< terug

Looptechniek voor minder energieverspilling tijdens duurloop

25 september 2017 (0 reacties)

Duurlopers doen er goed aan om met constante snelheid te lopen en zo min mogelijk omhoog en omlaag te bewegen met hun romp. Hierdoor verspillen zij minder energie tijdens een duurprestatie.

Vooral bij relatief lange afstanden hebben hardlopers baat bij een looptechniek die zo min mogelijk energie kost. Dan is de zogenaamde loopeconomie het grootst. Een groep Engelse bewegingswetenschappers heeft met behulp van een groot aantal metingen onderzocht welke beweegpatronen samenhangen met het energieverbruik tijdens het lange afstandslopen. Met deze gegevens hopen ze duurlopers van advies te kunnen voorzien.

Advies aan duurlopers
Duurlopers moeten zo min mogelijk op-en-neer bewegen. Het lichaam steeds omhoog bewegen kost energie, die de loper niet meer kan gebruiken om sneller naar voren te bewegen. Ook is het raadzaam om het bovenlichaam zo stabiel mogelijk te houden. Het is goed als de romp zo min mogelijk fluctuaties in de horizontale verplaatsing vertoont, want door wisselingen in voorwaartse snelheid verliezen hardlopers ook onnodig energie. Tot slot lijkt het nuttig om korte stappen te maken waarbij de benen recht onder het lichaam neergezet worden. Ver met het been voor het lichaam landen zorgt namelijk ook voor energieverlies.

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd