< terug

Lockdown lopers niet van plan te stoppen

24 augustus 2020 (0 reacties)

Sinds het begin van de intelligente lockdown is er een ware running boom ontstaan in Nederland. Uit data van RunKeeper blijkt dat er meer Nederlanders zijn gaan hardlopen in juni en juli 2020 en vaker dan in dezelfde periode in 2019. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt tevens dat 83% van de lockdown lopers van plan is om te blijven hardlopen of om zelfs meer te gaan hardlopen. Echter geeft de helft van de deelnemers aan dat zij behoefte hebben aan meer begeleiding wanneer het aankomt op de belangrijkste zaken rondom deze sport, zoals het vinden van de juiste schoen.

Nog steeds gek op hardlopen
Experts zeggen dat het 91 dagen duurt om beweging een gewoonte te laten worden. De vraag rijst nu: is men nog steeds gek op hardlopen na de lockdown? De resultaten van het onderzoek onder mensen die zijn begonnen of opnieuw zijn begonnen met hardlopen tijdens de lockdown laten zien dat deze vraag met een ‘ja’ beantwoord kan worden.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat bijna de helft (45%) van de mensen het hardlopen gebruikte om het huis uit te komen en nog eens 43% om te ontstressen. Meer dan een derde (39%) van de hardlopers gaf ook aan dat het hen een escape en ruimte in het hoofd gaf wanneer ze die het meest nodig hadden, terwijl een kwart toegaf dat het hen focus en motivatie gaf (25%) en hen hielp om te slapen (25%).

Ondersteuning en begeleiding bij hardlopen
De resultaten van het onderzoek wijzen tevens uit dat meer dan de helft (60%) van deze lopers toegaf geen steun of begeleiding te hebben gekregen bij de belangrijkste elementen van het hardlopen, waardoor ze het risico liepen blessures te krijgen of hun pas ontdekte passie wilden opgeven. Men gaf aan meer te willen weten over onderstaande facetten om optimaal te kunnen rennen:
Hoe blijf je gemotiveerd (34%)
Hoe vermijd je spier- en gewrichtspijn (27%)
Hoe kun je letsel vermijden (27%)
Hoe vind je de juiste loopschoen voor jouw behoeften (24%)
Hoe kun je realistische doelen stellen (21%).

Over het onderzoek

De totale Nederlandse steekproefomvang was 505, die bestond uit mensen die ofwel nieuw waren in het hardlopen ofwel weer zijn gaan hardlopen sinds maart 2020 (leeftijd 18-55+). Het veldwerk werd uitgevoerd tussen 8 juli 2020 en 12 juli 2020. Het onderzoek is online uitgevoerd door Research without Barriers. De cijfers zijn gewogen en zijn representatief voor alle Nederlandse volwassenen (18+).

Er is ook onderzoek gedaan met een steekproef van 3.044 personen in heel Europa (VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland) – de belangrijkste resultaten zijn hieronder weergegeven:

  • In heel Europa is meer dan driekwart (84%) van de mensen van plan om in de toekomst te blijven rennen of meer te gaan rennen.
  • Er werd vastgesteld dat in heel Europa meer dan het dubbele aantal mensen is blijven lopen sinds de beperkingen zijn versoepeld of regelmatiger zijn gaan lopen sinds de beperkingen zijn versoepeld, of zijn gestopt met lopen (67% vs. 33%).
  • Een belangrijke factor in heel Europa was een gebrek aan begeleiding – 62% zei dat ze geen begeleiding hadden gekregen toen ze begonnen te lopen.
  • Er werd consequent aangegeven dat rennen werd gebruikt als een manier om het geestelijk welzijn te bevorderen tijdens de pandemie (49%).

    Een infographic van ASICS voor beginnende hardlopers

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *