< terug

Marathon Amsterdam: strijd tot in de laatste kilometers (video)

Zondag zal Michel Butter proberen de Olympisch limiet van 2.11 te lopen. Behalve de Castricummer jagen ook onze landgenoten Koen Raymaekers, Khaild Choukoud en Abdi Nageeye op een ticket naar Rio 2016. De strijd om de eindzege wordt ongetwijfeld weer een Afrikaanse aangelegenheid, waarbij de organisatie hoopt dat het parcoursrecord uit 2013 (2.05.36) uit de boeken wordt gelopen. De houder van dat record, Wilson Chebet, is één van de kanshebbers dat te doen. De Keniaan won al drie keer in Amsterdam.
Michel Butter is klaar om zondagochtend de Olympische limiet op de marathon van 2 uur en 11 minuten te lopen.De Castricummer rende in 2012 in Amsterdam naar zijn persoonlijk record van 2.09.58. Daarna stokte de opmars doordat blessures hem parten speelden. De afgelopen vier maanden verliep zijn voorbereiding op de Amsterdam Marathon ‘vlekkeloos’. “Ik ben fit en er helemaal klaar voor”, zei Butter donderdag in het Amstelhotel zelfverzekerd.

15 oktober 2015 (0 reacties)

AMSTERDAM Een grote groep Afrikaanse toplopers mikt op een parcoursrecord bij de Amsterdam Marathon en drie Nederlandse toppers jagen op de limiet voor de olympische marathon in Rio. "De ambitie is als elk jaar. We willen strijd tot in de laatste kilometers en minimaal een eindtijd van 2.05.35. Weer en vorm van de dag bepalen of het harder zal gaan", zei koersdirecteur Cees Pronk donderdag bij de presentatie van het deelnemersveld.Michel Butter, Abdi Nageeye en Khalid Choukoud staan op scherp om hun Olympische droom in vervulling te brengen. Wilson Chebet en Bernard Kipyego kijken er naar uit om een topprestatie neer te zetten aanstaande zondag. Bij de vrouwen gaan Olympisch kampioene Tiki Gelana en Flomena Cheyech op jacht naar het parcoursrecord.

 

Het parcoursrecord van Amsterdam staat op 2.05.36 en is in handen van de Keniaan Wilson Chebet, de drievoudig winnaar. Hij aast op verbetering van die tijd, evenals zijn landgenoot Bernard Kipyego, die de editie van 2014 won. "Ik wil graag dat ze mijn naam blijven onthouden in Amsterdam", zei Chebet. 

Lees hier verder

 

Uitgerust, fit en scherp.. Michel Butter is klaar om zondagochtend de Olympische limiet op de marathon van 2 uur en 11 minuten te lopen.De Castricummer rende in 2012 in Amsterdam naar zijn persoonlijk record van 2.09.58. Daarna stokte de opmars doordat blessures hem parten speelden. De afgelopen vier maanden verliep zijn voorbereiding op de Amsterdam Marathon 'vlekkeloos'. "Ik ben fit en er helemaal klaar voor", zei Butter donderdag in het Amstelhotel zelfverzekerd.

Lees hier verder

Nederlanders
Het is bijzonder dat de vier sterkste Nederlandse marathonlopers van dit moment, Butter, Nageeye, Choukoud en Raymaekers, zondag aan de start staan. En dat realiseren de atleten zelf ook. “Heel gaaf en erg motiverend”, vindt Butter. “We kunnen elkaar op een hoger niveau brengen”, voegt Choukoud toe. De lat voor De Olympische Spelen in Rio de Janeiro ligt op 2 uur en 11 minuten. Het trio is er klaar voor.

Michel Butter
Butter bereide zich de afgelopen maanden onder andere voor in Kenia. “Alle trainingen zijn raak geweest. Het is voor het eerst dat ik een vlekkeloze voorbereiding heb gehad”, aldus de 29-jarige Castricummer, die in 2012 in Amsterdam 2.09.58 liep. Butter over zijn race komende zondag: “De tweede helft zal sneller gaan dan de eerste helft. Ik heb drie erg goede hazen bij me, dus ik ga de jongens volgen. Ik moet als een leeuw zo lang mogelijk in m’n kooi blijven en bij 33/34 km mag ik los.“

Abdi Nageeye
Nageeye straalde van het zelfvertrouwen. “2.08 zit er gewoon in”, concludeert de 26-jarige atleet. Zijn basis legde hij op hoogte in Ethiopië. “Ik kon tijdens alle trainingen goed meekomen. M’n trainingsgenoten daar denken dat ik wel 2.04/2.05 kan lopen. Ik vind het spannend om te zien wat ik nu kan en wat het resultaat zal zijn.”

Choukoud
Choukoud reisde af naar Marokko om daar op hoogte zijn trainingen af te werken. “En dat ging erg goed. Ik ben op dit moment enorm in vorm en denk dat ik in staat moet zijn om de Olympische limiet te lopen. 2.10 is denk ik een realistisch doel. Ik hoop dat we met vier Nederlanders naar de Spelen kunnen gaan.”

De buitenlanders
Naast de Nederlandse mannen gaat er een sterk veld van start. “Zo’n breed veld hebben we nog nooit gehad”, aldus Jos Hermens van Global Sports Communication. “Er gaat een grote groep topatleten van start samen met een aantal goede hazen. Het is afwachten wat de wind gaat doen bij de Amstel. Het wordt zeker een interessante wedstrijd.” Er doen negen atleten mee die harder lopen dan 2.06.33. Tsegaye Mekonnen heeft het snelste persoonlijk record met 2.04.32, gevolgd door Markos Geneti (2.04.54) en Jonathan Maiyo (2.04.56). Wilson Chebet, Bernard Kipyego, Abel Kirui, Dadi Yami, Feyisa Bekele en Chala Dechase behoren ook tot de favorieten. ‘Mister Amsterdam’ De bij de persconferentie aanwezige Chebet en Kipyego hebben zin in hun 42,195 km. Chebet, de winnaar van 2011, 2012 en 2013 en houder van het parcoursrecord van 2.05.36: “Amsterdam heeft mij zo ver gebracht, ik ben enorm trots op mijn bijnaam ‘Mister Amsterdam’. Als de omstandigheden goed zijn, kan ik weer succesvol zijn in Amsterdam.” Kipyego kwam vorig jaar als winnaar over de streep in een persoonlijk record van 2.06.22. “Ik hoop mijn record weer aan te scherpen en wie weet zit er meer in.”

Tiki Gelana
Olympisch kampioene Tiki Gelana boekte al vroeg in haar carrière succes in Amsterdam. De 27-jarige Ethiopische won in 2011. Een jaar later pakte zij Olympisch goud in Londen. Le Champion is trots dat Gelana opnieuw voor de TCS Amsterdam Marathon kiest. “Ik ga voor het parcoursrecord”, geeft ze toe. “En daarnaast hoop ik me hier te kwalificeren voor Rio.” Gelana heeft een persoonlijk record van 2.18.58. Het parcoursrecord is in 2012 gelopen door haar landgenote Meseret Hailu en staat op 2.21.09. Flomena Cheyech heeft ook grootste plannen voor de snelle IAAF Gold Label marathon. “Ik heb als doel gesteld om het parcoursrecord te verbeteren.” De ervaren 33-jarige Keniaanse liep haar snelste marathon in 2.22.44. Ze liet zes weken geleden al zien dat ze in vorm is tijdens een halve marathon. 105 nationaliteiten 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *