< terug

Mainz Halve Marathon herstart met internationale deelnemers

3 mei 2024 (0 reacties)

Foto vanaf links Tom Thurley, Collins Kipkemboi, Hadas Shimuye en Jo Schindler Credit RNS

Een nieuw georganiseerde Mainz Halve Marathon gaat zondag van start met een goed internationaal deelnemersveld. Kenianen Victor Kimutai en Collins Kipkemboi voeren het mannenveld aan, terwijl de Spaanse Chakib Lachgar hoopt binnen de kwalificatietijd van 61:40 te lopen voor de Europese Kampioenschappen in Rome volgende maand. Het trio heeft persoonlijke besttijden van onder de 62:00. De Belgische Hanne Verbruggen is de snelste vrouw in het veld met een PB van 70:23.

Het evenement stond tot vorig jaar bekend als de Mainz Marathon, maar een halve marathon maakte altijd al deel uit van het programma. Het nieuwe organisatieteam heeft besloten zich vanaf nu te richten op de halve marathon. Terwijl er geen marathon meer is, wordt er op zondag wel een 10k-race gehouden. De organisatoren hebben tot nu toe meer dan 10.000 inschrijvingen geregistreerd, waarvan 6.200 halve marathonlopers.

“Het is ons doel om een sterke halve marathon neer te zetten die een internationale attractie zal zijn voor de stad Mainz. Er zijn maar heel weinig Duitse halve marathons met goede elitevelden. We denken dus dat er ruimte is voor een wedstrijd van hoge kwaliteit. Uit de inschrijfcijfers blijkt nu al dat we op de goede weg zijn,” aldus de nieuwe wedstrijdleider Jo Schindler, die meer dan 20 jaar geleden de marathon van Frankfurt overnam en deze wedstrijd uitbouwde tot een van ’s werelds beste marathons.

De parcoursrecords van Mainz moeten zondag worden verpulverd met de hulp van het internationale eliteveld. Selama Testamariam uit Eritrea liep in 2019 66:06 in Mainz, terwijl twee jaar eerder de Duitse Fabienne Königstein met 73:13 het vrouwenrecord vestigde. “Het is ons doel om zondag aanzienlijk snellere tijden te zien – dat zou een goed begin zijn”, zei Philipp Kopp, die de elitevelden in Mainz coördineert.

Kenianen Victor Kimutai en Collins Kipkemboi zijn de snelste lopers op de startlijst met persoonlijke records van respectievelijk 61:29 en 61:34. “Mijn doel is om mijn PB te verbeteren. Als de weersomstandigheden goed zijn, wil ik proberen onder de 61:00 te lopen,” zei Collins Kipkemboi die traint in Iten, Kenia. De Spanjaard Chakib Lachgar en de Oostenrijker Timon Theuer zijn de volgende snelsten op de lijst met respectievelijk 61:45 en 62:34. Slechts drie weken na zijn tweede plaats bij de Duitse kampioenschappen marathon in Hannover loopt Tom Thurley zondag de halve marathon. “Mijn training ging erg goed, dus ik heb op korte termijn besloten om in Mainz te lopen,” zei Thurley, die een persoonlijk record van 64:30 heeft.

De Belgische Hanne Verbruggen, die gekwalificeerd is voor de Olympische marathon van Parijs en de halve marathon van het Europees kampioenschap, voert de startlijst van de vrouwen aan met een PB van 70:23. Philipp Kopp verwacht echter dat een Ethiopische het zondag heel goed gaat doen: de 24-jarige Hadas Shimuye staat ingeschreven met een PB van 73:20. Maar deze tijd liep ze in maart in Addis Abeba op grote hoogte. Ze zou dus een beduidend beter resultaat moeten kunnen neerzetten in Mainz. “Ik ben in goede vorm en mijn doel is om onder de 70:00 te lopen,” zei Hadas Shimuye, die voor het eerst buiten Afrika meedoet. Lelisa Wakweya uit Ethiopië en Tecla Lokrale uit Kenia behoren tot de Afrikaanse elitelopers met PB’s van 71:59 en 72:59.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd