelden vredevol plaats en ook nu niet. Sinds gisteren roept Odinga om nieuwe verkiezingen. Waarschijnlijk ziet hij door het grote aantal gevluchte Kikuyus uit het westen van Kenya nu zijn kans schoon op de verkiezingen “alsnog” te winnen. Een Kenyaan kan namelijk alleen stemmen op de plaats waar zijn identiteitskaart is uitgegeven. Gevluchte Kenyanen zullen daarom niet even naar hun woongebied terugreizen om daar (met het risico vermoord te worden) te stemmen. Hopelijk legt Odinga zich snel bij zijn nederlaag neer (hoewel ik het me niet kan voorstellen) en keert de vrede weer terug in dit schitterende land met zijn geweldige natuur en atleten (van welke stam dan ook).
Lucas Sang helemaal rechts met de andere leden van de Olympische 4x400m ploeg uit 1988. Simeon Kipkemboi (l) en Paul Ereng.
Lucas Sang gedood bij Keniaans Geweld
Op dinsdagnacht is Lucas Sang om het leven gekomen in de straten van Eldoret. Sang nam in 1988 deel aan de Olympische Spelen op de 4 x 400 meter. Lucas is vandaag (5 januari) begraven in Eldoret. Lucas Sang was is de desbetreffende nacht op weg naar huis en werd dodelijk geraakt door een of meerdere stenen. Vervolgens werd hij volgens een goede vriend van hem in brand gestoken. Lucas vermoed dat de aanvallers hem aanzagen voor een Kikuyu. De meeste aanvallen in de omgeving van Eldoret (in de buurt van Eldoret werden meer dan 90 mensen vermoord en honderden huizen van Kikuyus in brand gestoken) werden uitgevoerd door jonge mensen van de Kalenjin stam waartoe ook Lucas behoorde.
Sylvia Kibet en Edwin Soi winnen de Bo Classic Sylvesterlauf in Bolzano.
De 33e editie van de Bo Classic Sylvesterlauf werd bij de vrouwen gewonnen door Hilda Kibet. Zij is de zus van de Nederlandse atlete Hilda Kibet en werd dit jaar vierde bij het wk 5000 meter. Ze versloeg in deze wedstrijd met vier seconden de Ethiopische atlete Emest Bedada. Sylvia zal op 2 februari een indoorwedstrijd in Stutgart lopen.Bij de mannen won Edwin Soi de wedstrijd eveneens van een ethiopier. Hij versloeg Fikadu Habtamu eveneens met 4 seconden.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag weer een update uit het land van de veelwinnaars in de hardloopsport
Lineth Chepkirui wint de halve marathon van Lagos (Nigeria)
In Nigeria boekte Lineth Chepkirui ongetwijfeld een van haar mooiste overwinningen ooit. Ze won de halve marathon van Lagos in een tijd van 72.06 minuten en kreeg hiervoor een leuke premie van 50.000 US dollars. Lineth won vorig jaar onder andere de halve marathon van New Delhi. Tijdens de halve marathon van Lagos formeerde zich in de eerste acht kilometer een kopgroep van zes atletes. In deze kopgroep onder andere Lineth Chepkirui, Pauline Wangui, Berhane Adere (in 2003 wereldkampioene 10.000 meter) en Mary Keitany (tweede bij de wereldkampioenschappen halve marathon in Udine). Vanaf 8 km verhoogde Lineth het tempo en al snel moesten Adere en Wangui lossen. De winnares van de halve marathon van Rotterdam (Adere) finishte uiteindelijk als vijfde in 85.38 minuten en Pauline Wangui (nummer twee in de halve marathon van Rotterdam) finishte als vierde in een tijd van 82.34 minuten. Tweede in de wedstrijd werd Mary Keitany in 75.10 minuten en Irene Kipchumba finishte als derde in een tijd van 75.21 minuten.
Bij de mannen senioren stond er ook een zeer sterke “Keniaanse” vertegenwoordiging aan de start. Wat te denken van bijvoorbeeld mannen als Mubarak Hassan Shami (nu uitkomend voor Quatar maar in het verleden lopend als Richard Yatich voor Kenya, dit jaar won hij de zilveren medaille bij de WK halve marathon en in 2003 was hij winnaar van de Zevenheuvelenloop), Patrick Ivuti (winnaar Chicago marathon 2007), Francis Kibiwott (vorig jaar tweede in Lagos), Benjamin Maiyo (in 2005 tweede bij de marathon van Chicago in 2.07.09 uur) en Robert Kipchumba (tweede bij de WK 20 km in 2006). Helaas voor de organisatie hadden deze atleten op deze dag in Lagos te weinig motivatie en/of geen vorm. Ze finishten respectievelijk als 9e, 11e, 12e, 13e, 14e en 15e. De tijden die ze liepen was voor Mubarak verhoudingsgewijs nog redelijk te noemen (67.30 minuten) maar de andere atleten finishten in tijden tussen de 73.35 minuten en 77.25 minuten, oftewel ruim achter de eerste vrouw. De “topatleten” uit Kenia lieten het dus aardig afweten en zo ging de overwinning redelijk gemakkelijk naar Dieudonné Disi uit Ruanda (dit jaar ook al winnaar van de halve marathon van New Delhi). Hij finishte in een tijd van 63.05 minuten. Tweede werd de Keniaan Wilson Chebet (63.18 minuten) en derde Festus Langat (63.25 minuten). Wilson Chebet won dit jaar de halve marathon van Luxemburg in een nieuw parcoursrecord van 60.13 minuten.
Keniaanse crosscircuit (4e wedstrijd te Machakos)
Op 1 december vond in Machakos de 4e cross plaats van het Keniaanse crosscircuit. Bij de mannen boekte Sammy Kitwara zijn derde overwinning. Volgens de IAAF site word hij getraind door Richard Tendo en is zijn manager de Nederlander Dau van Enk. Vermoedelijk zal hier echter een andere Nederlander mee bedoeld worden want genoemde manager is in de Nederlandse atletiekwereld onbekend. Sammy had bij de finish 19 seconden voorsprong op Julius Kiprop. Philip Langat werd derde, hij had een kleine twee seconden achterstand op Julius Kiprop. Bij de jongens junioren won wederom Musyoka Musyoki, ook voor hem was dit de derde overwinning.
Bij de vrouwen senioren won Irine Limika. Na in mei haar rentree te hebben gemaakt bij een steeple Chase wedstrijd (10.07.21 minuten) lijkt ze nu weer in goede vorm te verkeren. Ze droeg haar overwinning op aan haar dochter Deborah, die haar twee jarige verjaardag vierde. Hopelijk komt de voormalige Keniaanse steeple Chase kampioen snel weer terug aan de top en kan ze haar droom (een medaille halen op de 3000 meter steeple chase) waarmaken. In het jaar 2000 hoopte deze atlete al dat dit nummer snel geïntroduceerd zou worden op de Olympische Spelen (en WK). Bij de dames junioren won Nely Chebet.
Keniaanse crosscircuit (5e wedstrijd te Kisii)
Op 15 december werd op de golfbaan van Kisii de vijfde wedstrijd van het Keniaanse crosscircuit georganiseerd. Het gehele crossseizoen zijn de prestaties van Sammy Kitwara al erg indrukwekkend en zo ook weer in deze wedstrijd. Vanaf halverwege leidde hij de wedstrijd en won voor de vierde maal een circuitwedstrijd. Hij had bij de finish 5 seconden voorsprong op John Tuo. Indien hij deze vorm kan vasthouden kan hij wel eens de Keniaanse verrassing worden bij de wereldkampioenschappen cross country in Edinburgh. Bij de vrouwen won Grace Momanyi. De atlete uit Kisii won de wedstrijd met een voorsprong van 24 seconden op Millicent Gathoni.
De zesde wedstrijd van het Keniaanse crosscircuit (Nyahururu) is verplaatst naar 5 januari. In verband met de komende presidentsverkiezingen in Kenya (eind december) is dat waarschijnlijk geen verkeerde beslissing. De verkiezingen zijn meestal een onrustige periode in Kenya alhoewel het tot nu toe nog vrij rustig is. De zevende wedstrijd is een week later in Eldoret. Na deze wedstrijdenreeks gaan de Kenianen zich opmaken voor de Nationale crosskampioenschappen te Nairobi.
Tuwei Kiprop wint Kampala marathon
De marathon van Kampala is gewonnen door de Keniaan Tuwei Kiprop. Hij was de sterkste atleet uit een kopgroep van drie atleten die na 25 km wegliepen. Hij liep de marathon in een tijd van 2.17.25 uur. Nummer twee was de Ugandees 2.18.10 en derde werd de Keniaan Isaiah Kosgei (2.18.51 uur). Kosgei won vorig jaar de marathon van Kampala en de marathon van Leiden. Bij de vrouwen won de Keniaanse Prisca Jameli in 2.48.47 uur. Ze werd gevolgd door haar landgenote Risper Kimaiyo in 2.50.58 uur.
Leonard Mucheru mag de Keniaanse kleuren weer verdedigen
Na een avontuur van een kleine vier jaar als atleet van Bahrein is Leonard Mucheru weer officieel Keniaan geworden. Begin dit jaar moest Leonard (oftewel Mushir Salim Jawher) zijn Bahreinse paspoort inleveren omdat hij als eerste atleet uit een Arabische natie had deelgenomen aan een sportevenement in Israel (de marathon van Tiberias). Later draaide Bahrein deze beslissing nog wel terug en was hij weer gerechtigd om voor Bahrein te lopen. Desondanks heeft Leonard toch weer de Keniaanse nationaliteit aangevraagd en heeft deze weer teruggekregen. De IAAF en de Bahreinse autoriteiten hadden beiden geen bezwaar tegen zijn terugkeer naar Kenya.
Halve marathon van Nyeri
Vorig jaar was het parcours van de halve marathon in Nyeri erg glad door de regen maar dit jaar was het parcours prima te belopen. Nathan Kosgei uit Eldoret liet zien in zeer goede vorm te steken en finishte in een nieuw parcoursrecord van 61.56.6 minuten. Gezien het feit dat Nyeri onderaan Mount Kenya is gelegen (rond de 2000 meter hoogte) is dit een zeer indrukwekkende tijd. In Kenya worden parcoursen echter niet altijd even goed nagemeten.
Ook in Keniaanse wedstrijden begint men merkwaardig genoeg te werken met hazen. De haas van dienst in Nyeri was niemand minder dan de wereldkampioen op de marathon, namelijk Luke Kibet. De organisator van de halve marathon was overigens de wereldkampioene op de marathon, namelijk Catherina Ndereba.
De winnar, Nathan Kosgei, won in 2006 een 10 EM te Philadelphia en verwachte in Nyeri sterke tegenstand van atleten uit Nyahururu. De nummer twee van de wedstrijd kwam dan ook uit Nyahururu en finishte op slechts 5 seconden achterstand. De titelverdediger, Francis Komu, finishte als tiende. Bij de vrouwen was er eveneens een parcoursrecord. Sally Chemtai won in een tijd van 73.55 minuten. Magdaline Syombis werd tweede en 74.25 minuten en Monica Wangari werd derde in 74.30 minuten. Monica werd bij de Keniaanse crosskampioenschappen al eens tweede en liep dit jaar enkele wegwedstrijden in Frankrijk.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop.
Rita Jeptoo wint Obudu Mountain Race.
In Nigeria was er bij de 3e internationale Obudu Mountain Race een overwinning voor Rita Jeptoo.
Was Rita bij de vier mijl van Groningen nog slachtoffer van een valpartij, nu was er niemand die haar in de laatste kilometer bergop kon volgen. In deze wedstrijd over 11,5 km moesten de atleten in totaal 800 meter hoogte overbruggen. Rita liep een nieuw parcoursrecord van 51.42 minuten en mag binnenkort 50.000 dollar op haar bankrekening bijschrijven. Als tweede eindigde Ashi Kasimu uit Ethiopië, ze liep in de laatste kilometer een achterstand op van 19 seconden. De Keniaanse atleten Angela Mutuku, Mary Keitany en Pauline Wangui finishten respectievelijk als derde, vijfde en achtste. Pauline Wangui werd dit jaar o.a. derde bij de halve marathon van Egmond en de Damloop. Volgens de voorbeschouwingen in de Nigeriaanse pers werd Pauline Wangui door haar management (Global Sports Communication) aangekondigd als de echtgenote van Francis Kibiwott. De titelverdedigster, Rehima Kedir uit Ethiopië, werd dit jaar zevende.
Bij de mannen kon titelverdediger en parcoursrecordhouder Francis Kibiwott de hoge verwachtingen niet waarmaken, hij finishte slechts als 14e. De Ethiopiër Habtamu Awash leidde de wedstrijd van start tot finish en ging uiteindelijk ook met de grootste cheque (50.000 Amerikaanse Dollars) naar huis. Habtamu finishte in een tijd van 42.50 minuten, dit was 24 seconden boven het parcoursrecord. Als tweede finishte Geofrey Kuruso uit Uganda (43.02 minuten) en derde werd de Keniaan John Sompol (43.06 minuten).
Joseph Maregu verslagen door Kiprop bij internationale crosswedstrijd te Parijs.
Bij een internationale crosswedstrijd te Parijs werd Joseph Maregu in de eindsprint verslagen door de Ugandees Bonificia Kiprop. Beide atleten kregen dezelfde tijd toegekend (9,02 km in 28.29 minuten). Joseph Maregu won dit jaar al de halve marathons van Parijs (60.22 minuten), Lille (59.45 minuten) en Parijs-Versailles.
Dennis Ndiso werd vierde op 4 seconden van de winnaar. Dennis was in 2005 de winnaar van deze crosswedstrijd en won in 2005 eveneens de halve marathon van Parijs. In Nederland won hij in 2002 onder andere de Bavoloop te Rijsbergen en de Haque Royal Ten. Tevens werd hij in 2002 tweede bij de Bredase Singelloop.
Keniaanse crosscircuit
Het Keniaanse crosscircuit is van start gegaan en kende in een tijdsbestek van 3 weken maar liefst drie wedstrijden.
De eerste wedstrijd vond plaats in Nairobi. Meest opvallende uitslag bij deze wedstrijd was er bij de dames senioren. De onbekende Katungu Mutune versloeg niemand minder dan 3-voudig wereldkampioene korte cross Edith Masai. Edith had een achterstand van 14 seconden. Na de wedstrijd verklaarde ze in voorbereiding te zijn op de marathon van Singapore op 2 december. Bij de meisjes junioren won de wereld jeugd kampioene Mercy Cherono.
Bij de mannen in Nairobi stonden er maar liefst 186 atleten aan de start. De winst in de wedstrijd over 12 km was voor Sammy Kitwara. Sammy is afkomstig uit Marakwet. Musyoka Musyoki wist te winnen bij de jongens junioren.
De tweede wedstrijd van het circuit was in Kericho. Bij deze wedstrijd was er zowel bij de mannen als bij de vrouwen een boeiende strijd tussen verschillende topatleten. Bij de vrouwen versloeg Alice Chelagat (winnares van de Nairobi Marathon in 2003) Anna Wanjiru met 19 seconden. Op de derde plaats finishte de Afrikaanse steeple Chase kampioene Ruth Borsibori. Ze had bij de finish een achterstand van 28 seconden.
Mercy Cherono boekte bij de junioren al haar tweede overwinning. Indien ze nog 1 andere wedstrijd wint en de nationale kampioenschappen te Nairobi dan mag ze meedelen in de jackpot.
In Kericho stonden er bij de mannen 113 atleten aan de start. Edwin Soi (nummer 4 bij de Wereldkampioenschappen Cross Country te Mombasa) werd de winnaar. Nummer twee (op 15 seconden achterstand) werd Robert Sigei en nummer drie werd Wilson Kiprop. Op de 14 e plaats finishte niemand minder Paul Koech (winnaar van het brons bij de Olympische Spelen, 3000 meter steeple Chase).
In Meru (een plaats in de buurt van Mount Kenya en dus op grote hoogte) werd de derde crosswedstrijd georganiseerd. Bij de mannen senioren was er wederom winst voor Sammy Kitwara en bij de jongens junioren was er voor de tweede keer winst voor Musyoka Musyoki.De komende drie wedstrijden (Machakos, Kisii en Nyahururu) staan in december op het programma
Tecla Loroupe Peace gewonnen door Elias Kemboi en Linet Chepkurui
De 5e editie van de Tecla Loroupe Peace Race is gewonnen door Elias Kemboi. De nummer 14 van de New York marathon (in 2007) liep de 10 km te Makutano in een tijd van 31.24.9 minuten. In de derde kilometer was hij er alleen vandoor gegaan. Wilson Kiprop volgde als tweede op 32 seconden afstand. Wilson was in november al goed op dreef in het Keniaanse cross circuit want hij werd tweede in Nairobi en derde in Kericho. Charles Ngolepus (lopend voor Volker Wagner en in 2006 en 2007 winnaar van de nacht van Borgholzhausen, Duitsland) werd in deze wedstrijd zevende. Bij de dames won Linet Chepkurui in een tijd van 38.14.5 minuten. Linet werd in 2006 tweede bij de halve marathon van New Delhi.
Afrikaans steeple Chase kampioene Ruth Bosibori gaat in Eldoret trainen
Afgelopen zomer werd Ruth Bosibori op blote voeten Afrikaans Steeple Chase kampioene. Bij de wereldkampioenschappen in Osaka behaalde ze net geen medaille, ze werd vierde. Wel verbeterde ze in Osaka het wereldrecord voor junioren tot een tijd van 9.25.25 minuten. In Daegu verbeterde ze op 3 oktober dit record nogmaals (9.24.51 minuten).
De afgelopen jaren trainde Ruth in Kisii maar ze heeft nu een uitnodiging gekregen om in het High Altitude Training Camp van Kipchoge Keino (goud op de Olympische Spelen in 1968 en 1972) te trainen. Het trainingskamp, ook wel Kazi Mingi farm genoemd, ligt enkele kilometers buiten Eldoret. De trainers zijn Joseph Ngure en Jimmy Beauttah. Beauttah was jarenlang de coach van het Puma kamp (Kim Mc Donald) te Nyahururu. Na de dood van Kim Mc Donald kwam er ook een eind aan het trainingskamp te Nyahururu.
Nairobi Marathon doneert 9,1 miljoen Shilling aan Christian Blind International
De Standard Chartered Nairobi Marathon heeft 9,1 miljoen Keniaanse shilling gedoneerd aan de Christian Blind International. Het meeste geld komt ten goede aan de Kikuyu Eye Hospital.
De Nairobi Marathon was met 15.000 deelnemers erg succesvol en zal volgend jaar op 26 oktober plaatsvinden. De marathon vindt dan mogelijk plaats op een nieuw parcours met slechts een ronde in plaats van twee ronden. De marathon werd in 2007 gewonnen door Njoroge Thaitu and Rose Chesire.
Moses Kigen wint ook Baringo Road Race
Moses Kigen blijft Keniaanse wedstrijden winnen. Na de winst bij de halve marathon van Nairobi was er nu een overwinning voor hem in de 13e Baringo Road Race.
Hij won de 20 km? in een tijd van 56.14.0 minuten. Hij versloeg met zijn kenmerkende eindsprint (won in 2005 de CPC dankzij een goede eindsprint) Stephen Kemboi.
Bij de dames won Peninah Arusei de vrouwenwedstrijd over 15 km. Behalve haar zus Nancy (loopt net als Peninah ook regelmatig wedstrijden in Nederland) wist niemand haar na 2 km nog te volgen. Peninah finishte in een tijd van 50.52 minuten. Haar zusje werd later in de wedstrijd ingehaald door Margaret Karie (2e in 51.08 min.) en Diana Chepkemoi (derde in 51.22 minuten). Nancy finishte uiteindelijk als vierde in 52.13 minuten.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop.
Wereldkampioenschappen halve marathon
Kenya was op de wereldkampioenschappen roadrunning (halve marathon) in Udine vertegenwoordigd door de sterkste teams ooit maar toch wisten ze geen individueel goud te winnen. Wel wisten zowel de mannen als vrouwen het landenklassement op hun naam te schrijven.Bij de Keniaanse mannen bleek Patrick Makau de sterkste Keniaan te zijn. Hij finishte in een zeer sterke tijd van 59.02 minuten, slechts 6 seconden boven zijn persoonlijk record. Evans Cheruiyot had in de halve marathon van Rotterdam al laten zien dat hij in goede vorm was en bevestigde dit met een bronzen medaille en een persoonlijk record van 59.05 minuten. De derde Keniaan werd Robert Kipchumba in een tijd van 60.47 minuten, dit was goed voor een twaalfde plaats. Francis Kibiwott en Samuel Wanjiru kwamen er in hun eerste kampioenschap niet aan te pas, ze finishten in respektievelijk de 45e en 51 positie. Voor beide atleten die in Nederland reeds tot grootse prestaties kwamen een behoorlijke teleurstelling. Wanjiru gaf naderhand te kennen dat hij knieproblemen had en dit in Japan (waar hij meestal verblijft bij zijn werkgever) zou laten onderzoeken. Wanjiru is van plan om in december de marathon van Fukuoka te lopen.
Dames
Bij de dames verbeterde Mary Jepkosgei Keitany het Keniaanse record met 1 seconde (66.48 minuten). Het oude Keniaanse record was in handen van Esther Wanjiru, zij liep deze tijd op 15 januari 1999 in Tokio. Toen Esther in 1999 het Keniaanse record verbrak werd ze geen winnares van de wedstrijd, dat werd namelijk Elana Meijer in een wereldrecord van 66.44 minuten. Ook nu was het de nieuwe Keniaanse recordhoudster niet gegund om te winnen, dit werd namelijk de oud-Keniaanse Lornah Kiplagat in een nieuw wereldrecord van 66.25 minuten. Op de derde plaats in de wedstrijd finishte Pamela Chepchumba, ze liep een persoonlijk record van 68.06 minuten. Blijkbaar had de malaria weinig vat op haar gehad. Everline Kimwei (finishte in een nieuw persoonlijk record van 68.39 minuten) en Alice Timbilili (69.09 minuten) finishten op de 6e en 9e plaats. Susan Chepkemei wist de finish niet te bereiken.
Keniaans cross country cricuit
Op zaterdag 4 november start in Nairobi het Keniaanse cross country circuit. Waar in een land als Nederland er geen landelijk circuit meer bestaat weet men deze in Kenya al jarenlang te handhaven. In totaal zijn er zeven wedstrijden. De komende maanden zullen er ook wedstrijden zijn in Kericho, Meru, Machakos, kisii, Nyahururu en Eldoret.
De atleet die minimaal 3 wedstrijden wint en de nationale trials voor de wereldkampioenschappen cross country krijgt een prijs van 200.000 Keniaanse Shillings (ruim 2000 euro). In elke wedstrijd ligt er tevens 20.000 Keniaanse Shillings klaar (ruim 200 euro) klaar voor de winnaar bij de mannen en vrouwen. In een land waar 4000 – 5000 Keniaanse Shilling al een behoorlijk maandloon is zijn dit zeker geen slechte prijzen. Winst in de laatste wedstrijd is echter niet eenvoudig aangezien dit tevens de trials zijn voor de wereldkampioenschappen cross country.
David Cheruiyot wint Eurasia marathon in Istanbul
De Eurasia Marathon in Istanbul werd een prooi voor David Emmanuel Cheruiyot. David liep de 42,2 km in een nieuw parcoursrecord van 2.11.00 uur. Mark Yatich werd tweede in een tijd van 2.11.04 minuten. De winst leverde de Keniaan. In het parcours waren drie bruggen opgenomen zodat de deelnemers zowel over Europees als Aziatisch grondgebied liepen.
Richard Limo en Magdeline Chemjor debuteren sterk in Amsterdam
In kenya had Magdeline Chemjor reeds enkele zeer sterke testwedstrijden gelopen en in de marathon van Amsterdam bewees ze haar topvorm. Ze won haar debuutmarathon in een uitstekende tijd van 2.28.26 uur.
Bij de mannen werd de marathon in 2.06.29 minuten gewonnen door Emanuel Mutai. Bij een halve marathon te Lissabon (16 september) had Mutai reeds bewezen goed in zijn vel te zitten door niemand minder dan Robert K. Cheruiyot te verslaan. Robert K. Cheruiyot is de winnaar van de Marathon Majors League.
Mutai won in een spannende strijd van Richard Limo. Richard Limo had zich na een tweede plaats in de Montferlandrun van december 2006 volledig geconcentreerd op zijn marathondebuut. Gezien zijn eindtijd van 2.06.45 minuten was dit voor de oud-wereldkampioen 5.000 meter (Edmonton 2001) geen verkeerde keuze. Bij de mannen finishten in totaal zeven Kenianen bij de eerste tien.
Kenianen presteren sterk bij wereldkampioenschappen voor militarien
Bij de wereldkampioenschappen voor militairen wisten de Kenianen alle titels op de 5000 meter en 10.000 meter binnen te slepen.De 10.000 meter werd bij de vrouwen gewonnen door Doris Changeiywo. Ze liep de 10.000 meter in een tijd van 32.32.44 minuten. Doris won in 2005 de Marikenloop en de Zwitserloot Dakrun te Groesbeek en werd naar Nederland gebracht door Lornah Kiplagat. Op de 5000 meter voor vrouwen was het de in Nederland ook wel bekende Peninah Arusei die in een tijd van 15.42.20 minuten het goud voor zich opeiste. Peninah won dit jaar onder andere de halve marathon van Venlo, de 10 km van Voorthuizen en de halve marathon van Laauwersoog naar Ulrum.Bij de mannen werd de 5000 meter gewonnen door Mark Kiptoo (13.51 minuten) en de 10.000 meter door John Korir in 28.13 minuten.
Martijn Venhuizen verzorgt de rubriek Keniaans hardloopnieuws voor hardloopnieuws.nl. Venhuizen is zelfstandig trainer en atletenbegeleider. Hij werd bekend als begeleider en trainer van Francis Kibiwott, de tweevoudig winnaar van de Dam tot Damloop. Vandaag veel aandacht voor het WK Roadrunning in Udine. Lees snel verder..
Kenya zal komend weekend bij de wereldkampioenschappen halve marathon vertegenwoordigd worden door een zeer sterk mannen en vrouwenteam.Bij de mannen zullen Samuel Wanjiru, Patrick Makau, Francis Kibiwott, Evans Cheruiyot en Robert Kipchumba Kenya vertegenwoorden. Alle vijf lopers hebben op de halve marathon een persoonlijk record van onder het uur en waren met zn allen goed voor maar liefst twaalf tijden onder het uur.
Samuel Wanjiru
Samuel Wanjiru is opgegroeid in Nyahururu. Hij verbeterde dit jaar reeds tweemaal het wereldrecord op de halve marathon. Het eerste wereldrecord in dit jaar (58.55 min. In Dubai) werd helaas niet erkend vanwege het missen van een dopingcontrole maar het tweede wereldrecord (58.33 minuten in de City-Pier-City 2007) werd akkoord bevonden. Na de City-Pier-City kende hij een wat minder goede periode. Afgelopen zomer werd hij geveld door Malaria en liep zodoende kwalificatie voor de wereldkampioenschappen op de baan mis (werd bij de Keniaanse trials vierde op de 10.000 meter). De wereldkampioenschappen op de baan in Osaka zouden voor hem vrij speciaal zijn aangezien hij een groot gedeelte van zijn tijd doorbrengt in Japan. Op 30 september verloor Wanjiru de Great North Run (1/2 marathon in Tyneside, UK) van zijn landgenoot Martin Lel.
Patrick Makau
Patrick Makau won in 2006 de 25 km van Berlijn en werd in hetzelfde jaar 26e bij de Wereldkampioenschappen 20 km. Sindsdien boekte hij een enorme progressie. Hij verbeterde in Dubai (februari 2007) zijn persoonlijk record op de halve marathon tot 59.13 minuten om dit vervolgens nogmaals te verbeteren in Berlijn. In Berlijn hij won de halve marathon in een tijd van 58.56 minuten. Patrick Makau word getraind door de Engelsman Ian Ladbrooke.
Francis Kibiwott
Francis Kibiwott is in Nederland een zeer bekende atleet. Hij won reeds tweemaal de Dam-tot-Damloop (2003 en 2006) en liep verder vele andere Nederlandse wegwedstrijden. Hij liep net als Patrick Makau dit jaar de halve marathons van Dubai en Berlijn. In Dubai verbeterde hij zijn persoonlijk record tot 60.07 minuten om vervolgens in Berlijn ook onder het uur te duiken. Hij werd in Berlijn tweede in een tijd van 59.26 minuten. In Rotterdam dit jaar kwam hij vanwege fysiek ongemak niet verder dan een 8e plaats in 61.00 minuten.
Evans Cheruiyot
Evans Cheruiyot won dit jaar de halve marathon van Rotterdam in een persoonlijk record van 59.12 minuten. Vorig jaar werd hij in Berlijn tweede op de halve marathon, hij finishte toen als tweede in 59.29 minuten achter Paul Kosgei. In 2005 baarde Evans Cheruiyot opzien door bij de 20 km van Parijs het officieuze wereldrecord te verbreken tot een tijd van 57.19 minuten.
Robert Kipchumba
Robert Kipchumba is de enige loper van het Keniaanse team die dit jaar nog niet onder het uur heeft gelopen. Vorig jaar werd hij echter tweede bij de wereldkampioenschappen over 20 km en tweede in de halve marathon van Rotterdam (in een tijd van 59.28 minuten). Het parcours in Udine kent Robert heel goed aangezien hij hier reeds in 2005 de halve marathon won.
Het damesteam
Het Keniaanse damesteams is in vergelijking tot het mannenteam iets minder sterk maar vier van de vijf dames wisten dit jaar reeds een tijd onder de 70 minuten te lopen. De sterkste dame is Mary Jepskosgei Keitany. Ze won dit jaar al de halve marathons van Ivry-Seine (Parijs) in 68.36 minuten en Lille (68.43 minuten). Pamela Chepchumba (ooit geschorst voor het gebruik van EPO) liep haar snelste tijd in Philadelphia (68.45 minuten). Het is echter nog onzeker of Pamela ook daadwerkelijk start aangezien ze in de laatste twee weken geveld werd door malaria. Susan Chepkemei won in 200, 2001 en 2002 reeds een zilveren medaille op het WK halve marathon en hoopt dit jaar de titel te veroveren. Dit jaar kon Susan echter nog niet overtuigen, na blessureleed liep ze in juli met kramp naar een derde plaats in de halve marathon van Bogota te Colombia.Verder starten voor Kenya nog Alice Timbilili (ondanks het feit dat ze slechts 25 jaar is vertegenwoordigde Kenya in 2000 en 2004 reeds als deelnemer aan de Olympische Spelen op de 10.000 meter en werd ze derde bij het WK cross country in 2005) en Everline Kemunto Kimwei (liep dit jaar al drie 31-ers op de 10.000 meter en een 69.32 op de halve marathon).
Wedstrijdverslag halve marathon van Lille
In de halve marathon van Lille verdedigde Joseph Maregu met gemak zijn titel. Hij liep solo naar een indrukwekkende tijd van 59.44 minuten. Joseph won dit jaar reeds de halve marathon te Ivry-Seine (Parijs) en de internationale 15 km van Pay en Velay. Nummer twee in de wedstrijd werd Jackson Kirwa in een tijd van 60.51. Bij de dames was er eveneens weinig strijd. Onbedreigd won Mary Keitany in een tijd van 68.43 minuten. Ze werd gevolgd door Mirjam Wangari. Mirjam, begin dit jaar tweede bij de sprintcross te Breda en tweede bij de 20 km van Alphen, liep een persoonlijk record van 70.27 minuten.
Chemjor in vorm voor de marathon van Amsterdam
Magdeline Chemjor heeft een van de laatste tests voor de marathon van Amsterdam goed doorstaan. Bij de Safaricom Rediscover Nandi 10k te Kapsabet (Kenya) won ze de afstand in een tijd van 30.46.9 minuten. Ze werd gevolgd door Yvonne Ngetich uit Kapsabet die een tijd van 31.00.2 minuten klokte. Caroline Kwambai werd vijfde in de wedstrijd.
Ongetwijfeld was de afstand iets korter dan 10 km want de winnaar bij de mannen, Moses Kigen, won in een tijd van 26.19.0 minuten. Kigen won in 2006 de City-Pier-Cityloop te Den Haag en heeft in Duitsland vele wegwedstrijden op zijn naam staan. Volgens de East African Standard is hij in voorbereiding op de marathon van Nairobi. Thomas Kosgei en Mark Yatich volgden binnen 7 seconcen.Het startschot in de wedstrijd werd gegeven door de wereldkampioene op de 800 meter, Janeth Jepkosgei.
Parcoursrecord in Route du Vin Luxemburg
Bij de Route du Vin in Luxemburg op 30 september verbrak Wilson Chebet het vorig jaar gelopen parcoursrecord van Francis Kibiwott met 16 seconden. Wilson finishte solo in een tijd van 60.13 minuten. Het 10 km punt werd met vijf koplopers bereikt in een tijd van 28.26 minuten. Nummer twee in de wedstrijd werd John Kales in een tijd van 60.47 minuten.Bij de dames won Mary Ptikany in een tijd van 70.13 minuten. Mary won in 2004 en 2005 onder andere de City-Pier-Cityloop te Den Haag.
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.