< terug

Laps to go

Oude lullen zijn niet weg te krijgen en een atletiekbaan kun je in de nabije toekomst beter rondom het zorgcentrum leggen dan binnen een sportcomplex. Hoe krijgen we de haperende motor van de topsport weer op gang zodat de talenten die er nog altijd zijn weer dieper in zichzelf investeren?

21 januari 2014 (0 reacties)

All along the Watchtower

Door Jitze Weber


Jitze Weber schrijft voor hardloopnieuws.nl zijn column “All along the Watchtower”. “All along the Watchtower” is een rocklied geschreven door Bob Dylan.

Oude lullen zijn niet weg te krijgen en een atletiekbaan kun je in de nabije toekomst beter rondom het zorgcentrum leggen dan binnen een sportcomplex. Hoe krijgen we de haperende motor van de topsport weer op gang zodat de talenten die er nog altijd zijn weer dieper in zichzelf investeren? Worden sporttalenten straks allemaal managers in een lange file van gezondheidslopers op overbevolkte parcoursen waarbij iedereen het gewenste tempo aanhoudt om elkaar maar niet op de hakken te trappen?

Het is voorjaarsvakantie en dus een goede gelegenheid om de vele wegen naar Rome te verkennen. Lui als ik tegenwoordig soms ben viel de keus op het Skyteam. De marathon van Rome heb ik net als alle andere dit jaar bewust laten lopen. Ook als ik de klassieke afstand nog steeds zou willen overbruggen zou ik dat in Rome niet gedaan hebben omdat omgevingsfactoren een stevige invloed op de eindtijd kunnen hebben. Rome was lang genoeg de hoofdstad van de wereld om er niet heen te gaan om te lopen. De aanblik van de resten van de grootmacht die zich tot in onze delta uitstrekte zou te adembenemend zijn voor een goed resultaat. Bovendien bleek ter plekke het ene lopen het andere niet te zijn want wandelend in deze jungle van historische resten, ongelijk plaveisel, gierende scooters en overal audio-visuele herrie kon ik mijn familieleden eigenlijk nauwelijks nog bijhouden. De loopschoenen zijn ongebruikt weer thuisgekomen. Wel overal spierpijn. Het bleef bij twee maal daags rekken.

De wegen naar Bejing zijn langer dan die naar Rome, maar de marathon is er even lang als die van over vier jaar in Londen. Ondanks dat diverse loopevenementen maanden van tevoren zijn volgeboekt is het aantal Nederlandse atleten dat de olympische limiet haalt niet om over naar huis te schrijven. Waar dat aan ligt is de lezers en lezeressen van sites als deze wel zo ongeveer bekend . Talent is in het moderne sportklimaat vooral een handicap. Elke ambitie wordt de kop ingedrukt door tijdgebrek, de angst maatschappelijk de boot te missen en een slechte biotoop voor zeldzame plantjes. Zie daar waartoe klimaatsverandering kan leiden . Waar blijven de nieuwe ten Kates, Vermeulens en van Vlaanderens na de overdosis superhorloges, hartslagmeters, uitgekiende schemas en professionele ondersteuning ? Van het op hyves zetten van een opgeleukt CV hoef je in Bejing niets te verwachten. Een RSI is dan dichterbij dan een PR en met lange rode vezels en weinig tijd is de overstap naar honkballen ook niet echt iets. Je kunt trainen wat je wilt, maar je raakt geen enkele bal.

Er zit niets anders meer op dan talenten tijdig op te sporen en ze een alternatief te bieden dat verder gaat dan een uurtje extra vrij op de LOOT-school. Moderne screening kan er voor zorgen dat degenen die willen presteren waarop ze lichamelijk gebouwd zijn ook datgene bereiken wat voor hen in aanleg mogelijk is. Zie het als onderdeel van de presentatie van ons land en als goed doel kan het ook gewoon in het moderne circus meedraaien. Het moet dan ook gewoon goed betaald worden. Boter bij de vis. In de voormalige DDR werd daar soms op onfrisse wijze vorm aan gegeven, maar het concept was niet slecht. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en als je te lang onderweg bent tref je bij aankomst ruïnes aan. Dat moet toch sneller kunnen. Met de vergrijzing komt de werkgelegenheid vanzelf en als we dat technische gekwek wat zachter zetten en het sportieve potentieel overspoelen met motivatie en kansen komt er voor velen weer een limiet in zicht. Als we dan met zijn allen het belang van topsport onderkennen, waarom sporen we de sporttalenten dan niet serieuzer op? Hoe zit dat dan met lichaam en geest ? Laten we nieuwe wegen naar Rome zoeken die dan in Londen mogen eindigen. Daar is een wormgat voor nodig. Tijd om het Skyteam vast te boeken. Lets rule waves again!

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.