Lemma en Obiri winnen Boston marathon (video en uitslagen)

15 april 2024 (0 reacties)

Hellen Obiri uit Kenia en Sisay Lemma uit Ethiopië wonnen de marathon van Boston. Lemma won de wedstrijd met een tijd van 2.06.17 Obiri kwam in twee uur, 22 minuten en 37 seconden over de streep

Mannen
Lemma liet geen tijd onbenut om te laten zien dat hij de favoriet was. Al na 20 minuten liep hij solo en bleeft dat doen tot de fnishlijn. Een gedurfde tactiek gezien de uitdagingen in het beruchte moeilijke parcours van Boston en het vooruitzicht om het grootste deel van de 42,195 km alleen te moeten lopen.De winnaar van de marathon van Valencia in 2023 (2.01.48) en vierde snelste mannelijke marathonloper in de geschiedenis was op een gegeven moment op weg om het parcoursrecord van Boston te verbreken en zelfs de wereldrecordtijd van de overleden Keniaan Kelvin Kiptum te betwisten. Hij passeerde de halve marathon in 1:00:19 een stuk sneller dan toen Geoffrey Mutai in 2011 zijn parcoursrecord liep (2:03:02) Maar ondanks een aanzienlijke vertraging in de tweede helft van de loop, leek Lemma zijn voorsprong nooit meer af te staan en kwam als eerste over de streep in 2:06:17. Het is de tweede major die hij wint. In 2021 won hij ook de Londen marathon. Zijn winnende tijd is de 10e snelste tijd in de 128-jarige geschiedenis van de Boston marahton. Lemma’s landgenoot Mohamed Esa eindigde als tweede in 2:06:58 met de Keniaan Evans Chebet als derde in 2:07:22.

Vrouwen
Obiri behaalde met haar winst de tweede opeenvolgende overwinning in de hoofdstad van Massachusetts, na haar eerste marathonzege vorig jaar in dezelfde stad. Haar Keniaanse collega Sharon Lokedi werd tweede op acht seconden achterstand.Obiri heeft nu drie van de vier 42,195 km-races waaraan ze deelnam gewonnen en zal een van de grote favorieten zijn als ze meedoet aan Parijs 2024. De 34-jarige Obiri, die twee Olympische zilveren medailles op haar naam heeft staan, moest tot het uiterste gaan. Tot aan de 40 kilometer kreeg ze concurrentie van Lokedi. Lokedi eindigde de race in 2:22:45 met tweevoudig Boston winnares (2017, 2021) Edna Kiplagat als derde in 2:23:21. “Ik wist dat Sharon erg sterk was, dus ik deed mijn best op het einde”, zei Obiri in een interview na de race. “Ik probeerde te pushen, maar ze zat nog steeds dicht achter me. Om hier te winnen maakt me zo gelukkig.”Toen ik hier vorig jaar won, was ik niet zo bekend met de marathon. Dit jaar was mijn training perfect en vertrouwde ik op alles wat we deden.” Bijzonder op de moment: op de finishlijn liep ze recht in de armen van haar dochter.