< terug

Kwalificeren voor de Olympische marathon via wereldranglijst steeds onwaarschijnlijker

7 april 2021 (0 reacties)

Terwijl het nog vier maanden duurt voordat het startschot wordt gelost zijn er al 101 mannen die vanaf 1 januari 2019 de kwalificatietijd van 2.11.30 of sneller hebben gelopen en een startplaats voor de Olympische marathon hebben verdiend. Bij de vrouwen zijn er 82 atletes die gekwalificeerd zijn. Hierbij werd rekening gehouden met drie atleten per land In totaal waren er veel meer atleten die de Olympische limiet liepen.

Bij de mannen liepen in totaal 523 atleten 2:11:30 of sneller, terwijl 295 vrouwen 2:29:30 of sneller renden. Kenia registreerde met 137 het grootste aantal mannelijke gekwalificeerden. Ethiopië had het hoogste aantal vrouwen met 107. Er wordt verwacht dat meer atleten zich in de komende weken zullen kwalificeren, omdat het kwalificatievenster open blijft tot 31 mei. Speciale marathon kwalificatieraces zijn de komende weekeinden in Enschede, (Nederland) Santa Rosa, (Argentinië) Sydney, (Australië) Toscane, (Italië) en Xuzhou (China)

Omdat zoveel atleten al aan de kwalificatie-eis hebben voldaan, is het onwaarschijnlijk dat atleten zich kwalificeren via het World Athletics Ranking System. De Olympische marathons van 2016 hadden een recordaantal deelnemers met 155 mannen en 156 vrouwen die aan hun respectievelijke races begonnen. De kwalificatienormen van 2:19:00 voor mannen en 2:45:00 voor vrouwen waren toen ook veel gemakkelijker. De strengere kwalificatienormen voor 2020 waren bedoeld om het startveld met ongeveer 50% te verminderen, maar de introductie van de carbonplaatschoenen zorgde ervoor dat veel meer atleten zich konden kwalificeren.

Het lopen van de Olympische limiet is slechts het eerste deel om een startplaats te bemachtigen. Daarna volgt de aanwijsprocedure door de verschillende atletiekbonden. Daar zijn de verschillen groot. De Amerikaanse, Britse en Japanse teams werden gedeeltelijk geselecteerd door het organiseren van speciale marathontrials, terwijl andere landen werken met commissies om atleten te selecteren.Ook in Nederland is er sprake van een aanwijsprocedure. Belangrijke landen met kans op medailles voor de marathon, zoals Ethiopië, hebben hun teams nog niet gekozen. Het Amerikaanse team werd daarentegen meer dan een jaar geleden al vastgesteld na afloop van de USA Olympic Team Trials Marathon op 29 februari 2020 in Atlanta.

De Olympische marathon voor vrouwen vindt plaats op zaterdag 7 augustus. De start is om 7.00 uur in Sapporo (Japan). De mannenrace vindt een dag later later plaats, ook in Sapporo, op de laatste dag van de Spelen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *