< terug

Kuitspier en achillespees en de Keniaanse loopsuprematie

13 februari 2015 (0 reacties)

De suprematie van de Kenianen op de middellange en lange loopnummers is mogelijk te verklaren door de spier-pees-eigenschappen van de kuitspier. In vergelijking met Japanse lopers is de achillespees van Kenianen relatief lang en de spierbuik van de kuitspier relatief kort. Ook blijkt dat de kuitspier zich minder aanspant tijdens het lopen hetgeen minder energie kost.

Suprematie

Leden van de Kalenjin-stam, waartoe veel Keniaanse en Ethiopische lopers behoren, domineren al jarenlang de middellange en lange loopnummers. Hoewel deze stam slecht 0,07% van de wereldbevolking uitmaakt, hebben hardlopers van deze stam de laatste 50 jaar 34% van alle medailles op de WK’s en Olympische Spelen op deze nummers gewonnen [1]. Waarom leden van deze stam zo uitzonderlijk goed kunnen hardlopen is niet geheel duidelijk. De afgelopen jaren is met tal van studies naar verklaringen gezocht. Zo zou de suprematie onder andere toe te schrijven zijn aan de bouw van de benen, het dieet, de hoogte waarop de lopers zijn geboren en leven, en het vooruitzicht op prijzengeld (zie hier). Een groep onderzoekers uit onder andere Japan en Finland heeft onderzocht of inderdaad de benen, en dan in het specifiek de kuitspier en de achillespees, een mogelijke verklaring bieden voor de opmerkelijke resultaten.

 

Spier-pees-eigenschappen kuitspier

Dit hebben zij gedaan door de spier-pees-eigenschappen van de kuitspier tijdens het lopen te onderzoeken bij 11 Keniaanse toplopers en 11 Japanse subtoppers. De Keniaanse lopers hadden een gemiddeld persoonlijk record op de marathon van ongeveer 2:12 uur en de Japanners van 2:25 uur. Bij alle lopers is in rust de lengte van het onderbeen, het moment dat de achillespees heeft over het enkelgewricht en de lengte van de spierbuik van de kuitspier gemeten. Vervolgens moesten de lopers 2 keer 2 minuten hardlopen op een lopende band met een snelheid van respectievelijk 9,0 en 13,9 km/uur. Tijdens het hardlopen is onder andere een echo-opname gemaakt van de kuitspier en zijn EMG-metingen uitgevoerd. Tevens is de looptechniek geanalyseerd.

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *