< terug

Kipchoge wint op Twente Airport. Stand van zaken Olympische marathonploeg.

18 april 2021 (0 reacties)

In de NN mission Marathon op Twente Airport won vandaag met speels gemak Eliud Kipchoge. Het werd een oneman show op de vliegbasis. Kipchoge al aangewezen voor de Olympische spelen won met een tijd van 2.04.30. Michel Butter liep een keurige marathon en liep een tijd van 2.10.30. De omstandigheden waren ideaal in Enschede. Vrijwel geen wind en hazen voor elke groep atleten. Hoe is nu de stand van zaken voor de aanwijzing van de atleten voor de Olympische ploeg. Een analyse en een overzicht.

Eliud Kipchoge
Kipchoge, die al zeker is van de Olympische Spelen, gebruikte de wedstrijd in Nederland als laatste test voor Tokio. NN Running Team teamgenoten Jonathan Korir en Goitom Kifle finishte respectievelijk als tweede en derde. Kipchoge zei na de race: “De missie is volbracht. De race was echt perfect, de omstandigheden waren erg goed. NN Mission Marathon was een fantastische test voor de Olympische Spelen in Tokio. Ik bedank het geweldige team dat deze race in minder dan 10 dagen heeft georganiseerd.”

Kipchoge

De Nederlandse mannen
Michel Butter finishte als dertiende en heeft nu met met 2.10.30 de vierde tijd in de Nederlandse rangschikking voor de Olympische marathon. Frank Futselaar stapte net als een week geleden in Siena opnieuw uit na 30 km met een kuitprobleem. Ook Hoornweg finishte niet in zijn debuutmarathon. Mohamed Ali verbeterde zijn persoonlijk record tot 2.15.57 maar dat is ruim boven de limiet van 2.11.30. Butter was tevreden met zijn prestatie en over zijn comeback. “Het was beter geweest dat ik onder de tijd van Bart van Nunen had gelopen”, maar ik denk dat ik wel kans maak op de olympische ploeg en ga verder met trainen.

_JMA0121 (1)

Indrukwekkende Holterman
Bij de dames ging alle aandacht uit naar de Nederlandse Jill Holterman.Holterman die vorig jaar debuteerde in Valencia met een tijd van 2.34.52 en nu met een ijzersterke 2.28.18 ruim binnen de Olympische limiet bleef. Zij verbeterde haar pr met bijna zes minuten en is nu de snelste atlete gevolgd door Andrea Deelstra die vorig jaar in Valencia al een tijd liep van 2.28.23. Ruth van der Meijden liep precies de internationale limiet van 2.29.30.
De Olympische droom van Holterman komt nu drie jaar eerder uit. “Ik wist dat ik dit kon. Ik heb er dagelijks over gedroomd. Natuurlijk was het een ambitieus doel, maar ik wist, als alles op zijn plek valt, dan is het mogelijk.”

Holterman
Jill Holterman hier in het midden

Klik hier voor de uitslagen

Olympische ploeg mannen
Bij de mannen zijn de drie snelste atleten in Olympische rangschikking nog dezelfde als voor de marathon in Enschede.
1. Adbi Nageeye (2019 Rotterdam 2.06.17 uur is al geplaatst )
2. Khalid Choukoud(2021 Siena 2.09.55 uur)
3. Bart van Nunen (2020 Valencia 2.10.14 uur)
4. Michel Butter (2021 Enschede 2.10.30)
5. Björn Koreman (2021 Wenen 2.11.07 uur)
6­. Frank Futselaar (2020 Valencia 2.11.30 uur)

Er worden drie atleten uitgevaardigd naar de Olympische marathon in Sapporo op zeven (dames) en acht augustus (mannen). De snelste atleet gaat in elk geval de andere twee worden aangewezen. Abdi Nageeye is met zijn 2.06.17 al verzekerd van plaatsing.Khalid Choukoud liep vorige week in Siena onder niet gemakkelijke omstandigheden vrijwel solo naar de eindstreep en heeft met zijn 2.09.55 goede kansen voor een Olympische startbewijs.  Ook de nummer drie Bart van Nunen heeft goede kansen. De talentvolle Van Nunen is met zijn 26 de marathonatleet in opkomst. Hij is in volle voorbereiding op de spelen en heeft vorig jaar al aangegeven daardoor dit voorjaar geen marathon meer te lopen. Ik wil op mijn best op de spelen zijn verklaarde van Nunen al eerder. Van Nunen verbeterde dit jaar al zijn persoonlijke records op de onderliggende afstanden 10 km op de weg (28.24) en halve marathon (1.01.46). Zijn pr op de halve marathon is de derde tijd allertijden in Nederland. Saillant detail van Nunen liep zijn marathon in Valencia nog niet op de nieuwste carbonplaatschoenen van Asics en dan is er nog zijn val tijdens de wedstrijd. Er is nog tot 31 mei de tijd om een kwalificatietijd te lopen. Björn Koreman zal in het weekeinde van 23 mei van start gaan in de S7 marathon in Fürstenfeld Oostenrijk. Hij is herstellende van twee ribbreuken.

Olympische ploeg dames
Bij de dames is Holterman bijna al verzekerd van plaatsing. Zij verbeterde haar pr met zes minuten. Andrea Deelstra is ook redelijk zeker met haar 2.28.23. Deelstra wilde net als van Nunen geen voorjaarsmarathon meer lopen en koos voor een lange voorbereiding op de Olympische marathon. De nummer drie is nog onzeker. Ruth van der Meijden liep met 2.29.30 een sterke marathon het is de internationale limiet voor de Olympische marathon. De Nederlandse limiet is 2.28.30. Het is nog onduidelijk of Bo Ummels die vlak voor de NN mission marathon moest afhaken met een blessure nog van start gaat in een marathon voor 31 mei.

Schermafbeelding 2021-04-18 om 10.58.56
Holterman finisht met indrukwekkende pr

Aanwijzing
Na 31 mei wordt door de aanwijzingscommissie van de atletiekunie de definitieve keuze gemaakt. De snelste alteet/atlete is verzekerd van voordracht, voor de andere twee gaat het naast de tijd die er gelopen is ook om prestatieniveau en de omstandigheden waaronder de kwalificatietijd werd gelopen. De atletiekunie draagt de atleten voor aan het NOC/NSF, die de definitieve ploeg samenstelt.


Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *