Kupers en van Kampen oppermachtig bij Warandeloop

25 november 2019 (0 reacties)

Tilburg – Zondag 24 november, in het vierde weekend van november, stond de Warandeloop als klassieker op de wedstrijdkalender. Nadat deze cross de afgelopen twee jaar op het terrein van Beekse Bergen werd gehouden, liepen de atleten vandaag weer op het oude parcours.

Jetske van Kampen was de enige vrouw die Team 4 Mijl vandaag vertegenwoordigde en dit deed zij met groot succes: ze won de korte cross bij de vrouwen. Bij de korte cross van de mannen stonden meer vertegenwoordigers van Team 4 mijl aan de start. De prestatie van Thijmen Kupers sprong het meest in het oog, want net als Jetske mocht hij op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. In hun eigen leeftijdscategorie wisten Tom Hendrikse en Job Ijtsma beide een top vier positie te bemachtigen.

De race bij de korte cross ging over 2,4 kilometer. Het parcours lag er snel bij en bij de vrouwen resulteerde dit in één lange versnelling, waarbij steeds meer atleten afvielen. Jetske liep de hele race aan de voorkant van de wedstrijd mee en met nog 200 meter te gaan plaatste zij een versnelling die de andere atleten te machtig was. Na zeven minuten en 22 seconden kwam zij solo over de streep met een voorsprong van vijf seconden op nummer twee. Deze goede prestatie stemde haar tot blijdschap: ‘Ik ben erg tevreden en blij met deze overwinning’
Thijmen stond aan de startstreep met het idee om voor de winst te gaan en hij voerde dit plan dan ook subliem uit. Bij de start ging het nog niet helemaal zoals gehoopt, maar toen het tempo een beetje stil viel kon hij aansluiten bij de koploper. Deze liet hem gelijk voor en zo kwam Thijmen na 600 meter op kop te lopen. ‘Na de scherpe bocht waar de snelheid er wat uitgaat ben ik hard doorversneld en al gauw had ik een gat van zo’n twintig meter. Toen wist ik dat de overwinning binnen was als ik door bleef lopen,’ aldus Thijmen. Na deze goede test van zijn vorm kijkt Thijmen met vertrouwen uit naar de trainingsstage en het indoor seizoen.

Net buiten de top tien eindigde Nick Marsman op een elfde plek. Na een blessure wist Nick nog niet wat hij van zijn vorm kon verwachten: ‘Met een elfde plaats ben ik zeker niet verkeerd bezig, maar in goede vorm zou er nog meer in moeten zitten.’  Wessel van Veenen behaalde zijn beste klassering ooit bij de Warandeloop met een verdienstelijke 21e plek. De atleet, die normaal gesproken 800 meter loopt, vond de afstand net te lang, waardoor hij de laatste 500 meter nog door een aantal atleten werd ingehaald. Desondanks was hij tevreden met zijn wedstrijd.  ‘In het tussenstuk ben ik iets te vroeg versneld, waardoor ik de laatste 500 meter nog wat terugviel, maar het was wel leuk om een keer vooraan mee te lopen.’ Thomas Kwint werd bij zijn debuut op de Warandeloop veertigste. Ook Thomas was tevreden met zijn race: ‘Ik had mijn krachten goed verdeeld, waardoor ik het laatste stuk nog kon versnellen.’ Thije Tjebbes finishte net achter Thomas op zijn eerste cross. Thije had moeite met de start, waar veel geduwd en getrokken werd. Na 400 meter kwam hij beter in de wedstrijd en kon hij mensen in gaan halen. Thije: ‘Bij de bochten ging ik flink de verzuring in, maar op het laatst heb ik er nog wel een mooie eindsprint uit kunnen trekken!’ Tom de Leeuw ging te hard van start en was daardoor al snel kapot. Gelukkig kon hij het positieve van de wedstrijd inzien: ‘Het was een goede trainingsprikkel om flink door de verzuring heen te lopen’.

Crossgala
De race bij het crossgala ging over tien kilometer. Hierbij wist Tom als derde Nederlander onder 23 jaar te finishen, wat tevens een 21e plaats overall betekende. Tom hoopt dat hij zich hiermee heeft gekwalificeerd voor het EK cross onder 23, maar dat is nog niet bekend. Tom startte redelijk hard, maar daarna ging hij rustiger lopen en na drie van de vijf rondes ging hij echt versnellen. ‘Ik merkte dat ik goed in mijn ritme kwam en ik kon blijven versnellen, al werd het richting het einde wel erg zwaar,’ aldus Tom. Direct achter Tom eindigde Niek Blikslager op een 22e plek. Dit stemde hem niet tevreden. Na twee weken geleden in Mol een goede cross gelopen te hebben door behoudend te starten en op het laatst veel atleten in te halen, was dat voor vandaag weer de tactiek. ‘Doordat het een snel parcours was, viel de tegenstand vandaag minder ver terug op het einde en kon ik niet veel mensen meer inhalen,’ zei Niek.

Job Ijtsma behaalde een mooie vierde plek bij de jongens junioren A. Deze cross was 6,4 kilometer lang en Job eindigde met een tijd van negentien minuten en dertien seconden slechts één seconde achter de derde plek, waarmee hij een veld met sterke jongens achter zich liet. Hij was de derde Nederlander die de finish passeerde en mag hopen op een selectie voor het EK cross onder twintig. ‘De tactiek was om rustig te starten en de kopgroep te laten gaan. Na drie kilometer ging ik versnellen en kon ik verschillende mensen oppikken.’