< terug

Lorenz Baum en Esther Jacobitz veroveren de Duitse marathontitels (alle uitslagen marathon Keulen en videoverslag)

1 oktober 2023 (0 reacties) Lorenz Baum en Esther Jacobitz veroveren de Duitse marathontitels (alle uitslagen marathon Keulen en videoverslag)

De Duitse kampioenschappen marathon in Keulen zijn zondag afgesloten met een overwinning voor de favorieten en een verrassing. Esther Jacobitz won de vrouwenrace met een start-finish. Lorenz Baum pakte de gouden medaille bij de mannen nadat Jonathan Dahlke zich had teruggetrokken.

De 25e editie van de Generali Köln Marathon was zondag ook gastheer van de Duitse Marathon Kampioenschappen 2023. Lange tijd zag het ernaar uit dat de twee debutanten, die in de aanloop als favorieten voor de titels werden beschouwd, duidelijk zouden zegevieren. Maar bij de mannen liep het anders: Jonathan Dahlke (TSV Bayer 04 Leverkusen) was de enige Duitse loper die tot kilometer 37 gelijke tred kon houden met twee Kenianen. Toen liet hij echter los, greep naar de achterkant van zijn dij – en viel uit. Daarvan profiteerde een loper die in zijn zesde marathon de wedstrijd het beste had gelopen: Lorenz Baum. De 33-jarige van LAV Stadtwerke Tübingen had de kopgroep, waartoe ook Tom Thurley (SC Potsdam) en Erik Hille (LT Haspa Marathon Hamburg) behoorden, in het begin laten gaan. Hij passeerde de halve marathon in 67:51 minuten als vierde Duitser, maar het medailleklassement van de DM was al in zicht. De tweede helft van de race was voor de man uit Tübingen. Lorenz Baum haalde eerst de man uit Hamburg in, toen ook de man uit Potsdam en tot slot Jonathan Dahlke, die langs de kant van het parcours stond. In de laatste vijf kilometer liep de inwoner van Tübingen naar het grootste succes uit zijn carrière en behaalde hij zelfs een persoonlijk record op een moeilijk parcours in 2:15:56 uur. Aan het einde had hij bijna drie minuten voorsprong op Erik Hille (2:18:35 uur), die op zijn beurt Tom Thurley (2:19:08 uur) wist te passeren.


“Grootste succes uit mijn carrière”
“Ik kan het nog niet echt geloven,” zei Lorenz Baum nadat hij de finishlijn was gepasseerd. “De laatste kilometers sleepten zich voort. Maar toen ik het tapijt hier zag, was het ongelooflijk. En dan ook nog onder de 2:16, op een niet zo gemakkelijk parcours… Dit is het grootste succes in mijn carrière. En ik loop al een tijdje hard.” Tevreden met het zilver, maar niet met de tijd – dat was het oordeel van Erik Hille. “Misschien was het beter geweest om in de tweede groep te lopen.. Misschien had ik meer naar mijn gevoel moeten luisteren”, zei hij. “Het was super zwaar,” merkte Tom Thurley op. “De eerste helft was mega goed, daarna werd het erg warm. Vanaf kilometer 30 was het gewoon: op de een of andere manier finishen en minder sterven dan de anderen als dat mogelijk is.”De overwinning bij de mannen in de jubileumeditie van de marathon van Keulen ging naar een Keniaan: Amos Kipkorir Changwony (2:14:43 u) HIj liep tegen het einde van de race weg van zijn landgenoot Anthony Apori Ekai (2:15:21 u). Beiden hadden lange tijd het tempo bepaald en vormden tot kilometer 37 het leidende trio met Jonathan Dahlke. Terwijl de DM-medaillewinnaars hun interviews gaven bij de finish, was Jonathan Dahlke al gefrustreerd terug in het hotel – dit was niet hoe hij zich zijn debuut had voorgesteld.

Esther Jacobitz onbetwist
De vrouwenrace verliep helemaal anders, met favoriete Esther Jacobitz (TK zu Hannover) die bij haar marathondebuut een start-finishzege pakte – ook al voelde ze de volle kracht van de marathon. Gestopt op 1:15:13 uur op de halve marathon en dus op koers voor een tijd onder de 2:31 uur, raakte ze aan het einde op stoom. Vergezeld door onder andere haar verloofde Hendrik Pfeiffer vocht ze zich naar de finish na 2:37:00 uur.De 26-jarige was zondag duidelijk de beste loopster. De zilveren medaille van DM ging naar Katja Fischer (SCC Berlin), die in zomerse temperaturen na 2:44:30 uur over de finish kwam. Verena Vogt (LSF Münster; 2:46:55 uur) werd derde. Lisa Fuchs uit Passau moest voor de halve marathon stoppen vanwege pijn.

Tussen geluk en pech
“Het was heel, heel zwaar. Het weer was ultrawarm, dat voelde je in de tweede helft”, blikte Esther Jacobitz terug op haar race. “Maar door heel lang in Keulen te wonen en elke 50 meter mijn naam te horen, werd ik toch op de een of andere manier naar de finish gedragen.”

Verlovingsring gesneuveld
“Het was heel, heel zwaar. Het weer was ultrawarm, dat voelde je in de tweede helft”, blikte Esther Jacobitz terug op haar race. “Maar door heel lang in Keulen te wonen en elke 50 meter mijn naam te horen, werd ik toch op de een of andere manier naar de finish gedragen.” Daar aangekomen was Hendrik Pfeiffer – derde beste Duitser in de marathon van Berlijn een week eerder in 2:08:48 uur – de eerste om de nieuwe Duitse kampioene te feliciteren. Twee dagen eerder had hij haar ten huwelijk gevraagd – maar de verlovingsring die Esther Jacobitz aan een ketting om haar nek droeg, was zondag gesneuveld. Na de prijsuitreiking op het podium vroeg ze daarom de Keulenaars om hulp bij het vinden van het sieraad.

Bekijk hier alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd